Dodaj do ulubionych

przetwory z pomidorów...

28.09.09, 10:30
poproszę o sprawdzone i łatwe przepisy na przetwory z pomidorów.
Dostałam pomidory gruntowe od znajomej i oprócz przecieru
pomidorowego nie wiem co mogłabym jeszcze zrobić.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mhr-cs Re: przetwory z pomidorów... 28.09.09, 13:06
      owieczka_pl napisała:

      > poproszę o sprawdzone i łatwe przepisy na przetwory z pomidorów.
      > Dostałam pomidory gruntowe od znajomej i oprócz przecieru
      > pomidorowego nie wiem co mogłabym jeszcze zrobić.
      > Dziękuję.
      stary temat ale ciekawy,
      jak mieszkasz w takim kraju to sie dowiesz,
    • bene_gesserit Polski sos sliwkowy 28.09.09, 13:55
      Znakomita rzecz, naprawde. O wiele lepsza niz ketchup, i o wiele
      bardziej wszechstronna - moze byc sosem do kanapek, ale mozna go
      uzyc takze jako baze albo doprawiacz do potraw z mies i warzyw.
      Składniki

      2 kg dojrzałych pomidorów
      3 czerwone papryki
      1 kg śliwek węgierek
      1/2 kg cebuli
      6 ząbków czosnku
      szklanka octu ( u mnie ocet winny 6%)
      5 ziaren jałowca
      1-2 łyżki soli
      4-5 łyżek cukru
      łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
      łyżeczka słodkiej mielonej papryki
      1/2 łyżeczki chili
      2 liście laurowe
      łyżeczka gorczycy
      łyżeczka mielonego cynamonu

      Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić na
      ćwiartki. Papryki oczyścić z nasion i białych błon, miąższ posiekać
      w kostkę. Ze śliwek usunąć pestki, cebule pokroić w piórka, a
      czosnek posiekać.
      Wszystkie warzywa wraz ze śliwkami włożyć do żaroodpornego
      naczynia, wlać na dno kilka łyżek wody i wstawić do nagrzanego do
      200 st. piekarnika. Dość często mieszać.
      Gdzy warzywa i śliwki zmiękną, zmiksować je np. w malakserze i
      przetrzeć przez druciane sito. Przecier włożyć do garnka z grubym
      dnem, wlać ocet i dodać wszystkie przyprawy. Smażyć na małym ogniu
      przez 30 minut. Należy często mieszać , bo posłodzony już sos lubi
      sie przypalać. Sprawdzić, czy ma dostatecznie słodko-kwaśny smak i
      ewentualnie doprawić przyprawami.
      Jeszcze raz sos miksujemy, żeby uzyskać aksamitną gładkość i
      odpowiednią gęstość. Powinien mieć konsystencję keczupu. Sos wlewać
      do małych słoików, zakręcać nakrętkami i pasteryzować przez 20
      minut.


      http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25628

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka