-
W końcu ksiądz Sowa w TVN24 powiedział to, co wiadomo było od dawna, ale czego dotąd nikt głośno nie artykułował. , że religia dopiero wtedy zasługuje na poważne traktowanie, gdy towarzyszy jej ból, nieszczęście i śmierć. To tłumaczy chrześcijańskie korzenie Europy skąpane we krwi.
-
Andrzejewski: Religia (bez) przyszłości
Łukasz Andrzejewski
Pierwszy dzień XII Festiwalu T-Mobile Nowe Horyzonty zacząłem od Położenia Thomasa Heise. Po zeszłorocznym chaosie mam mocne postanowienie poprawy – mniej filmów konkursowych, więcej za to dokumentów, eksperymentów i fabularnego kina spoza Europy. Położenie to skrajnie nudny film, a jednocześnie świetne studium socjologiczne współczesnej kultury „papizmu”, tego wielobranżowego przedsiębiorstwa...
-
Od kilku lat w różnych miejscach czytam, zbieram materiały i nierzadko biorę udział w interesujących, niekiedy pełnych emocji sporach internetowych.
Nie umiem rozmawiać z ludźmi, którzy starają się "ubogacać" mnie swoją ewangeliczną mową, czasami stosując tzw. "łamanie słowem".
Nie wynika to, jedynie z tego, że nie jestem oczytany w literaturze teologiczno- kościelnej.
Odrzuca mnie nadęty język, powoływanie się na święte słowo, Stary i Nowy Testament, autorytet JP II, Jezusa.
Szczególnie...
-
Warczok: Dlaczego się godzimy na religię w szkołach?
Tomasz Warczok*
Do publicznej dyskusji wraca problem szkolnej katechezy. Z jednej strony żąda
się otwarcie usunięcia lekcji religii ze szkoły, z drugiej - część księży i
katolickich intelektualistów ostrożnie przyznaje, że lekcje te nie spełniają
swojej roli.
Słychać zatem tu i ówdzie lamenty nad nieefektywnością katechezy szkolnej.
Przyczyn szuka się w słabym przygotowaniu nauczycieli tego przedmiotu i
nieatrakcyjnej for...
-
Opcja: brak religii
Joanna Wowrzeczka-Warczok
Nie jestem pewna, czy był to któryś z dni marca, czy kwietnia, ale pamiętam, że było słonecznie. Jasne światło wydaje się kluczem do rozpoznania sytuacji, gdyż jakby zgasło dwa kwadranse później. Zapisywałam Gucia do pierwszej klasy w państwowej szkole, w której pewną część świata poznawałam ja, mój ojciec i mój dziadek. Dreszcz zobowiązań przeszywał moje ciało. Zaproszona do gabinetu Dyrektora, którym okazała się kobieta, rozsiadłam si...
-
wyborcza.pl/1,75478,10971956,Doda_skazana_za_obraze_uczuc_religijnych.html
K U R W A M A Ć !!!!!!!!
Religijne oszołomy znów górą. Znów nam zamykają mordy na kłódkę. Znów nie wolno myśleć, bo jak ktoś pomyśli to, nie daj boże, może mu się wymknąć i wypowie. I usłyszy watykański lub inny szpieg. Moja i Twoja przestrzeń publiczna należy do jednej idei. Nie ma inne idei, która miałaby takie prawa, choć właśnie ta jedna jest fałszywa, zakłamana, alogiczna, sprzeczna ze zdrowym rozsądkiem. ...
-
[quote]Badania oparte na danych pochodzących z dziewięciu krajów pokazują, że drastycznie spada liczba wiernych, a religia jest skazana na wymarcie - informuje serwis bbc.co.uk.
Wzrasta za to liczba członków organizacji niezwiązanych z religią. Bo członkostwo w nich po prostu bardziej się opłaca.
Wyniki badań Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychologów w Dallas (USA) pokazują, że w Australii, Austrii, Kanadzie, Czechach, Finlandii, Irlandii, Holandii, Nowej Zelandii i Szwajcarii religia j...
-
www.jp2love.com
www.jp2love.pl
-
wyborcza.pl/1,127462,12652205,14_letnia_blogerka_z_Pakistanu_walczy_o_zycie__Talibowie.html
-
czyli ciekawy raporcik.
[i]Kościół rzymskokatolicki jest w Polsce instytucją szczególnie uprzywilejowaną. Oprócz ponad 1,2 mld złotych z kieszeni wiernych, blisko 2 mld zł dostaje od państwa w formie dotacji. Hierarchowie, którzy bardzo krytycznie odnosili do naszego wejścia do Unii Europejskiej, chętnie sięgają też po pieniądze z Brukseli. Ich coroczne wpływy to łącznie ponad 3 mld złotych. [/i]
www.money.pl/gospodarka/raporty/artykul/policzylismy;ile;zarabia;kosciol;z;budzetu;1;6...
-
zawsze jest miejsce na podleczenie kompleksów.
[i]Rozpoczynanie tygodnia w szkole śpiewaniem Mazurka Dąbrowskiego to pomysł na to, by najmłodsze pokolenie opanowało słowa hymnu - uważają pomorscy politycy PiS [/i]
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13634919,Politycy_PiS__Bacznosc__Do_hymnu__Tak_nalezy_zaczynac.html#BoxWiadTxt
-
Żeby nie było, że na tym forum nic człowieka nie cieszy(oprócz towarzystwa, rzecz jasna).
