37g 26.09.06, 18:50 Od jakiego wieku religia jest obowiązkowa w przedszkolu; czy sa jakies ustawy ? czy to tylko zależy od dyrektora przedszkola ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emonik Re: religia w przedszkolu 26.09.06, 19:48 Wydaje mi się, że religia nie może być obowiązowa. Odpowiedz Link Zgłoś
robalrobal Re: religia w przedszkolu 26.09.06, 19:57 W przedszkolu mojego synka religia jest 2 razy w tygodniu w każdej grupie (nawet w trzylatkach). Rodzice deklarują czy chca by ich dziecko uczestniczyło w tych zajęciach. Odpowiedz Link Zgłoś
bydz Re: religia w przedszkolu 26.09.06, 21:51 U nas u 3 latków nie ma. W starszych grupach jest bezpłątna. Chodzą chętni. Większośc dzieci, jak mówią rodzice, bardzo się nudzi. Chyba jeszcze nie są w stanie pewnych rzeczy zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
robalrobal Re: religia w przedszkolu 27.09.06, 07:59 A mojemu synkowi chyba sie religia podoba, bo śpiewa w domu piosenki, mówi wierszyki których nauczył się na tych zajęciach Odpowiedz Link Zgłoś
maligrat Re: religia w przedszkolu 27.09.06, 08:09 religia chyab nie jest obowiazkowa w przedszkolu, rodzice u nas musieli sie zadeklarować i chodza dzieci które chcą , mamy nawet takie ksiązki do katechezy, dzieciom sie podoba, chodzą pięciolatki i zerówka, a to zalezy jak pani zainteresuje dzieciaki i je wciągnie w zabawę i czegos nauczy Odpowiedz Link Zgłoś
romantyczna_ja1 Re: religia w przedszkolu 27.09.06, 08:42 Religia nie jest obowiazkowa.Redzice musza zadeklarowac (u nas na pismie) czy chca takich zajec.Katechcetka,pop i pastor biora na zajecia takie dzieci ktorych rodzice sie zgodzili niezaleznie od wieku.U nas takie zajecia sa prowadzone bardzo fajnie,zabawne piosneki,wierszyli,malowanki,zajecia ruchowe ,spacerki (no ostatnio obserwowalu zdzblo trawki i biedronki pod katem tematycznym stworzonek boskich) Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: religia w przedszkolu 27.09.06, 09:14 Religia obowiazkowa nie jest. Wydaje mi sie, ze u nas jest mozliwa dla pieciolatkow i szesciolatkow - wczesniej nam nie proponowano. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: religia w przedszkolu 27.09.06, 09:44 wydaje mi sie ze w przedszkolu nie ma obowiazku organizowania zajęc religii, dopiero w szkole. w naszym przedszkolu (panstwowym) religia jest dopiero od zerówki. Odpowiedz Link Zgłoś
amma6 Re: religia w przedszkolu 27.09.06, 11:23 U nas , tak jak u erin , u 5 i 6 latków, oczywiście nieobowiązkowa. Moja córka też b. lubi te zajęcia, dużo śpiewają, uczą się wierszyków , robią kolorowanki. Myślę że dużo zależy od katechety. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: religia w przedszkolu 27.09.06, 11:43 U nas w państwowym przedszkolu religia jest nieobowiązkowa od zerówki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia51 Re: religia w przedszkolu 27.09.06, 22:23 U nas religia jest od 3 latków ale rodzice zgłaszają czy dziecko ma chodzic czy nie.Opłata 10 zł na obrazki do kolorowania. Mój synek nie chodzi bo uznałam,że jest jeszcze za mały. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.wojt Re: religia w przedszkolu 29.09.06, 14:52 U nas religia jest nieobowiązkowa już od trzylatków, i tak większość dzieci. W ogóle nigdzie religia nie jest obowiązkowa, wszystko zależy od rodziców, no chyba że szkoła lub przedszkole jest katolickie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cooky1 Re: religia w przedszkolu 03.10.06, 11:09 W moim przedszkolu, religia jest zajęciem nie obowiązkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
mili_vanili religia nie jest obowiązkowa 05.10.06, 23:59 w przedszkolu mojego synka religia była od 4 roku zycia Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: religia w przedszkolu 06.10.06, 09:51 ludzie, czytajcie ze zrozumieniem, autorce wątku chodzi o obowiązek organizowania zajęć religii w przedszkolu a nie obowiązek uczestnictwa Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: religia w przedszkolu 07.10.06, 09:52 Przedszkole bedace na utrzymaniu gminy ma obowiazek lekcje religii zorganizowac. Czy bedzie to raz czy dwa razy w tygodniu i czy we wszystkich grupach to zalezy od tego czy gmina ma srodki na oplate katechety. Odpowiedz Link Zgłoś