Dodaj do ulubionych

Odmowa Renty ZUS

27.02.14, 17:26
Zus nie przyznał mi renty mimo posiadania umiarkowanego stopnia niepełnosprawności. Rozumiem że nie musiał tego robić. Lata pracy i wszystko sie zgadza. Tylko wbrew moim lekarzom zostałam ozdrowiona. Chciałam się dowiedziec czy moge powołac na świadka lekarza orzecznika który tak twierdzi. Przed sądem chciałam mu zadac kilka pytań. Jak to wygląda?
Obserwuj wątek
    • wikinka Re: Odmowa Renty ZUS 28.02.14, 12:41
      umiarkowany stopień nie nadaje Ci automatycznie prawa do renty zresztą znaczny też nie zawsze (na swoim przykładzie to piszę-18 miesięcy walki z zusem i co z tego,że stopień znaczny i szereg poważnych chorób) zus to zus
    • re12nia Re: Odmowa Renty ZUS 28.02.14, 22:25
      Ostatnio czytałam że Ty nie masz przed ZUS-em udawadnić że jesteś chora,tylko to że nie nadajesz się do pracy. A to dwa różne sprawy. Zus ,to ciężki przeciwnik????????
    • kudlata1 Re: Odmowa Renty ZUS 02.03.14, 13:51
      jak lekarz orzecznik uznał, ze jesteś zdolna do pracy, a Ty się z tym nie zgadzasz, to najpierw chyba trzeba złożyć odwołanie do Zusu i wtedy wezwą Cie na komisje. Jak komisja podtrzyma stanowisko lekarza, to wtedy otwiera się droga sądowa.
    • niepelnosprawni.info Re: Odmowa Renty ZUS 07.03.14, 11:29
      W Polsce orzeczenia o niepełnosprawności wydawane są na podstawie dwóch różnych ustaw . Mamy orzekanie do celów pozarentowych i orzekanie do celów rentowych.
      Posiadanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności( pozarentowe) nie ma wpływu na orzeczenia ZUS(rentowe). ZUS orzeka o zdolności i niezdolności do pracy. W sądzie nt stanu zdrowia i jego wpływu na zdolność do pracy wypowiadają się biegli sądowi.
      • szw.arc Re: Odmowa Renty ZUS 13.03.14, 16:42
        warto złożyć odwołanie, bo lekarz lekarzowi nierówny"
        • trabantradom Re: Odmowa Renty ZUS 14.03.14, 15:19
          Sprawa w sądzie. Na Świadków powołałem Lekarzy Orzecznióków oraz biegłych. Ciekawi mnnie tylko czy będą mieli odwagę przyjść. Może się wystraszą i zmienią zdanie. Podważyli wiedzę Lekarzy Specjalistów. Niech sie odniosą.
          • teqella Re: Odmowa Renty ZUS 16.05.14, 15:16
            Znam przypadek,gdzie ktoś odwołał się od decyzji odmownej Zus.Powołana komisja w składzie 7 lekarzy specjalistów(dobór uwzględniał rodzaj schorzenia)podtrzymała decyzję Zus twierdząc,że nie ilość schorzeń decyduje o tym,że jest się niezdolnym do wykonywania pracy.
            Po miesiącu zwykły lekarz orzecznik Zus przyznał czasową częściową rentę(????)która trwała ok 2 lat.Po tym okresie rentę odebrano.Gość miał również niepełnosprawność w st.umiarkowanym.
            • maniek-19-80 Re: Odmowa Renty ZUS 17.05.14, 11:07
              Ja 20-05-2014 staję po odwołaniu się od orzeczenia i zobaczymy co ci lekarze wymyślą .Jak nie to do sądu ich pozwę i jak z PZU będę walczyć .Co za głupi kraj , 10 lat temu pracowałem przed wypadkiem dla włoskiej firmy i jak im napisałem że z powodów zdrowotnych nie mogę pracować to przysyłali listy z możliwością starania się o odszkodowanie za szkodliwe warunki pracy a u nas zabijają ludzi bo muszą jeździć LIMUZYNAMI
              • trabantradom Re: Odmowa Renty ZUS 22.05.14, 01:30
                Jest dużo osób które żyją z takich jak my sami mając po 10000zł emeryturu. Ich dzieci pracują w telewizjach itp. Resortowe dzieci. Ale to głeębsza polityka. Pismo takie jak ty tez dostałem lecz z innego krajuu. Przyznam szczerze że nie wierzyłem. Ale to co jest w Polsce teraz to nawet nie Chiny. Na białorusi mają lepiej wedłóg ONZ. Jesteśmy zdrowi trzeba się cieszyć heheh
    • trabantradom Re: Odmowa Renty ZUS 09.04.14, 12:22
      Jest pismo z sądu. Wytłuszczonym drukiem napisali
      "Zachowanie zdolności do pracy w warunkach określonych w przepisach o rechabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych nie stanowi przeszkody do orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy"
      Dla mnie to ewidentna aluzja i podważenie, wyśmianie przez sąd kompetencji komisji z czym w 100% sie zgadzam.
      • maniek-19-80 Re: Odmowa Renty ZUS 19.04.14, 14:07
        Czy może ktoś podpowiedzieć jak skutecznie odwołać się od decyzji zus
        .Dodam że od 8 lat jestem po wypadku i przez te 8 lat nie miałem takich problemów z tym organem .w tym roku bez żadnego opisu na komisji lekarz orzecznik mnie wysłał do lekarza ortopedy (dziadek 80 lat-lekarz ort.) w celu uzupełnienia i wtedy po tygodniu przysłali mi orzeczenie do którego na 2 dzień po otrzymaniu wniosłem sprzeciw i czekam na wezwanie na komisję . 2 lata temu wstawiono mi endoprotezę biodra i chyba zus twierdzi że zostałem uleczony , a że mam niedowład w nodze to ich nic nie interesuje .(tylko płać składki anie bierz). Prośba o pomoc !!!!!!!!!!
        • ludex39 Re: Odmowa Renty ZUS 30.10.14, 14:40
          znak dobrą specjalistkę od ubezpieczeń społecznych, polecam kontakt:
          www.kancelariazaczek.pl
          • bonafides1 Re: Odmowa Renty ZUS 27.11.14, 02:31
            Prawdą jest, że orzecznicy, to lekarskie odpady.Maniek-19 musisz przedstawić jak najwięcej lekarskich zaświadczeń.pochodz po różnych specjalistach (nawet z głupotami), i zasyp nimi orzecznika. Na 70% mnogość papierków załatwia rentę.Proponuję udanie się do poradni leczenia bólu.Niedowład nogi nie oznacza, że nie boli Cię biodro z endoprotezą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka