rosja

(56 wyników)
  • Ponieważ coraz częściej wyjeżdżam służbowo do Rosji, myślę o wyrobieniu wizy na cały rok. Z grubsza znam procedurę i potrzebne dokumenty, ale mam kilka pytań do biegłych w temacie, którzy na pewno odwiedzają to forum: 1. Czy zaproszenie, które powinienem uzyskać najpierw od firmy rosyjskiej, to dla nich zwykła formalność i wypisanie druku, czy też towarzyszy temu jakaś bardziej skomplikowana procedura? 2. Czy sugerujecie załatwianie wizy na własną rękę (osobiście, w konsulacie), ...
  • Proszę o informacje dot. składania dokumentów dla otrzymania wizy turystycznej do Rosji. Zestaw dokumentów jest opisany dość szczegółowo w wielu miejscach, ale chodzi o sam proces składania: - czy komplet dokumentów wg wykazu można przesłać pocztą ? - jeżeli trzeba złożyć fizycznie w konsulacie, to czy tylko w konsulacie w Warszawie ? - jeżeli trzeba złożyć fizycznie w konsulacie, to czy trzeba osobiście, czy można dla kilku osób (najbliższa rodzina) ? - czy są jakieś kolejki ? Pros...
  • Biorąc pod uwagę, ze w Rosji to już faktycznie stoją z suszarkami gdzie się tylko da czy macie jakieś doświadczenia z pracą naszych AntyRadarów właśnie tam? Pozdrawiam serdecznie
  • Aby dostać wizę zwykłą potrzebuje między innymi zaproszenie osoby zapraszającej (do której jadę) i ubezpieczenie. Mam dwa pytania: 1. Jak ma wyglądać to zaproszenie? Są jakieś formularze, w jakim języku (polskim czy rosyjskim), odręcznie czy maszynowo? Gdzieś wyczytałem, że zaproszenie ma być potwierdzone przez OWIR lub MSW? 2. Gdzie i jakie (jakiej firmy) ubezpieczenie wykupić, żeby honorowali to w ambasadzie? pozdr.
  • Mam pytanie. Muszę wysłać do Rosji - osobie prywatnej - kwotę ok 3 tys. zł. Jak to zrobić najsprytniej, żeby zbyt dużo nie stracić na dziwnych bankowych przeliczeniach? Z góry dziękuję.
  • Czy bardziej niż korzystać z polskiej karty w roamingu opłaca się kupić ichni starter? Proszę o jakieś konkrety, sugestie.
  • Na początku września, samochodem służbowym, aż pod Moskwę. Na co zwrócić uwagę przy przekraczaniu granicy, na drogach i nocując? Czy za wczasu ustalić etapy podróży i zarezerwować hotele? Czy w ogóle można czuć się bezpiecznie? Jak z płacaniem kartami? W samej Moskwie z pewnością bez problemu, ale po drodze? Z góry dziękuję za wszelką pomoc:-)
  • kupilem dvd w rosji.w polsce w odtwarzaczu nie dziala.Pokazuje sie info:wrong region error. Co robic?
  • Witam Wybieram się do Rosji na krótki 10-dniowy urlop do Petersburga. Chziałbym jechać pociągiem, we własnym zakresie. Proszę o informację, jak mogę dostać wizę bez pośrednictwa biura podróży? Czy jeśli przedstawię w ambasadzie bilety w 2 strony i potwierdzenie rezerwacji w hotelu czy dostanę wizę? A jeśli nie to jakie biuro polecacie? Dzięki za jakiekolwiek informacje.
  • Wybieramy sie do Rosji na BN i potrzebowalabym jakis praktycznych wskazowek, tzn gdzie w centrum tych miast mozna niedrogo przenocowac (jakies podpowiedzi? bede rezerwowac przez internet), gdzie mozna dobrze zjesc, jak wygladaja sytuacja z pociagami miedzymiastowymi (bezpiecznie?), jak moze byc z pogoda (bardzo zimno?), czy w Swieta restauracje dziaja normalnie, czy moze sa zamkniete, jak ogolnie tubylcy itd.. Bede wdzieczna za wszelkie rady i podpowiedzi, za ktore z gory dziek...
  • Witam. Chodzi o to, że musze udać się do Rosji.Przyjaciel z Rosji wypełnił mi dokumenty na zaproszenie (potrzebna do tego była kopia mojego paszportu). Teraz tylko musze czekać. I tu jest problem. Jako, że jestem sierotą do kwadratu udało mi się wylać kawę na mój paszport w ten sposób czyniąc go niezdatnym do użytku. Paszport muszę zmienić to wiem (i tak za rok byłby nieważny). I teraz pytanie do experta. Czy po zmianie paszportu będę potrzebować nowego zaproszenia? To znaczy czy...
  • Tak nalezy odebrac zasady wydawania wiz rosyjskich. Dotycza one zreszta nie tylko Polakow, ale wszystkich cudzoziemcow. Pieczatki AB i lewe vouchery byly dotychczas jedyna furtka, niefaormalna, dla ludzi chcacych po prostu normalnie zmwiedzic to w tym kraju, co chca. Rosja wraca, a moze po prostu nadal twki w starym sowieckim porzadku. Kazdy cudzoziemiec jest potencjalnym szpiegiem, wrogiem ludu. Pytani wprost o przyczyny nalozenia tego obowiazku posiadania zaproszenia przedtawic...
  • Bardzo prosze o pomoc jak załatwić wizę turystyczną do Rosji. Chce wyjechać latem do Irkucka, ale bez żadnego biura turystycznego, nie wiem od czego zacząć, pilnie prosze o pomoc!!!
  • Raczej EuroAzja. I mentalnie i cywilizacyjnie. Wschodnia Europa to najwyzej jeszcze Bialorus i Ukraina,ale nie dalej...
  • Rosja(14)

