Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      religia

religia

(120 wyników)
    • usłyszałam na zebraniu coś co mnie zmroziło, mam nadzieję że to bzdura ale wolę się upewnić że jak dziecko nie chodzi na religię ani etykę to musi mieć jakiś dodatkowy przedmiot z którego stopień będzie wpisany na świadectwo zamiast religii/etyki??? w sumie już nic mnie nie zdziwi w przepisach oświatowych więc może jakiś mędrzec coś takiego wymyślił
    • Wprowadzać? Nie wprowadzać? Jesteście za? Przeciwko? Mnie trochę śmieszy kontekst - z jednej strony jatka jaka to współeczesna edukacja w Polsce jest niepraktyczna, nie przystaje do wymagań rzeczywistości i produkuje bezrobotnych - a z drugiej domaganie się matury z religii....
    • Moja córka jest w piątej klasie, uczęszcza na lekcje religii bo my wierzący( ale praktykujący po swojemu jak większość Polaków). Przed dwoma tygodniami moja córka wraca ze szkoły i oznajmia mi, że w grudniu będzie koniec świata bo pani od religii włączyła im film o kończącym się kalendarzu Majów, że to koniec świata i nie będzie już nic. Po projekcji filmu wywiązała się dyskusja, katechetka poparła tezę z filmu-będzie koniec świata w grudniu i koniec, bez dyskusji. Córka trochę zasko...
    • W związku ze zbliżającą się komunią mojej kuzynki miałam na ten temat ostatnio dyskusję w rodzinie. I tak sobie uświadomiłam że teraz są 2 godziny religii w tygodniu. Przez cały czas trwania szkoły (podstawówka, gimnazjum, liceum/technikum). Daje to naprawdę bardzo dużą liczbę godzin dydaktycznych. Czego dzieciaki się tam uczą? Czy naprawdę nauka o jednej religii niesie ze sobą aż tyle wiedzy by było aż tyle godzin w całym toku nauczana. Pytam bo zastanawiałam się nad tym czego ja naucz...
    • Dlaczego religia jest w szkole? Przeciez to sprawa wiary.
    • Dowiedziałam się, że do w przedszkolu, do którego chodzi córka jest religia. Niby nie obowiązkowa, ale wszystkie dzieci chodzą :/ Oczywiście w tym czasie córka moze zostać sama z Panią, a inne dzieci pójdą na religię. Nie jestem szczególnie przeciwna religii, ale traktuje to raczej jako tradycję niż wiarę. Nie miałabym nic przeciwko religii w szkole (choć wolałabym dom katechetyczny), ale przedszkole i 3-latki na religii to dla mnie za wcześnie. Sama nie wiem co teraz, nie chcę, zeby córka s...
    • Jak wypisac dziecko z religii w szkole? Muszę to zrobić osobiście czy nalezy pisać jakieś pismo i do kogo?
    • Piszę tu, bo tu skarbnica wiedzy wszelakiej. Mam problem, bo nie chcę zrobić dziecku krzywdy. Czy jeśli wypiszę dziecko z religii, to zostanie wykluczone z życia kościoła? Chodzi mi o spowiedź, komunię itp. Ma ktoś wiedzę?
    • Przeczytałam dośc wstrząsający wpis na blogu "Polityki" dotyczący obcinania godzin szkolnych w liceach. Cytuję "Np. język polski traci 3 godziny w cyklu, w każdej klasie po jednej godzinie tygodniowo. Wiele przedmiotów, takich jak chemia, biologia, fizyka czy geografia, będzie nauczanych w wymiarze jednej godziny tygodniowo tylko w jednej klasie (np. na geografię w całym cyklu nauczania licealnego będzie razem 30 lekcji). Religia nie traci nic (jest i będzie 180 godzin w cyklu trzyletnim, po ...
    • Lekcji nie załatwia sprawy... W pierwszej podstawowej. Myślałam, że będzie bezboleśnie. Religia jest wtorek piątek na ostatniej lekcji. Można się czepić, że jeszcze mi źle. Musiałam napisać oficjalne pismo, że dziecko NIE będzie chodzić na religię. Po drugie syn musi chodzić na ćwiczenia korekcyjne i zajęcia logopedyczne. A te są "po lekcjach" czyli po religii. Czyli syn ma "okienko". Rozwiązałam to w ten sposób, że przychodzę po niego i zabieram na godzinkę ze szkoły, a potem przypr...
    • Córka lat 5 poszła do zerówki. Zafascynowana zerówką! Uczęszcza na lekcje religii. Zafascynowana lekcjami religii oraz najbardziej - nie wiadomo czemu - siostrą zakonną, która do nich przychodzi. Od kilku dni na dobranoc nie ma tak jak zwykle: "dobranoc, kolorowych snów, śpij dobrze, papa". NIE. Od kilku dni jest: "Dobranoc i szczęść Boże" ;) P.S. - Mamo a co znaczy zakon? Nooooo....to takie miejsce..... połączenie kościoła i domu, ludzie tam mieszkają, pracują, modlą się, no n...
    • Młoda wróciła dziś ze szkółki niedzielnej dość rozżalona. Zeszyt ćwiczeń przewidywał przepisanie dość długiego cytatu z Ewangelii w ozdobnej ramce, siostra obiecała piątki dzieciom, które przepiszą na lekcji. Siostra, doskonale znająca realia polskiej szkoły przy Ambasadzie, w której dzieci w drugiej klasie powtarzały na pierwszej lekcji w sobotę "o" i "a", pisownię własnego imienia i imienia kolegi z ławki. Młoda próbowała przepisać drukowanymi literami, ale nie, siostra wymaga pisanych. Ma...
    • swojego świeżo upieczonego pierwszoklasisty/-tki? Ciekawa jestem jak to u was wyglądało i jak się aktualnie rzeczy mają, czy w planach waszych dzieci te zajęcia są pierwsze lub ostatnie, czy są jedyne w klasie (szkole?) i czy w jakikolwiek sposób negatywnie to odbierają. My pozwoliliśmy pójść córce na pierwsze zajęcia z religii z jednego powodu - aby oszczędzić 6-latce już na starcie tego durnowatego zwyczaju wyprowadzania z sali w chwili, kiedy właśnie krzepnie jej klasa, jest pełno now...
    • poznym popoludniem kiedys tak bylo, co było w tym złego?
    • Własnie się dowiedziałam, że w PAŃSTWOWYM przedszkolu są zajęcia z religii: bezpłatne i w porze przedpołudniowej. Powściągnę swoje oburzenie, choć trzęsie mną wewnątrz i na zewnątrz, i zajmę się teraz kwestią techniczną. Zebranie dopiero jutro, więc teraz zapytam was. Co w praktyce robi się z dziećmi, które na religię nie chodzą? Siedzą w szatni? Idą do maluchów? A może jest jakaś inna, wysublimowana forma kary za nonkorformizm?
    • Czytam was często, piszę rzadko. Myślę, że to was zainteresuje. Autor bloga jest nauczycielem. chetkowski.blog.polityka.pl/2014/09/18/dzialanie-na-szkode-rodzicow/
    • To będzie dotyczyło w pewnym sensie wątku o niani, która jest ŚJ. Znam kilku Świadków, w szkole chodziłam z koleżanką, która była tego wyznania. Zawsze uczynna, miła, zdolna. Można z nią było na każdy temat porozmawiać. Jej rodzice tak samo bardzo ciepli, serdeczni i życzliwi ludzie. Uczciwi. Owszem, byli bardzo praktykujący i wierzący, regularnie chodzili na zebrania do Sali Królestwa, ale nikogo na siłę nie nawracali i nie przekonywali. Z koleżanką utrzymują kontakt do dzisiaj, i mogę z rę...
    • przepraszam za cudzysłów, ale nie wiem, jak nazywają się takie zajęcia w innych wyznaniach, znam tylko pojęcie szkółki niedzielnej ("Ania z Zielonego Wzgórza":)) chciałabym zapytać z ciekawości? jak odbywa się nauka wiary w innych wyznaniach? czy sa to zajęcia zorganizowane, kto je prowadzi, gdzie i jak często się odbywają, czy sa oceny? wiem, ze na forum sa dziewczyny prawosławne lub grekokatolickie (wiem, ze nie wolno tego mylić:) ale nie pamiętam dokładnie) u mnie w mieście jest na pe...
    • W wątku Triss padło takie zdanie: "poki rodzic ma prawo decydowac o tym i nie jest narzucone z gory, ze kazdy ale to kazdy absolutnie musi swoje dziecko posylac na zajecia z religii to szkola ma obowiazek uszanowac wybor rodzica." Do treści tego stwierdzenia nic oczywiście nie mam. Ale zastanowiło mnie jedno: a gdyby prawo narzucało obowiązek posyłania dziecka na religię i już nie można byłoby sie powołac na prawo rodzica do podejmowania takiej decyzji, to kto jako praworządny obywatel res...
    • Czy Wasze dzieci mają religię w przedszkolu? Ja zaliczyłam szok kiedy okazało się, że moje pięcioletnie dziecko jest wywalane z sali już nie raz a dwa razy w tygodniu - grupa pięciolatków. Czy jest jakaś regulacja prawna dająca możliwość katechez w przedszkolach. Bo mnie krew zaczyna zalewać powoli Moje dziecko jako jedyne w przedszkolu na tą religię nie chodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna