Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      sanatorium

sanatorium

(10 wyników)
    • Witam, Proszę o podpowiedź jak należy zachować się w zaistniałej sytuacji: Od paru miesięcy przebywam na zwolnieniu lekarskim (po operacji, obecnie jestem w trakcie rehabilitacji). Parę tygodni temu ZUS skierował mnie do sanatorium. Ponieważ nie chciałam przerywać obecnie prowadzonej rehabilitacji (prywatnej, dającej dobre rezultaty), za radą lekarza, który operował, jak i lekarza prowadzącego rehabilitację odmówiłam wyjazdu do ww. sanatorium. Konsultowałam tę decyzję również z ZUS-em (nies...
    • Mój tata dostał skierowanie od ZUS-u do sanatorium. W zawiadomieniu jest zaznaczone, że ma mieć ze sobą "całą posiadaną dokumentację medyczną". Tak więc poszedł do przychodni po kartę, w której znajduje się cała historia i przebieg jego choroby i usłyszał, że karty nie dostanie, bo jakoby nie jest potrzebna w sanatorium, ponieważ zmieniły się przepisy w tej sprawie. Szukałam w internecie jakiejkolwiek o tym wzmiance i nic nie znalazłam:/ Tak więc się zastanawiam czy faktycznie zmieniły ...
    • Czy badania kwalifikujące mnie na wyjazd do sanatorium muszę opłacać z własnej kieszeni. Jestem emerytką, pracowałam ok.40 lat w warunkach szczególnych, leczyłam się ambulatoryjnie u lekarza zakładowego i sporadycznie u lekarza pierwszego kontaktu, ale jak to pracocholik, za bardzo nie dbałam o zdrowie, teraz będąc na emeryturze podszłam do lekarza pierwszego kontaktu i poprosiłam, aby skierowała mnie do sanatorium, od lat mam podyższone ciśnienie, sprawy wątrobowe, podwyższony c...
    • Jaki są realne koszty pobytu w sanatorium. W przypadku uzyskania skierowania,na schorzenie {może nie piszę poprawnie } < zespół bólowy L/S na podłożu dyskopatii>.Mam na myśli pobyt w miarę przyzwoitych warunkach oraz niezbędną ilość zabiegów. Czy poniesione z tego tytułu opłaty można odpisać w zakresie ulg podatkowych { w przypadku 3-ciej grupy inwalidzkiej }
    • Dziwny twor, w ktorym w wiekszosci zdrowi ludzie moga poromansowac i poszalec. Kto to finansuje?
    • co zrobić, aby otrzymać (Warszawa) skierowanie do sanatorium (w wybranej miejscowości)w określonym terminie (np. w maju)?
    • Mam bardzo chorowite czteroletnie dziecko, po dwóch zabiegach usunięcia migdała przynosowego, po punkcji, po wielu anginach, grypach......długo by wymieniać. Czy któryś z lekarzy może mi powiedzieć dlaczego takie dziecko jak moje nigdy nie dostało "propozycji" od swojego peditry wyjazdu do sanatorium .Szlag mnie trafił gdy znajomy z pracy zakomunikował mi ,ze jego dwoje zupełnie zdrowych dzieci wybiera sie na darmowy urlop na morze do sanatorium, poniewaz lekarka jest "fajna".Dlaczego c...
    • .....powinien pacjent zostać powiadomiony o dacie rozpoczęcia pobytu sanatoryjnego? Ja zostałam powiadomiona na 12 dni przed dniem stawienia się w odległej o ca 500 km miejscowości. Zastanawiam się, czy jakieś przepisy regulują tryb wysyłania skierowania na leczenie uzdrowiskowe. Dodam tylko, może bez związku i na marginesie, że czekałam od daty złożenia wniosku 2 lata + 3 miesiące. Nie pospieszałam, po prostu czekałam. Będę wdzięczna za informację.
    • Sluchajcie nie jezdzijcie do sanatoriow bo tam wykanczaja moja mama pojechala do takiego jednego w Ustroniu i tydzien lerzala prawie nieprzytomna w lozku bo nie bylo na tyle kompetentnego lekarza aby jej pomogl w dzien jak ja odebralismy trafila na ostry dyzur do szpitala w B-B wykonczyli ja a jak sie upomielismy o skierowanie bo takie jest potrzebne aby cie przyjeli do szpitala skoro samemu sie przyjechalo to zaczeli lgac jak wlezie i oczerniac moja mame ze nie chciala sie leczyc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się