Dodaj do ulubionych

Matura z religii

22.05.13, 08:58
Wprowadzać? Nie wprowadzać?
Jesteście za? Przeciwko?

Mnie trochę śmieszy kontekst - z jednej strony jatka jaka to współeczesna edukacja w Polsce jest niepraktyczna, nie przystaje do wymagań rzeczywistości i produkuje bezrobotnych - a z drugiej domaganie się matury z religii....

Obserwuj wątek
    • thegimel Re: Matura z religii 22.05.13, 09:02
      Jestem absolutnie przeciwna. Religii nie powinno być w szkołach. Szkodzi to zarówno świeckości szkoły jak i religii.
    • margotka28 Re: Matura z religii 22.05.13, 09:03
      zdecydowanie jestem przeciwna.
      • heca7 Re: Matura z religii 22.05.13, 09:09
        Jakby była potrzebna do seminarium to może być wink Ale z tego co się przyjrzałam to nie ma takich egzaminów.
    • plater-2 Re: Matura z religii 22.05.13, 09:14
      Jak mozna z tanca to mozna i z różańca. Jesli kogos religia interesuje, zamierza się w tym specjalizowac, dlaczego ma nie zdawać na mature religii. Uważam, że szkoła powinna byc PUBLICZNA, czyli odpowiadac na zapotrzebowanie społeczności, która na nia płaci podatki.
      Swoja droga niektorzy dziennikarze z cala pewnoscia nie chodzili na religie w szkole sredniej. skutki - mylenie pojec. Dopiero co mialam w reku przewodnik po Rzymie,Pascala, tłumaczony z francuskiego - tłumacz, a może autor myli dogmat o niepokalanym poczeciu z dogmatem o dziewiczym macierzyństwie. oczywiscie dla kogos jest to rzecz bez znaczenia, ale jesli juz sie opisuje konkretny kosciol pod konkretnym wezwaniem, to okazuje sie ze minimum znajomosci religii, ktora jest przeciez czescia kultury wypadaloby miec.
      • broceliande Re: Matura z religii 22.05.13, 09:20
        Osobiście uważam, że szkoła powinna być świecka całkowicie.
        Co do dogmatów, to tak jak w tym dowcipie, że katolik nigdy nie czyta Biblii, protestant ciągle czyta Biblię, a ateista przeczytał Biblię.

Dla mnie matura z religii to kolejny bezczelny zamach na wolność.
        • ewa_mama_jasia Re: Matura z religii 22.05.13, 09:27
          A ja podtrzymuję zdanie, ze jeśli jest na maturze taniec (a zdaje się jest), to moze być i religia. smile Co nie zmienia faktu, że religii w publicznych szkołach być nie powinno.
          • morgen_stern Re: Matura z religii 22.05.13, 09:45
            Jest Historia tańca, z tego co wiem, nie sam taniec.
            Na maturze nie byłoby religioznawstwa, tylko religia. Rozumiesz różnicę?
          • woman_in_love chcesz mamo jasia wychować stereotypowego jasia 22.05.13, 12:19
            że tak bardzo pragniesz tej religii na maturze?
        • nowi-jka Re: Matura z religii 22.05.13, 10:26
          ale katolik nei czyta bibli bo to ksiadz za niego ma czytac i mu interpretować, protestant za to sam sobie msui bo go ksiadz czy pastor nie wyrecza - stad ta róznica
          a ateista szuka argumentu wiec wgłebia sie, no i on nic nei musi wiec robi co chce
          • dziennik-niecodziennik Re: Matura z religii 22.05.13, 11:55
            > ale katolik nei czyta bibli bo to ksiadz za niego ma czytac i mu interpretować

a gdzie tam.
            • nowi-jka Re: Matura z religii 22.05.13, 12:28
              alez oczywiscie ze tak, katolik nawet jak se poczyta to interpretowac moze tylko ksiadz i tylko jego interpretacja sie liczy wg niej daje ci rozgrzeszeni lub nie (oczywiscie ona nie jest tak zupełnei dowolna bo sa wyznaczniki ramowe ale to ze jeden ksiadz ma swira na punkcie takim a inny innym i moze to wykorzystywac wynika z interpretacji)
      • thegimel Re: Matura z religii 22.05.13, 09:26
        To wprowadźmy religioznawstwo. Miejsce religii jest w kościele.
        • broceliande Re: Matura z religii 22.05.13, 09:33
          Na religioznawstwo to bym syna puściła.
          Ale to jest faktycznie religia, jako jedyna słuszna, z modleniem się i rozliczaniem z chodzenia do kościoła.
          • chipsi Re: Matura z religii 22.05.13, 10:14
            O to to. Religioznawstwo byłoby ciekawym i przydatnym przedmiotem a i matura z niego byłaby na miejscu. Religia jako przedmiot opowiadający o "jedynie słusznym" wyznaniu nie powinna odbywać się w szkołach publicznych, jest stronnicza i niczego nie wnosi. Przecież na tej religii nikt nie uczy historii, nie wyjaśnia skąd co i dlaczego, na pytania odpowiada się "bo tak, musisz w to uwierzyć i już" a reszta to klepanie wierszyków na pamięć i opowieści biblijne w krzywym zwierciadle.
        • oqoq74 Re: Matura z religii 22.05.13, 09:35
          O! Zgadzam się, że jeśli już to religioznawstwo, a nie religia. I wtedy poznawanie różnych religii, czym się różnią, co je łączy, skąd różnice itd.

Religia nie powinna być w szkole. Sama jestem wierząca, ale uważam, że wprowadzenie religii do szkoły było błędem.
          • mx3_sp Re: Matura z religii 22.05.13, 09:45
            poziom edukacji spada czyli sprawdzian z baju baju idealnie to podsumowuje. Mój syn nie uczęszcza na religię i pewnie maturę obleje, bo nikt z naszej rodziny nie jest mu w stanie pomóc merytorycznie w tej kwestii.
            • oqoq74 Re: Matura z religii 22.05.13, 09:50
              Nie sądzę, żeby to przeszło. Dla mnie ten pomysł jest chory.
            • angazetka Re: Matura z religii 22.05.13, 09:59
              > pewnie maturę obleje, bo nikt z naszej rodziny
              > nie jest mu w stanie pomóc merytorycznie w tej kwestii.

A to matura z religii jest juz obowiązkowa, że się martwisz?
              • mx3_sp Re: Matura z religii 22.05.13, 10:37
                no jeśli będzie to dzieciak już ma zaległości.
                • dziennik-niecodziennik Re: Matura z religii 22.05.13, 11:56
                  no ale tu chyba nie chodzi o obowiązkową maturę z religii?...
        • redheadfreaq Re: Matura z religii 22.05.13, 11:37
          Tak, jak wprowadzono "Przygotowanie do życia w rodzinie", na którym tez miało być rzeczowo i obiektywnie, a nadal puszczany jest "Niemy krzyk".

Obawiam się, że obiektywne nauczanie czegokolwiek ocierającego się o kwestie światopoglądowe, można w tym kraju włożyć między bajki.
    • angazetka Re: Matura z religii 22.05.13, 09:44
      > Mnie trochę śmieszy kontekst - z jednej strony jatka jaka to współeczesna eduka
      > cja w Polsce jest niepraktyczna, nie przystaje do wymagań rzeczywistości i prod
      > ukuje bezrobotnych - a z drugiej domaganie się matury z religii....

Ale przecież te poglądy głoszą zupełnie inne środowiska! I wynikają one ze zgoła innych potrzeb.
      Oczywiście, że jestem przeciw. Zwłaszcza że w polskiej szkole religia jest nauczana jest w sposób, który uniemożliwia przeprowadzenie matury (bo z czego miałaby ona być?). Gdyby to była matura z religioznawstwa, to może... Ale też nie wiem, po co.
    • mamusia1999 Re: Matura z religii 22.05.13, 09:48
      podejrzewam, ze da sie rozwiazac tylko metoda 0/1.
      czyli dopoki religia jest przedmiotem nauczanym w szkole maturalnej (u nas rowniez), dopoty logiczne jest otwarcie wyboru tego przedmiotu do matury.
      a zeby usunac religie ze szkol, trzeba zmienic konkordat. duzy projekt.

