rujka

(49 wyników)
  • Mam pytanie o to jak się objawia ruja u kotek? Wet powiedziała mi że moja kotka wchodzi w okres ruji gdy przyszłam do niej z objawami podobnymi do zespołu falującej skóry. Tymczasem oprócz falującej skóry nie bardzo widzę objawy które mogłabym powiązać z rujką, ale szczerze mówiąc zupełnie się na tym nie znam i ruja kojarzy mi się tylko z głośnym miauczeniem ;)więc pomóżcie :)
  • Witam, Moja roczna koteczka nie miała jeszcze rujki i w związku z tym wet. nie chce jej wysterylizowac.Kotka jest wychodząca - bardzo lubi przebywać w ogrodzie i lesie i boję się o nią. Czy powinnam sie martwić brakiem rujki i sztucznie ją wywołać? Czy są takie metody, czy zachować spokój?
  • Witam serdecznie:) Mam problem z moja 1,5 roczną kotką. W czerwcu została wysterylizowana, wszystko ładnie się zagoiło i do tej pory nie było żadnych problemów. Od kilku dni Mania zachowuje się tak, jakby miała rujkę. Ociera się o sprzęty, tarza się po podłodze, grucha:) i pręzy kuperek. Co jej jest? Czy coś jest nie tak? Jedyną rzeczą, jaką podejrzewam, ale może to być zbieg okoliczności jest zmiana karmy. Do tej pory wyłacznie Kitekat, a od tygodnia Whiskas. Wcześniej się tak...
  • Moja kotka ma niecałe 5 miesięcy. Od kilku godzin zachowuje się dosyć dziwnie, nie je, chodzi i płacze, tarza się po podłodze, podnosi i wygina tył do góry
  • Witam, Zastanawiałam się, czy nie podpiąć się pod wcześniejszy wątek rujkowy, ale nasz problem jest nieco inny. Jest tak - kocia ma 14 miesięcy i jak do tej pory nie zaobserwowałam u niej typowej rujki. Ma tak raz za czas, że chodzi i miauczy, ale po jakimś czasie jej przechodzi. Jednak to, co wyrabia ostatnio jest już nie do wytrzymania. Zawsze była rozdartym kotkiem - jak tylko chciała się bawić, jeść, albo żeby jej sprzątnąć korwetkę, oznajmiała nam to miauczeniem. Jednak od dwóch dni z...
  • Witam. Niedawno pytałam o lutową ruję, ale moja Kicia postanowiła zrobić mi 'niespodziankę' i ruję dostała w nocy z piątku na sobotę. Nie jest to narazie (odpukać) aż tak bardzo dla nas uciążliwie - Kicia popłakuje sobie czasem, ale większość czasu przesypia. Oczywiście czytałam wiele o rujkach i oczywiście wszędzie sprzeczne opinie. Jedni radzą, by od razu jechać do weta, dać kotkowi hormony, a potem po paru dniach sterylizować. Inni radzą, żeby poczekać aż rujka się skończy i dopier...
  • Pani doktor mam roczną kicię - przebywającą prawie wyłącznie w domu. Czy to możliwe że nie miała jeszcze rujki, czy też jej nie zauważyliśmy?
  • czy jest to mozliwe ze moja 2-letnia kotka "dachowczyni" ma rujke zaraz po porodzie? odbyl sie on 1 maja w godzinach wieczornych, a zaraz nastepnego dnia bardzo ochoczo wybrala sie na ogrodek by spodkac sie z ojcem dziecka. rytuał odbywa sie kilka razy dziennie. Raczej ze soba nie kopuluja, choc nie moge tego na 100% wykluczyc. Oni raczej poprostu sobie siedza i sie na siebie wpartuja. Spotkanie trwa kilka minut po czym zadowolona mama wraco do swojego dziecięcia ktore jest jedn...
  • Dzień dobry, Mam kotkę, półtoraroczną, niewychodzącą, rasową - ale planuję pierwszy miot dopiero na jesieni. O ile do tej pory rujki miała mało uciążliwe i rzadkie, teraz ma już trzecią w odstępach tygodniowych. Jak najbezpieczniej dla kotki będzie przeczekać czas do krycia? - antykoncepcją hormonalną? jakie dostępne środki są obecnie najmniej szkodliwe? - przeczekać? ruje są dla domowników do wytrzymania, ale że są "puste", boję się ich konsekwencji dla zdrowia kotki - co Państwo s...
  • Moja kotka syberyjska ma obecnie 8 miesięcy i właściwie od listopada ma rujke co dwa tygodnie. Chciałabym, aby miała chociaz raz kocieta, znalazłam juz nawet wspaniałego kocura. Co mam robić? kiedy mogę ja dopuścić do kocura? Boję się, że wpadnie w ciagłą rujkę? czy ona cierpi, gdy ma rujkę? Czy należy podawać jej jakieś lekarstwa? Serce się kraje, gdy leży rozplaszczona i żałośnie miauczy :((((
  • 1.w jakim maxym. okresie od pokrycia kotki mozna ja wysterylizowac? 2.kotka dostawala 2 lata provere, ma 3.5 roku, przestala jakies 2 tygodnie temu,clay czas wychodzi no i 3 dni temu dostaja rujki, wydaje odglosy, wypina pupe no i jest ryzyko, ze zaszła/zajdzie w najblizszym czasie w ciaze, chcemy ja wysterylizowac w polowie maja.zatem mam do 58dni na sterylizacje, jednak chcialbym zrobic to jak najszybciej, przed sterylizacja musze upewnic sie, ze kotka nie ma np. jakichs chor...
  • To któraś już z kolei rujka u mojej koty. Do tej pory przechodziła je bardzo łagodnie. A dziś szał. Śpiewa i ostro wypina tyłek. Jeść nie chce. Aż mi się serce kraje na jej widok. Nie chcę jej sterylizować. Słyszałam o tabletkach anty dla koty. Napiszcie mi proszę jak to działa, kiedy się podaje i inne ważne info jakie przyjdzie Wam do głowy. Z góry bardzo dziękuję!!!
  • Mam wielki problem z rozpoznaniem rujki u mojej kotki i - co za tym idzie - decyzją o terminie sterylizacji. Wiem, wszyscy mi to mówili, że rujki u kociczki nie można pomylić z niczym innym, jednak okazuje się, że nie jest to takie proste... Moja Księżniczka ma już 8 m-cy, zatem wiekowo mieści się w przedziale rujkowym. I niby ją ma (choć może nie do końca) - krzyczy, tarza się i przytula może trochę więcej niż zwykle (nota bene - jest typem krzykliwej gaduły), ale jak przylatuje...
  • Mam 2 letnia kotkę, bardzo drobną. Dachowiec. Kot w spadku po ex. Jak mieszkalismy razem, kotki byly dwie. druga zostala wywieziona na wies. Mala zostala ze mna. Mala nie ma typowej rujki. Nie znaczy, nie wywyija ogona. Jak byly we 2 byla bardzo spokojna. Starsza kotka byla po sterylizacji a mloda nie. Teraz mloda jest ze mną i gada jak najęta...portafi tak caly dzien. I nie ma okresu 'wzmoznionego' jak w rujce. Czasami siedzi w oknie i gada jak najęta...a ja do niej:) ...
  • Witam, moja kotka (11 miesięcy) od 24 grudnia ma rujkę (z przerwami 3-4 dniowymi), teraz obserwuję chwilowe wyciszenie. Proszę o podpowiedź co zrobić, żeby ją przygotować do sterylizacji i kiedy taki zabieg można przeprowadzić??? pozdrawiam
  • Witam, mam problem z kotką.Otóż około 3 miesięcy temu dostała rujkę, ruja zakończyła się i wszystko wróciło do normy.W między czasie zmienił się charakter mojej pracy,rzadko jestem w domu, kotką zajmuje sie sąsiadka.Gdy wracam do domu, kotka dostaje rui,która po chwili mija, by za chwilę znów się pojawić.Taka sytuacja trwa już jakis czas.Co mogę z tym zrobić?Czym to może byc spowodowane? Samotnościa kotki?Tesknotą, czy może zmienił sie jej temperament? Kotka ma 3 lata, raz była w ...
  • mam malutka kotke (2-miesieczna), ktora co prawda jeszcze sie nie kwalifikuje na sterylizacje, ale chcialabym juz wczeniej sie dowiedziec kilku rzeczy. Wiem, ze zdania na temat terminu sterylizacji wsrod weterynarzy sa podzielone, dlatego chcialabym zapytac o zalety i wady sterylizacji przed i po pierwszej rujce. Czy moze lepiej tabletki antykoncepcyjne? -- Pozdrawiam, Alexa
  • Nasza niespelna 10cio miesieczna kotka ma rójke.. nie wiem od kiedy, moze od 2-3 dni... zachowywala sie glosniej niz zazwyczaj,ale jej zachowanie nie wzbudzilo zadnego niepokoju... Dzisiaj byla przez prawie caly dzien na dworze i obawiam sie, ze napotkala na jakiegos kota ktory oczywiscie skorzystal z sytuacji...:) Po jakim czasie mozna sie zorientowac czy kotka jest w ciazy? Jak dlugo trwa kocia rójka? Teraz bbedziemy ja trzymac 'pod kluczem', nie bedzie wychodzic na dwor, mam nad...
  • Trzy sprawy, chyba nie jakieś drastyczne, ale wolałabym znać przyczynę, ewentualnie wiedzieć co robić. 1. Kot ma 11 miesięcy i waży 3 kg. Wyczuwalna jest każda kostka. Nie je tyle ile zalecają producenci, chociaż miskę zawsze czystą i pełną jedzenia. Karmimy Royal Canin, Puriną Pro Plan, czasem jakąś ACANĄ, więc chyba dobre karmy i czasem jaką puszeczką. Zmienialiśmy smaki i producentów, bo myśleliśmy że może to nie ten sma, ale każdą karmę je tak samo. Połowę dawki dziennej dl...
  • Do tej pory myślałem , że teren zaznaczaja jedynie samce . Jednak zauważyłem ( i poczułem ) , że moja kotka też spryskuje niektóre miejsca w mieszkaniu ! Robi to także , gdy nie ma rujki . Poplamiła m.in. ścianę , wersalkę , szafkę RTV , drzwi wejściowe ... Czy to normalne ? Jak sobie z tym poradzić ? Czy można usunąć jej operacyjnie gruczoły zapachowe ? Wkrótce w całym mieszkaniu będzie cuchnąć ! :-(
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się