renta

(219 wyników)
  • witam serdecznie Jestem tutaj nowa. Mam problem z którym nie mogę sobie poradzić. Mam przez ZUS orzeczoną rentę, częściowo niezdolna do pracy. Poza tym mam na stałe określoną umiarkowaną grupę inwalidzką. Mam możliwość podjęcia czystej, miłej, niestresującej pracy. Tutaj moje pytanie. Czy mogę pobierać rentę i jednocześnie wynagrodzenie, które pracodawcy zostanie zrefundowane przez PFRON.? Zupełnie tego nie wiem, do jakiej wysokości mogę dorobić na mojej rencie, Będę wdzięczna za odpowie...
  • W zeszłym roku pracowałem w wakacje przez 3 miesiące. Dostawałem brutto 1800zł/mies. Mam umiarkowany stopień niepełnosprawności, więc chyba progu do zawieszenia/zmniejszenia renty nie przekroczyłem. Ale od października 2012 r. mi obcinają ponad 100zł miesięcznie do czasu zwrotu renty za 3 miesiące pracy. To chyba potrwa jeszcze z rok. Czy ZUS może kazać zwrócić rentę mimo nie przekroczenia progu jedynie dlatego, że nie zgłosi się zatrudnienia? Ja do nich nie szedłem w czasie pracy, bo myślał...
  • Witam. Chciałabym sie dowiedzieć, ile trwa decyzja z Zusu o przyznanie renty socjalnej. Moja sprawa wygląda następująco: 1 Marca zlożyłam wniosek o rentę socjalna. 9 maja miałam komisje lekarska, w ciagu tego czasu musiałam wysłać pismo potwierdzające moją edukację od 18 roku życia. Przeczytałam na forum, ze Zus wypłaca wyrówanie od momentu złożenia kompletu dokumentów. Od kiedy będzie mi sie należała renta i kiedy ją dostanę ? proszę o odpowiedź
  • Witam, Z góry dziękuję za pomoc i wszystkie udzielone odpowiedzi oraz za wyrozumiałość, jeśli niektóre pytania będą banalne, piszę po raz pierwszy. Otóż. Od 16 r.ż, a więc w szkole średniej (obecnie mam 31 lat) choruję na zaburzenie depresyjne nawracające (F33). To moja główna dolegliwość. Poza tym od tego samego czasu na migrenę z aurą bez bólu głowy (G43.1.) i 3 lata temu miałam udar mózgu niedokrwienny spowodowany prawdopodobnie wadą w sercu, na którą później przebyłam zabieg. Prze...
  • Zus nie przyznał mi renty mimo posiadania umiarkowanego stopnia niepełnosprawności. Rozumiem że nie musiał tego robić. Lata pracy i wszystko sie zgadza. Tylko wbrew moim lekarzom zostałam ozdrowiona. Chciałam się dowiedziec czy moge powołac na świadka lekarza orzecznika który tak twierdzi. Przed sądem chciałam mu zadac kilka pytań. Jak to wygląda?
  • Jak się o nią starać ? od czego zacząć?
  • Witam Ostatnio staralem sie o przyznanie renty inwalidzkiej z tytulu swojej niepelnosprawnosci, obecnie pobieram rente socjalna, mam orzeczony znaczny stopien niepelnosprawnosci. I dostalem odpowiedz z tej komisji: ze jestem zdolny do pracy. Czy w takim wypadku bede dalej otrzymywal rente socjalna. Prosze o odpowiedz osoby, ktore byly w podobnej sytuacji
  • Od ukończenia 18 roku przez 9 lat otrzymywałam rentę socjalną, w tym roku byłam na komisji i lekarz orzecznik wydał mi dwie decyzje. Jedna dla celów ZUS, gdzie jest napisanie "nie jest pani całkowicie niezdolna do pracy" co należy rozumieć - nie dostanie pani renty. Na drugiej decyzji napisane jest: 1. "jest pani niezdolna do pracy". 2. "nie jest pani całkowicie niezdolna do pracy". (nie wiem na jakie potrzeby ta decyzja?) Złożyłam sprzeciw do komisji lekarskiej i czekam. Czy jak jeste...
  • Mam od września podjąć pracę na etacie z wynagrodzeniem 770 zł na rękę, czy Zus zawiesi mi Rentę Socjalną. Jaka jest różnica między kwotą brutto i netto ? Brutto to jest ta kwota + podatek 19%? Pomocy proszę.
  • Renta(4)

Witam. Czy przy dochodzie 3050 brutto powieszą mi rentę rodzinną 700 zł ? Czy tylko zmniejszą ? Wiem że to chyba ten przedział 70% - 130 % proc.
  • Ze stażu mam 1200zł/miesiąc ze środków Unii Europejskiej , a więc przekraczam próg 30% średniej krajowej dla renty socjalnej. Z tego co się dowiedziałem nie są w nim jednak opłacane żadne sprawy typu ubezpieczenie, składki zdrowotne itp. Nie jest to żadna umowa o pracę, o dzieło, zlecenie. Na formularzu z ZUSu chyba nie ma nawet żadnej klauzuli w której mógłbym określić swoje źródło dochodu. Czy muszę ją zwracać za każdy miesiąc stażu?
  • Witam mam prośbę aby ktoś kompetentny mógł mi wytłumaczyć czy można z renty socjalnej przejść na rentę inwalidzką ( z tyt. całkowitej niezdolności do pracy), jeśli można to jakie warunki trzeba spełnić. Byłam dowiadywać się w ZUS-ie, ale każda urzędniczka mówi co innego. Bardzo proszę o odpowiedzi.
  • witam, starałem się o rentę socjalną, jednak jej nie otrzymałem mimo odwołań. Byłem nawet w sądzie, jednak orzeczenie sądu było takie, że niepełnosprawność powstała w przerwie w nauce tzn. ukończyłem szkołę średnią i nigdzie się nie uczyłem i wtedy zachorowałem, później, gdy się podleczyłem rozpocząłem nową szkołę. Według ustawy prawo do renty socjalnej w tym przypadku nie przysługuje, czy jest jakaś jeszcze możliwość starania się o rentę socjalną lub o jakąkolwiek inną rentę? Od początk...
  • Witam Jestem osobą niepełnosprawną. Mam drugą grupe inwalidzką. Mam rente socjalną która kończy się 30 września. Obecnie pracuje na pół etatu. W związku z tym że pracuje czy mam szanse na przedłużenie renty o następne 2 lata?
  • Witam, Otóż... w sprawach związanych w rentami jestem kompletnie ZIELONY... Zachorowałem na nowotwór złośliwy kości mając 13 lat. ( teraz mam 17) Czyli z tego co się orientuje mogę dostać rentę jak skończę 18 lat ? I jeszcze jaką mogę dostać... ? Socjalną ?
  • Chcąc rozliczyć się z podatku za poprzedni rok (a mam tego trochę) udałam się do pobliskiego biura rachunkowego. Pan zebrał ode mnie wszystkie potrzebne informacje, ale jednym pytaniem bardzo mnie zaskoczył. Mam córkę 7-letnią. Idzie w tym roku do szkoły. Pan zapytał czy pobieram na nią rentę. Odpowiedziałam, że nie, Pan naprowadził mnie, że rodzic dziecka niepełnosprawnego wchodzącego w tzw. wiek szkolny ma prawo do złożenia w ZUS podania o przyznanie renty dziecku i stwierdził, że tak...
  • Czy otrzymując rentę socjalną mogę podjąć pracę??
  • Czy po przepracowaniu na 1/2 etatu 5 lat należy sie renta?
  • zostalam zwolniona z pracy czy przysluguje mi zasilek dla bezrobotnego biorac pod uwagę iż mam przyznaną rentę z tyt częściowej niezdolności do pracy dziękuję za ewentualna pomoc
  • Mam 33 lata i orzeczony od 15 roku życia umiarkowany stopień niepełnośprawności do grudnia 2013 r. prze PZdsOoN i pobieram zasiłek pielęgnacyjny w wysokości 153 zł wypłacany przez Urząd Miasta. Obecnie ZUS orzekł mi częściową niezdolność do pracy i bedę pobierał rente z ZUSu. A pytanie brzmi: czy nadal bede mół pobierać zasiłek pielęgnacyjny. Czy te rózniące nie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności w jakiś sposób wpływają na siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się