religia

(34 wyniki)
  • Czyli zgodnie z prosba Kana miszmasz tematyczny, ktorego ona nie chce na pierdolach czytac. No to ja zaczynam: Na temat tezy Pierdoklecj „czy murzyn moze byc rasista a kobieta szowinistka“: No ja rowniez jestem zdania, ze murzyn jak najbardziej moze byc rasista a biorac pod uwage, w jaki sposob traktowany byl przez stulecia przez bialych logicznie rzecz biorac rasista byc musi a ten, ktory (naprawde) nie jest, to w moich oczach prawie swiety albo inny Mahatma....
  • Rozpoczynam slowami Kaczmarskiego: O protestantach: Usprawiedliwiają krocie Wskazującym boskim palcem, Zaprzeczają wszelkiej cnocie, Która się nie sprawdzi w walce. Wykupują łaskę Pana Zer bezmiarem w komputerach, Hostią ostryg i szampana Chcą się zbawić tu i teraz. O katolikach: Chorych łudzą, głodnych mnożą, Koronują złotogłowiem, przekłamują wolę bożą Swym strzelistym pustosłowiem. Wielbią krzyże i kajdany, Nędza dla nich wielkość znaczy; Obnażonym i skazanym Kroj...
  • Maria napisala , ze nauczanie religii nie jest obowiazkowe w DE. W Frieistaat Bayern jest. Przynajmniej pierwsze cztery lata. Dzieci maja ksiedza ( w okropnym katolickim mundurku, ale nie ma CHUSTY ) i jest on nauczycielem oplacanym przez szkole czyli urzednikiem panstwowym. Ten drugi , ewangelik lub pani ksiadz ewangelicka mundurkow raczej nie nosza. Natomiast moje glebokie oburzenie powoduje fakt , ze w Norwegii dzieci roznych wyznan i roznych ubiorow przebywaja razem i ma...
  • W Bawarii (nie wiem, jak w innych landach) w szkole jest religia evangelicka i katolicka. W piewszych dwoch klasach uczyla nas nauczycielka, ktora byla zwiazana z koscialem, a w trzeciej i czwartej (bo przygotowalismy sie do komunii) ksiac. Bylo to dla mnie bardzo ciekawe przezycie. Ksiedza nie lubilam, byl staroswiecki i do niczego. Pamietam, ze tlumaczyl nam, ze seks poza malzenstwem jest najgorzszy, w malzenstwie mniej zly, a jezeli jest to seks w malzenstwie, bo ktorym sa dzie...
  • Hehe, napisałem to w wątku o Slobo, ale po analizie stwierdziłem że deklaracja założenia nowej religii wymaga osobnego wątku. Oto więc post: Post w ramach jątrzenia. Powinno nastąpić jasne rozdzielenie bandytyzmu od reszty społeczeństwa. Jak facet wkracza na drogę bandytyzmu to powinien zdawać sobie sprawę że automatycznie sam siebie pozbawia wszelkich praw. Że sam dokonuje aktu samo- degeneracji i na własną prośbę z człowieka staje się zwykłym zwierzem. Abu Ghraib (czy jak to s...
  • w bezpośrednim tłumaczeniu z arameik... Założyłam właśnie nowy wątek i w momencie wypuszczenia, już wiedziałam, ze krążę wokół tematu. No krążę, z wątkiem o małżeństwie, z wątkiem o szczęściu vs racja... Krążę, bo nie chce urazić czy zburzyć niczyjego spokoju - czyli szczęścia. Śmieję się, bo widzę, czyli czytam reakcje (Kan, o co tobie tak właściwie biega???). Ok, dokończyliśmy pracę nad naukami Jezusa. Teoria i praktyka razem. Zabrało ponad rok aby przejść tylko przez Jego naucz...
  • 'Nie lubię wymiany poglądów. Zawsze na tym tracę.' - to podobno Słonimski. Albo inny ktoś sławny. Tym razem z wymiany poglądów z Marią odniosłem pożytek. Oto gdy czytałem (z umiarkowanym zrozumieniem) artykuł o planach islamskich ekstremistów, zauważyłem link do czegoś bardziej zabawnego: service.spiegel.de/cache/international/0,1518,369844,00.html Stamtąd jednym kliknięciem przeniosłem się do UK, gdzue odkryłem ów anonsowany wcześniej pożytek: shipoffools.com/Features/2005/laugh_jud...
  • wybaczcie, poniewaz odbiegliscie juz baaaardzo od tematu (ja zreszat tez, ale z odpowidzia CJ sie przeniose do nowego watku)- pozwolilam sobie przeniesc Twojpost tutaj:) krasnicki napisal: maria421 napisała: > Czyli marzy Ci sie jakis dobry, laskawy krol, ktory by rzadzil narodem, kazdemu sprawiedliwie rozdajac wedlug potrzeb i zachcianek. Utopia. Marzy mi sie krol, ktory przede wszystki kilku osobom spuscilby publiczne lanie, a kilku lapsow wsadzilby do pierdla. ...
  • Mialam juz nie pisac na ten temat, ale jak sie raz powiedzialo A to czuje, ze kilka rzeczy powinnam wyjasnic. Moja ostatnia krotka rozmawa z Maria, uzmyslowila mi, ze naprawde jest malo informacji na temat Boga. Nie chce byc krytyczna ale wersje Boga przedstawiane przez wiekszosc religii sa nie do przyjecia dla wielu osob. Daja one infantylne wyjasnienia lub obraz gniewnych i wymagajacych slepego posluszenstwa tyranow, ktory wrecz odpycha. Z jednej strony sa wiec osoby, ktore...
  • EU przygotowuje nowe prawo przeciw rasizmowi i ksenofobii. W definicji rasizmu i ksenofobii znajduje sie tez, oprocz rasy, koloru skory, pochodzenia etnicznego rowniez ...religia i swiatopoglad. "Der Rahmenbeschluss definiert Rassismus und Fremdenfeindlichkeit als jedwede Überzeugung, der zufolge Rasse, Hautfarbe, Abstammung, Religion oder Weltanschauung nationale oder ethnische Herkunft ein bestimmender Faktor für die Ablehnung von Einzelpersonen oder Gruppen ist." Czyli, powied...
  • Szwedka, Ptak, Don, Ertes i inni - czy macie jakies autorytety, kogos z Waszego kregu swiatopogladowego? Kogo? Marx, Lenin, Stalin, Nietzsche, Sartre? A moze sami sobie jestescie sterem, zeglarzem, okretem? Moze napiszecie cos o Waszych ateistycznych normach i wartosciach?
  • Jak juz Maria zauwazyla-na necie mozna sie podawac za kogo chce itp I coz my prosze Szanownego Panstwa mozemy wnioskowac po przeczytaniu wpisow dotyczacych wiary,stosunku autora do religi,znajomosci historii kosciola,zasad wiary itp itd. Po pierwsze zauwazylem dziwna rzecz : Polacy,katolicy-chrzczeni, z rodzicow katolikow itd maja zastraszajaco malo wiedzy o wlasnej religii i kosciele.Rozumie,ze mozna z wiekiem zwatpic ,ograniczyc praktyki i wizyty w kosciele ! Ale jak mozna zwat...
  • www.koran.own.pl/I.html polecam go rowniez Ertesowi...
  • Nie chce sie Swiatle w watek wkrecac, bo to nie na temat . Ale On uzyl slowo islamizm. Niedawno dyskutowalam na ten temat na forum z Ertesem i Donem. Jak zwykle komentarze krotkie i zolnierskie. Ja sobie poczytalam . Szybko i nerwowo i mam coraz jasniejszy obraz czym jest Islam a czym islamizm. Czy Wy mozecie cos dorzucic na ten temat? K.
  • xurek napisała: > tutaj chyba bylo o tolerancji a nie o akceptacj? Xura, lapiesz za slowka. Niech bedzie. Tolerujesz. Ale nie akceptujesz A to znaczy, ze nie jestes tza tym by upowszechniac ta praktyke (np nie za bardzo by cie sie usmiechalao, gdyby ktos Tobie cos takiego zafundowal), ale nie specjalnie przeszkadza Ci, ze iles tam dziewcząt spotyka ta przyjemność, no cos w tym stylu, tak? zaznaczam ze chodzi mi nie tylko o ten konkretny przyklad, chodzi mi o podejscie o...
  • Jest to podobny watek do watku Plessera, ale nie chce sie tylko ograniczyc do Islamu. Ciocia X. zapytala kiedys, co uwazamy za problem naszego swiata. Zastanawialam sie nad tym dlugo i watki o Islamie mnie zainspirowaly do odpowiedzi: Wielokulturowosc. Mysle, ze jest to najwiekszy problem: nietolerancja, niezrozumialosc innych kultur ect. Czy ten problem da sie rozwiazac? Czy po prostu zameryknizujemy i zeuropejzujemy nasz swiat? Czy moze oddzielenie kultur cos pomoze? Czy w ogole je...
  • Otwieram. Tutaj link do poprzedniego: forum.gazeta.pl/forum/w,14420,108335996,108335996,O_pierdulach_Odcinek_107_.html
  • www.nytimes.com/2003/12/12/international/europe/12FRAN.html mozna uzyc login: polonia-2 ; haslo: member Czy demokratyczne panstwo powinno zabraniac noszenia symboli religijnych w imie rozdzialu pantwa od kosciola. Moim zdaniem jest duza roznica nie popierac zadnej religi w instytucjach panstwowych a zabranianiem noszenia religijnych symboli w tychze instytucjach AK
  • Fitna(101)

czyli 15 minutowy film Geerta Wildersa. Mozecie mi powiedziec co w tym filmie jest takiego zdroznego (oprocz kilku drastycznych scen) ze film ten krazy tylko w internecie? www.liveleak.com/view?i=7d9_1206624103
  • Laique(47)

Jest to piękne francuskie słowo, które ostatnio zdobyłam na lekcji tegoż języka. Oznacza one "bezreligine". Jutro mamy podyskutować sobie w klasie, co uważamy na ten temat- mn. oczywiście też o chuscie. I nie wiem za bardzo, co o tym wszystkim sądzić. We Francji pozwolono ostatnio dziewczynom muzumańskim zakrywać glowę, np. czapką, ale broń Boże chustą. Szkoła francuska ma byc laique, a chusta jest symbol religiny. Zarówno, jeżeli sie dobrze oriętuje, nie wolno nosić krzyrzyków n...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się