ja bym sie tej swieconej wody az tak nie obawiala wink najbardziej zjadliwa krytyka KK pochodzi od teologow (potem pozbawianych katedr), bylych seminarzystow etc. no i klania sie Konrad Wallenrod.
      i dla mnie to logiczne: KK zawsze ma jakis lep. a to opozycja, a to higiena psychiczna. i dopiero jak sie zaglebic w dogmaty, bulle, sobory etc to widac bezwzgledne mechanizmy wladzy/manipulacji w tej instytucji. niejednego to uzdrawia.
    • attiya Re: Matura z religii 22.05.13, 09:51
      ale z czego dokładnie ta matura byłby?
      z odklepania "wbogawierzę" czy też "anioła pańskiego"?
      czy ze streszczenia jakiegoś filmu o aborcji?
    • triss_merigold6 Re: Matura z religii 22.05.13, 10:12
      Szkoda mojej kasy podatnika, ale poza tym mam temat głęboko w d..ie. Mojemu dziecku matura z religii nie grozi.
      Btw, już widzę jak jakakolwiek szanująca się uczelnia bierze przy rekrutacji punkty z matury z religii. P
    • ashraf Re: Matura z religii 22.05.13, 10:16
      To jakas pomylka. Tzn. owszem, matura z religioznawstwa jak najbardziej, ale nie widze, zeby w Polsce dalo sie prowadzic ten przedmiot inaczej niz "a teraz pouczymy sie o katolicyzmie i wszystkich innych zlych religiach".
    • bri Re: Matura z religii 22.05.13, 10:26
      Kościół może sobie maturę z religii zorganizować we własnym zakresie - przecież coś takiego jak matura z religii funkcjonowało, przynajmniej w czasach, kiedy ja kończyłam liceum. Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o pieniądze za komisje maturalne, sprawdzanie prac itp.
    • zolla78 Re: Matura z religii 22.05.13, 11:27
      A ja bym dała im tą maturę i to jako przedmiot obowiązkowy, jeżeli ktoś zadeklarował chodzenie na religię, ale tylko w bonusie z ustaloną jakoś rozsądnie podstawą programową. Przy czym przez rozsądnie ustaloną rozumiem, że taki maturzysta w ramach nauki tej religii będzie zobowiązany przeczytać chociaż z kilka pozycji teologicznych, znać podstawowe nurty myśli katolickiej, ich przedstawicieli itp., będzie znał podstawy chociaż katechizmu (nie tego co my zwykle nazywamy, ale tego właściwego, a ma on kilkaset stron i np. będzie znał podstawowe fakty z zakresu historii Kościoła, jego prawa itp. (np. wszystkich papieży).
      To by rozwiązało problem matury z religii i w ogóle religii w liceach, a pewnie w gimnazjum też.
      Gdyż już widzę jak rodzice obciążają dziecko jeszcze nauką takich treści i takiej partii materiału, w sytuacji gdy wiedzą, że on mu się w życiu tak naprawdę nie bardzo przyda.
      Po drugie nagle okazałoby się pewnie, że Kościół nie ma na zapleczu osób, które mogłyby tego nauczać. Gdyż tak naprawdę mało kto ma wiedzę na temat religii katolickiej i kościoła katolickiego.
    • dziennik-niecodziennik Re: Matura z religii 22.05.13, 11:53
      skoro mozna zdawac z wiedzy o tańcu to czemu nie z religii?
      byle by to był egzamin z wiedzy religijnej, a nie z wiary katolickiej. to prosze bardzo.
    • woman_in_love bardzo "mądry" pomysł 22.05.13, 12:02
      i jak widać nie brakuje "intelektualistów", którzy go popierają
      • majenkir Re: bardzo "mądry" pomysł 22.05.13, 13:39
        Moze dla zasady "im gorzej, tym lepiej"?
        Moze Polacy w koncu przejrza na oczy?
    • bbkk A może by się przydała 22.05.13, 13:42
      Tylko że wtedy zarówno program nauczania jak i kontrolę nad tym co jest na lekcjach przejąć musiałby MEN.
    • maggi9 Re: Matura z religii 22.05.13, 14:30
      A religia to jakaś nauka jest? big_grin Religioznawstwo ewentualnie tak. Religia nie.

Oczywiście, że jestem przeciw. W ogóle religia powinna wylecieć ze szkół i wrócić do kościołów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka