Dodaj do ulubionych

Renta na Zespół Aspergera

04.04.12, 21:08
Jak się o nią starać ? od czego zacząć?
Obserwuj wątek
    • koala117 Re: Renta na Zespół Aspergera 04.04.12, 22:21
      Pierwszy raz słyszę, aby na ZA dawano rentę, no ale jak zamierzasz się starać to pobierz z ZUSu druk i lekarz Ci go wypełni. Następnie skladasz do ZUSu i czekasz na termin komisji.
      • maitresse.d.un.francais Re: Renta na Zespół Aspergera 06.04.12, 19:57
        koala117 napisała:

> Pierwszy raz słyszę, aby na ZA dawano rentę

A kiedykolwiek interesowałaś się tą kwestią?
        • koala117 Re: Renta na Zespół Aspergera 06.04.12, 20:06
          Mój syn ma ZA, obecnie siedemnastoletni. Owszem korzystałam i korzystam z pomocy specjalistów, ale nigdy nie traktowalam Go jako osobę niepelnosprawną.I poprostu nie przyszło mi do glowy, aby wystapić o orzeczenie.
          • michal.sajko Re: Renta na Zespół Aspergera 07.04.12, 10:46
            Renta i niepełnosprawność to dwie różne sprawy. Renta czyli orzeczenie lekarza orzecznika ZUS przekłada się na stopień niepełnosprawności, ale odwrotnie nie - stopień niepełnosprawności przyznany przez komisję ds. orzekania o niepełnosprawności nie przekłada się na uprawnienia rentowe...
            Zespół Aspergera diagnozuje się w Polsce od circa 10-15 lat. Lada moment cała rzesza Aspergerowców będzie wchodzić na rynek pracy. O ile udało się wprowadzić do systemu orzekania o niepełnosprawności specjalny kod zaburzeń rozwojowych (12-C) to zaburzenia rozwojowe nie zostały dopisane do listy schorzeń 'szczególnie utrudniających wykonywanie pracy', ani w ustawie o rehabilitacji i zatrudnianiu osób niepełnosprawnych ani w rozporządzeniu o obniżaniu ustawowego wskaźnika zatrudnienia osób niepełnosprawnych.
            Więc jeśli chcecie Państwo by wasze dzieci miały łatwiej na rynku pracy - załatwcie im symbol 01-U (upośledzenie umysłowe) lub 02-P (choroby psychiczne). To oczywiście niewiele pomoże, bo na rynku pracy i tak jest kiszka...
            A co z osobami starszymi? Muszą pozostać 'psycholami' z symbolem 02-P. Nikt im już nie będzie diagnozował Aspergera. Za duży opór materii po 20-tu latach zdiagnozowanej psychozy.
            Michał Sajko lat 47
            • 4nemmo Re: Renta na Zespół Aspergera 30.12.12, 14:42
              Dorosłych także diagnozują. A ty nie jesteś odpowiedzialny za błędy lekarzy. Skąd wiesz czy nie warto?
            • madziulec Re: Renta na Zespół Aspergera 13.03.13, 12:46
              No to niewiele wiesz, jak widać.
              Obecnie nie wpisuje sie w orzeczeniu innych symboli jak właśnie 12-C czyli całościowych zaburzeń rozwojowych.

Tu wrzuca się i autyzm i aspergera i pozostałe niezakwalifikowane. Taka prawda.
              02-P funkcjonowało wczesniej. (npo. na naszym wczesniejszym orzeczeniu)
          • maitresse.d.un.francais Re: Renta na Zespół Aspergera 07.04.12, 15:43
            ale nigdy nie traktowalam Go jako osobę niepelnosprawną.I poprostu nie przyszło mi do glowy, aby wystapić o orzeczenie.

No więc NIE INTERESOWAŁAŚ SIĘ KWESTIĄ RENTY.

A o to pytałam, nie o wiedzę o osobach z ZA.
            • sicucha Re: Renta na Zespół Aspergera 14.04.12, 20:37
              ja mam ten zespol w takiej postaci ze potrzebuje opieki non stop praktycznie. Sama lekarka skierowala mnie na rente. Mam 23 lata obecnie
              • michal.sajko Re: Renta na Zespół Aspergera 15.04.12, 09:32
                > Mam 23 lata obecnie
                Jesteś jeszcze młoda i być może masz szansę na rentę. Starszym osobom raczej nie diagnozuje się Aspergera, tym bardziej jeśli wcześniej stwierdzono co innego (nie będę pisał co). Ja mam 47 lat i co z tego, że zdaję sobie sprawę z objawów AS u siebie...
                • ach_dama_byc_z_kanady Re: Renta na Zespół Aspergera 31.12.12, 02:19
                  Z tego co sie orientuje renty nie dostaje sie ZA chorobe,
                  tylko za niezdolnosc do pracy z powodu choroby jakijejstam.
                  Bo mozna byc na cos chorym ale jednoczesnie zdolnym do pracy jak najbardziej
                  a mozna byc chorym na to samo, a w ogole nie byc zdolnym do pracy.

Ja np mam migrene taka, ze nie jestem zdolna do pracy, tysiace ludzi -ba,
                  miliony- tez ja ma i sa zupelnie dobrze zdolni do pracy.
                  na tym wlasnie polega roznica.
                  Tak samo jeden z Asp..em moze pracowac drugi nie.
                  przynajmniej tak to dziala po tej stronie wody.

Minnie
    • krakowiak66 Re: Renta na Zespół Aspergera 11.03.13, 00:21
      Jesteś jeszcze młoda i być może masz szansę na rentę. Starszym osobom raczej nie diagnozuje się Aspergera, tym bardziej jeśli wcześniej stwierdzono co innego (nie będę pisał co). Ja mam 47 lat i co z tego, że zdaję sobie sprawę z objawów AS u siebie...
    • pitekeye Re: Renta na Zespół Aspergera 14.03.13, 09:23
      ZA jest niesamowicie interesującym przypadkiem. Nie wiem, czy klasyfikować to w ogóle jako chorobę (co nie oznacza, że nie powinno się przyznawać rent aspim). Mój przyjaciel ma syna z ZA i jestem ciekaw, czy są jakieś dziedziny zawodowe, w których aspi idealnie sie odnajduje. nie wiem, analityk finansowy, naukowiec, nie wiem. Albert Einstein miał ZA i dokonał niesamowitych rzeczy. Pozdrawiam Adam Hofman
      • madziulec Re: Renta na Zespół Aspergera 14.03.13, 10:08
        Nie nalezy od razu kwalifikowac Za, że będzie genialnym matematykiem, czy że będzie sie odnajdywać w "cyfrach".
        Mój syn na przykład oceniony jako książkowy ZA już w 2 miejscach, co prawda mający dopiero 9 nie ma kompletnie pociągu do cyfr, za to ma pociąg do .. przyrody, chemii itp.

Nie ulega wątpliwości, że takei osoby wymagaja innego podejścia nawet do nauki, by wydobyc z nich to co najlepsze.
        • mizashi Re: Renta na Zespół Aspergera 26.09.16, 11:30
          Dokładnie! Ja jestem Aspi, mam 27 lat i wręcz nienawidzę liczb, nie pamiętam ich w ogóle. Nie potrafię się skupić, czytam to samo po 25x i nic. To jest straszne. Mam dużo trudniej w różnych egzaminach, teraz na aplikację prawniczą zabrakło mi 1 pkt by zdać, a podchodziłem już 3x. Załamka. Wiem, że prawo to zły kierunek dla Aspi, ale presja środowiska/rodziny... Nikt nie traktuje mnie jako niepełnosprawnego nawet w najmniejszym stopniu, raczej jako inteligentnego i to jest dramat, bo nawet jak się uczę to słyszę dźwięki powstające gdzieś daleko ode mnie i one mnie deprymują, nie mam jak się skupić. Moja uwaga skupia się zawsze na jakiś drobnych szczegółach dźwiękowych. Do liczb nie mam kompletnie pamięci, ale charakteryzuję się fobią wobec telefonów (odbieranie/dzwonienie), a z tych zalet to jestem dobry w "wirtualnym" świecie, mam zadatki na hakera bądź informatyka śledczego. Potrafię tworzyć w Internecie duże rzeczy, ale nie jestem tu po to by się czymś przechwalać, bo czuję się ograniczony. O rencie nigdy nie pomyślałem, bardziej myślałem o niej z tytułu choroby Hashimoto, która również wpływa na moje problemy. I tu jest problem, bo nie wiadomo co bardziej wpływa np. na trudności w nauce. Fakt jest taki, że mam 2x trudniej od innych w wielu etapach życia i to jest strasznie niesprawiedliwe, ale taki los.
    • michal.sajko Re: Renta na Zespół Aspergera 26.11.16, 09:34
      W drugim wątku już odpisałem, ale powtórzę. Z ZUS-em nie ma to nic wspólnego.
      ZUS bardzo chętnie "odpieprzy" się od Was, na rentę socjalną dla syna nie licz, jak teraz zrezygnujesz.
      A kto to wie jak to wpłynie na jego pracę zawodową? Przecież ma dopiero 6 lat...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka