Dodaj do ulubionych

Wizy Kazachstan- Rosja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 15:42
Witam Was wszystkich serdecznie
Mój problem jest nastęujący. Wybieram się z grupą moich znajomych do
Kazachstanu w lipcu 2004 roku.
Po 3 tygodniach pobytu w Kazachstanie, chcę pojechać do Rosji i tu pojawia
się problem . Prosze powiedzcie, jakie wizy muszę posiadać Powiedzcie, czy
dobrze myśle czy źle :
Najpierw wiza tranzytowa do Rosji na przejazd z Polski przez Rosję do
Kazachstanu potem, wiza turystyczna na miesięczny pobyt w Kazachstanie, a
następnie wiza turystyczna na miesięczny pobyt w Rosji. Czy tak, czy nie

I jeszcze jedno . Jak uzyskać wizy tranzytowe i turystyczne do Rosji Proszę
o kilka słów doradztwa.
Dziękuje

Obserwuj wątek
    • ekazach Re: Wizy Kazachstan- Rosja 29.01.04, 05:12
      ja studiuje w Kazachstanie juz drugi rok wiec moge troche pomoc - jesli chcesz
      sie dowiedziec czegos w sprawie wiz do rosji to wystarczy sie przejsc do
      konsulatow rosyjskich w Warszawie, Poznaniu czy kilku innych mistach Polski. wink

ale moge podzielic się swoim doświadczeniem. jeśli chodzi o wizę tranzytową na
      przejazd przez rosję do Kazachstanu to takowej wizy nie musicie miec (wiem bo
      już dwa razy odbywałem tą podróż) jeśli macie wizy do Kazachstanu i bilety na
      całą podróż pociągiem przez rosję. jeśli z kazachstanu chceci przejechać się
      poźniej do rosji to musicie mieć wizę turystyczną do tego kraju - pewnie wkleją
      wam ją już w polsce - musicie więc pilnować żeby czasem jakis nierozgarniety
      rosyjski celnik nie postawił wam pieczątki, w czasie waszego tranzytu do
      kazachstanu, na wizie turystycznej rosyjskiej bo poźniej już do rosji nie
      wiedziecie.

co się tyczy wiz do kazachstanu to rzeczywiście poparcie musicie mieć - la nie
      jest to znowu takie trudne - postaram się zdobyć jakieś adresy i telefony biur,
      które się tym zajmują
      • Gość: Jacek Re: Wizy Kazachstan- Rosja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 18:37
        Dziękuje bardzo serdecznie za pomoc, a może byśmy się spotkali kiedyś i na
        spokojnie byś nam powiedział co jak gdzie i dlaczego. O podróżowaniu po Rosji
        wielu juz wiele, wielokrotnie tam byliśmy. Niestety Kazachstan jest nam jeszcze
        obcy. Mieszkam w Krakowie. Co sądzisz o ewentualnym spotkaniu???
        • ekazach Re: Wizy Kazachstan- Rosja 30.01.04, 04:02
          bardzo chętnie ale ja w tej chwili siedzę w biurze na rogu ulic "tole-
          bi" "abdulinych" w Ałmacie w Kazachstanie - do Polski przyjadę pewnie gdzieś
          ok. maja jesli ten termin jest dobry dla was to oczywiście że moge sie z wami
          spotkać i trochę opowiedzieć. jeśli pojawie się w Polsce trochę wcześniej też
          dam znać.

pozdrowienia z zimowego Kazachstanu
          • Gość: Aneta Re: Kazachstan- Rosja IP: 193.128.25.* 07.05.04, 09:17
            Cześć
            w poniedziałek 10 maja laduję w Ałmacie.
            Czy możesz mi udzielic informacji czy w Ałmacie jest biuro turystyczne w którym
            mogę uzyskać informacji dotyczące podróżowania po Kazachstanie.
            Czy można wynająć przewodnika?
            Czy jest to kosztowne?
            dzięki za pomoc

• mbmm Do ekazacha... 08.02.04, 14:56
        Też bym chciała posłuchać o Kazachstanie. Marzy mi sie podróż i chociaż jest
        na razie tylko w sferze marzeń a nie konkretych planów to też chciałabym sie z
        Toba spotkać. Jeśli tylko mógłbyś...
        Moj adres: mbmm@gazeta.pl
        Pozdraiwam serdeczniesmile
        Mo.
        • ekazach Re: Do ekazacha... 21.02.04, 18:01
          czesc wlaśnie wróciłem z indii - było super !!!! - teraz moge odpowiedziec na
          pytania z wiazane z kazachstanem itp. kontakt e-mail oczywiscie ale choc troche
          sprecyzujcie co chcecie wiedziec. spotkaniew w Polsce możliwe ale dopiero w
          maju - no chyba ze coś mi wypadnie i pojawię się w ojczyźnie wcześniej. wink
          • Gość: Jacek Jeszcze raz do e-Kazacha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 21:29
            Witam i pozdrawiam z Krakowa. Cieszę się bardzo, ze odezwałeś się ponownie.
            Gratuluję wspaniałych podrózy po świecie - ach , pozazdrościć pozostaje tylko.

Prosisz o sprecyzowanie naszych "kłopotów". Otóz sprawa jest prosta. Wraz z
            grupą 5-8 osób już pracujących w różnych zawodach podróżujemy po Rosji od kilku
            lat . W Tym roku chcemy pojechąć na 3 tyg. do Kazacha. (J. Aralskie, J.
            Bałchasz, Ałma Ata, Karaganda etc...), a następnie niektórzy chcą wjechac na
            następne 3 tyg. do Rosji. I problem jest w uzyskaniu wiz do Kazach. Nie mamy/
            nie znamy, możliwości uzyskania zaproszenia od biura turystycznego lub osób
            prywatnych z Kazachstanu, a z tego co jest mi wiadome, trzeba miec takie
            zaproszenie i jeszcze potwierdzone w OWIRZE. Dlatego moja prośba jest prosta.
            Czy istnieje możliwość cobyś uzyskał dla nas kilka takich imiennych zaposzeń,
            albo podał namiary (tel. mail, etc..) na takie biura lub osoby prywatne lub
            instytucje np. kościelne, które byłyby w stanie nam to zaproszenie, wizę
            załatwić? Bardzo prosze o odpowiedź i pomysł jak taką wiżę uzyskac naszybciej i
            najprościej .
            Pozdrawiam
            Jacek
            • ekazach Re: Jeszcze raz do e-Kazacha 22.02.04, 06:26
              w sprawie wiz nie ma sprawy, ale musisz mi dac kilka dni. co do osob prywatnych
              ktore moglyby wystapic z zaproszeniem to raczej bym nie polecal. zorietuje sie
              jak z biurami. chcialbym tez zwrocic wasza uwage na to ze wiza w kazachstanie
              to nie wszstko zaraz po przyjezdzie trzeba sie zameldowac - tzw. "registracja"
              nie zapomnijcie bo bedziecie mili klopoty.
              • Gość: Jacek Re: Jeszcze raz do e-Kazacha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 17:30
                Ok. Cieszę się bardzo, że jest nadzieja na to, że uda się nam za Twoim
                pośrednictwem załatwić wizy wjazdowe na terytorium Kazachstanu. Jak będziesz
                miał namiary na biura podrózy, lub jakieś inne, to prosze o kontakt.
                A jesli chodzi o registracje - to wiem , ze coś takiego istnieje. Wszak w Rosji
                wielokrotnie to czyniliśmy i myślę, że procedura załatwiania tych formalności w
                Kazachstanie nie odbiega znacząco od tego co spotyklalismy w Rosji. No chyba że
                się mylę.smile
                Pozdrawiam
            • ekazach Re: Jeszcze raz do e-Kazacha 22.02.04, 11:38
              A co waszego planu podróży to musze przyznać, że jak na trzy tygodnie to jest
              on dość ambitny. Ciekaw jestem gdzie chcecie przylecieć czy do Astany (mało
              możliwości) czy do Ałmaty (większość przewoźników lata właśnie tutaj) sama
              podróż pociągiem nad jezioro aralskie to jakieś dwa dni pociągiem w jedną
              stronę. Za to Karaganda, Bałchasz, Ałmaty i do tego Astanę można w zasadzie
              zrobić za jednym zamachem, a później z Astany dalej do Rosji. W okolicach samej
              Ałmaty jest wiele do zobaczenia. A jeśli uda się wam załatwić wizy dwukrotne to
              bardzo polecam również Kirgizję (do Kirgizji Polacy nie potrzebują wiz),
              niesamowite góry można za małe pieniądze pojechać do Osz na południe. Zresztą
              możecie właśnie tak zaplanować swoją podróż zacząć od Kirgizji (z Moskwy lat
              tam Aeroflot), kila dni Issyk-Kul, Osz i może coś jeszcze, potem Kazachstan
              (marszrutka – bus – z Biszkeku do Ałmaty kosztuje 600 tenge czyli ok. 4$).
              Potem południe Kazachstanu, Ałmaty i okolice i przemieszczając się na północ do
              Astany po drodze Karaganda i Bałchasz, a później z Astany albo do Rosji albo do
              domciu do Polski.
              • Gość: Jacek Re: Jeszcze raz do e-Kazacha częśc 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 17:36
                Dzięki za Twoje propozycje spędzania czasu w Kazachstanie i nie tylko. Myśle ,
                ze sprawę przedyskutujemy jak już będziemy mieli sprawy papierkowe za sobą.
                Jest tylko jeden problem, którego Ty nie ówzględniłeś wink. A mianowicie. My do
                Kazachstanu chemy jechac, nie samolotem tylko pociągiem. Zawsze tak po FR
                podróżujemy mając 20 dni urlopu smile. Z tego co wiemy w wakacyjne miesiące
                jeżdzi pociag do Astany z Krakowa i tak chcemy się tam dostać. Na samolot nas
                po prostu nie stać. Ewentualnie powrót może być samolotem, ale to tylko max. 2
                osoby , te najlepiej zarabiające, reszta wróci albo pociągiem, albo pojedzie do
                Barnauła w Rosji (mamy tam znajomych) i zapuści się w bezkresne przestrzenie FR.
                Pozdrawiam i czekam na nastepne info od Ciebie
                • ekazach Re: Jeszcze raz do e-Kazacha częśc 2 25.02.04, 06:58
                  jesli chodzi o polaczenie pociagiem z Krakowa to mozecie miec maly problem,
                  chodzi o to ze choc widnieje on w rozkladzie jezdy to w zeszlym roku pojechal
                  (jest to jeden wagon doczepiany do roznych pociagow) tyklko jeden raz,
                  polaczenie z warszawy jest jednak rownie dobre i raczej jezdzi wink. jednak jak
                  bedziecie podejmowali decyzje o srodku transportu to wezcie pod uwage mozliwosc
                  dojazdu pociagiem do Moskwy a potem samolotem do Almaty, cenowo wychodzi to w
                  zasadzie tak samo a zaoszczedzicie troche czasu (Air czelabinsk: Moskwa-Almaty;
                  almaty-Moskwa 255$). co do wiz to znalazlem dwa biura, ceny "wizowej
                  poddzierzki" wahaja sie do 30 do 50 dolarow. po przyjezdzie to samo biuro
                  zalatwia wam "registracje". mam namiary tylko na biura w Almacie - a jesli wy
                  jednak przyjedziecie do Kazachstanu pociagiem do Astany to lepiej dla was bylo
                  by miec biuro wlasnie tam, zeby wszstkie formalnosci zalatwic zaraz po
                  przyjezdzie. postaram sie czegos poszukac.

a oto biura podaje do publicznej wiadomosci jeli ktos jeszcze bylby
                  zainteresowany
                  1) "szolkowyj put" 7-kod Kazachstanu 3272-kod Almaty 73 11 34- numer telefonu
                  2) "Sayany Tour" tel. 7 3272 73 34 99
                  fax. 7 3272 735704
                  http//sayanytour.tourkz.com
                  e-mail sayanytur@astelmail.kz

powodzenia i jesli jeszcze jakies pytania... wink
                  • Gość: Jacek Re: Jeszcze raz do e-Kazacha częśc 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 13:31
                    Dzięki serdecze za info. Mam pytanie tylko takie jeszcze. Bowiem my chcemy
                    najpierw odwiedzić Jez. Aralskie, a potem pojechac do Ałma Aty. Czy, jeśli
                    bedziemy przez te kilka dni bez registracji to "grozi" nam
                    jakieś "niebezpieczeństwo" ze strony miejscowej milicji???
                    Bowiem chcemy jechac tak. Do Samary, albo Orenburga, potem przesiąść sie w inny
                    pociąg i pojechac nad J. Aralskie, następnie do AAty, J. Bałchasz, Astana
                    potem Rosja lub Polska. Załużmy że zaproszenie wizowe otrzymamy od biura z
                    AAty. I u nich rownież przeprowadzamy meldunek?
                    Dzięi za podane maile i tel. Czy teraz nalezy z mojej strony skontaktować się z
                    nimi i podac swoje namiary. A $ jak? Może jeszcze kilka słów o tym jak
                    zfinalizowac tę operację. Może jakieś propozycje.
                    Pozdrawiam i dziękuje.
                  • Gość: Jacek Re: Jeszcze raz do e-Kazacha częśc 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 15:50
                    A pomyślałem sobie jeszcze jedno. Czy może byś TY nam nie pomógł załatwić z tym
                    biurem owego pozwolenia wizowego. Bowiem obawiam się , ze jak zacznę z nimi
                    rozmawiać - a nie władam rosyjskim b.dobrze, może okazac się to trudne, a może
                    i niemożlwie. WSzak masz troszkę bliżej i chyba lepiej władasz językiem niźli
                    my. Oczywiście sprawami finansowymi z tym związanymi byśmy się my zajęli. Co o
                    takim wyjściu sądzisz?
                    • ekazach Re: Jeszcze raz do e-Kazacha częśc 4 26.02.04, 10:38
                      nie jestem co prawda agentem turystycznym, ale pomoge wam wink dzwonilem juz do
                      biura gdzie powiedziano mi ze jesli bedzie was 5-8 osob to zrobia wam znizke -
                      po 30 dolarow do czlowieka (normalna cena to 40-50) . jak znajde czas to moze
                      sie do nich przejde i wynegocjuje zeby i registracja byla wlaczona w cene.
                      musicie przeslac swoje dane paszportowe - tzn. numer miejsce i data wydania.
                      oraz adres zamieszkania i adres zatrudnienia (to juz na mojego meila
                      ekazach@gazeta.pl) i oczywiscie date na kiedy ta wiza ma byc - po zlozeniu
                      dokumentow w przeciagu dwuch dni bedziecie mieli numer zaproszenia, a w
                      ambasadzie w warszawie na krolowej marysienki bedzie czekala na was wiza)
                      co do waszego planu podrozy to moga byc problemy я registracja, mandat itd. co
                      raczej nie jest dobrym pomyslem - ale zapytam sie jeszcze сzy nie mozna zrobic
                      wam registracji zaocznie - czyli czekala by na was w Almaty - tylko
                      musielibyscie unikac milicji az do dotarcia do biura, bo inaczej cienko.
                      • Gość: Jacek Re: Jeszcze raz do e-Kazacha częśc 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 16:47
                        Dzięki wielkie na zaangażowanie i pomoc. Cieszę się bardzo że dzięki Tobie
                        sprawa wiż stała się sprawą relalną dla nas.
                        Jeśli chodzi o przesyłkę danych osobowych to prześlę Ci te dane na maila, ale
                        proszę poczekaj kilka dni, bowiem mieszkamy w różnej części województwa i
                        musimy się spotkać wszyscy razem i wówczas te dane prześle Ci.
                        A jeszcze jedno. Kiedyś wspominałeś o możliwośći pobytu jeszcze w Kirgizji.
                        Co trzeba zrobić, by uzyskac wizę dwukrotnego wjazdu na terytorium Kazachstanu?
                        Czy tę sprawę załatwia się w W-wie, czy może już w Kazachstanie?
                        Dzięki za wszelkie informacje i pozdrawiam
                        • ekazach Re: Jeszcze raz do e-Kazacha częśc 5 26.02.04, 17:16
                          dwukrotna wize trzeba sie starac w Kazachstanie, mozna napisac o takie
                          zaproszenie i zobaczymy moze sie uda, a jak nie to pozostanie tylko
                          Kazachstan wink
                          • Gość: Jacek Re: Jeszcze raz do e-Kazacha częśc 6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 22:41
                            Ok. Dzięki za wszystko. Teraz moja kolej. Za dni kilka podam Ci dane osób,
                            które jadą - chca jechac na kilka tyg. do Kazachstanu, a możę i dalej. Teraz
                            trwa ostatnie werbowanie osób, które nadają się do takiego wyjazdu.
    • Gość: Jacek Re: Wizy Kazachstan- Rosja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 13:21
      Proszę Cię o kontakt z nami. Bardzo chętnie, w miare możliwości i Twojego
      wolnego czasu skorzystalibyśmy z Twojej pomocy i obecności w
      Kazachstanie.Proszę zatem o kontakt na maila :
      okmd_ce@poczta.onet.pl
      Z góry bardzos erdecznie dziękuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka