Forum Czas Wolny, Hobby Militaria
ZMIEŃ
      prawdziwy

prawdziwy

(40 wyników)
    • Trzeba było czekać ponad 60 lat aby rozliczyć prawdziwe oblicze "wyzwolenia" .Nikomu do tej pory nie udało się stworzyć tak przejmującego, tak autentycznego i tak nieznanego obrazu pokazującego czasy powojenne. Polecam.
    • chechnya.gov.ru/page.php?r=126&id=12515 Prawdziwa czeczenska bohaterka - Lilia Asuchanowa! Wahhabici zabili jej meza Ramzana Asuchanowa (oficera sledczego minjusta Czeczni), a ona w odwecie zastrzelila wszystkich czterech bandytow.
    • images.indymedia.org/imc/nyc/saddam3.jpg Podobno to jest ta wielka demonstracja przeciw sadamkowi... historyjka jest taka - do iraku sprowadzili ludzi chalabiego i to oni wlasnie tam demonstrowali...a czolgi naszej armi odgrodily teren....nie wiem czy to prawda oraz nie wiem czy to zdjecie jest prawdziwe.. Prosze o uwagi
    • blogbiszopa.blog.onet.pl/Zolnierz-ktory-nie-chcial-sie-,2,ID417797845,n Co o tym myślicie z naszej polskiej perspektywy ,tak ostatnio promującej(i słusznie )patriotyzm. Dla mnie osobiście wariat jako człowiek oderwany od realiów, nie potrafiący dostosować się do zmieniającej sytuacji. ,ale i bohater wierny rozkazowi z perspektywy wojskowości, z tym że takie bohaterstwo często przynosi więcej szkód niż pożytku.
    • Dysponuje ktoś może danymi wraz z odpowiednimi źródłami na temat stosowanych w różnych krajach standardowych marginesów bezpieczeństwa zanurzenia okrętów podwodnych? Przykladowo, standardowy wspolczynnik bezpieczeństwa zanurzenia między zanurzeniem testowym (konstrukcyjnym), a głębokoscia implozji (crash depth) to 1,7. Czyli dla przykładu, jeśli głebokośc testowa jednostek typu Sturgeon wynosiła 400 metrów, to [i]crash depth[/i] tych okrętów wynisla 680 m. Jakie reguły obowiązują przy k...
    • Sowieci nielegalnie otrzymali od Japonczyków nie żadne oprogramowanie do obrabiarek cyfrowych - jak tu niektorzy twierdzili, lecz cale obrabiarki. Co wiecej, do sowieckich jednostek Victor III trafiły w pełni zintegrowane bojowe systemu kontroli kierunku oraz zarzadzania walką i kontroli ognia - wszystko genuine Toshiba, opracowane dla norweskich jednostek typu Ula. Zeby jeszcze ciekawiej bylo, równiez z Toshiby powedrowaly do Rosjan tajne technologie, które mogly byc wykorzystane do op...
    • Trzeba sie uniezaleznic jak proponowali niektorzy od dostaw tylko jednego modelu uzbrojenia,najleiej kupujac kilka spelniajacych ta sama role.Proponuje zebysmy poszli dalej i kupili po 3 z kazdego tu przedtswaionego.I bedziemy bezpieczni:P wiadomosci.onet.pl/129238,21,0,pokaz.html
    • Uwaga! Artykuł nieprzeznaczony dla ludzi o słabych nerwach! Kulisy "skandalicznej" misji Kandahar w Afganistanie wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=50316&wid=8776427&rfbawp=1174120512.020 Wyjątki z tegoż: "(...)Misja miała kilka etapów. Najważniejszy rozpoczął się jesienią 2005 r. Powstał wtedy plan stworzenia firmy budowlanej będącej przykrywką dla dwóch oficerów wywiadu. W Kabulu mieli udawać przedsiębiorców, a w rzeczywistości zdobywać informacje potrzebne dowództwu polskie...
    • amerykańskiego i/lub izraelskiego nalotu, czy tylko demonstracja siły? Linki: www.tvn24.pl/-1,1629945,0,1,iran-broni-instalacji-nuklearnych,wiadomosc.html wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Iran-rozpoczal-wielkie-cwiczenia-wojskowe,wid,11708708,wiadomosc.html wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7280880,Iranskie_wojsko_cwiczy_obrone_obiektow_nuklearnych.html To irańskie F-14 w piaskowym ubarwieniu prezentuje się całkiem plastycznie. PS. Natomiast w Stanach doszło do małego sk...
    • www.lewica.pl/index.php?id=13631 Amerykanie już nie raz udowodnili jak potrafią kłamliwie zaniżać swoje straty (Korea,Wietnam,ostatnio parę lat temu Serbia). Więc dane Pentagonu nie są zbyt wiarygodne. Partyzanci i rosyjscy eksperci mówią o 25tys zabitych USarmiejcach, niektórzy mówią nawet o 33tys. Biorąc pod uwage ilość ataków na amerykańskie bazy, pomijanie w statystykach żołnierzy bez obywatelstwa USA i opłacanych przez USArmy najemników, zakaz fotografowania transportu ciał US-so...
    • Doskonały przykład jaki powinien być poborowy:) Gość: Kamil 11.10.07, 09:05 Odpowiedz Słuchacie ja lubie wojny i lubie rozwalać i ja nigdy nie wróce plastikowym worku niczego nie boje sie jestem twardy.. nie dlatego walczyłbym dla buscha walczyłbym właśnie dla ojczyzy a Stany zjednoczone to nasz sojusznik ... u mi chodzi żeby zarobić na życie nie chodzi o to że walczyć dla Buscha .... A co do rodziców mam w dupie rodziców .. i oni nie rzadza moimi życiem i nie powinni obchodzic ...
    • Hej. Prowadzę jak większość z Was, a może powinnam napisać "nas" - nudnawe, biurowo - urzędowe życie. Pracuję w jednej z firm ubezpieczniowych jako asystentka prezesa. Mimo, że od paru lat aktywne uczestniczę w zajęciach aerobicu, siłowni itd. brakuje mi czegoś, czegoś nieokreślonego. Nawet nie bardzo wiedziałam czego. Szczególnie ostatnio - po rozstaniu z moim facetem, który chyba nie bardzo potrafił mnie zatrzymać przy sobie tym, że prowadził też takie nudnawe życie jak ja (a po...
    • czytałem właśnie kolejny zeszt z ukazującej się od kilkunastu lat serii "Dzieje Narodu i Państwa Polskiego" poświęcony w całości kampani wrześniowej. Bardzo lubię je czytać, najbardziej dotyczące polski szlacheckiej. I znalazłem tam bardzo ciekawy opis pewnego epizodu. Otóż wchodząca w skład SGO "Polesie" gen. Kleberga, 60 dywizja piechoty "Kobryń" dowodzona przez Pułkownika Eplera, została zatrzymana 28 września 1939 przez sowiecką 143 dywizje strzelecką kombriga Dymitrija Sa...
    • Książki Aleksieja Isajewa opisujące początek wojny niemiecko-radzieckiej są prawdziwym rarytasem. Oto jedna z nich - polemika z Władimirem Rezunem w książce "Antysuworow". Szczerze polecam, chociaż są dla znających język rosyjski. militera.lib.ru/research/isaev_av1/index.html
    • Tarcza sluzy do obrony przed Iranem i Korea N jedynie przy okazji. Tak naprawde tarcza ma na celu wyeliminowanie zagrozenia ze strony pozostalych, pojedynczych, rosyjskich lub/i chinskich glowic po ewentualnym uderzeniu wyprzedzajacym na rosyjskie i/lub chinskie sily nuklearne. W 2005 USA osiagnelo strategiczna przewage nuklearna tzn. USA jest w stanie zniszczyc arsenal nuklearny dowolnego kraju ( Rosji i tym bardziej Chin ) bez narazanie sie na atak odwetowy. Wiadomo, ze po takiej p...
    • www.ofiaromwojny.republika.pl/teksty/0017.htm Sztajnbach, której rodzice ukradli w Gdyni mieszkanie z wyposażeniem i zostawili polskiego właściciela bez jakiegokolwiek lokum zastępczego jescze ma czelność wyprawiac to co wyprawia. Dodatkowo rodzina Eriki Steibach ukradła w Gdynii jeden samochód (wg relacji był to Fiat 508 III Junak.
    • Na pewno pamiętacie tą świetną komedie, ponoć film ten był zrobiony na podstawie prawdziwych wydarzeń i ludzi .Ciekawi mnie na ile zakończenie odzwierciedlało prawdziwe losy tego człowieka i co z nim stało się dalej.Ujęcie przez UB-ecję nie najlepiej wróżyło mu ,ale tez scenariusz nie przesądzał o dalszych jego losach można domniemać ze dostał kulkę ale w takim wypadku było by na czasie to w zakończeniu filmu podać ,bardziej prawdopodobne ze postać ta poszła na zaproponowaną wspó...
    • "Podstawowym problemem okazuje się jakość powłok kadłuba, zapewniających bardzo niski poziom wykrywalności przez radary. Young dodał również, że część parametrów samolotów jest niższa od oczekiwanych." Zwraca uwage ostatnie zdanie. Jesli jest prawdziwe, moze to byc bat dla USAF za faworyzowanie Lockheeda przed innymi producentami, zwlaszcza przed Northropem Grummanem. Ten ostatni, przegrał z Lockheedem Martinem juz tyle konkursów, ze to az podejrzane.
    • Od pewnego czasu zaczalem sie powazniej zastanawiac nad nastepujacym problemem: UKM czy SAW? Stosowac tylko jedno z dwojga, a moze obydwa, w zaleznosci od sytuacji? No i wyszlo mi na to, ze wszyscy ktorzy moga liczyc na bezposrednie wsparcie pojazdow nie powinni taszczyc UKM (czyli wiekszosc), natomiast ci ktorzy musza liczyc tylko na siebie (glownie zolnierze sil specjalnych) powinni miec mozliwosc razenia celow nieco bardziej odleglych - UKM jest konieczny. Powstaje tylko jedno ...
    • Jak podaje tyg. WPROST, jednostki wojskowe FR , stacjonujące na granicy z Koreą Płn. Zostały postawione w stan gotowości bojowej, w związku z zaostrzeniem sytuacji na Półwyspie Koreańskim. Szukałem potwierdzenia w innych źródłach ... . Kontynuują dramatyczne milczenie ;))). Info, za agencją Interfax. Link: www.wprost.pl/ar/222558/Rosyjskie-wojsko-w-stanie-gotowosci-w-zwiazku-z-sytuacja-w-Korei/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się