Dodaj do ulubionych

Polskie Pomidory

18.04.13, 13:08
Czy Wam również wydają się być bez smaku? Kurcze są drogie i tak beznadziejnie smakują, ja pamiętam te z dzieciństwa to przecież pomidora jadło się jak jabłko, bez niczego, były smaczne i soczyste, a teraz? Pestycydy, nawozy zrobiły chyba swoje
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Polskie Pomidory 18.04.13, 13:15
      pikadooor napisała:

      > Czy Wam również wydają się być bez smaku?

      Tak, dlatego kupuję na targu wyłącznie malinowe (przerabiam ich ogromną ilość na zimę) i hoduję na balkonie kilka krzaczków własnych, malinowe i koktailowe. Kilka dni temu skusiłam się na 3 pomidory w Lidlu, smakowały zupełnie niczym, kompletnie wyjałowione, a potem bardzo długo nie chciały się rozpaść w pieczeniu, na szczęście miałam domową passatę z zeszłego roku i mogłam "uratować" kolację.
      :-)
      • bene_gesserit Re: Polskie Pomidory 18.04.13, 13:36
        Otóż to. Z dzieciństwa pamiętam, ze piosenka 'adio, pomidory' to była prawda - pomidorów nie można było kupić zimą czy tym bardziej wczesną wiosną. Narzekanie na to, ze o tej porze roku są drogie i niesmaczne jest trochę bez sensu - jakie mają być, skoro to warzywo sezonowe?

        Prawdziwe pomidory są latem i jesienią. Teraz można obetrzeć łzy droższymi, ale na ogól lepszymi od rożowo-żółto-zielonych mączystych i kwaśnych paskudztw z supermarketu pomidorami koktajlowymi.
    • Gość: kim Re: Polskie pomidory IP: *.free.aero2.net.pl 18.04.13, 15:09
      Czego wymagasz tydzień po roztopach?! Cudu?! Przecież te "polskie pomidory" są sztuczne – nie miały niczego naturalnego od odżywiania po oświetlenie.

      O tej porze roku smaczniejsze są pomidory z Sycylii, Maroka, a nawet z Hiszpanii, bo tam już dawno świeci słońce. Poza tym w dwóch pierwszych krajach uprawy zwykle są tradycyjne.

      • corrina_f1 Re: Polskie pomidory 18.04.13, 16:26
        Gość portalu: kim napisał(a):

        > O tej porze roku smaczniejsze są pomidory z Sycylii, Maroka, a nawet z Hiszpani
        > i, bo tam już dawno świeci słońce. Poza tym w dwóch pierwszych krajach uprawy z
        > wykle są tradycyjne.

        Smakują tak samo jak obecnie polskie, czyli plastikowo, chemicznie, okropnie. Co z tego, że słońce tam świeci, skoro pomidory nawet go nie widziały, były zrywane zielone i dojrzewały po drodze do kraju docelowego ?
    • kocio-kocio Re: Polskie Pomidory 18.04.13, 16:12
      Zimowe pomidory w PRL-u smakowały wybornie, bo były rarytasem większym niż mandarynki.
      Moja mama od czasu do czasu kupowała jednego i jedliśmy na kanapach cieniutkie plasterki.
      Do dziś pamiętam te emocje :o)
      • Gość: marbor1 Re: Polskie Pomidory IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.13, 19:25
        Sęk w tym, że w tamtych czasach były inne odmiany pomidorów. Były bardzo smaczne. Dziś tamte odmiany można spotkać tylko u amatorów. W pogoni za plennością i zdrowotnością upraw zapomniano o smaku.
        Jeśli chodzi obecnie o zakupy pomidorów, to w moich delikatesach od czasu do czasu można kupić dobre smaczne pomidory malinowe. Nie wiem skąd są sprowadzane. Są znacznie droższe od tych czerwonych.
    • lonely.stoner Re: Polskie Pomidory 18.04.13, 20:58
      poczekaj na lato- w sezonie sa dobre, ja kupuje wtedy na miejscowym bazarku od miejscowych hodowcow- rozne, najslodsze sa takie nieregularne malinowe albo nazywane bawole serce. Na przetwory i sosy nadaja sie wlasciwie kazde inne.
    • a74-7 Re: Polskie Pomidory 18.04.13, 21:25
      z braku laku i kit dobry jak to sie kiedys mowilo . Twarde pomidory nalezy " dojrzec" kilka dni na slonecznym parapecie . I smak lepszy i beda bardziej miekkie ale nie ciapowate.
      • coralin Re: Polskie Pomidory 18.04.13, 22:10
        Jestem wielką amatorką pomidorów, w sezonie jem je tonami. W kwietniu tęsknota za nimi staje się tak wielka, że trochę już kupuję, bo pojawiły się regionalne od 3 producentów w okolicznym warzywniaku. Gdybym dostała takiego kwietniowego pomidora w sierpniu kiedy jestem rozpuszczona genialnym smakiem polskiego wygrzanego w słońcu pewnie wzgardziłabym, teraz używam, ale jeszcze jako tło, nie w roli głównej.
      • Gość: GMK Zimowe pomidory to pomyłka. IP: *.centertel.pl 19.04.13, 08:03
        Wszystkie sezonowe warzywa kupowane zimą to ściema. Podoba mi się przyklad z piosenką "adio pomidory", bo wyraża on sens sezonowości w ogrodach z co za tym idzie i na talerzu.
        Pamiętam, że pierwsze w sezonie mizerie z zielonych ogórków jako dziecko jadałam z okazji pierwszokomunijnych obiadów czyli w maju. A dzisiaj dekorujemy zielonym ogórkiem dania wigilijne? Podobnie z rzodkiewkami, były w sklepach całą zimę, ale dopiero wczoraj kupiłam takie co smakują jak rzodkiewki.
        • pikadooor Re: Zimowe pomidory to pomyłka. 19.04.13, 14:20
          No dokładnie, tylko ja tak lubię pomidory, te dojrzałe i soczyste, że szkoda, że są tylko latem i to najlepiej od rolnika jakiegoś kupić (nie posiadam, żadnej działki niestety) bo w marketach czy innych sklepach nawet latem często smakują jakby smaku nie miały wcale, także jak latem, czyli w szczycie sezonu, to tylko od rolnika, albo z bazaru:)
          • squirk Re: Zimowe pomidory to pomyłka. 19.04.13, 14:35
            pikadooor napisała:

