venesssa 11.02.06, 20:18 Dziwny twor, w ktorym w wiekszosci zdrowi ludzie moga poromansowac i poszalec. Kto to finansuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_rozpacz najlepsze sanatoria sa w krynicy..... 11.02.06, 20:23 gdzie nawet jakims cudem, malo wierne, nieplodne babole, zachodza w ciaze, i placa za to PISiory z ojcem rydzykiem, na czele:) Odpowiedz Link Zgłoś
venesssa Re: najlepsze sanatoria sa w krynicy..... 11.02.06, 20:33 Spytalam(grzecznie) bo szukam rezerw. Sanatoria przed wyborami tez funkcjonowaly, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz Re: najlepsze sanatoria sa w krynicy..... 11.02.06, 20:45 mozesz grzecznie walic sie w krynicy, zawsze jest przed wyborami, chyba ze sie kaczki, przez paczkowanie rozmnarzazac zaczna, Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re: najlepsze sanatoria sa w krynicy..... 12.02.06, 01:39 czarna_rozpacz napisała: > mozesz grzecznie walic sie w krynicy, Venessa lepiej niech sie od krynicy OD-wali. Takie ladne miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
adihi Re: najlepsze sanatoria sa w krynicy..... 14.02.06, 19:15 A jest ich ze 12,po każdym ze setka ludzi ,więc we wszystkich się dzicy na koszt NFZ pier.... na oczach personelu-hę? A może to personel świadczy usługi homo i hetero...Jak sie ma wyobraznię i przez Krynicę się przejeżdżało to sie takie fantayje wypisuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles Re: Sanatorium. IP: *.man.poznan.pl 11.02.06, 20:44 i ty i ty.. i on.. i ona... my wszyscy.. spoleczenstwo finansuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
midi.max Re: Sanatorium. 12.02.06, 13:58 jedz do sanatorium i zobacz te okazy zdrowia.. nic tylko pozazdroscic.. a ty jestes glupi.. ale sanatoriów dla debili jeszcze nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 14:16 venesssa napisała: > Dziwny twor, w ktorym w wiekszosci zdrowi ludzie moga poromansowac i poszalec. > Kto to finansuje? Finansuje to NFZ z naszych składek. Na leki onkologiczne i system ratownictwa medycznego pieniędzy w NFZ nie ma, a na wczasy w sanatoriach są. Kto przeżyje to w nagrodę jedzie na wczasy do sanatorium. ;) Ten relikt XIX-wiecznej medycyny, już dawno zarzucono w wielu krajach Europy. W krajach skandynawskich mimo braku sanatoriów ludzie żyją dłużej niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxx Re: Sanatorium. IP: *.man.busko.pl 12.02.06, 14:19 kur... nie wytrzymam Twoje "argumenty" sa równie idiotyczne jak ten który ja przedstawie U nas srednia zycia jest wyzsza niz w Laosie własnie dzieki leczeniu sanatoryjnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Sanatorium. 12.02.06, 14:21 sanatoriow bronia przede wszystkim ci, dla ktorych jest to sposob na dofinansowane przez nfz wakacje nie jestem zwolennikiem likwidowania tego, ale pelnej odplatnosci Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Sanatorium. 12.02.06, 14:28 tak mam ograniczona ilosc pieniedzy i wybor na jakie metody leczenia je przeznaczyc wybieram te o udowodnionej skutecznosci i najbardziej z medycznego punktu widzenia potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_86 Re: Sanatorium. 12.02.06, 14:46 zubr_zalogowany napisał: > tak > mam ograniczona ilosc pieniedzy i wybor na jakie metody leczenia je przeznaczyc > wybieram te o udowodnionej skutecznosci i najbardziej z medycznego punktu > widzenia potrzebne pieknie, ale na skrobanki doktor juz sroddki przewiduje? a moze na srodki antykoncepcyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re: Sanatorium. 13.02.06, 01:09 Gosia, zalóż koledze gumke, i problem skrobanek zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
