Dodaj do ulubionych

Rosja zaproszenie, wizy problem

05.01.05, 14:21
Witam.
Chodzi o to, że musze udać się do Rosji.Przyjaciel z Rosji wypełnił mi
dokumenty na zaproszenie (potrzebna do tego była kopia mojego paszportu).
Teraz tylko musze czekać. I tu jest problem. Jako, że jestem sierotą do
kwadratu udało mi się wylać kawę na mój paszport w ten sposób czyniąc go
niezdatnym do użytku. Paszport muszę zmienić to wiem (i tak za rok byłby
nieważny). I teraz pytanie do experta. Czy po zmianie paszportu będę
potrzebować nowego zaproszenia? To znaczy czy nie będę miał problemów z wizą
do Rosji w konsulacie (zaproszenie było na podstawie tego zniszczonego
paszportu, który ma inny numer niż nowy). Ma ktoś może scana takiego
zaroszenia? Chce zobaczyć jak ono wygląda. Sprawa jest pilna, bo nie mogę
pozwolić sobie na czekanie aż przyjdzie kolejne zaproszenie (do 4-mc).
Wtedy zostaje mi wiza turystyczna. Czytałem na tym forum, że nie ma z tym
problemów. Znacie może jakieś biura które pomagają w uzyskaniu wizy
turystycznej z Poznania? Czy wiecie coś na tematu uzyskania w Polsce biletów
na samolot/pociąg na terenie Rosji (mój cel - Niznevartovsk)? Będę wdzięczny
za każdą pomoc, sprawa jest naprawde pilna a ja jestem d... jeśli chodzi o
sprawy podróżowania.
Obserwuj wątek
    • clickkey Re: Rosja zaproszenie, wizy problem 06.01.05, 22:24
      O wizach do Rosji było na tym forum już 100 razy, ale jesteś leniwy, nawet
      poszukać Ci się nie chce.
    • szut Re: Rosja zaproszenie, wizy problem 17.01.05, 14:32
      po prostu zmien paspzort - teraz to nie powinno sie dlugo czekac na nowy,

nie zawracaj sobie glowy zaproszeniem, tylko zalatw wize przez www.rusopol.pl i poczytaj archiwum (moze najpierw poczytaj)

• Gość: albert Re: Rosja zaproszenie, wizy problem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.05, 22:44
        Bilety na pociąg - na większośc pociągów - mozesz kupic w PKP-Intercity ul.
        Grójecka 17, na samolot: na Aeroflot - w biurze Aeroflotu al. Jerozolimskie,
        na inne rosyjskie linie lotnicze - w biurzez 5Ms - ul Chmielna.
    • mkast Re: Rosja zaproszenie, wizy problem 05.03.05, 22:48
      Dzieki za pomoc.
      Przejrzalem troche tematow majacych "Rosja" w tytule. Mam w zwiazku z tym
      dodatkowe pytania.
      1. Z tego co przeczytalem Rusopol zalatwia wizy na okreslone miasta (np.
      Moskwe). Jednak z waszych wypowiedzi wnioskuje, ze mozna sie udac gdziekolwiek,
      wazne jest zeby mialo sie zameldowanie (bo robia problemy przy wyjezdzie). Czy
      nie bede mial problemu z meldunkiem w OWIR w innym miescie niz to "obslugiwane"
      przez Rusopol (Nizhnevartovsk)? (mam gdzie mieszkac - osoba prywatna, chodzi mi
      o miasto).
      2. albert oczywiscie podales adresy warszawskie? Czy w Ppk intercity moge kupic
      bilety rowniez na kolej rosyjska? wiem ze do Moskwy pociagiem dojade, ale na
      pociag dalej tez mozna bilety w Polsce dostac?
      • szut Re: Rosja zaproszenie, wizy problem 07.03.05, 08:33
        Pewnie mozna(przynajmniej na glowne trasy), ale mozesz sie sopodziewac, ze beda znacznie drosze niz kupowane na miejscu.
        Co do registracji - nie wiem dokladnie, ja na swistku do wizy mialem adres jednego hotelu, spalem w innym, a registracje mialem z jeszcze innego. Registracje zalatwialem w tym trzecim hotelu, jego namiar dostalem na miescie w biurze podrozy. Nikt mnie na miescie nie sprawdzal, a na granicy tylko swistki (tzn. registracje i ten swistek od wizy) zbierali i sie temu raczej nie przygladali.
      • daimona Wyjaśnienie paru wątpliwości 12.03.05, 16:45
        pod tym linkiem:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24082&w=18296395
        oraz
        1. Nie ma znaczenia, na jakie miasto wystawiony jest voucher (bo to voucher jest
        wystawiany na hotel w Moskwie/lub Petersburgu), wiza jest na całą Rosję.
        Nie będziesz miał problemu z rejestracją - my mieliśmy voucher na Moskwę, a
        rejestrowaliśmy się w hotelu w Abakanie (szczegóły w powyższym wątku).

2. Nie opłaca się kupować w Polsce biletów wgłąb Rosji - lepiej przejechać się
        na 30 dni przed do Kaliningradu (darmowa wiza) i tak kupić bilety z Brześcia do
        Moskwy i z Moskwy do miejsca przeznaczenia. Wychodzi dużo taniej, no i możesz
        tez kupić płackartne (których nie sprzedają w Intouriście, ani w PKP Intercity).
        Do Brześcia dojazd jest prosty. Dojeżdżasz czymkolwiek do Terespola i stamtąd za
        ekwiwalent 1 euro kupujesz bilet do Brześcia.
        • daimona i jeszcze wklejka z innego wątku 12.03.05, 16:48
          Bilety warto kupować wcześniej (szczególnie, gdy chce sie jechać większą grupą,
          tzn. od 3 osób wzwyż i mieć prycze obok siebie),
          np.: w Kaliningradzie lub Brześciu. Na pociągi dalekobiezne sprzedawane są na 40
          dni przed (wtedy tez mozna sprawdzić ich cenę na
          www.rzd.ru -> "pasażyrskije pieriewozki" -> "razpisanie i naliczenie m'est" + ok. 58
          RUR "nałogu").
      • Gość: albert Re: Rosja zaproszenie, wizy problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 19:15
        W PKP-Intercity na ul Grójeckiej można kupic bilety na linie wewnętrzne w Rosji,
        ale dostęp do bazy rezerwacyjnej na najlepsze pociagi maja zablokowany. Mówili,
        ze wkrótce jednak taki dostęp beda mieli (może juz mają).
        • daimona Albert? 27.03.05, 17:09
          Z archeo?
          • Gość: albert Re: Albert? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.03.05, 23:49
            nie
    • mkast Nie wypełniono pola temat. 11.04.05, 13:51
      Dzieki wszystkim za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanko. Jaka walute najlepiej
      wziac ze soba? Ruble czy dolary? Z "ekonomicznego" punktu najlepiej jest wziac
      ruble, a wywiezc dolary smile, ale nie wiem czy tak mozna zrobic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka