Dodaj do ulubionych

Rosja - dokumenty do wizy

26.02.08, 15:17
Aby dostać wizę zwykłą potrzebuje między innymi zaproszenie osoby
zapraszającej (do której jadę) i ubezpieczenie. Mam dwa pytania:

1. Jak ma wyglądać to zaproszenie? Są jakieś formularze, w jakim języku
(polskim czy rosyjskim), odręcznie czy maszynowo? Gdzieś wyczytałem, że
zaproszenie ma być potwierdzone przez OWIR lub MSW?

2. Gdzie i jakie (jakiej firmy) ubezpieczenie wykupić, żeby honorowali to w
ambasadzie?

pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Rosja - dokumenty do wizy IP: 92.8.150.* 26.02.08, 15:37
      z tego,co wiem,zaproszenie wydaje OWIR,zaproszenie wazne rok ot daty
      wydania,czas pobytu 30 dni.Jest inne wyjscie/wize zalatwia konsulat rossijski w
      RP/,jerzeli jedziesz do Rosji na grób rodziny-raz w roku mozna korzystac z
      takiej wizy.W przypadku moich znajomych wystarczylo ksero aktu zgonu brata i
      dostal wize w Polsce.W sprawie ubiezpieczenia nie wiem.Pozdrawiam.
      • diego1979 Re: Rosja - dokumenty do wizy 27.02.08, 11:38
        Dzięki
        Czy jeśli napiszę koleżance (do której jadę) OWIR, to będzie wiedziała co to za
        urząd? Czy po tym ona przesyła mi to zaproszenie pocztą?
        pozdr.
        • Gość: Ja Re: Rosja - dokumenty do wizy IP: 92.12.109.* 27.02.08, 13:39
          tak,to Odział Wiz i Rejestracyj,zawsze jest przy UWD/odzial spraw wewnęcznych/,w
          Rosji to naz.Uprawlenie wnutrennich del.Zaproszenie lepiej wyslac listem
          "Priorytet".Pozdr.
          • diego1979 Re: Rosja - dokumenty do wizy 09.04.08, 08:21
            Dzięki.
            Mam jeszcze pytanie o wymagane ubezpieczenie zdrowotne. Czy ktokolwiek wie jakie
            (jakiej firmy) ubezpieczenia są honorowane, bo na stronie konsulatu napisano
            tylko "ubezpieczenie zdrowotne z pokryciem 30 000 euro ważne we wszystkich
            państwach UE".
            • diego1979 Re: Rosja - dokumenty do wizy 16.04.08, 21:59
              Pytanie o wymagane ubezpieczenie zdrowotne. Czy ktokolwiek wie jakie
              (jakiej firmy) ubezpieczenia są honorowane, bo na stronie konsulatu napisano
              tylko "ubezpieczenie zdrowotne z pokryciem 30 000 euro ważne we wszystkich
              państwach UE"?
              • szut Re: Rosja - dokumenty do wizy 25.04.08, 07:45
                Do wizy rosyjskiej zawsze wystarczylo miec ubezpieczenie Warty.
                Mozna tez zalatwic bez zaproszenia - niektóre biura podróży tak załatwiają (tzn. oprócz wizy w paszporcie dostajesz voucher - niby potwierdzoną rezerwację hotelu, ale wcale nie musisz w nim mieszkać).

A ja mam inne pytanie - czy mając wizę załatwioną wg zaproszenia do Moskwy są jakieś trudności jej registracją w hotelach w innych miastach? Załatwić zaproszenie to nie problem, ale nie chciałbym kumplom kłopotów narobić jadąc parę tys. km za Moskwę wink))
                • kj6 Re: Rosja - dokumenty do wizy 25.04.08, 21:55
                  Najlepiej zarejestruj się w Moskwie - u kumpli - w ich mieszkaniu -
                  na cały czas pobytu w Rosji. A potem możesz robić co chcesz - nikt
                  nie sprawdza, gdzie faktycznie bywaleś.
                  • Gość: marek Re: Rosja - dokumenty do wizy IP: 195.205.163.* 30.04.08, 11:32
                    Oj sprawdzają, sprawdzają. Na niektórych lotniskach /np. Wnukowo,
                    Adler-Soczi/ bardzo wnikliwie sprawdzają rejestrację. Jak masz np.
                    moskiewską, a w Soczi byłeś ponad 3 dni bez rejestracji, czeka Cię
                    rozmowa z milicjantem i migracyjną służbą. Kończy się to karą
                    finansową, łapówką lub wnioskiem o anulowanie wizy. Tak więc różnie
                    bywa.
                    • pioter34 Re: Rosja - dokumenty do wizy 30.04.08, 13:29
                      Rosja to kraj pełen niespodzianek.
                      Na przykład w Krasnojarsku na lotnisku pokazałem moskiewską
                      registrację i było ok, chociaż byłem tam 5 czy 6 dni. Ale tam nawet
                      hotel nie robił mi registracji jak pokazałem moskiewską.
                      A w Soczi rzeczywiście szał. Mnie nie sprawdzali, bo poruszałem się
                      pociągiem, ale w hotelach oszaleli, moskiewska registracja nie
                      pomogła. To chyba ze względu na Olimpiadę, albo pazerność hoteli
                      (150 za registrację) i zmowę z milicją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka