04.09.14, 10:34
oświećcie mnie - dlaczego w wielu (wszystkich?) przepisach pomidory każą oczyszczać z pestek i je wyrzucać? Czy tego nie powinno się jeść? Czy do np pasteryzacji pomidory nadają się tylko po oczyszczeniu?
Uwielbiam pomidory, zjadam w całości, pestki również.
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Bo tak. IP: *.gdynia.mm.pl 04.09.14, 11:02
      A tak naprawdę to Twoja i tylko Twoja sprawa, oczyszczasz czy nie. No, może w jakimś zakresie Twoich gości. Nie jestem pewien żołądków współczesnych dzieci. Ja nigdy nie miałem problemu. Na krzakach rosły normalnie i nawet nie były myte.
    • marbor1 Re: pomidory 04.09.14, 12:24
      Co do przetworów, nie wypowiadam się, bo nic z nich nie robię. Natomiast do potraw w kuchni
      daję pomidory z całą zawartością wnętrza pomidora, nie mówiąc o jedzeniu na surowo.
    • caris-sima Re: pomidory 04.09.14, 12:49
      możliwe, że chodzi o estetykę
      • Gość: klik Re: pomidory IP: *.gdynia.mm.pl 04.09.14, 14:50
        caris-sima napisał(a):
        > możliwe, że chodzi o estetykę

Czyli na kanapkach w całości, plasterki są estetyczne ale już w innych potrawach nie? No daj spokój...
      • Gość: miki202 Re: pomidory IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.14, 14:56
        Możliwe, że chodzi o durną modę. Ci tzw. nowocześni kucharze już nie wiedzą, co jeszcze wymyslić. Pracowite usuwanie najdrobniejszych pesteczek, skórek, grudek ( w purre jedna grudka i zabierają ci gwiazdkę Michelina...), ryby bez ości, mięso bez kości, kurczak bez skóry, zielony groszek zmiksowany, zupa zmiksowana, buraki zmiksowane. Jak najgładsze, jak najaksamitniejsze. O gryzieniu zapomnij. O błonniku też. No i o prawidłowym trawieniu. Łaska boska, że te kretyństwa dotyczą jakiegoś pół procenta ludności na świecie.
        • Gość: miu Re: pomidory IP: *.fbx.proxad.net 05.09.14, 00:56
          Rzecz w tym, ze ten procent, to angielska krolowa i jej dwor, troche krolow, prezydentow, premierow oraz innych dzikusow, ktorzy nie chca wyjmowac z ust osci ani skladowac obgryzionych kosci na talerzu w czasie obiadow i kolacji w mniej lub bardziej oficjalnym gronie. Dzikusy uwazaj ze to glupio wyglada. Stad ta okropna moda przyszla pod strzechy. Nikt ci przeciez nie zabrania wyjmowac osci z ust w trakcie jedzenia. To takie urocze.

PS. Tak, wyjmuje osci z ust w warunkach domowych, jednak w im lepszej jestem restauracji, tym bardziej wdzieczna jestem kucharzowi, ze zrobil to za mnie.
          • beata_ Re: pomidory 05.09.14, 12:59
            Gość portalu: miu napisał(a):

> [...]
            >
            > PS. Tak, wyjmuje osci z ust w warunkach domowych, jednak w im lepszej jestem
            > restauracji, tym bardziej wdzieczna jestem kucharzowi, ze zrobil to za mnie.

Znaczy z ust Ci wyjął? ;-)))
            • Gość: miu Re: pomidory IP: *.fbx.proxad.net 05.09.14, 17:32
              Otoz to! ;)
              • beata_ Re: pomidory 06.09.14, 15:51
                Gość portalu: miu napisał(a):

> Otoz to! ;)

To ja też tak chcę! :-))
    • roseanne Re: pomidory 04.09.14, 15:10
      pestki wyjmuje do przetworow, bo mi nadaja gorzkawy smak, tak juz mam

ale nie wyrzucam, przy koszu pomidorow tego produktu sa litry, zagotowuje, odcedzam, mam ulubiony napoj dla corki :-)
    • Gość: mama-dobra-rada Re: pomidory IP: *.96.244.48.tvksmp.pl 04.09.14, 16:52
      Niektórzy autorzy książek kulinarnych podają, że pestki powodują psucie się przetworów, ale mnie to się nie przydarzyło. Przecier pomidorowy zawsze robię z całych pomidorów. Mielę je najpierw razem ze skórką i pestkami, odrzucam tylko zielone części i twardy środek. Dodaję sól kamienną bez jodu. Do części słoików dokładam trochę zmielonej papryki (słodkiej lub ostrej), kilka całych ziaren pieprzu, ale ziółka dopiero po otwarciu słoika. Pomidory muszą być całkowicie dojrzałe i nie mogą być nadpsute. Najlepsze są odmiany z dużą ilością miąższu, np. Lima. Powodzenia.
    • Gość: Yon Re: pomidory IP: *.85-87-46.dynamic.clientes.euskaltel.es 04.09.14, 17:17
      Miki 202
      ... ma cala racje.
    • Gość: x chodzi o nadmiar "wody", IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 05.09.14, 07:43
      po usunieciu pestek plynu jest mniej. Jest to pozadane przy surowkach czy salatkach, surowka nie plywa.
      W przetworach to nie przeszkadza, bo nadmiar plynu odparowujemy.
      Gdy bierzemy ogorki do salatki tez usuwamy pestki, w mizerii nie musimy bo i tak dodajemy jeszcze smietane, ktora bedzie tylko rozcienczona.
      • Gość: miki202 Re: chodzi o nadmiar "wody", IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.14, 08:05
        No co to znaczy: usuwamy pestki? Nigdy nie usuwam pestek z ogórka, to głowy by mi to nie wpadło, choć widzę, jak robią to głupkowaci kucharze celebryci.
        • Gość: x przeciez napisalem ze nie zawsze IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 05.09.14, 10:49
          czytaj ze zrozumieniem
      • marbor1 Re: chodzi o nadmiar "wody", 05.09.14, 10:45
        O rany, ale macie pomysły. Usuwajmy zatem pestki z malin, porzeczek, agrestu i wielu innych
        boć przecie trzeszczą w zębach.
        • Gość: x nie przesadzaj, podawaj pomidory IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 05.09.14, 10:52
          w calosci, to nic nie musisz usuwac ;)
          Lubisz jak w surowce wszystko plywa?
          Liscie salaty tez osaczasz z wody i obsuszasz, inaczej dressing poplynie.
        • Gość: miu Re: chodzi o nadmiar "wody", IP: *.fbx.proxad.net 05.09.14, 11:58
          Z malin bardzo czesto sie usuwa przez przecieranie, bo np. jedzenie musu malinowego z pestkami to zadna frajda.
    • lashqueen Re: pomidory 05.09.14, 12:40
      Mnie pestki w pomidorach w ogóle nie przeszkadzają. Przerabiam hurtowe ilości pomidorów na przecier, ale tutaj na gładko zupełnie. Bez pestek i skórek. Dlatego od czasu do czasu sięgam po sklepowe przeciery zawierające pestki i przemielone skórki, bo lubię.
    • mhr2 w jakim przepisie to spotkalas? 06.09.14, 14:30
      joana.mz napisała:

> oświećcie mnie - dlaczego w wielu (wszystkich?) przepisach pomidory każą oczysz
      > czać z pestek i je wyrzucać?
    • Gość: fg Re: pomidory IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.14, 19:38
      nie pamiętam już w jakim programie, ale było to na "Kuchnia" kucharz mówił, że pozostawione pestki pomidora potęgują kwaśny smak
      • beata_ Re: pomidory 06.09.14, 19:49
        Gość portalu: fg napisał(a):

> nie pamiętam już w jakim programie, ale było to na "Kuchnia" kucharz mówił, że
        > pozostawione pestki pomidora potęgują kwaśny smak

Na moje oko, i rozum głupoty mówił :-)
        Skąd nagle w pestkach "kwaśność"?
    • linn_linn Re: pomidory 06.09.14, 19:57
      Prawie 10 lat trwa ta dyskusja: z peskami czy bez pestek?
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,20065117,,Pascal_i_pestki_pomidora_.html?v=2
      Przy okazji, z pestek pomidora tloczy sie olej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka