powiat

(39 wyników)
  • Polska Gazeta Krakowska Łukasz Jaje 2011-01-07 14:03:50, Aktualizacja 2011-01-07 14:03:50 Jakub i Julia - te imiona cieszą się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców powiatu brzeskiego. W 2010 roku imię Jakub dla swojego dziecka wybrało 37 rodziców (w 2009 roku 41). Nie zmienił się także wicelider rankingu wśród imion męskich - Kacper również zanotował minimalny spadek popularności, tyle że o jeden - z 21 na 20. Miejsce na najniższym podium zajął Szymon - 19, tym samym detronizując...
  • Kupiłam sobie właśnie bardzo ciekawą i rzadką (nakład 150 egz.) ksiązkę Leonardy Dacewicz "Nazewnictwo kobiet w dawnym powiecie mielnickim (XVI- XVII)", Białystok 1994. (Od razu uderzyło mnie to, że badaczka zainteresowana sprawami imion nosi sama nietypowe imię.) Powiat mielnicki leży na białostocczyźnie. Przeglądam ją właśnie i wyczytałam tam wiele bardzo ciekawych rzeczy. Np. okazuje się, ze nazwisko Mleczko jest "starodawnym", jak pisze autorka, zdrobnieniem imienia Melecjus...
  • Czesc ! Mam dwoch synow .Pierwszy ma na imie DENNIS i ma 9 lat ,a drugi MARIO DANIEL - 2,5 roku .Daniel to drugie imie po babci Danieli ,ktora zmarla przed jego urodzeniem.Co powiecie ? Podobaja wam sie ? Ola
  • Blandyna - zdrobnienie Blanka. Jorella - zdrobnienie Jorelka.
  • Flawiusz czy Flawian a może damska Flawia? Co sadzicie ?
  • Mi się podoba bo jest żadko spotykane inni dają Julia,Weronika,Amelka,Kalina itp.
  • Słyszałam kiedyś, że ojciec pewnej dziewczyny chciał nadać córce jakieś "patriotyczne" imię i bardzo zasugerował się naszym orłem, stąd Orlena. Oczywiście w USC nie zarejestrowano mu go. Dziś może się kojarzyć z niesławnym koncernem paliwowym...
  • Bo takie wybrał mój chłopak dla naszej córci. On jest z Niemiec więc dla niego jest ono bardzo ładne ale tutaj wszyscy na nie dziwnie reagują.
  • No właśnie troje dzieciaczków w wieku pomiędzy 3 a 9 lat o imionach -Eryk -Eleonora -Ernest Eryk i Eleonora( zwana Elena ) podoba mi się ,natomiast Ernest nie bardzo mi podchodzi a co wy sadzicie ???
  • strasznie podoba mi sie to imie
  • Zastanawiamy się nad tym imieniem, ponieważ tak miał na imię tata mojego ukochanego.Jednak nie jestem pewna czy odpowiada mi zdrobnienie: Gieniuś, Gienek, albo nie daj Boże Ginek. Poza tym wyobrazam sobie, jak mó piętnastoletni sym przedstawia się rówieśnikom: Cześć, jestem Gienek. ... Wymyślam? Jake jest Wasze zdanie? Dziekuje!!
  • Ja osobiscie znam jedną Ludwike, obecnie już 23 letnią. Kiedyś bardzo nie lubiła swojego imienia ,nie wiem jak teraz :) Zwłaszcza nie lubiła jak dzieci mowiły na nią Ludwik, ale pieszczotliwie mowilismy na nią Ludwisia, Ludwiś :) Znacie jakieś Ludwiki??
  • szczepan, źródłosłowu należy szukać w łacińskim stefanie pewnie to jakieś sredniowieczne przekształcenie fonetyczne imie popularne w latach 30 XX wieku a dziś? podzielcie się uwagami beata
  • Co powiecie na imię Makary? Niedługo powinien się urodzić?!
  • Otylia?? mało popularne, ale tak miała na imie moja ukochana babcia i myslałam też żeby je dać córce-jeśli to będzie dziewczynka...
  • nie wiem jeszcze czy się odważymy nazwac tak nasza córeczkę, ale zaczynamy to coraz bardziej rozważać czy nie kojarzy Wam się jakoś pretensjonalnie? czy nie jest zbyt przestarzałe wg mnie brzmi ładnie "na ucho" ale nie wiem jak ludzie będa na nie reagować... mozna zdrabniać Ludwisia, Lula, Ludka, Ludusia...
  • Będąc na wakacjach a raczej wpracy w Niemczech, poznałam bardzo sympatyczną rodzine. Bardzo spodobały mi się imiona jakie nosily dzieci tych państwa a było ich 5- cioro NAjstarszych nie udało mi się poznac bo gdzies wyjechali Paulo i Ernest. Mlodsze dzieci to DYMITR, SELMA,i VANESSA Jako ze sama planuje wreszcie dziecko:) mysle nad imionami, te powyzsze bardzo mi sie spodobaly, tylko jak zostaną przyjęte w Polsce? jak mnyślicie? Nie zamierzam emigrować do Europy, wie...
  • Sprawdziłam 2 razy w wyszkuwiarce i nie było jeszcze dyskusji na temattego imienia:o Dziś spotkałam koleżankę sprzed paru lat o takowym imieniu i dopiero uzmysłowiłam sobie ,że ma ona dość orignalne imię. Podoba się Wam?? Może jakieś info o pochodzeniu i znaczeniu tego imienia ktoś poda?? Pozdrawiam
  • No właśnie co?? Jak można zdrabniać??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.