Forum eDziecko edziecko Przedszkola
ZMIEŃ
      religia

religia

(29 wyników)
    • Moj syn nie uczeszcza na religie, z tego co sie od niego dowiedzialam z jeszcze jedna dziewczynka siedza na korytarza na ławeczce przy lazienkach, pani każe im "odpoczywac", synek nie rozumir za bardzo tej sytuacji choc staramy sie mu wytłumaczyc, ale widze ze jest mu wtedy smutno. Pani potwierdzila, ze tak własnie było, bo nie mieli gdzie pojsc. Ide dzis na zebranie z dyrektorka, bo sie zglosilam do trojki klasowej i chce poruszyc ten temat, ale nie wiem jak to jest w ustawie, czy moge oczek...
    • Ile z Was było pytanych przy zapisywaniu dziecka, czy życzą sobie religii w przedszkolu? Było coś o tym w deklaracji albo umowie w ogóle jakoś wyszczególnione?
    • wiem, że wkładam kij w mrowisko. zastanawia mnie, czemu religia może być w czasie tych 5 godzin podstawy programowej, a rytmika nie? nie mogę znaleźć religii wymienionej w podstawie, chyba, że mam jakąś starą?: lex.pl/serwis/du/2009/0017.htm w tym dokumencie, wyraźnie jest zapisane to, co daje rytmika: 8. Wychowanie przez sztukę - muzyka i śpiew, pląsy i taniec. Dziecko kończące przedszkole i rozpoczynające naukę w szkole podstawowej: 1) śpiewa piosenki z dziecięcego repertuaru o...
    • Jestem wkurzona postawą przedszkola do którego chodzą moje dzieci w tym "sezonie" mieliśmy już 3 razy jasełka i raz kolędowanie, nie wspominając o niemal codziennych próbach do tychże jasełek...a problemem dla mnie jest to że moje dzieci nie uczestniczą w jasełkach gdyż nie jesteśmy katolikami i nie ochodzimy świąt BN ..czy to w porządku ze strony przedszkola? Zmuszona jestem tolerować wszystkie około-świateczne prace plastyczne oraz inne "drobne sprawy" z tym związane ale z tymi jasełkami t...
    • Baby, od jakiego wieku dzieci w przedszkolu mają religię? Zapisałam dziecko do przedszkola, od razu do czterolatków, jest kilkoro nowych dzieci, reszta z zeszłorocznych trzylatków. Na zebraniu nikt się nie zająknął na temat religii jak było o zajęciach dodatkowych. Ja nie zapytałam, bo myślałam, że religia jest od zerówki. I dzisiaj z opowiadania córki wynika, że była na religii. Ciśnienie mi się podniosło, jutro pogadam z panią i powiem, że córka nie będzie chodziła. Jakieś dzieci wyszły n...
    • Przeczytałem statut przedszkola publicznego do którego dostało sie moje dziecko i oniemiałem ze zdumienia bo otóz jest tam zapisane nauka religi - przekornie pisze ze jest to nauka religi katolickiej- przeprowadzana jest w grupie 5 - 6 latków na wniosek rodziców. Mam pytanie do rodziców dzieci jak to wyglada w praktyce? Czy jak na 50 dzieci trafi sie jakais nawiedzony rodzic to dyrektor przedszkola zgodnie z duchem czasu oczywiscie organizuje taka grupę? Czy decyzuje wola większ...
    • Czy u Was jest? I jeśli tak, to od której grupy i jaki jest zakres tej nauki religii (chodzi mi o to do kiedy śpiewanie, a od kiedy opowieści biblijne i modlitwa). Pozdr,
    • Czy w każdym przedszkolu jest religia?Jest obowiązkowa ?U nas nic na ten temat nie mówiono,,,Wiem ,że dzieci mają matematykę obowiązkowo 2 razy w tyg (córka ma 4 latka).Zajęcia dodatkowe płatne to logopedia,rytmika i angielski.Jak to wygląda u Was?
    • Moja córeczka idzie do przedszkola od września (jak się dostanie...) i musze przyznać, że osłupiałam, kiedy wybierając przedszkole i czytając, co oferują, dowiedziałam się, że jest religia. Wiem, że dobrowolna, jednak z relacji rodziców, jak i mojej koleżanki przedszkolanki, słychać, że niezapisanie na religię prowadzi do wielu problemów - maluch nie rozumie, dlaczego nie może brać udziału w zajęciach, płacze, rodzice dla spokoju godzą się na te zajęcia wbrew własnym przekonanio...