midi.max Re: Sanatorium. 12.02.06, 14:26 > > Ten relikt XIX-wiecznej medycyny, już dawno zarzucono w wielu krajach Europy. > W krajach skandynawskich mimo braku sanatoriów ludzie żyją dłużej niż w Polsce. czy w XiX wieku znano leczenie laserem? - ultradzwiekiem? a mzoe krioterapia byla praktykowana na taka skale jak teraz? jesli jestes lekarzem, to twoja edukacja skonczyla sie dosc dawno temu. Doucz sie trocje bo narazasz sie na smiesznosc. Pzrepisywac witaminki i biseptol kazdy glupi potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:02 Żeby stosować zabiegi fizykoterapeutyczne nie trzeba utrzymywać kosztownych obiektów wczasowych zwanych szpitalami sanatoryjnymi. Uważam, że lepiej dla wielu chorych byłoby przeznaczyć skąpe środki NFZ na bardziej efektywne metody leczenia, choćby ratowanie życia osobom chorym na raka lub na ratownictwo medyczne, jak to napisałem w poprzednio. W sytuacji gdy brakuje środków na leczenie w NFZ, Ty wolisz skazać chorego z nowotworem na śmierć, przeznaczając pieniądze na leczenie sanatoryjne zwykle niegroźnych dla życia schorzeń. Ja natomiast jestem zwolennikiem przeznaczenia tych pieniędzy na ratowanie życia. I niech tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_86 Re: Sanatorium. 12.02.06, 15:09 w takim razie rehabilitacja osob po wypadkach jest tez bledem.. czy ty wiesz ile nfz placi za 1 dzien pobytu kuracjusza na kuracji? z wyzywieniem, opieka lekarska, zabiegami reh ti ok 35 pln sytuacje ratuja tzw pelnoplatni ktorzy placa za 1 dzien 120-150 pln a teraz poszukaj ile kosztuje utrzymanie 1 wieznia w zakladzie karnym.. stawka za wyzywienie ok 15 pln w sanatorium 8,5 ..za caly dzien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:57 gosia_86 napisała: > w takim razie rehabilitacja osob po wypadkach jest tez bledem.. Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem ??? Gdzie napisałem, że rehabilitacja jest błędem ? Na pewno nie musi być ona prowadzona w sanatoriach. Z własnego doświadczenia wiem, ze lepsze efekty przynosi zapewnienie stałej rehabilitacji blisko miejsca zamieszkania pacjenta, a nie kilkutygodniowe turnusy raz na 2 lata w sanatorium. Mam prawo być przeciwny utrzymywaniu przez NFZ molochów sanatoryjnych i tzw. "lecznictwa klimatycznego" polegającego na oddychaniu świeżym powietrzem, kąpielach solankowych i borowinowych, oraz popijaniu takiej czy innej wody źródlanej w przerwach między jedną, a drugą zabawą towarzysko-dancingową kuracjuszy(?) w sytuacji gdy nie ma pieniędzy na ratowanie życia ciężko chorym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLIVER Re: Sanatorium. IP: *.man.busko.pl 12.02.06, 16:03 oj panie doktorzyno.. nawet nie masz pojecia jakie zabiegi sie serwuje..ty sie rzeczywiscie zatrzymales w XIX wieku Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk Ho-ho fanie :)))-to nie zarty ... :DDD 12.02.06, 16:17 Uraziles niejakiego OLIVERA,kandydata na nowego krola trolli i spamerow tego forum! Co prawda,jeszcze sie biedak nie zdecydowal czy jest lekarzem- lapowkarzem,sanatoriuszem wakacyjnym czy tylko DNEM,ale jest na dobrej drodze. Chyba,ze slyszy "glosy w glowie" i zamierza byc kilkoma ego na raz. Zobaczymy jak wyewoluuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Ho-ho fanie :)))-to nie zarty ... :DDD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 16:44 Patryku, czy w USA są sanatoria? Czy są opłacane powszechnie przez ubezpieczalnie? Jak ewentualnie radzi sobie medycyna amerykańska bez sanatoriów ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk Re: Ho-ho fanie :)))-to nie zarty ... :DDD 12.02.06, 18:42 Nie ma sanatoriow.Jak ktos chce sie byczyc w spa,to jedzie do Palm Springs i slono za to buli z wlasnej kieszeni.Rehabilitacja jest prowadzona w miejscu zamieszkania (bo to i wielekroc taniej i skuteczniej). Polskie sanatoria to taki przezytek socjalizmu jak Fundusz Wczasow Pracowniczych.Argumentowany "zdrowiem pacjenta"-tylko sklepy monopolowe w "sanatoryjnych" miejscowosciach nadspodziewanie dobrze prosperuja jak na uzdrowiskowy charakter tych miejscowosci :D Odpowiedz Link Zgłoś
adihi Re: Ho-ho fanie :)))-to nie zarty ... :DDD 14.02.06, 19:11 Ja ci k.. dam socjalizm.Robie w sanatorium co ma 120 lat,zbudowali go Polacy za austriackie państwowe pieniądze i codzień go pokazują w TV3 Małopolska jako piękno regionu.I wódki tu nie ma a ludzie chorzy ,z cukrzycą albo po operacjach na nerki,spokój jest, na 150 ludzi jak jeden pijak sie znajdzie to szybko do domu jedzie nazad.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 16:36 Gość portalu: OLIVER napisał(a): > oj panie doktorzyno.. > Jeśli brak argumentów, to pozostaje obrażanie? Ale to świadczy wyłącznie o tobie. > nawet nie masz pojecia jakie zabiegi sie serwuje..ty sie rzeczywiscie > zatrzymales w XIX wieku "Serwujcie" je sobie na własny koszt, a nie za moje składki zdrowotne. I cóż to za skuteczne zabiegi rodem z XX/XXI wieku "serwujecie" w tych sanatoriach, których nie można wykonać w innym zakładzie rehabilitacyjnym, poza sanatorium ??? Proszę mnie oświecić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLIVER Re: Sanatorium. IP: *.man.busko.pl 12.02.06, 16:52 za twoje? ciekawe..ja tez place skladki zdrowotne..jade za swoje to ty cwoku studiowales medycyne za moje podatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:21 Gość portalu: OLIVER napisał(a): > to ty cwoku studiowales medycyne za moje podatki Widać grzeczne słowa nie trafiają ci między uszy. Więc napiszę po twojemu: Słuchaj no ĆWOKU. Studiowałem nie za twoje podatki (nawet ich wtedy nie płacono), ale za pieniądze moich Rodziców, którzy musieli bardzo wiele sobie odmawiać, aby z nędznych socjalistycznych pensyjek opłacić mi utrzymanie i podręczniki na studiach. Ty też mogłeś studiować tylko albo byłeś na to za głupi, albo rodzice woleli przechlać kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLIVER Re: Sanatorium. IP: *.man.busko.pl 12.02.06, 17:12 cóż to za skuteczne zabiegi rodem z XX/XXI wieku "serwujecie" w tych sanatoriach, których nie można wykonać w innym zakładzie rehabilitacyjnym, poza sanatorium ??? Proszę mnie oświecić. Doktorzyno... tfu poczytaj sobie o wodach siarczkowych solance jodkowo bromkowej etc porownaj w koncu ceny przypomne niecale 40PLN za jeden dzien pobytu z zabiegami rehabilitacyjnymi, wyzywieniem i op lekarska a ile kosztuje rehabilitacja u ciebie doktorzyno? Twoja inteligencja jest jak kalkulator w telef komorkowym podziel, dodaj, pomnoz calka i pierwiastek to dla ciebie pozycja z kamasutry.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:29 Gość portalu: OLIVER napisał(a): > poczytaj sobie o wodach siarczkowych > solance jodkowo bromkowej > etc No i o tym pisałem barani łbie. ;)))) > porownaj w koncu ceny > przypomne niecale 40PLN za jeden dzien pobytu z zabiegami rehabilitacyjnymi, > wyzywieniem i op lekarska Ooo... to bardzo tanie wczasy. Ciekawe kto do tego dopłaca ? Oczywiście NFZ, czyli my wszyscy. ;(((( Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Sanatorium. 12.02.06, 17:37 nie ma sensu dyskutowac niektore poglady sie leczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:43 Co racja, to racja. Odpowiedz Link Zgłoś
zdziwiona11 Re: Sanatorium. 12.02.06, 17:48 ale ja ich leczyc nie bedę. nie myslta sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
snape82 Re: Sanatorium. 12.02.06, 17:56 Zdziwiona przypuszczałaś, że będziesz tu miała tyle ciekawych przypadków do analizy? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re: Sanatorium. 13.02.06, 01:16 Ja to sobie myślę, że psychitaria to jest prawdziwe wyzwanie- i rosnący rynek... Chyba czas się przekwalifikować. Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: Sanatorium. 12.02.06, 17:58 > nie ma sensu dyskutowac > > niektore poglady sie leczy To kupuję, bardzo mi się podoba :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipka Re: Sanatorium. IP: *.chello.pl 12.02.06, 18:34 A jeżdziłam i będe jeżdzić. Nie wszyscy tam jeżdzą uprawiać sex. Uwazam, że sanatorim powinno być, daje wielka poprawę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wow Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 21:22 Gość portalu: pipka napisał(a): > Uwazam, że sanatorim powinno być, daje wielka poprawę zdrowia. Zdrowi są jeszcze zdrowsi. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Sanatorium. 12.02.06, 22:30 pewnie jeszcze większe wrażenia, poprawę sampoczucia miałabyś. pipka po pobycie na Tereryfie. Spróbuj i złóż wniosek. Może NFZ będzie skłonny ci ją sfinansować.... Odpowiedz Link Zgłoś
adihi Re: Sanatorium. 14.02.06, 19:05 A o darmowej służbie w sanatorium przez 3 tygodnie to niełaska wspomniec ,o tych co WAM sprzątają gotują,żreć dają do stolika a jak chory dopokoju, prawie du.. podcierają, i tabletke na kaca jeszcze pielęgniarka da? Jak się komuś z gości z dobrobytu w głowie pieprzy to i seksu i wódki szuka,a my na to patrzymy i jasna cholera nas bierze,bo to za wszystkich i nasze składki idzie.Ale jak pracownik z zabiegów skorzysta i zaraz do roboty wraca to mu wcale nie pomagaja a tym k.. nierobom co po kapieli sie wyleżą to owszem,takie zdrowe sa na koniec że i tankują i po pokojach sie ściskają.... Kalkulatory to se wsadzcie wiecie gdzie... Sanatorium to na odpoczynku i naszej czarnej służbie stoi,a białe usługi to jak lukier na tort... Odpowiedz Link Zgłoś
lealuc Człowieku z Buska 13.02.06, 06:41 Bądź odważny, zaloguj się - broniąc swoich racji i swojego ekonomicznego bytu. Zabiegi rehabilitacyjne również świadczą oddziały rehabilitacyne (dzienne)w szpitalach, blisko miejsca zamieszkania. Wyjazd do sanatorium w powszechnym przekonaniu to darmowe wczasy. Odpowiedz Link Zgłoś
adihi Re: Sanatorium. 14.02.06, 19:20 A o kapieli perełkowej co dzisiaj kazde jacuzi ma to co -przeżytek może a kuracjusz chętnie bierze na nerwy,polski wynalazek z XIX wieku,z Krynicy, tylko trzeba się coś trochę rozglądnąć zanim gębę się otworzy publicznie i przeszłościa innych obśmiewa Odpowiedz Link Zgłoś
kulka251 Re: Sanatorium. 13.02.06, 11:59 Mam nieco lat życia za sobą i zawsze mówię że byłam dwa razy w sanatorium.Pierwszy i ostatni.Zgadzam się z opinią iż jest to twór dla pragnących poszaleć a nie poleczyć.Byłam widziałam /przed wielu laty/i doszłam do wniosku że szkoda czasu na fajfy,wieczorki i krzakoterapię!!!!A takie same zabiegi mogę stosować w zupełnej bliskosci od domu nie zaniedbując rodziny.I wierzcie mi efekt taki sam! Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re:Kulka masz OSKARA za krzakoterapie;DDD 13.02.06, 15:42 kulka251 napisała: > Mam nieco lat życia za sobą i zawsze mówię że byłam dwa razy w > sanatorium.Pierwszy i ostatni.Zgadzam się z opinią iż jest to twór dla > pragnących poszaleć a nie poleczyć.Byłam widziałam /przed wielu laty/i doszłam > do wniosku że szkoda czasu na fajfy,wieczorki i krzakoterapię!!!!A takie same > zabiegi mogę stosować w zupełnej bliskosci od domu nie zaniedbując rodziny.I > wierzcie mi efekt taki sam! To samo mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
adihi Re: Sanatorium. 14.02.06, 19:32 Kuracjusz jeszcze jedzie na wycieczke kupi coś do jedzenia,zatańczy ,przejedzie się sankami,albo książkę wypozyczy i innym da zarobić na życie, zbój tylko kosztuje bo policjant zysku nie wyrabia ani klawisz dochodowy niejest...Uzdrowiska ledwo żyją,ludzie chcą do jakiej lepszej kultury pojechać odetchnąć a nie wszystkich stać na choćby tydzień, a to gadanie tutaj drętwe jakieś jakby kosmici sie zlecieli...... Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re: Sanatorium. 13.02.06, 01:12 midi.max napisała: > > > > > Ten relikt XIX-wiecznej medycyny, już dawno zarzucono w wielu krajach Eur > opy. > > W krajach skandynawskich mimo braku sanatoriów ludzie żyją dłużej niż w > Polsce. > > czy w XiX wieku znano leczenie laserem? > - ultradzwiekiem? > a mzoe krioterapia byla praktykowana na taka skale jak teraz? > > jesli jestes lekarzem, to twoja edukacja skonczyla sie dosc dawno temu. Doucz > sie trocje bo narazasz sie na smiesznosc. Pzrepisywac witaminki i biseptol > kazdy glupi potrafi. To qrwa przepisz te witaminki i biseptol na papierze toaletowym- jaki problem?? Podpisz sie trzema krzyżykami i jazda. A laser i krioterapia zajmują najwyżej 30 minut dziennie- reszta to wczasy za cudze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
adihi Re: Sanatorium. 14.02.06, 19:38 Mamy 26 uzdrowisk z poniemieckimi razem, RFN bez NRD ma 300 miejscowośći typu Bad,czasem leczy tam tylko powietrze- i kto żyje krocej= oczywiście Ruscy bo uzdrowiska to maja na Krymie i Kołymie,polskie zdewastowali... Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Sanatorium. 13.02.06, 12:11 Sanatoria istnieją w wielu krajach; jako uzupełnienie kuracji rehabilitacyjnej. Oczywiście nie są tak dostępne jak w Polsce. Po pierwsze nie są to darmowe wczasy; jak wiele osób je widzi; po drugie za pobyt w wielu krajach się za nie płaci. Co więcej przyznanie rent w wielu krajach jest uzależnione od uczestnictwa w tego rodzaju rehabilitacji. W niektóych krajach sanatoria są prowadzone przez organy przyznające renty, gdzie ocenia się sprawność w warunkach kontrolowanych, co dopiero niedawno zaczął robić ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
lealuc Re: Sanatorium. 13.02.06, 18:01 W Polsce ocena sprawności przez ZUS w warunkach sanatoryjnych jest takim lekkim picem. Odpowiedz Link Zgłoś
adihi Re: Sanatorium. 14.02.06, 19:24 Pełnym przekretem to midzie ,kasa za osobodzień ogromna dla właścicieli tych cyrków,zabiegi na wagę,wszyscy mają poprawę żeby wypełnic norme popraw i uwalic kogo się da na komisji, normalni lekarze nie chcą w tych bałaganach robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 20:53 w tej formie w jakiej są teraz sanatoria - są to półdarmowymi wczasami albo całkowicie darmowymi tj. poszpitalne dla dorosłych albo dla dzieci i młodzieży do 26 roku życia studiującej - są to całkowicie darmowe wczasy kolonie obozy itd.. I tak rodzice pytają w nfz czy długo moje dziecko bedzie czekac na te kolonie? w takiej formie jak są teraz to jest to nieporozumienie a te kikadziesiąt(?) mln zł rocznie powinno byc przeznaczone na leczenie szpitalne lub specjalsitykę albo badania profilaktyczne. Ciekawe tylko który rząd wystąpi z taką inicjatywa ustawodawczą? Hm ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś