powiat

(21 wyników)
  • Bo teraz to obydwa słabe, a można zgarnąć trochę funduszy unijnych.
  • www.zycie.pl/informacje.php?region=Lubacz%F3w&nr=2940 Poprzednio to samo działo się w powiecie jarosławskim. Lokalne ugrupowanie polityczne "Dolina Sanu" i jej guru Z. intensywnie się promuje, jadąc na nacjonalizmie. Ciekawe, dokąd dojadą ?
  • co sądzicie o planie połączenia obydwu powiatów - ziemskiego i grodzkiego? W dzisiejszych "Nowinach" temat został poruszony... Osobiście jestem zdecydowanie za, będzie wiecej mieszkańców (łatwiej o inwestycje), większe pieniądze dla miasta (dodatkowe 5% z PIT), ułatwienia dla mieszkańców, zmniejszenie biurokracji - a więc obniżenie kosztów stałych administracyjnych.... można by tak długo wymieniać. opory - pewnie że będa, kazdy chce zachować obecny "stołek"...pozdrawiam
  • Czesc! "Władze powiatu chcą jego połączenia z grodzkim jakim jest miasto. Ten pomysł był gorąco dyskutowany przed blisko dwoma lata, ale nie zyskał akceptacji. Jak będzie tym razem? - Najwyższy czas, by doszło do połączenia obu powiatów, które w dalszej perspektywie nie będą mogły się bez siebie obejść. Fuzja zaowocuje przejrzystością kompetencyjną i administracyjną - uważa starosta Stanisław Bajda. Z POMYSLEM ZJEDNOCZENIA powiatu ziemskiego oraz miasta na prawach powiatu ...
  • Mamy ponad 2 mln osób bez pracy. Stopa bezrobocia skoczyła wyraźnie w górę do 13,1 proc. Część ekonomistów obawia się, że to nie tylko efekt sezonowy autor: Jerzy Dudek źródło: Rzeczpospolita Ministerstwo Pracy podało wstępne dane o stopie bezrobocia. Ta zwiększyła się w styczniu do 13,1 proc., o 0,8 pkt w ciągu miesiąca. Rok temu wynosiła 12,9 proc. Resort przypomina, że 12 miesięcy temu, na przełomie lat 2009 i 2010 r., skok był identyczny – z 12,1 do 12,9 proc.
  • czy pracownicy powiatu, ktorzy sa utrzymywani z naszych podatkow mogą w godzinach "swojej" pracy robic kampanie "pracodawcy"?
  • Statystyka powiatu przemyskiego według spisu z roku 1900 oraz szacunków nacjonalistycznego historyka ukraińskiego Kubijowycza z roku 1939 Babice nad Sanem 589 Polaków 336 Ukraińców 83 Żydów 710 Polaków 370 Ukraińców 40 Żydów Bachórzec 943 Polaków 275 Ukraińców 5 Żydów 1120 Polaków 130 Ukraińców Bachów 487 Polaków 973 Ukraińców 150 Żydów 830 Polaków 1300 Ukraińców 80 Żydów Chyrzyna 85 Polaków 463 Ukraińców 26 Żydów 95 Polaków 520 Ukraińców 15 Żydów Drohobyczka 1524 Polaków ...
  • www.pressmedia.com.pl/sn/index.php?option=com_content&task=view&id=26760&Itemid=40
  • "* Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej musi opuścić dotychczasową siedzibę za dwa lata. Planowana budowa została wstrzymana, a przenosiny do innego budynku budzą sprzeciwy. Gmach przy placu Czackiego, w którym od powojennych lat mieści się MNZP, decyzją Komisji Majątkowej został zwrócony greckokatolickiej kurii metropolitalnej. Do maja 2005 r. muzeum musi opuścić budynek albo będzie płacić wysoki czynsz. Na szczeblu centralnym zapadła decyzja o budowie nowej placówki na pl. Berka J...
  • Rząd proponuje, aby w Rzeszowski Obszar Metropolitalny weszły tylko powiat rzeszowski i łańcucki. Oznacza to degradację regionu. Jako najmniejszy obszar, w kolejce po unijne pieniądze, będziemy na samym końcu. .......Miał liczyć ponad 600 tys. mieszkańców. Wszystkie metropolie mogły liczyć na 700 mln euro z pieniędzy unijnych na rozwój. Plany te jednak poszły do kosza. i tak: Rzeszów 600 mln, lańcucki 20, kolbuszowski 20, strzyżowski 20, ropczycko - sędziszowski 20 i dębicki 20 PAZERN...
  • Rząd szykuje reformę administracji: -stworzenie 6 regionów (województw), -zmniejszenie liczby powiatów. Konsekwencją będzie likwidacja odkarapcia i jego wchlonięcie we wspólny region z dzisiejszymi województwami: lubelskim i podlaskim. Zapewne dojdzie do likwidacji powiatów ziemskich, czyli też naszego przemyskiego i stworzenie dużego powiatu z dzisiejszego ziemskiego i miasta Przemyśla. Będziemy miec stolicę w Lublinie. Reforma ta jest wymuszona przez Unię. Nawet jeśli rządzić ...
  • Stalowa Wola spadła na 3 miejsce i jest za Przemyślem. 1. Rzeszów - 168 220 2. Przemyśl - 66 909 3. Stalowa Wola - 66 097 4. Mielec - 61 241 5. Tarnobrzeg - 50 115 6. Krosno - 47 817 7. Dębica - 47 054
  • Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, ilu inwestorów działą w przemyskim obszarze SSE? Zdania są różna, że jest to 29 podmiotów, dajacych 5700 miejsc pracy, ale też spotkałem informacje, że jest to tylko 13 firm, a pracowników ledwo 1300. Czy ktoś się orientuje jak sprawa wygląda w rzeczywistości? I czy są to firmy szwajcarskie niemieckie i japońskie, czy także chińskie i 2 firmy z tajwanu? Podobno skandynawowie z Norwegii rozważają wejście, prosze o informacje
  • Przygotowując się do analizy budżetu sporządziłem listę. Następujące miasta na prawach powiatu grodzkiego można porównywać z Przemyślem: Biała Podlaska, Krosno, Leszno, Łomża, Ostrołęka, Piekary Ślaskie, Siedlce, Skierniewice, Suwałki, Świetochłowice, Tarnobrzeg, Zamość, Żory. Sanok się nie znalazł, bo nie jest miastem na prawach powiatu grodzkiego :) Suwałki, Tarnobrzeg i Zamość wydają się najlepsze z tej listy.
  • PO wygrała wybory = likwidacja tzw. Podkarpacia coraz bliżej! Jeśli PO wygra wybory do Sejmu, to możliwe że zlikwiduje część województw, w tym tzw. Podkarpacie i część powiatów.
  • witam wszystkich forumowiczow,mam do Was serdeczna prosbe,wlasnie jestem na etapie pisania pracy licencjackiej i wybralam sobie temat:"Atrakcyjnosc turystyczna Powiatu Przemyskiego dla turystyki handlowej"bylam raz w Przemyslu i zebralam troche informacji o tym miescie,lecz bardziej pod wzgl.turystycznym,teraz zostala mi do napisania czesc druga tzn o handlu.tzn. moja promotorke bardzo interesuje sytuacja Ukraincow w Przemyslu.czyli od momentu rozpadu ZSRR,czy cos dla nich powsta...
  • Znany działacz Samorządowy Kowalski W. znowu kandyduje. Kandyduje na wójta Gminy Przemyśl. Możemy o tym przeczytać na stronie www.pkw.gov.pl/gallery/52/45/52454/18.xls Komitet nazywa się: Komitet Wyborczy Wyborców WITOLDA KOWALSKIEGO "INWESTYCJE-ZMIANY-ROZWÓJ" i mieści się pod adresem ; Ostrów 229, 37-700 Przemyśl. Został zarejestrowany przez Gminną Komisję Wyborczą Gminy Przemyśl. Jednocześnie z Obwieszczenia Powiatowej Komisji Wyborczej w Przemyślu dowiadujemy się, że ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się