fasolka.frida 17.08.05, 23:26 Pani doktor mam roczną kicię - przebywającą prawie wyłącznie w domu. Czy to możliwe że nie miała jeszcze rujki, czy też jej nie zauważyliśmy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avasawaszkiewicz Re: pierwsza rujka 18.08.05, 10:49 Zarówno pierwsza jak i druga propozycja jest możliwa. Czasami kotki zwłaszcza pierwszą ruję przechodzą tak zwaną cichą. Burza hormonów nie jest na tyle silna aby kotka pragnęła kontaktu z innymi kotami w związku z tym brak jest miałczenia, płaczu itp. Możliwe jest również, że rujki nie było. Tutaj powodów tego stanu może być wiele. Być może kotka nie zdażyła dojerzeć na okres rujki i teraz czeka na drugi sezon. Być może ma problemy z układem rozrodczym co okazać się może przy badaniu lekarskim lub też w przyszłym sezonie. Niektóre kotki - zależnie od daty ich urodzenia rujkę mają już nawet w 3cim miesiącu życia (jeśli trafią na odpowiedni okres) czasami czakają do następnego gdyż ich organizm nie jest jesczze gotowy. Być może tak właśnie było u Ciebie. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
kakui Re: pierwsza rujka 19.08.05, 21:54 czy to normalne zeby polroczna kotka byla ciezarna? wyszlo to na jaw podczas sterylizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
beali Re: pierwsza rujka 20.08.05, 08:32 Nie wiem,czy normalne,ale mozliwe.Jedna z moich kot pierwszą rujkę dostała mając jakieś pięć miesięcy.Vet stwierdził, że poplatało się w organiźmie i zamiast zmieniać zęby, mała dojrzała płciowo i że tak często dzieje się u kotek żyjących dziko,zabiedzonych.Moja Majuśka mając ok.trzy, cztery miesiące nie umiała jeść stałego pokarmu i była przeraźliwie chuda,zarobaczona.Na forach o kotach dowiedziałam się również,że tak wczesna rujka zdarza się również u kotek, które wyrastały w dobrych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: pierwsza rujka 20.08.05, 08:47 Jak najbardziej, nie koniecznie wynika to z zabiedzenia wręcz przeciwnie :). Chodzi tutaj u długość dnia i dostęp do światła (inaczej wtedy pracują hormony). To jest właśnie to o czym pisałam wyżej. Jeśłi kotka urodzi się w takim czasie, że około 3-4miesiąca jej życia będzie okres rozrodu u kotów już nawet w takim wieku może dojrzeć i mieć pierwszą rujkę a więc i pierwsze potomstwo. Ale radzę UNIKAC takich sytaucaji jest to dla kotek BARDZO OBCIĄŻAJĄCE zwłaszcza w tym wieku kiedy kościec powinien jeszcze ponad 4miesiące rosnąć u nich. Dlatego tak ważna jest opieka nad nimi. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka.frida Re: pierwsza rujka 22.08.05, 10:02 Wasze listy pomogły:)))) Fridunia właśnie zaczęła rujkę-taką z miauczeniem. Przestałam sie martwić:) pa,pa Odpowiedz Link Zgłoś