religia

(513 wyniki)
  • Wszystkie religie pochodzą z piekła z wyjątkiem jedynej objawionej przez Boga. Katolicka prawda na moim blogu. tradycja-2007.blog.onet.pl/
  • Mój syn, lat osiem, nie chodzi, raz w tygodniu wraca wcześniej, raz czeka w świetlicy na następne zajęcia. Koleżanka z ławki pyta, dlaczego, dodaje, że "kto nie chodzi na religię, nie jest doskonały", syn odpowiada (i bardzo dobrze, że nie o sobie), że "moi rodzice nie wierzą w Boga". Koleżanka na to, że jej rodzice też nie wierzą... Pytanie matki. Czy to naprawdę tak fajnie wysłać dziecko na takie lekcje, a potem odkręcać? Albo nie odkręcać i trzymać pacholę w słodkiej zupce wiary, od ...
  • Statystyka jest obiektywna i bezwzględna. To ona mówi prawdę. Ludzie szczęśliwi, pozytywnie nastwieni do życia i świata, nieumęczeni troskami i bólem, wiedzący wiele i myślący racjonalnie NIE POTRZEBUJĄ RELIGII. Najczęściej tak właśnie jest. Religia jest opium dla mas. Jest narkotykiem, który aplikuje się na wszystkie nieszczęścia, i którego zadaniem jest znieczulić. Człowiek pod silnym wpływem religii zachowuje się jak narkoman, który musi dostać swoją działkę, który zapłaci z...
  • Ludzie, trzeba działać! Rząd w chytry sposób pozbywa się religii ze szkół: " target="_blank" rel="nofollow">www.gazetawroclawska.pl/artykul/529251,kosciol-obawia-sie-wyrzucenia-religii-ze-szkol,id,t.html
  • Czy religia wchodzi na polskie uczelnie pod pozorami naukowości? Oto kilka niepokojących przykładów [b]jedynie z tego miesiąca[/b]: Kogo w tej sytuacji powinna chronić wolność badań naukowych?
  • Spotkałam się z ciekawym zjawiskiem - w czasie spotkania w związku z rozpoczęciem roku dla 1 klasy. Aby moje dziecko nie chodziło na zajęcia dodatkowe pt.: "religia" muszę je z tych zajeć wypisać - szkoła życzy sobie, aby napisać podanie do dyrekcji o zwolnienie z lekcji religii. Moja uwaga, że na zajęcia dodatkowe raczej zapisują się chętni, a nie odwrotnie - wypisują się niechętni - została przez wychowaczynię skomentowana nawet ze zrozumieniem w oczach i w głosie: że takie są...
  • Czy znacie jakąs szkołę w Warszawie bez zajęć z religii? Może być albo nawet chyba musi niepubliczna.
  • Od razu mówię jestem katolikiem. Tyle, że katolikiem, którego wiara jakoś podupadła ostatnio. Jestem osobą młodą<24> mam swoje zasady, ale tak się zastanawiam nad tym czy jest Bóg czy go nie ma. Skąd możemy wiedzieć, że nasza wiara jest tą jedyną. Skąd możemy wiedzieć, że np islamski albo buddyjski Bóg nie jest tym jedynym, który gdzieś tam w górze jest. Różne są uwarunkowania dla których chrześcijaństwo zyskało tak ogromną popularność nazwijmy to na całym świecie. Kto wie gdyby...
  • Ciekawy wątek o tym, co mogą zrobić rodzice dzieci, które nie chcą chodzić na te zajęcia. Linkuję go, bo czasem zagląda tu ktoś, kto poszukuje danych na temat. www.racjonalista.pl/forum.php/s,249261
  • Tym razem hinduizm i islam. A w tle partie dążące do władzy, które posługuję się zaślepionymi przez religijne ogłupienie ludźmi. Dziś, wiele lat po tych wydarzeniach, ci sami ludzi, którzy brali w nich aktywny udział, na pytanie o sens uczestnictwa, wzruszają ramionami. Już ich to przestało interesować, bo kierujący nimi porzucili temat. wiadomosci.onet.pl/1589401,240,1,dzien_nienawisci,kioskart.html
  • wyborcza.pl/1,75480,5826831,Nie_chodza_na_religie___wybor_I__d_.html Nie jestem pewna, czy ktoś już nie dodawał tego linka wcześniej, ja usłyszałam o tym dzisiaj w radiu. Podziwiam tych młodych ludzi, i trochę im zarazem współczuję. Będą usiłowali ich zaszczuć, wyzywać od komunistów, potomków UBków/SBków/Masonów/opcja do wyboru. I ciekawe, jak szybko będą się chcieli pozbyć tej nauczycielki, któa prowadzi zajęcia z etyki. Zapewne nie przedłużą jej umowy po wakacjach, tak coś c...
  • Niewiele tez naukowych wzbudza podobną awersję wśród fanatyków religijnych jak teoria ewolucji. Obecnie ta (silnie udokumentowania i na 99,99% słuszna, ale wciąż) teoria jest najczęściej atakowania, próbuje się negować promując pseudoteorie typu "teoria inteligentnej kreacji itd. Być może wynika to z tego, że wgłębiając się w teorię ewolucji można (choć nie trzeba) łatwo dojść do wniosku, że życie rozwijało się na oślep, nie według jakiegokolwiek planu.
  • Wlasnie przeczytalam na gazecie artykul o religii i etyce w szkolach i zaczelam sie zastanawiac, jak to jest z dziecmi muzulmanskimi w Polsce - czy w ogole takie sa? Czy moga chodzic do szkoly w chustach? Czy musza uczeszczac na religie? Mieszkalam w Niemczech i w Holandii i tam byl to wielki problem - jak to jest w Polsce? A co z dziecmi prawoslawnymi? Czy kazda szkola moze zorganizowac lekcje wybranej religii, czy tylko religii katolickiej?
  • www.pardon.pl/artykul/4334/po_co_ci_religia Aż przyjemnie poczytać wiadomości z dzałów religijnych polskiego internetu. Po co te działy? Zamysł był taki, żeby służyły religii, chyba, ale dzieje się jakoś nie tak...
  • Czys na stole, czys pod stolem, Nie zadawaj sie z kosciolem Odczuwam frustracje w kazdej zycia chwili, Ze zyjac wsrod wierzacych - zyje wsrod debili
  • czyając artykuł oocenach z religi przyszed mi na myśl taki psikus zgodnie z prawem nikt nie może egzaminować z wiary czy światopoglądu religia opiera się na... ok ja wiem że w praktyce na rządzy włady i pieniądza, ale oficjalnie na wierze a nie na wiedzy tak więc z wiedzy też nie da się egzaminować/wystawiać oceny wiec nie ma formalnych podstaw do wystawienia oceny ale... oceny się wystawia... wiec należało by niezgodzić się z oceną i poprosić o komis, następnie niezgodzić się z...
  • Podstawowe zasady: 1. Jedność rodzaju ludzkiego. 2. Niezależność w poszukiwaniu prawdy. 3. Zniesienie wszelkich przesądów. 4. Zgodność religii z wiedzą. 5. Równość płci. 6. Powszechny język pomocniczy. 7. Powszechne wychowanie. 8. Duchowe rozwiązanie problemów gospodarczych. 9. Religia powszechna zbudowana na wspólnej bazie wielkich religii. 10. Unia światowa rządzona przez przedstawicieli wszystkich narodów. I co najwazniejsze, religia bez kleru. W P...
  • W najnowszym numerze FiM znalazłem taki oto list: Mam 19 lat. Ateistą jestem od trzech, a Wasze pismo czytam od roku i chciałbym Wam serdecznie podziękować. Bardzo pomogły mi Wasze artykuły. Chodząc na lekcje religii (przede mną jeszcze rok katechezy), mogłem dyskutować z księdzem o tym, jaki naprawdę jest Kościół i jaką głupotą jest wiara w Boga w XXI wieku. Dzięki temu zyskałem sobie w klasie zwolenników, którzy wierzyli w te wszystkie bzdury, jednak po kilku miesiącach mojej nieustannej...
  • wiadomosci.onet.pl/1634594,11,item.html Okazuje się, że rozporządzenie Romana Wielkiego o wliczaniu oceny z religii do średniej przynosi odwrotny skutek od zamierzonego! Część uczniów buntuje się i nie chodzi na religię! Jest to zjawisko znane w socjologii - człowiek przymuszany do czegoś nie lubi tego robić, choć gdyby to było dobrowolne to by to robił. Zaskakujące jest jednak zdanie ew. przyszłej minister edukacji, że wszlekie zmiany dotyczące nauczania religii w szkołach muszą być kon...
  • W tym roku moje jedyne dziecko idzie do szkoły. Ze zdumieniem zobaczyłam, że w programie klasy 0 jest już religia ( i to w środku zajęć). Proszę o pomoc tych z Was, którzy stanęli przed podobnym problemem. Jak sobie poradziliście? Ktoś mi zasugerował, że może warto dziewczynkę na religię puścic, jako obserwatora, żeby zobaczyła , o co chodzi, itp. Z drugiej strony boję się, że ktos jej zwróci uwagę, że nie mówi paciorka, albo coś w tym stylu :/ Nie chce zatargów z nauczycielami, chciała...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się