[i]Pytanie - czy Kościół Latającego Potwora Spaghetti można uznać za wspólnotę religijną - dotarło do samych bram Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji zwróciło się do naukowców o wydanie ekspertyzy, a ci odpowiedzieli, że... i tak, i nie. Do tego w tajemniczy sposób sprawa ciągnie się już dobrych kilka miesięcy. (...)
(...)Wracając do ekspertyzy. Pracownikom Instytu...
-
Sory Dżizas
W papierowej „Wyborczej” wyśmiałem propozycję Ludwika Dorna, by bojkotem firm reklamujących się przy programie „The Voice of Poland” zmusić TVP do rezygnacji z Nergala. Tekstu jeszcze nie ma (chyba?) online, więc niestety nie dam linka, może się pojawi w dyskusji.
Ideę kpiny zaczerpnąłem ze słynnej notki Radkowieckiego, który wcześniej na swoim blogu wyjaśniał, dlaczego wszystkie prawicowe pomysły typu „bojkotujmy media” kończą się porażką. ...
-
"Nie widzi ksiądz związku między Nergalem jako satanistą i jako jurorem? Proszę zatem zafundować sobie badania okulistyczne i nie szerzyć zamętu w umysłach wiernych opowiadając schizofreniczne tezy". Wedle biskupa ks. Boniecki jest wilkiem w katolickiej owczarni, zaś biskupie poglądy - o czym Wiesław Mering skwapliwie informuje - należą do mniejszości, która winna być tolerowana, czego - domyślamy się - ks. Boniecki tejże mniejszości odmawia.
Biskup Mering informuje również, o co ma żal do...
-
[quote=Prymas Polski abp Józef Kowalczyk:]Jeżeli w Polsce chcemy być rzeczywiście krajem demokratycznym i dawać świadectwa dojrzałości ludziom, którzy zdają egzamin dojrzałości, to niezależnie czy ktoś jest ateistą, czy wierzącym, powinien uczęszczać na lekcje katechizacji. Człowiek mający wykształcenie ogólne powinien mieć minimum wiedzy na temat Kościoła czy Kościołów, które na tym terenie istnieją od setek lat. W przeciwnym wypadku będzie ignorantem.
Nie wiem, dlaczego czasem ze stron...
-
[b]Żyjemy w kraju...[/b]
Autor tekstu: Łukasz Dąbrowiecki
www.racjonalista.pl/kk.php/s,6855/q,Zyjemy.w.kraju..
"— Żyjemy w kraju, gdzie głowa jednego z wyznań podczas swych wizyt jest fetowana przez czynniki państwowe, a na przygotowanie jej podróży, choć nie jest wizytą dyplomatyczną, wydawane są środki publiczne z budżetu państwa.
— Żyjemy w kraju, gdzie prezydent oświadcza bez rumieńców na policzkach, że jest prezydentem obywateli jednego wybranego wyznania, a wyznaczn...
-
...ważny tekst dla zrozumienia... :-)
Prof. Mikołejko udzielił pasjonującego wywiadu o polskich katolikach.
Przy okazji przemyca zdanie, że nie ma w Polsce [i] autentycznej tradycji ateistycznej, tylko - na ogół - tani antyklerykalizm i powtarzanie kilku mantr za Dawkinsem. [/i]
Znaczy: nie ma alternatywy.
Całość
-
z definicji (czyli o pożytkach płynących ze studiowania historii).
Michał Augustyn
Polska nie była, nie jest i nigdy nie będzie krajem katolickim. Jest państwem, w którym większość, dzisiaj, deklaruje katolicyzm. Utożsamienie polskości przede wszystkim z katolicyzmem jest niczym nieuzasadnioną, kompletnie ahistoryczną pretensją „prawdziwych Polaków”. Czas więc odkłamać kilka pojęć, które zawdzięczamy polskim nacjonalistom, takich jak zbitka „Polak-katolik” i prz...
-
Profesorowie Magdalena Środa, Jan Hartman, Jacek Hołówka i Jan Woleński w liście otwartym do minister edukacji Katarzyny Hall podają cztery powody, dla których etyka wprowadzana jest stopniowo do szkół. "Po pierwsze, aby dostarczyć pozorów demokratyzmu przy wprowadzaniu do szkół lekcji religii. Po drugie, aby dzieci niechodzące na religię i mające w tych godzinach wolne straciły ów wolny czas, co być może zachęci niektóre z nich do chodzenia jednak na religię. Po trzecie, w nadziei, że w wiel...
-
1. Korei Północnej nie stać na wyżywienie 24-milionowej ludności, ale za 155 mln dol. buduje wille dla przyszłego przywódcy.
2. Rzeczpospolitej Polskiej nie stać na pozostawienie podatku VAT na dotychczasowym poziomie, ale blisko 360 mln zł zostanie przeznaczone z budżetu państwa na sfinansowanie "Budowę Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku".
3. Roczna suma pieniędzy jaką przeznacza Polska na Kościół katolicki wynosi według różnych szacunków od 1 miliarda do 5 miliardów złotych. Wartość ...