Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      renta

renta

(34 wyniki)
    • Pobieram rentę rodzinną i grudzień jest ostatnim miesiącem za który należy mi się renta z ZUS. Zakład ustalił termin wypłaty renty na 25. dzień każdego miesiąca. Dzisiaj mamy 29 grudnia, a na moim koncie nadal nie ma renty. Co robić? W Zusie nikt nie odbiera telefonu. Może któraś z Was miała taką sytuację?
    • Facet przed 40-stką. Utrzymuje rodzinę - bo zarabia wiecej od żony. Ale razem ciezko im się utrzymać bo niewiele mają tak naprawde. Kredyt na mieszkanie i dziecko gimnazjalne. Facet praca ciezka fizycznie. Okazuje się że ma problemy z kregosłupem i czeka go operacja. Najgorsza rzecz, że nie nadaje się już do fizycznej pracy z powodu kontuzji, zwyrodnienia. Co dalej robić? można iśc na rente? w pracy można złożyc zaswiadczenie że nie można fizycznie, ale taki pracownik im nie potrzebny. Co...
    • Bez wertowania przepisow poniewaz az tak zainteresowana nie jestem ale chcialam Was zapytac o renty. wysokosc i czas przyznania. kiedys to byl proceder uprawiany na skale kraju wsrod zdrowych ludzi a teraz chyba panstwo mocno to ukrocilo?
    • Dziewczyny, jak trwoga to do ematki. W skrócie: skończyłam 25 lat w sierpniu, jestem obecnie na studiach III stopnia (doktoranckich), dziennych. Ustawa rzecze, że renta rodzinna (śmierć rodzica) przysługuje do końca roku kalendarzowego, w którym kończy się 25 r.ż, o ile się uczę. Dzisiaj ojciec odebrał pismo, że oni odmawiają (na podst. par. 153 p.1227 ustawy o emeryturach i rentach z FUS). Pani twierdzi, że "podstawowe studia skończyłam" i oni płacić nie będą. Kurewa mać, jesteśmy w sy...
    • oczywiście na razie tylko ci najbiedniejsi, jednak to przecież tylko wstęp do dodatkowych rent i emerytur dla wszystkich tych, którzy "walczyli". I tak jak sądziłam już dawno temu - to musiało nastąpić, a zapłacić im będą musiały następne pokolenia (chociażby w ten sposób, że znowu podwyższy się nam wiek emerytalny czy ograniczy przedszkola itd. itd.). Tylko przecież walczyli przede wszystkim o własne dobro i czemu ma mnie obchodzić, że nie potrafili się odnaleźć w systemie o który walczy...
    • Geniusz,wizjoner,swiat juz nie ujrzy jego cudnych projektow:-(
    • cześć dziewczyny. czy któraś z Was, znała może podobny przypadek. Znajoma jest w trudnej sytuacji, jest w 5 miesiącu ciąży, jej chłopak (nie byli małżeństwem) powiesił się. chcemy jej jakoś pomóc, bo nie radzi sobie sama, chodzi o to, czy jej dziecku będzie należała się renta rodzinna po ojcu. dowiadywałam się w urzędach i wyszło na to, że sprawa jest ciężka. najprawdopodobniej przez to, że było to samobójstwo dziecku renta się należy. Ktoś tam wspomniał, że jest to możliwe, jedna...
    • Mam pytanie: czy będą na bezrobociu można przejść na rentę? Gdy ma sie przepracowane np.40 lat.
    • po śmierci mojego ojca załatwiania formalności było mnóstwo. zamknięcie działalności, urząd skarbowy itp. itd. do tego normalna procedura z rozliczeniem zasiłku pogrzebowego w ZUS. mama mnie upoważniła i zajęłam się tym ja. no i o.k. pół roku po śmierci taty, znajoma podpowiedziała mi, że jest takie coś jak renta po zmarłym małżonku. powiedziałam, że no tak, ale moja mama pracuje, więc to chyba jej nie dotyczy. ona na to, że nie. że to dotyczy każdej kobiety, która przekroczyła jaki...
    • ZUS(14)

ZUS mi dowalił na koniec roku .... po długiej walce, oj długiej - odwołania, badania, biegli, chorobie rąk (obustronny zespół cieśni nadgarstka) były już trzy operacje, czekam na czwartą, 10R% uszczerbku, badania złe, opinie też, do tego brak lewej nerki, cukrzyca 2, nadciśnienie, i nie dostałam dzisiaj renty chorobowej (choroba zawodowa), i szef wymówił mi pracę, bo nie ,mam zdolności po chorobie - ma rację. jestem jak dętka, mąż się złośliwi, ja rozpadówka, nie wiem co mam robić, źle mi i ...
    • praca.interia.pl/news-do-jutra-konsultacje-miedzyresortowe-w-sprawie-rent-w-mundur,nId,950776 Ciekawe czy jakby taki urzędnik popracował np jako policjant to by był taki chętny do przedłużnaia wieku emerytalnego!
    • Czy Wasze dzieci mają pozakładane polisy, oszczędzacie na ich przyszłość w jakichś towarzystwach ubezpieczeniowych?
    • Zastanawiam się dlaczego w Polsce żeby dostać jakąś pomoc od państwa trzeba się płaszczyć przed innymi. Tak płaszczyć. Bo jak inaczej można nazwać, że czasami czyjś byt jest zależny od pracownika ZUS-u na przykład. Albo naginać rzeczywistość. Bo inaczej renty nie ma. Nie mówię tu o lewych papierach, choć czasami się to zdarza. Chodzi mi o lekkie koloryzowanie. Albo samotne matki. Im też chyba jest trudno.
    • Pisze na tym forum, bo na pomocne mamy nie wszyscy wchodzą. Jest "śmierdząca" sprawa, a właściwie osoba która oszukuje. Jest chora, ale to jej nie tłumaczy. W skrocie powiem, że w TVP został wyemitowany program "Na celowniku" w lipcu, o Mariuszu K. który ma biedę, nie ma co jeść itd. Podano tam też nr konta, aby chętni mogli wplacać. Ta osoba jest oszustem! I mimo iż pisano do TVP aby go sprawdzili, aby przed emisją poczytali w necie o tej osobie, telewizja to olała, i pogram po...
    • czyli co można kontrolować. Moja mama ma kilka schorzeń, może nie śmiertelnych, ale mocno utrudniających życie. Część z nich można zaleczać zabiegami rehabilitacyjnymi, co wiąże się ze zwolnieniami lekarskimi na 2-3 tygodnie, co jakiś czas więc jest wzywana do ZUSu, celem pokazania siebie i dokumentacji medycznej, bo kto to widział tak chorować co chwilę. Ostatnio była na kolejnej kontroli. Lekarz orzecznik stwierdził, że tak w ogóle to moja mama ma wyniki dobre i nie powinna być chora. A ...
    • 100 ml zł- kwota na zadośćuczynienie dla małżonków, dzieci i rodziców ofiar. Będą one przysługiwać nawet 400 osobą. 28 mln zł- zapomogi oraz koszty pogrzebów w tym: 271 tys- wykupienie miejsc na cmentarzach 1,6 mln- koszty pomnika na Powązkach 3 mln- na budowę pomników nagrobnych ofiar Każdej rodzinie wypłacono maksymalny zasiłek pogrzebowy 6400 zł, mimo że pochówki odbyły się na koszt państwa. 3,8 mln zł - jednorazowe zasiłki wypłacone...
    • Jednak dochodzę do wniosku, że w Polsce pomoc od państwa rtudno uzyskać. Najgorszy chyba jest ZUS. W komisji orzekającej w sprawie rent siedzą lekarze różnych specjalności. Nie wiem po co. Przecież pediatra np nie jest obeznany z chorobami nóg. Bo od tego jest ortopeda. Ani osoba nie będąca okulistą nie zna wszystkich chorób wzroku. Ok, one są w historii choroby, ale co z tego jak ktoś nie wie dokładnie co to jest. A odwołanie rzadko przynosi skutek. Wszechmogący orzecznicy mogą n...
    • W czerwcu – rok temu zwolnili po ponad 16 latach sumiennej pracy mnie z pracy, bo mam chorobę zawodową. Chorowałam do końca grudnia 2006r, mam chore obydwie ręce. Złożyłam do ZUS o świadczenia rehabilitacyjne lub rentę chorobową – zgodnie z ustawą o chorobach zawodowych. I według sugestii lekarza chirurga, który jasno powiedział albo pisanie, albo ma pani zdrowe ręce. Będąc już bez pracy podjęłam trud przekwalifikowani, czyli ukończenie studiów doktorskich, oraz skończ...
    • Chciałam tu napisać o męża rodzinie... Otóż moi teściowie i siostra męża od początku nie mogli zaakceptować naszego związku. Teściowa namawiała mojego męża żeby mnie zostawił. Po 6 latach chodzenia zdecydowaliśmy się na ślub. Łaskę robili że w ogóle przyjadą na wesele, w końcu przyjechali. Narobili wstydu przed moją rodziną i pojechali. Przyjechali z pustymi rękami bez prezentu, nie mówiąc że żadnego wkładu nie włożyli w wesele. Moi rodzice zapłacili wesele i kupili nam 2 pokojowe ...
    • sytuacja beznadziejna, brak nam pomysłów; tu czasem padają mądre rady... brat mojej mamy całe życie mieszkał ze swoją mamą; jak miał pracę, to solidnie pracował, poza tym nie zaprzątał sobie nigdy głowy żadnymi życiowymi sprawami, głównymi jego towarzyszami życiowymi byli "koledzy" z lokalnego "klubu starego kawalera", z którymi czas upływał coraz częściej przy alkoholu; babcia umarła parę lat temu, wujek ma pięćdziesiąt parę lat i został sam; mieszka w rozsypującym się domku na wsi, r...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się