    • Pytam raczej z ciekawości. W przedszkolu mojej córki do niedawna nie było religii, od tego roku weszła jako zajęcia dodatkowe (płatne). Ja nie korzystam, ale czy jest jakieś przedszkole, gdzie z zasady nie ma religii i już?
    • Witam. Tytuł postu to w zasadzie pytanie: Czy działa we Wrocławiu godne polecenia przedszkole, w którym nie będą mego szkraba straszyć piekłem i innymi tego typu bzdurami? Dziękuję za ew. odpowiedzi i pozdrawiam! P.S. Wszystkich, którzy uważają, że nawet w przedszkolu nie można się obejść bez (jedynie słusznej oczywiście) religii i nie są to "bzdury" proszę o NIEPODEJMOWANIE wątku... Dziękuję.
    • Czy istnieje takie w Warszawie?
    • Witam mam pytanie, czy ktoś zna przedszkola w Poznaniu w których nie ma religii?? szukam takiego dla mojego dziecka z góry dziękuję za pomoc:)
    • Od jakiego wieku religia jest obowiązkowa w przedszkolu; czy sa jakies ustawy ? czy to tylko zależy od dyrektora przedszkola ?
    • Proszę o Wasze porady na temat jak rozwiązać problem, jeśli nie chcemy by dziecko uczęszczało na religię katolicką w przedszkolu. Moje dziecko jest wychowywane w kościele protestanckim i tam uczęszcza na nauczanie dla dzieci. Pochodzę ze Śląska, gdzie standardem jest religia katolicka i co najmniej jedna protestancka do wyboru w przedszkolach (np. ewangelicka). Niestety w Wielkopolsce gdzie obecnie mieszkam, dziecko może uczęszczac wyłącznie na religię katolicką. Dlaczego narzuca ...
    • mój synek od 1 września poszedł do zerówki na zebraniu okazało się że będą się odbywały raz w tygodniu katechezy problem w tym że absolutnie nie życzę sobie żeby syn na nie uczęszczał a wygląda na to że będzie jedynym z drugiej strony nie chcę żeby czuł się "inny" poradźcie co zrobić czekam na posty od rodziców(zwłaszcza) niebędących wyznania rzymskokatolickiego pozdrawiam : (
    • czy w pierwszej grupie w przedszkolu panstwowym maja wasze dzieci religię???? nie jestem przeciwna religii ale uwazam ze 3-latki maja jeszcze czas .... na religie , ktora notabene jest rano ...... a rytmika u nas popoludniu.....moj maluch jest w przedszkolu do 12.00 wiec na rytmike sie nie lapie...... :-(
    • Probowalam wrzucic juz to pytanie w jakims watku, ale niestety nie otrzymalam odpowiedzi. Mam wprawdzie czas na myslenie o takich rzeczach (do przedszkola jeszcze ho, ho), ale wole sie przygotowac. Nasze dziecko wychowywane jest w wierze protestanckiej. I w zwiazku z tym mam pytanie do mam majacych przedszkolaki i nalezacych do diaspor religijnych. Jak tlumaczycie trzylatkowi dlaczego nie chodzi na religie w przedszkolu (zwlaszcza jesli jest jedynym takim dzieckiem). Co innego dys...
    • Na jednym forum przeczytałem informację która mnie nieco zdziwiła. Otóż podobno nauka religii w przedszkolach jest bezpłatna. Wiadomo, że za darmo nic nie ma, a więc płaci za religię np. Urząd Miasta. Nie wiem czy wszedzie tak jest, powtarzam tylko relację jednej z mam. Dlaczego zatem ten sam urząd nie płaci za rytmikę, korektywę, angielski itp? Możecie mnie oświecić? A jak jest w Waszych przedszkolach? Płacicie ekstra za religię? Ile w ogóle dzieci chodzi o Was na religię?
    • Czy jest Waszym zdaniem potrzebna? Jesli nie, to dlaczego? A jesli tak - to też dlaczego? Czekam na Wasze opinie, Serdecznie pozdrawiam Justyna Dąbrowska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się