            > No dokładnie, tylko ja tak lubię pomidory, te dojrzałe i soczyste, że szkoda, ż
            > e są tylko latem i to najlepiej od rolnika jakiegoś kupić (nie posiadam, żadnej
            > działki niestety)

            A balkon/szerszy parapet?
            :-)
              • pikadooor Re: Zimowe pomidory to pomyłka. 22.04.13, 16:20
                Dokładnie, sadzenie pomidorów na balkonie? w jeden dzień bym zjadła wszystkie:):) Poczekam na sezon i się zaopatrzę, bo teraz to szkoda mi pieniędzy marnować na to, co teraz jest:) Już na was czekam pomidorki he he he, mam taki warzywniak pod blokiem, który sąsiadka prowadzi, bo mają pole, czy działkę nie wiem i tam ma super pomidory w lecie, albo te z Bio Bazaru, też ekstra:) To na co teraz mamy sezon na przykład?:)
          • kk345 Re: Zimowe pomidory to pomyłka. 19.04.13, 19:08
            > w marketach czy innych sklepach nawet latem często smakują jakby smaku nie miały wcale,

            Bo nie mają- w markecie pomidor ma być trwały, równy, odporny na gniecenie i pleśnienie- a takie gatunki nie mają smaku.
            • coralin Re: Zimowe pomidory to pomyłka. 19.04.13, 19:55
              kk345 napisała:


              > Bo nie mają- w markecie pomidor ma być równy.

              Pomidory w sezonie kupuję u Pani hodującej je wokół domu. Prowadzi sklepik z innym asortymentem więc ta sprzedaż sezonowych warzyw (rzodkiewki, sałata, pomidory) to tylko dodatek. Dla mnie ta Pani i jej pomidory to błogosławieństwo, bo sklepik ma blisko mojego domu. Te pomidory nie wyglądają tak jak na zdjęciach, ale smak mają obłędny. Ludzie krzywią się na ten wygląd i kupują w marketach. I niech tak robią, bo produkcja ograniczona.
    • zuzinkas Re: Polskie Pomidory 19.04.13, 19:08
      jesli szukasz smacznych i soczystych pomidorow to chyba pomylilas miesiace.. pomidory to warzywo letnie..
      ja mieszkam od lat we wloszech ale tak dobrych pomidorow jakie kupowal moj tata w PL zeszlego roku w sierpniu u kobity na targu to tutaj jeszcze chyba nie jadlam...
    • vandikia Re: Polskie Pomidory 19.04.13, 20:26
      Nie, są smaczne ale jak wyżej kilka osób napisało, są smaczne w sezonie, dojrzewające na polu i najlepiej przy słonecznej pogodzie. Twory szklarniowe, nawożone tysiąc razy nigdy nie będą smakowały jak pomidor.
      • kazik355 Re: Polskie Pomidory 21.04.13, 18:59
        Ja kupowałem zimą pomidory na BioBazarze w Warszawie i naprawdę przypominały smakiem te z sezonu:) Cena wiadomo, jak to cena pomidorów zimą, wysoka, ale jak miałem kupować te tańszez supermarketu, którre nawet koloru dobrego nie miały, nie wspominając już o smaku, to dziękuję bardzo.. Wole dac 2-3zl wiecej i wiedziec, ze jem pomidory a nie wodniste, bessmakowe warzywa o ksztalcie pomidorow;))
      • ceide.fields Re: Polskie Pomidory 24.04.13, 14:47
        Mam znajomego, który jeździ często do Turcji w interesach. Zawsze zimą/wiosną zamawiam sobie u niego przy każdej takiej okazji parę skrzyneczek pomidorów. Kupuje je od znajomych Turków którzy oprócz wielkiej przemysłowej plantacji mają szklarnie dla własnych potrzeb. Smakują zupełnie inaczej niż plastik sprzedawany zimą w naszych sklepach.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka