Forum Regionalne Śląskie Silesiana
ZMIEŃ
      prawdziwy

prawdziwy

(38 wyników)
    • Jestem tzw. gorolem, poniewaz moi rodzice pochodza z kieleckiego. Ale przodkowie Gorzelika tez "czystymi" Slazakami nie byli a on jest jednym z pierwszych czlonkow nowo powstalego narodu slaskiego. Czy ktos wie jak moge zostac prawdziwym czlonkiem slaskiego narodu?
    • Czy dobrze wytlumaczylam na forum jednemu gosciowi nastepujące "ślaskie niuanse" ? "Wg. mnie okreslenie "hanys" jest jednoznaczne z mieszkancem historycznego,geograficznego i kulturowego Górnego Śląska (48% woj. tzw."ślaskiego") oczywiscie rodowici Ślązacy moga się ze mna nie zgodzic poniważ stosuja podział na "pnioki" cyli rodowitych ,"krzoki" czyli co dopiero zapuszczajacych korzenie i "ptoki" ktorzy tylko przelotem zamieszkuja ich ziemię w zwiazku np. z pracą . "Gorol" to ...
    • Temat kontrowersyjny, prowokacyjny, ale chyba warty dyskusji. Poruszam go z premedytacja, bowiem dzisiaj na Forum Gliwice moja wspolmoderatorka usunela post "prawdziwego Slazaka" ziejacy nienawiscia i ksenofobia do tzw. "przyjezdnych", ktory ow "prawdziwy" oparl na jakims zblizajacym sie meczu chorzowskiego Ruchu i jak mniemam Piasta Gliwice. Zwykly mecz byl w tym poscie pretekstem do aktu wrogosci, niecheci i nienawisci wobec.....lwowiakow(sic!). Mialem nawet ochote post ten przyw...
    • Bo nasze matki jak kaczynski ostrzegali nas przed dzikusami ze wschodu a niemcy zabili na froncie wschodnim naszych dziadkow a przedwojenna Polska dala Slaskowi autonomie a kómuniśtyczny prl ja nam odebral,dlatego wolam jako slonzok niech zyje autonomiczny Slask wolna Polska niech zyje PiS I JAroslaw Kaczynski niech zyje USA ,usa zapewni wolnosc,a putinowska rosja to kraj mordercow gorsza od 3 rzeszy hitlera,niech zyje proamerykanska republika alpejska niemiec zachodnich z bawaria landem stut...
    • Premier Belgii Guy Verhofstadt powiedział po spotkaniu z Donaldem Tuskiem, że polski premier to prawdziwy Europejczyk. P.S. wreszcie pozytywne sygnaly od wsodnich sasiadow. za kaczynskich caly swiat myslal o polakach ze to brudne buraty, smierdzonce alkoholem z kipom w pysku, szukajacy swoimi oczkami czegos co mozna by bylo ukrasc. premier tusk natomiast reprezentuje mlodom, nowoczesna, proeuropejskom idynamicznie rozwijajacom sie polske. jeszcze przed wami kupa roboty ale jestescie ...
    • Wedlug mnie prawdziwy, rdzenny Slazak to Polak. Bo dialekt slaski jest odmiana jezyka polskiego, tak jak dialekt kujawski, czy podlaski. Dialekt slaski nie ma nic wspolnego z jezykiem niemieckim. A wiec rdzenni, etniczni mieszkancy Slaska to Polacy, Niemcy to element naplywowy.
    • to burdy na stadionie slaskim, afery z nielegalnym alkoholem, afery z nielegalnym handlem bronia w policji, afery narkotykowe ,a nawet burda w kosciele ,/chyba pierwsza w POlsce/ , o rekordach w pijanstwie alkoholu /to tako szlounsko tradycjo/ nie wspomnę.. i ten ciagle najnizszy wskaznik w Polsce ludzi wyksztalconych.. ganba szlounzoki...
    • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=81934793 no nie ?
    • Może ktoś z szanownego grona odpowie mi na pytanie dlaczego prawdziwe nazwy miejscowości zmieniono na jakieś dziwadła typu: Falkenberg - Niemodlin Löwen -Lewin Brzeski Grottkau - Grotkow Malapane - Ozimek Chronstau - Chrząstowic Tillowitz - Tułowice Friedland - Korfantów Lugendorf - Lubiany Loben - Lubliniec Rosenberg - Olesno Guttentag - Dobrodzien Landsberg - Gorzów Śląski itd. itd.
    • Znamy sie od lat i nie zycze sobie wiecej, zeby podciepy typu bullder lub builderfrombendziniu (czy jakos) tak zarzynali dyskusje swoim wyniklymi z braku moderacji mozliwosciami. Byc moze prawdziwy Builder ma krytyczny stosunek do paru idiotow piszacych na tym forum, i po to jest demokracja, zeby go mial. Ale tez moderacja jest po to, ze ma prawo go miec jako wlasnie Builder, a nie wszechnickowy wszedzie syf robiacy willizwei, podciep logujacy sie jako builder1, bullder i itp. Jes...
    • Mniejszosc niemiecka na Gornym Slasku to nie sa prawdziwi Slazacy. Niemcy na Slasku to element naplywowy, ktory naplywal przez stulecia i odplynal wielka fala w 1945 r. Smieszy mnie, kiedy podajacy sie za mniejszosc niemiecka pisza, ze sa 'u siebie'. Nie sa na Slasku u siebie, bo sa tu potomkami naplywowych imigrantow. Beda u siebie dopiero wtedy, kiedy beda sie czuli Polakami.
    • polecam: www.gornoslaskie.pl/
    • Deutsch sprechen verboten 1943 wurde Christian Skrzyposzek in der oberschlesischen Stadt Königshütte (Chrozow) in eine verworrene Welt hineingeboren. Es war Krieg, und der polnische Vater konnte bei der Geburt nicht dabei sein. Ihn hatten die Nationalsozialisten kurz vorher ins Konzentrationslager gebracht. Die Mutter, eine Deutsche, war auf sich selbst gestellt. Als der Vater mit seinen schrecklichen Erinnerungen und Erlebnissen zurückkehrte, durfte im Haus nicht mehr Deutsc...
    • Bo PO i reszta broni Niemcow i Rosjan ktorzy okradali i okupowali Slask tylko sojusz z uczicwa Polska da Slazakom sprawiedliość
    • Polecam Wam ten tekst: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,6155621,Bohaterowie_nie_z_tej_bajki.html Podpisuje rekami i nogami. A Wy ?
    • Kaj pomniki: - ofiar podczas walk Gornoslaskiej Wojny Domowej ? - ofiar wzajemnych "akcji"(napadów) pomiedzy "powstaniami" ? - ofiar w obozie proslaskim ("slazakowskich"), zamordowanych przez strone propolska i proniemiecka ? - ofiar "ulicznego terroru" okresu przedplebiscytowego (ok.3000 osób) - 50 wloskich zolnierzy ? (próbujacych powstrzymac propolska strone w 1921, tzn.wykonac swe zadanie = egzekwowac miedzynarodowe prawo i niemiecko-polskie uzgodnienia przedtem)
    • czymu do pieruna jasnego my slazoki momy wszystkich noblistow z jakimis nie polskimi i slaskimi nazwiskami. Wyrazom sprzeciw - niezgadzom sie na to! czymu slaskie noblisty noszom takie imienia i nazwiska? Johann Robert Hauptmann Christian Matthias Theodor Mommsen Philipp Eduard Anton von Lenard Otto Stern Max Born Maria Göppert-Mayer Eduard Buchner Fritz Haber Friedrich Bergius Kurt Alder Konrad Emil Bloch Paul Ehrlich Gerhard Domagk Günter Blobel Reinhard Selten
    • sa np. tukej: www.schlesien-lm.de/html/bilder.html
    • 14.06.2006 dortmund - komu kibicjuecie? ja osobiscie slazakom, klose, podolski www.fgs.snbh.schule-bw.de/wbm/Vorzeigen/DFahne.htm deutschland im finale!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się