Dodaj do ulubionych

Religia w maluchach ?

13.09.04, 08:53
czy w pierwszej grupie w przedszkolu panstwowym maja wasze dzieci religię????
nie jestem przeciwna religii ale uwazam ze 3-latki maja jeszcze czas .... na religie , ktora notabene jest rano ...... a rytmika u nas popoludniu.....moj maluch jest w przedszkolu do 12.00 wiec na rytmike sie nie lapie...... sad
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 11:03
      A ja bym bardzo chciała, na razie u nas zbierane są podpisy, 1 katecheza trwa
      10-15min.
    • blum Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 11:38
      W moim przedszkolu nie ma religii, mysle, ze to trochę za wczesnie na tym
      etapie wystarcza chyba rodzice, dziadkowie. Jakis niefortunny katecheta lub
      siostra zakonna moglaby chyba uczynic wiecej złego niz dobrego, no ale moze tez
      zdarzyć sie ktoś fantastyczny, kto potrafi o tym rozmawiać z dziecmi lepiej
      niz rodzice. Ja czytałam mojemu synkowi , bywało, ze co wieczór Biblie dla
      dzieci, ma w niej kilka ulubionych historii, wie kim był jego patron, że są
      świeci , anioły...ale w Kosciele się nudzi i trudno.
      b
      • pasik Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 11:42
        Moim zadanie u maluchów bez sensu.
        U nas w przedszkolu religia zaczyna się u starszaków...wtedy coś więcej można
        wlać do głowy.

pozdr.Pasik
        • aniask_mama Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 12:03
          Ale to nie chodzi o wlewanie do głowy jakichś wielkich słów i idei. Dzieci
          wtedy zwykle się bawią, co najwyżej dowiedzą się czegoś o modlitwie, Bogu jako
          kimś bardzo dobrym itp. Oczywiście zgadzam się ze stwierdzeniem, że MUSI
          prowadzić takie zajęcia naprawde dobry katecheta
          • linusia_75 Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 12:16
            U nas u 5 i 6-latków.
            Uważan, że nawet elementarna wiedza z religii dla 3-latków jest zbyt
            abstarkcyjna.
            Linusia
          • pasik Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 13:15
            aniask_mama napisała:

> Ale to nie chodzi o wlewanie do głowy jakichś wielkich słów i idei. Dzieci
            > wtedy zwykle się bawią, co najwyżej dowiedzą się czegoś o modlitwie, Bogu jako
            > kimś bardzo dobrym itp. Oczywiście zgadzam się ze stwierdzeniem, że MUSI
            > prowadzić takie zajęcia naprawde dobry katecheta

Zgadzamy się musi to być wyważony katechata...jak widzisz po wypowiedziach na
            forum raczej trudno takiego znaleźć.
            A ja już mam dość sprawdzania po kolei od przedskzolanik po panią od angielskiego
            Już widziałam kilka lekcji gdzie katecheta pozwalał sobie przy modlitwie na
            tańce- typu kankan.

Wolę żeby dziecko zaczęło rysowac piekło w późniejszym wieku.

pozdr.Pasik
            • ka1311 Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 14:39
              >
              > Wolę żeby dziecko zaczęło rysowac piekło w późniejszym wieku.
              >
              Moje dziecko dowiedziało się o piekle w inny sposób (nie na religii).
              Mianowicie udałam się z moją 5-letnią córką na przedstawienie do teatru. Była
              to pastorałka z zaznaczeniem, że dla dzieci od lat 3. Pod koniec przedstawienia
              pojawiłą się śmierć, która obcięła Herodowi głowę (bardzo sugestywnie to było
              pokazane) a diabeł zabrał Heroda i jego głowę do piekła. KOSZMAR!
              Potem długo przerabialiśmy pytania "Mamusiu czy za cośtam można iść do piekła?"
              Kiedy opowiedziałam o tych pytaniach siostrze była przerażona skąd dziecko wie
              o istnieniu czegoś takiego jak piekło. Dopiero kiedy wyjaśniłam skąd problem
              powiedziała mi, że na religii u dzieci obecnie nie powinno poruszać się tematu
              piekła. Takie jest odgórne zalecenie. Dopiero starsze klasy w szkole dowiadują
              się, że taka kara istnieje.
    • ka1311 Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 12:17
      Moje dziecko chodziło do przedszkola do Sióstr, więc religia była z zasady.
      Powiem tak. To wszystko zależy kto tęreligię prowadzi. JEdno jest pewne:
      dziecko uczy się przede wszystkim o miłości Boga, o jego miłosierdziu i to jest
      ważne zaraz na starcie. Niestety minusem była grupa średniaków, gdzie Siostra
      zbytnio przejęła się Męką Pańską i przez cały Wielki Post serwowała dzieciom
      informacje o tym jak Pan Jezus umarł na krzyżu. Doprowadziło to w końcu do
      buntu rodziców i zakończyło happy endem. W kolejnej grupie dla odmiany była
      Siostra, która tak pięknie dzieciom opowiadała o Bogu, o niebie, że dzieciaki
      naprawdę nauczyły się, że modlitwa to rozmowa z Bogiem, a nie przykry obowiązek
      itp. Ona umiała też wyjaśnić dzieciom dlaczego ludzie umierają i zrobiła to
      naprawdę pięknie. Dlatego napisałam na początku, że wszystko zależy od
      podejścia katechety. TO JEST PODSTAWĄ SUKCESU!!!!
    • anita001 Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 12:45
      U nas w przedszkolu pani dyrektor prosila zeby rodzice maluszkow- takich trzy
      latkow- jak moj Szymon- nie wyrazilizgody na religie, gdyz te dzieciaki boja
      sie siostr zakonnych i zawsze jest lament na tych zajeciach. Wiec jeszcze
      religii nie mamy
    • hankam Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 14:15
      A ja jestem przeciwna religii w panstwowych szkolach i przedszkolach.
      I w ogole uwazam, ze w przedszkolu na religie jest jeszcze za wczesnie, nawet w
      starszakach. Na tym etapie wystarczy mama czy tata.
      Pewnie, ze wygodniej jest, kiedy religia jest w szkole i nie trzeba dzieci
      posylac na nia dodatkowo, ale w moich czasach tak wlasnie bylo. Nie bylo
      niepotrzebnej segregacji dzieci w szkolach - co ma zrobic maly protestant,
      Zydowka, czy swiadek Jehowy? A takie dzieci sie zdarzaja. I na pewno nie jest
      im milo, gdy sa jedynymi, ktore nie uczeszczaja na zajecia.
      Wracajac do meritum - w naszym przedszkolu religia zaczela sie od 5-latkow.
      I - pomimo tego, co napisalam powyzej - moja corka byla bardzo zainteresowana.
      Dopiero w tym roku dowiedzialam sie, ze katechetka kazala dzieciom kleczec
      ZA KARE!
      • ka1311 Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 14:33
        JAk to klęczeć za karę???? Inna sprawa, że w naszym przedszkolu jedna z pań
        (nie siostra, tylko świecka nauczycielka) groziła dzieciom, które będą
        niegrzeczne obcinaniem paluszków nożyczkami. ZGROZA!!!
        • hankam Re: Religia w maluchach ? 16.09.04, 15:34
          Tak, katechetka kazala kleczec calej grupie, bo za bardzo rozrabiali.
          Dowiedzialam sie o tym dopiero w tym roku na zebraniu rodzicow.
    • agn Re: Religia w maluchach ? 13.09.04, 14:34
      U nas religii nie ma w 3 i 4-latkach i w większości przedszkoli państwowych,
      które znam z opisów znajomych, też nie. W zerówce chyba jest zalecenie, żeby
      religia była. Ja i tak nie będę posyłać i cieszę się, że religii nie ma. Tak
      małe dzieci nie są także w stanie do końca zrozumieć, czemu jedni chodzą a inni
      nie. Gdyby była religia, dostarczyłoby to nam pewnie tylko problemów. Żałuję,
      że w ogóle wprowadzili religię do szkół, a co dopiero do przedszkoli.
      • hankam Re: Religia w maluchach ? 17.09.04, 19:51
        Zgadzam sie w 100%. Ja zapisalam corke z czystego konformizmu, bo cala grupa
        chodzila jak jeden maz - chyba wszyscy bali sie wylamac. O dziwo, mojemu
        dziecku bardzo sie podobalo pomimo kleczenia za kare, ale wlasnie jestem po
        kolejnym zebraniu w przedszkolu i okazalo sie, ze kilkoro dzieci koniecznie
        chcialo umrzec, zostac aniolami i fruwac.
        W tym roku jest nowa katechetka.
    • monika_d_edziecko Re: Religia w maluchach ? 18.09.04, 15:36
      u nas też 3 latki mają religię ale rodzice decydują czy dziecko chodzi. Ja nie wyraziłam zgody bo uważam że jest za mała a słyszałam jak siostra w jednym z przedszkoli mówiła dzieciom, że jak będą niegrzeczne to pójdą do piekła i takie inne.
      • aniko16 Re: Religia w maluchach ? 20.09.04, 16:39
        U nas nie ma religii. I jeszcze wychowawczyni zaznaczyła, że jak dziecko jest
        innego wyznania, to żeby po prostu zgłosić ten fakt i wtedy postara się
        odpowiadając dziecku na pytania "religijne" uwzglęnić to i nie tłumaczyć
        wszystkiego w duchu katolicyzmu.
        Bardzo mi odpowiada takie podejście.
        • hankam Re: Religia w maluchach ? 21.09.04, 10:29
          Ale to chyba raczej rzadkosc.
    • arwena_11 Re: Religia w maluchach ? 23.09.04, 15:05
      U nas w przedszkolu jest religia we wszystkich grupach, ale jest to prywatne
      przedszkole katolickie i każdy pozyłając tam dziecko wiedział na co się
      decyduje. Ja nie mam nic przeciwko uczeniu religii moich maluchów, ale tak żeby
      zrozumiały. W końcu chodzą z nami do kościoła co niedzielę, więc temat nie jest
      im obcy. Pozdrawiam Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka