Dodaj do ulubionych

Religia w szkole

26.09.12, 14:32
Dlaczego religia jest w szkole?
Przeciez to sprawa wiary.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Religia w szkole 26.09.12, 14:34
      O, matko, znooowuuuu.....
      • miniofilka Re: Religia w szkole 26.09.12, 14:42
        Mnie tam nie przeszkadza, że religia katolicka odbywa się w szkole. Kto chce chodzi na nią, kto nie chce nie chodzi. W czym problem?smile Chociaż wolałabym by religia miała miejsce w Kościele a nie w szkole bo wiara to sprawa prywatna.
        • robitussin Re: Religia w szkole 26.09.12, 15:00
          > Mnie tam nie przeszkadza, że religia katolicka odbywa się w szkole. Kto chce ch
          > odzi na nią, kto nie chce nie chodzi. W czym problem?smile

Choćby w tym, że bardzo często jest w środku planu zajęć i dzieciak ma wówczas okienko.
          Albo, że trzeba przynosić idiotyczne oświadczenia, że dziecko nie będzie uczęszczać, w związku z tym bla-bla-bla.
          Niech sobie religia będzie w szkole, ba! niech sobie nawet codziennie będzie, w gabinecie dyrektorki i po 3 godziny. Nie moja sprawa. Ale PO lekcjach i żeby w związku z tym mi nikt dupy nie zawracał czy moje dziecko chodzi czy nie.
          Wkurza mnie też to, że często na lekcji religii przekazuje się całej klasie jakiejś pilne i nagłe informacje odnośnie np. zmiany godziny przyjścia do szkoły na drugi dzień czy konieczności przyniesienia nazajutrz jakichś pieniędzy, bloku czy innego badziewia bez pomyślenia, że nie każdy tę informację otrzyma. Moje dziecko się o tym nie dowiaduje, bo skąd? Dzieciaki są na tyle rozkojarzone, że nie w głowie im przekazywanie takich treści kolegom.
          W zeszłym roku wyszło tak, że na religii klasa pisała jakiś test z matematyki, bo matematyczka nie miała możliwości zrobienia go na swojej lekcji. Test był zapowiedziany, a jakże, ale tydzień wcześniej również na ... lekcji religii. I znów - mój syn nie wiedział, nie pisał w związku z tym testu, musiał specjalnie potem umawiać się z kobietą na inny dzień, na poprawkę. Wkurzyłam się wówczas ostro i poszłam powiedzieć co na ten temat myślę. Przeproszono mnie, ale tonem takim, że to ja wyszłam na idiotkę, która się czepia nie wiadomo czego i właściwie do syna powinnam mieć pretensje, że się nie dowiedział w inny sposób o tym sprawdzianie.
      • to_ja_tola Re: Religia w szkole 26.09.12, 17:10
        marzeka1 napisała:

> O, matko, znooowuuuu.....

To już innych tematów nie ma?Ludzie,dajta zyć...poczekajcie choć do BNwink
    • helufpi Re: Religia w szkole 26.09.12, 14:40
      Źle pojęte względy historyczne.
      • andaba Re: Religia w szkole 26.09.12, 15:20
        Prawdopodobnie dla wygody tych 90-99%, które chodzą na religię.
        • joanekjoanek Re: Religia w szkole 26.09.12, 15:35
          andaba napisała:

> Prawdopodobnie dla wygody tych 90-99%, które chodzą na religię.

Do sklepu spożywczego też tyle chodzi, a mimo to nie ma sklepów spożywczych w szkole ani zakupów w sklepach spożywczych w planie lekcji.
          • marek_452 Re: Religia w szkole 26.09.12, 15:40
            Nie masz racji... są sklepiki w szkole a kiedy w planie lekcji jest zaplanowana przerwa wtedy są zakupy wink
            • joanekjoanek Re: Religia w szkole 26.09.12, 15:45
              Jakby religia była na przerwie, to też bym nie miała nic przeciwko temu.
              Aha, zakupów w sklepie spożywczym nie ma również na świadectwach.
              • marek_452 Re: Religia w szkole 26.09.12, 15:53
                joanekjoanek napisała:

> Jakby religia była na przerwie, to też bym nie miała nic przeciwko temu.
                Zgodnie z planem lekcji religia jest pomiędzy przerwami.

> Aha, zakupów w sklepie spożywczym nie ma również na świadectwach.
                A szkoda, może stopnie z matematyki byłyby lepsze.
              • robitussin Re: Religia w szkole 26.09.12, 18:51
                joanekjoanek napisała:

> Aha, zakupów w sklepie spożywczym nie ma również na świadectwach.

O właśnie - oceny z religii na świadectwie to też w pewnym stopniu dyskryminacja.
    • julita165 Re: Religia w szkole 26.09.12, 15:52
      Dlaczego jest w szkole to wszyscy wiedzą. Była parę ( chyba już ponad 20 ! ) lat temu gorąca dyskusja w tej sprawie. Ludzie jakoś się przyzwyczaili i ostatnio czytałam, że większość popiera; oczywiście z wygodnictwa - dzieciaka trzeba odstawić tylko do szkoły a nie jeszcze do kościoła, ważne jak dziecko jest małe. I ja bym już żadnej ideologii do tego nie mieszała bo jak ludziom jest tak po prostu wygodniej to po cholerkę im kłody pod nogi rzucać w imię jakiś idei. Natomiast bezwzględnie powinno być odgórnie nakazne ( bo widać, że w logiczne rozumowanie dyrekcji albo na jej poszanowanie czasu uczniów nie ma co liczyć ), że religia tylko na pierwszej lub ostatniej lekcji żeby ci nie chodzący nie musieli bez sensu w szkole przesiadywać.
      • arwena_11 Re: Religia w szkole 26.09.12, 16:56
        Tylko to jest niemożliwe fizycznie.
        przy 25-30 klasach, a często i więcej ( tyle jest średnio w szkołach na Ursynowie w Warszawie ) i 2-3 osobom uczącym cięzko byłoby to zorganizować.
        • jowita771 Re: Religia w szkole 26.09.12, 17:03
          > Tylko to jest niemożliwe fizycznie.

Więc religia nie powinna być w szkole.
        • robitussin Re: Religia w szkole 26.09.12, 18:50
          arwena_11 napisała:

> przy 25-30 klasach, a często i więcej ( tyle jest średnio w szkołach na Ursynow
          > ie w Warszawie ) i 2-3 osobom uczącym cięzko byłoby to zorganizować.

Jakoś koła przedmiotowe udaje się umieścić PO zajęciach szkolnych.
        • bloopsar Re: Religia w szkole 26.09.12, 19:11

To niesamowite jak kiedyś w salkach przykościelnych lekcje religii odbywały się PO szkole i wtedy było to możliwe żeby dzieciaki po zwykłych lekcjach szły na religię.
    • renata28 Re: Religia w szkole 26.09.12, 17:10
      Masz rację. Religia powinna wrócić do kościołów. tam jest jej miejsce. Chętnie dziecko raz w tygodniu zawiozę na lekcję, czemu nie, w końcu jestem wierząca. Religia w szkole akurat mnie bardzo oddala od kościoła, nie od Boga, ale od kościoła.
      • agang Re: Religia w szkole 26.09.12, 18:02
        mi przeszkadza że przy tak przeładowanych programach są 2godziny i własnie w środku, ci co nie chca chodzic i tak maja te godziny stracone
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka