Gość: irsila IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.14, 16:37 czy tam pędy w wielu potrawach do zjadania, tak na surowo, jakaś nowa mania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klik Kolejne debilne pytanie. Czy to jakaś mania? IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.14, 18:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irsila Re: Kolejne debilne pytanie. Czy to jakaś mania? IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.14, 18:32 Ktoś kiedyś powiedział, że nie ma debilnych pytań. Są tylko debilne odpowiedzi! Ty jesteś tego ewidentnym przykładem. Zielone pomidory znam, nawet sałatki kiedyś z nich robiłam. W ogródku mam kilka samosiejek koktajlowych, maja kwiatki ale już nie zdążą owocków zawiazać, wiec pytam ot tak sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irsila Re: Czy to jakaś mania? IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.14, 18:36 Mania dlatego, że w kilku ostatnio oglądanych programach, to zauważyłam, znaczy podanie surowych pędów pomidora. Aż sie boje na sobie wypróbować:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Kolejne debilne pytanie. Czy to jakaś mania? IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.14, 20:34 Gość portalu: irsila napisał(a): > Ktoś kiedyś powiedział, > że nie ma debilnych pytań. Najwidoczniej zadawał ich tyle, że musiał jakoś wybrnąć. > Są tylko debilne odpowiedzi!\ W którym miejscu odpowiedziałem? Ta figura stylistyczna to "parafraza". Puknij się w łebek. Ja rozumiem, że można się nudzić, ale żeby aż tak? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Liście pomidora 05.10.14, 19:21 W wiekszych ilosciach sa podobno szkodliwe. Mozna z nich zrobic srodek przeciw insektom dla roslin. :) Jesli chodzi o np. liscie i lodygi cukinii, to sa przysmakiem na poludniu Wloch: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94227148,114933829.html Kwiaty zreszta tez, ale to nie tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
irsila Re: Liście pomidora 05.10.14, 19:49 O kwiatach cukinii wiem. Liście rzodkiewki jadłam w dzieciństwie, razem z korzeniami wyrwane i posiekane ze szczypiorem w białym serze czy twarogu. To było ponad pół wieku temu, własne nowalijki serwowała mi mama. Sama sobie przed chwila znalazłam link o tych liściach, tak, że już wiem, dlaczego je serwują. Antycholesterolowe są i nie ma w nich solaniny i innych trucizn jak w liściach ziemniaka. Jest w nich tomatina, oniza cholesterol i jest grzybobójcza. www.herbiness.com/liscie-pomidora-na-stol/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irsila Re: Liście pomidora IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.14, 22:02 Miałam w planie przesadzić tych kilka krzaków do doniczek, dać na parapet, zapylać i czekać na owocki a tu proszę, urwę, posiekam dodam do jakiej surówki i jeszcze cholesterol zbiję:) Japończycy z tych liści, ponoć tabletki robią. Doczytałam, że nawet dąbrówkę rozłogową można jeść i wiele innych roślin a kawa z żołędzi to mniam. Jeszcze nalewka z kasztanów, na coś tam, coś tam, samo zdrowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
p_bernat Re: Liście pomidora 12.08.20, 13:43 A ja np wcześniej nic na temat liści pomidorów nie słyszałem i przyznam bardzo zaciekawił mnie ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś