Dodaj do ulubionych

zupa z pietruszki

IP: *.komfox.pl 13.08.07, 21:15
czy ktos zna moze przepis na zupe z pietruszki (tzn z korzenia
pietruszki)? jadlam kiedys taka zupe w anglii i byla przepyszna-nie
pamietam oczywiscie skaladnikow ale wydaje mi sie ze byla tam tez
zmiksowana marchewka, dodane troche miodu i cynamonu ale moge sie
mylic cholerka:) dzieki!
Obserwuj wątek
    • thiessa Re: zupa z pietruszki 13.08.07, 22:11
      Ado ja mysle, ze to nie byla jednak zupa z pietruszki, ale z
      pasternaku. Te warzywa na pierwszy rzut oka sa bardzo podobne,
      czasem nawet na 5 rzut oka i o ile nie maja lisci ciezko je
      odroznic. Pasternak ma nieco bardziej kremowy kolor i zupelnie inny
      zapach. Wechem kierowalabym sie zatem w pierwszej kolejnosci.
      Czasem w Polsce mozna kupic pasternak, ktory udaje pietruszke. Pod
      nazwa wlasciwa jest sprzedawany czasem jedynie w lidlu.
      W razie czego sluze przepisem, moze nie dokladnie takim o jaki Ci
      chodzi, ale zupa jest przepyszna, pod warunkiem, ze uzyje sie jednak
      pasternaku.
      • Gość: ania_m aaa, pasternak to sie nazywa :) IP: *.pools.arcor-ip.net 13.08.07, 22:17
        no prosze thiesso, obie na to rownoczesnie wpadlysmy :)
    • Gość: ania_m z pastynaka zupe jadlas :) IP: *.pools.arcor-ip.net 13.08.07, 22:14
      znaczy oczywiscie na 100% pewna nie jestem, bo w koncu to TY ta zupe jadlas, ale
      pastynak, czyli parsnip jest tam bardzo popularny. robi sie z niego puree,
      chipsy i zupy.
      mysle, ze jadlas wersje z curry. to by tlumaczylo kolorek jak ze zmiksowana
      marchewka i posmak cynamonu.
      nie wiem gdzie polsce dostaniesz pastynak, ale mozesz zastosowac wymiennie
      korzen pietruszki i moze z dodatkiem kawalka selera.
      proporcji ci nie podam, bo robie szystko na oko.
      obierz sobie pare pietruszek, kawalek selera i ze 2 ziemniaki. pokroj na grubsza
      kostke. poddus posiekana cebule, kawalek startego imbiru, jesli masz, dodaj
      warzywa, przesmaz i dodaj paste curry ze sloika (indyjskie, NIE tajskie curry w
      sloiku firmy np patak dostaniesz w bomi w konciku z egzotycznym jedzeniem).
      pasty tak gora ze 2-3 lyzki na spory garnek. w ostatecznosci daj z lyche DOBREGO
      proszku curry. zalej bulionem, gotuj do miekkosci, zmiksuj. zdejmij z kuchni,
      podpraw jogurtem, ewentualnie sola i curry, zmiksuj ponownie. podawaj posypane
      koledra, ale niekoniecznie. zamiast jogurtu mozesz dodac np smietany, a zamiast
      koledry od biedy natke pietruszki.
      nie wiem, czy dokladnie to ta wersja, ale mysle, ze bedzie ci smakowala
      • Gość: ada Re: z pastynaka zupe jadlas :) IP: *.komfox.pl 13.08.07, 23:39
        wielkie dzieki za przepis:) tylko co do tej parsnip to wydaje mi sie
        ze parsnip to wlasnie pietruszka. ale moge sie mylic of course;)
        dzieki jeszcze raz!
        • Gość: ania_m Re: z pastynaka zupe jadlas :) IP: *.pools.arcor-ip.net 13.08.07, 23:47
          nie, pietruszka to parsley. pasternak to parsnip, wierz mi. wyglada b. podobnie
          jak wiekszy korzen pietruszki, tak ze mozna sie pomylic. tu masz zdjecie i opis
          en.wikipedia.org/wiki/Parsnip
          a btw, te pasty curry pataka tak wygladaja
          www.pataks.ca/products/pastes.html
          ogolnie bardzo polecam te "gotowce" do potrawn hinduskich- sposob uzycia na
          opakowaniu. ja zawsze podsmazam cebulke, chilli, czosnek i starty swiezy imbir,
          dodaje miecho i dalej zgodnie z przepisem na etykietce. posypuje kolendra i voila :)
          • Gość: ada Re: z pastynaka zupe jadlas :) IP: *.komfox.pl 13.08.07, 23:50
            kurcze masz racje:) chyle czola:) dzieki!
        • Gość: ada parsnip IP: *.komfox.pl 13.08.07, 23:48
          no i sprawdzilam sobie w google:
          images.google.pl/images?source=ig&hl=pl&q=parsnip&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&um=1&sa=N&tab=wi
          no ale cholera pasternak wyglada dla mnie calkiem jak pietruszka;/
          niezle:) czlowiek ciagle sie uczy:D
          a co do zupy to naprawde jadlam ja z 5 lat temu i nie wiem czemu
          ostatnio mi sie jakos wspomniala i mam na nia straszna ochote a
          pozostalo mgliste wspomnienie tego co mi o niej opowiadal szef
          kuchni:)
          wiem wlasnie ze miala taki lekko ostry smak(czylo curry i imbir by
          pasowalo) no i tez byla lekko slodka i byl w niej cynamon.
          pozdr!
          • Gość: ania_m Re: parsnip IP: *.pools.arcor-ip.net 13.08.07, 23:52
            pasternak jest z natury lekko slodkawy a w mieszankach curry jest cynamon.
            poeksperymentuj z zupa kremem curry i bedzie dobrze :)
            mam tylko nadzieje, ze z pietruszki, selera i ziemniaka taka sama dobra jak z
            pasternaka wyjdzie, ale nie powinno byc zle
            • thiessa Re: parsnip 14.08.07, 18:28
              Ja nie zastepowalabym pasternaku(a)? pietruszka i selerem to
              zupelnie co innego. Pasternak jest slodki, ja sadze na dzialce, ale
              w tym roku nie mam i normalnie zajadam go jak marchewke i wlasnie to
              bylby zamiennik.
              BTW kupilam ostatnio pasterkan w carreffourze, sprzedawany
              oczywiscie jako pietruszka.
              • Gość: ania_m Re: parsnip IP: *.pools.arcor-ip.net 14.08.07, 18:37
                a ja kiedys, wiele lat temu podajac "angielski" obiad w polsce zastapilam puree
                z pasternaku wlasnie taka mieszanina i bylo calkiem ok. nie calkiem to samo, bo
                oczywiscie pasternak jest slodszy, ale dalam lyzeczke brazowego cukru :)
                fajnie wiedziec, ze bywa w carreffourrze, moze autorka watku sie zalapie, w
                koncu teraz nawet wie jak dokladnie wyglada.
                btw, lubie dodawac go do wywarow rosolowych na zupe. w szczegolnosci kiedy
                gotuje rosol chinski na wieprzowych zeberkach, kurczaku z imbirem, pieprzem
                seczuanskim, anyzkiem gwiazdkowym, swiezymi korzonkami koledry itp pastynak jest
                niezastapiona czescia warzywna wywaru razem z marchewka i cebula. pietruszka w
                tym przypadku np to calkiem nie to
                • Gość: ada Re: parsnip IP: *.komfox.pl 15.08.07, 13:46
                  czyli musze sie wybrac do carrefour;)bo im dluzej mysle o tej zupie
                  tym wieksza mam na nia ochote:) jak zrobie to napisze jak wyszla:)
                  dzieki za rady!
                  • ania_m66 a jesli nie znajdziesz 15.08.07, 14:21
                    pastynakow, polecam goraco moja zupe z marchewki z koledra i curry. jasne, ze
                    nie to samo, ale slodko-kwasno-pikantne i bardzo "indyjskie"
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65544316,65544316.html?f=777&w=65544316&a=65544316
                    • Gość: anita Re: a jesli nie znajdziesz IP: 212.122.223.* 15.08.07, 14:40
                      no, z pastynakiem może byc problem, zwlaszcza na stoisku warzywnym

ale pasternak może się znajdzie
                      • ania_m66 Re: a jesli nie znajdziesz 15.08.07, 14:45
                        to tak 1:1 z niemieckiego ;) tu to "pastinak", badz czasami "pastinake" . no to
                        jakos sie" pastynak" bardziej pcha na usta niz "pasternak", prawda?
    • bagatella Dla polskich francuzow gdyby szukali 15.08.07, 15:12
      owego pasternaka to sie toto nazywa Panis, powszechnie dostepny na
      bazarkach, w duzych sklepach nigdy nie widzialam jeszcze. ale wypisz
      wymaluj pietruszka i dodaje zamiast pietruszki do rosolu i jest
      chyba jeszcze o niebo lepszy:)
      • Gość: anita Re: Dla polskich francuzow gdyby szukali IP: 212.122.223.* 15.08.07, 15:20
        a nie panais?
        • bagatella Re: Dla polskich francuzow gdyby szukali 15.08.07, 15:39
          no rzesz, jasne ze tak, jeno jedno A mi sie po drodze na zlaczach
          zgubilo:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka