renta

(13 wyniki)
  • witam. moja mama zmarła w wieku 59 lat br, w lutym 2013 miala dostac emeryture. przepracowała 22 lata, przez ostatnie 5 lat byla bezrobotna, zarejestrowana w UP. Moje pytanie jest takie: czy jako osoba uczaca sie w szkole wyzszej i nie majaca jeszcze 25 lat mam prawo do renty rodzinnej lub jakiejkolwiek pomocy materialnej czy to z zusu czy to z mopsu? z gory dziekuje
  • Witam serdecznie .Mam pytanie,Teściowa chce składać wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności i moje pytanie brzmi czy może go składać w Powiatowym Zespole do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności,czy musi w ZUSie ???Jaka jest różnica między orzeczeniem z ZUSu a z PZDSOON ???Chciałaby uzyskać rentę i nie wie gdzie ma składać papiery.Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Poprosze o pomoc - zginal w wypadku ojciec dziecka, pracujacy na czarno. W zwiazku z tym tryzletniemu dziecku nie przyznano zadnej renty. czy naprawde w takim wypadku sie nie nalezy? Matka pracuje normalnie. Dziekuje
  • Proszę mamy pomóżcie mi, co powinnam zrobić i do jakiej instytucji się udać, żeby uzyskać dla dziecka rentę wypadkową po tragicznie zmarłym ojcu. 09.06 odbyła się rozprawa o ustalenie ojcostwa, wyrok uprawomocni się za 3tyg. Co dalej? Oprócz usc oczywiście... Sędzina podsumowała rozprawę, będę wnioskowała o "jakąś rentę" po ojcu - BEZ KOMENTARZA. Dziecko ma już 6 miesięcy, jej ojciec zginął jak byłam w 4. miesiącu ciąży. Nie mam świadczeń :( mam pomoc materialną od dziewczyn z BB ale prawnej ...
  • mam problem, dostalam dzis przelew i brakuje mi 150zł otrzymuje zasiłek i swiadczenie pielegnacyjne, rodzinne i dodatki oraz samotke, mam dziecko niepelnosprawne, wiec prog dochodowy to 583zł na osobe, w lutyn wydano decyzje nt renty po zmarłym ojcu, i wynosi ona 641zl na reke, i teraz moje pytanie, czy doprogu dochodowego brali pod uwage wszystkie "dochodyu"? czy tylko rente? pani w MOPSie powiedziala ze tylko rente, toczemu brakuje kasy? dzwonilam tam, maja na jutroposprawdzac i az sie boje...
  • syt taka pobieram świadfczenia na niepełnosprawne dziecko swiadczenie i zasiłek pielgnacyjny, rodzinne rehabilitacyjne, od listopada "samotke" 250 i myls eze w styczniu bedzie juz renta ktora musze złosic w MOPSIe ze otrzymuje i teraz czy zabiroa mi rodzinne i dodtaki bo mi przekroczy??? czy biora tylkopod uwage wys renty i dziela na poł (ja i syn) czy ta reszte mych pieniazki tez beda wliczac??? bo jakby mi milei rodzinne i reh zabrac toprawie 200zł a to duoz pieniazkow jak dla mnie
  • Witam dziewczyny dziś myslałam nad tym moim przedszkolem i pracą a mam jeszcze jedno wyjście tyle że ja się nie bardzo orientuję w tych sprawach .. Miałam po moim tacie rentę rodzinną a iż skończyłam się uczyć również skończyła się renta teraz zadne z mojego rodzenstwa sie nie uczy wiec wychodziloby ok 1000zł na jedna osobe a wiec moje pytanie czy ktos sie orientuje czy jakbym wrocila teraz do szkoly po zawodowce i mam zmienione nazwisko tzn moge wrocic do mojego czy bede mial...
  • Piszę w imieniu mojej cioci. 5 miesięcy temu urodziła córeczkę z zespołem downa. Ciocia i wuja są zamożni,mają firmę-miesięczna ich pensja to około 10-15.000 zł Czy na małą przysługuje im renta ? Słyszeli od kogoś,że przy takich dochodach nie przysługuje.Pytam was ponieważ się na tym znacie :) z góry dziękuje
  • Witam serdecznie!Czasami pomagam mojej znajomej, a przynajmniej się staram i mam problem, bo teraz zabrakło im opału i nie mają pieniędzy żeby kupić .Pierwsze co mi przyszło do głowy to zasiłek z opieki społecznej , ale ona twierdzi,że nie dostanie bo jej matka ma 900 zł emerytury co dzielone na 2 osoby daje 450 zł , a próg jest do 350 zł na osobę.Znajoma jest osobą niepełnosprawną bez renty ani innego dochodu. Często za same leki płaci ponad 300zł Czy ktoś wie czy faktycznie ...
  • KOchane dziewczyny! Mam ogromną prośbę dla mam z Krakowa. Moja znajoma potrzebuje lodówki. NIestety jej stara lodówka wysiadła i nie ma możliwosci jej naprawienia. Osoba ta wychowuje samotnie córkę, sama jest na rencie. DOstaje 400zł/m-c- renty Dziś całe popołudnie mi przepłakała, bo ledwo spłaciła ta lodówkę (bo kupiła na raty) to jej się zpesuła. Jest mi jej strasznie żal, bo naprawdę jest w nieciekawej sytuacji. Proszę jeśli jakaś mama ma niepotrzebną to niech się odezwie. MOg...
  • Kochane Dziewczyny! Kasia wczoraj rano pojechala do Szprotawy. Mam nadzieje, ze jej pobyt byl udany:-) Zobaczyla troche inny swiat, byla w teatrze, w kinie, nad morzem. Chodzila po miescie, sklepach. Ze soba zabrala sporo prezentow, dla kazdego z rodziny cos kupila, zawiozla tez ze soba duuuze zakupy zywnosciowe. Chcialabym serdecznie podziekowac (kolejnosc przypadkowa): Zabelce24 i Monice9990 za pomoc przy zorganizowaniu Kasi czasu oraz wsparcie w sprawie zakupow, Ach41 za pa...
  • Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem 65 letnią wdową,w bardzo ciężkiej sytuacji.Mam 490 zł renty.Za samo mieszkanie płacę 315 zł,do tego światło i zostaje mi przerazliwie mało na to by poprostu żyć... Mieszkam razem z córką-44 letnią-chorą na schizofrenię i wychowuję już 9 lat wnuczkę,która teraz poszła 1 rok do gimnazjum. Gdy miała 4 latka synowa ją dała mojemu synowi i się nie zajmuje dzieckiem. Nie wiadomo nawet gdzie przebywa. Syn mój jest na zasiłku dla bezrobotnych-ocze...
  • Mam pytanie i proszę o odpowiedź najbardziej chyba zorientowaną w przpepisach aquę lub inne dziewczyny. Mama mojej koleżanki dostaje 317 zasiłku stałego z Mopsu + 144 zasiłku pielęgnacyjnego z Zus-u (chyba tak się nazwywa ten zasiłek chodzi o całkowitą niezdolność do pracy). Czy może starać się o jakieś celówki? Wydaje na leki ok. 150 zł miesięcznie więc niewiele zostaje z całej kwoty... Sama mieszka i liczą się tylko jej dochody. Dziękuję z góry za info:)) Rybka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się