Witam serdecznie, Za jakiś czas planuję pojechać do Rosji, dokładnie do Belgoroda położonego blisko granicy z Ukrainą, niedaleko Charkowa. W związku z tym mam pytanie. Czy był ktoś niedawno w Rosji i mógłby podać kilka najważniejszych informacji dla człowieka który pierwszy raz tam jedzie ? Interesuja mnie takie sprawy jak wiza, wynajęcie mieszkania (np. 3-4 tygodnie), jak najtaniej dojechać do Rosji i poza tym wszystkie informacje związane z tym specyficznym krajem. Jeżeli kto...
  • Witam Was wszystkich serdecznie Mój problem jest nastęujący. Wybieram się z grupą moich znajomych do Kazachstanu w lipcu 2004 roku. Po 3 tygodniach pobytu w Kazachstanie, chcę pojechać do Rosji i tu pojawia się problem . Prosze powiedzcie, jakie wizy muszę posiadać Powiedzcie, czy dobrze myśle czy źle : Najpierw wiza tranzytowa do Rosji na przejazd z Polski przez Rosję do Kazachstanu potem, wiza turystyczna na miesięczny pobyt w Kazachstanie, a następnie wiza turystyczna ...
  • Witam! Potrzebuje wielu informacji na temat waszych wyjazdów do Rosji, Ukrainy, Białorusi. Moga to być wyjazdy organizowane przez biura podróży, ale również wyjazdy indywidualne. Jeśli organizuje je biuro podróży to piszcie w jaki sposób wygląda taki wyjazd, co oferuje biuro i jak realizuje całą imprezę, oczywiście niech to będą wasze opinie na temat stanu realizacji. Piszcie też, dlaczego pojechaliście w konkretne miejsce, co robiliście na miejscu i jakie wrażenia mieliście z cał...
  • Znam Ukraine,ludzi ktirzy tam mieszkaja, obyczaje i ukrainska kulture.Ukraincy sa ludzmi otwartymi i nie uwazajacymi sie za wielkich panow tak jak to niektorzy w Polsce. Natomiast Rosja ma bardzo bogata kulture, wspaniala muzyke a ludzie sa wprost wspaniali. Polacy do tej pory nie znajac wschodu nie moga przelamac stereotypu historycznego. Inteligentni ludzie powinni sie wypowiadac jedynie wtedy, kiedy cos wiedza o tych krajach ...:>
  • Witam, chciałbym się spytać, czy znacie może jakieś biuro podróży, które zorganizowałoby wycieczkę dla grupy ponad 30 osób do Rosji. Może macie jaieś doświadczenia z tego typu wyjazdów. W grę wchodzi Soczi + wybrzeże M. Czarnego, Sankt Petersburg oraz Kaliningrad. Czas: do 6 dni Dojazd dowolny
  • ktos sie orientuje czy od strony Rosji(Suczi) wpuszczaja Polakow do Abchazji? dzieki za wszelkie info

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się