Dodaj do ulubionych

Sanatorium.

11.02.06, 20:18
Dziwny twor, w ktorym w wiekszosci zdrowi ludzie moga poromansowac i poszalec.
Kto to finansuje?
Obserwuj wątek
    • czarna_rozpacz najlepsze sanatoria sa w krynicy..... 11.02.06, 20:23
      gdzie nawet jakims cudem,
      malo wierne,
      nieplodne babole,
      zachodza w ciaze,
      i placa za to PISiory z ojcem rydzykiem,
      na czele:)
      • venesssa Re: najlepsze sanatoria sa w krynicy..... 11.02.06, 20:33
        Spytalam(grzecznie) bo szukam rezerw. Sanatoria przed wyborami tez
        funkcjonowaly, prawda?
        • czarna_rozpacz Re: najlepsze sanatoria sa w krynicy..... 11.02.06, 20:45
          mozesz grzecznie walic sie w krynicy,

zawsze jest przed wyborami,
          chyba ze sie kaczki,
          przez paczkowanie rozmnarzazac zaczna,
          • malkontent_jeden Re: najlepsze sanatoria sa w krynicy..... 12.02.06, 01:39
            czarna_rozpacz napisała:

> mozesz grzecznie walic sie w krynicy,

Venessa lepiej niech sie od krynicy OD-wali. Takie ladne miejsce...
      • adihi Re: najlepsze sanatoria sa w krynicy..... 14.02.06, 19:15
        A jest ich ze 12,po każdym ze setka ludzi ,więc we wszystkich się dzicy na koszt
        NFZ pier.... na oczach personelu-hę?
        A może to personel świadczy usługi homo i hetero...Jak sie ma wyobraznię i
        przez Krynicę się przejeżdżało to sie takie fantayje wypisuje....
    • Gość: koles Re: Sanatorium. IP: *.man.poznan.pl 11.02.06, 20:44
      i ty i ty.. i on.. i ona... my wszyscy..
      spoleczenstwo finansuje....
    • midi.max Re: Sanatorium. 12.02.06, 13:58
      jedz do sanatorium i zobacz te okazy zdrowia..
      nic tylko pozazdroscic..
      a ty jestes glupi.. ale sanatoriów dla debili jeszcze nie ma
    • Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 14:16
      venesssa napisała:
      > Dziwny twor, w ktorym w wiekszosci zdrowi ludzie moga poromansowac i poszalec.
      > Kto to finansuje?

Finansuje to NFZ z naszych składek.
      Na leki onkologiczne i system ratownictwa medycznego pieniędzy w NFZ nie ma, a
      na wczasy w sanatoriach są.
      Kto przeżyje to w nagrodę jedzie na wczasy do sanatorium. ;)

Ten relikt XIX-wiecznej medycyny, już dawno zarzucono w wielu krajach Europy.
      W krajach skandynawskich mimo braku sanatoriów ludzie żyją dłużej niż w Polsce.
      • Gość: xxxxxx Re: Sanatorium. IP: *.man.busko.pl 12.02.06, 14:19
        kur... nie wytrzymam

Twoje "argumenty" sa równie idiotyczne jak ten który ja przedstawie

U nas srednia zycia jest wyzsza niz w Laosie własnie dzieki leczeniu
        sanatoryjnemu.
        • zubr_zalogowany Re: Sanatorium. 12.02.06, 14:21
          sanatoriow bronia przede wszystkim ci, dla ktorych jest to sposob na
          dofinansowane przez nfz wakacje

nie jestem zwolennikiem likwidowania tego, ale pelnej odplatnosci
          • midi.max Re: Sanatorium. 12.02.06, 14:23
            no pieknie:)
            i to mówi lekarz..
            • zubr_zalogowany Re: Sanatorium. 12.02.06, 14:28
              tak
              mam ograniczona ilosc pieniedzy i wybor na jakie metody leczenia je przeznaczyc
              wybieram te o udowodnionej skutecznosci i najbardziej z medycznego punktu
              widzenia potrzebne
              • gosia_86 Re: Sanatorium. 12.02.06, 14:46
                zubr_zalogowany napisał:

> tak
                > mam ograniczona ilosc pieniedzy i wybor na jakie metody leczenia je
                przeznaczyc
                > wybieram te o udowodnionej skutecznosci i najbardziej z medycznego punktu
                > widzenia potrzebne

pieknie, ale na skrobanki doktor juz sroddki przewiduje?
                a moze na srodki antykoncepcyjne?
                • malkontent_jeden Re: Sanatorium. 13.02.06, 01:09
                  Gosia, zalóż koledze gumke, i problem skrobanek zniknie.
      • midi.max Re: Sanatorium. 12.02.06, 14:26

>
        > Ten relikt XIX-wiecznej medycyny, już dawno zarzucono w wielu krajach Europy.
        > W krajach skandynawskich mimo braku sanatoriów ludzie żyją dłużej niż w
        Polsce.

czy w XiX wieku znano leczenie laserem?
        - ultradzwiekiem?
        a mzoe krioterapia byla praktykowana na taka skale jak teraz?

jesli jestes lekarzem, to twoja edukacja skonczyla sie dosc dawno temu. Doucz
        sie trocje bo narazasz sie na smiesznosc. Pzrepisywac witaminki i biseptol
        kazdy glupi potrafi.
        • Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:02
          Żeby stosować zabiegi fizykoterapeutyczne nie trzeba utrzymywać kosztownych
          obiektów wczasowych zwanych szpitalami sanatoryjnymi.
          Uważam, że lepiej dla wielu chorych byłoby przeznaczyć skąpe środki NFZ na
          bardziej efektywne metody leczenia, choćby ratowanie życia osobom chorym na
          raka lub na ratownictwo medyczne, jak to napisałem w poprzednio.
          W sytuacji gdy brakuje środków na leczenie w NFZ, Ty wolisz skazać chorego z
          nowotworem na śmierć, przeznaczając pieniądze na leczenie sanatoryjne zwykle
          niegroźnych dla życia schorzeń. Ja natomiast jestem zwolennikiem przeznaczenia
          tych pieniędzy na ratowanie życia. I niech tak pozostanie.
          • gosia_86 Re: Sanatorium. 12.02.06, 15:09
            w takim razie rehabilitacja osob po wypadkach jest tez bledem..

czy ty wiesz ile nfz placi za 1 dzien pobytu kuracjusza na kuracji?
            z wyzywieniem, opieka lekarska, zabiegami reh ti ok 35 pln
            sytuacje ratuja tzw pelnoplatni ktorzy placa za 1 dzien 120-150 pln

a teraz poszukaj ile kosztuje utrzymanie 1 wieznia w zakladzie karnym..
            stawka za wyzywienie ok 15 pln
            w sanatorium 8,5

..za caly dzien
            • Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:57
              gosia_86 napisała:
              > w takim razie rehabilitacja osob po wypadkach jest tez bledem..

Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem ???
              Gdzie napisałem, że rehabilitacja jest błędem ?
              Na pewno nie musi być ona prowadzona w sanatoriach.

Z własnego doświadczenia wiem, ze lepsze efekty przynosi zapewnienie stałej
              rehabilitacji blisko miejsca zamieszkania pacjenta, a nie kilkutygodniowe
              turnusy raz na 2 lata w sanatorium.

Mam prawo być przeciwny utrzymywaniu przez NFZ molochów sanatoryjnych i
              tzw. "lecznictwa klimatycznego" polegającego na oddychaniu świeżym powietrzem,
              kąpielach solankowych i borowinowych, oraz popijaniu takiej czy innej wody
              źródlanej w przerwach między jedną, a drugą zabawą towarzysko-dancingową
              kuracjuszy(?) w sytuacji gdy nie ma pieniędzy na ratowanie życia ciężko chorym.
              • Gość: OLIVER Re: Sanatorium. IP: *.man.busko.pl 12.02.06, 16:03
                oj panie doktorzyno..

nawet nie masz pojecia jakie zabiegi sie serwuje..ty sie rzeczywiscie
                zatrzymales w XIX wieku

• p.atryk Ho-ho fanie :)))-to nie zarty ... :DDD 12.02.06, 16:17
                  Uraziles niejakiego OLIVERA,kandydata na nowego krola trolli i spamerow tego
                  forum!
                  Co prawda,jeszcze sie biedak nie zdecydowal czy jest lekarzem-
                  lapowkarzem,sanatoriuszem wakacyjnym czy tylko DNEM,ale jest na dobrej drodze.
                  Chyba,ze slyszy "glosy w glowie" i zamierza byc kilkoma ego na raz. Zobaczymy
                  jak wyewoluuje.
                  • Gość: fan Re: Ho-ho fanie :)))-to nie zarty ... :DDD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 16:44
                    Patryku, czy w USA są sanatoria?
                    Czy są opłacane powszechnie przez ubezpieczalnie?
                    Jak ewentualnie radzi sobie medycyna amerykańska bez sanatoriów ? ;)
                    • p.atryk Re: Ho-ho fanie :)))-to nie zarty ... :DDD 12.02.06, 18:42
                      Nie ma sanatoriow.Jak ktos chce sie byczyc w spa,to jedzie do Palm Springs i
                      slono za to buli z wlasnej kieszeni.Rehabilitacja jest prowadzona w miejscu
                      zamieszkania (bo to i wielekroc taniej i skuteczniej).
                      Polskie sanatoria to taki przezytek socjalizmu jak Fundusz Wczasow
                      Pracowniczych.Argumentowany "zdrowiem pacjenta"-tylko sklepy monopolowe
                      w "sanatoryjnych" miejscowosciach nadspodziewanie dobrze prosperuja jak na
                      uzdrowiskowy charakter tych miejscowosci :D
                      • adihi Re: Ho-ho fanie :)))-to nie zarty ... :DDD 14.02.06, 19:11
                        Ja ci k.. dam socjalizm.Robie w sanatorium co ma 120 lat,zbudowali go Polacy za
                        austriackie państwowe pieniądze i codzień go pokazują w TV3 Małopolska jako
                        piękno regionu.I wódki tu nie ma a ludzie chorzy ,z cukrzycą albo po operacjach
                        na nerki,spokój jest, na 150 ludzi jak jeden pijak sie znajdzie to szybko do
                        domu jedzie nazad....
                • Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 16:36
                  Gość portalu: OLIVER napisał(a):
                  > oj panie doktorzyno..
                  >

Jeśli brak argumentów, to pozostaje obrażanie?
                  Ale to świadczy wyłącznie o tobie.

> nawet nie masz pojecia jakie zabiegi sie serwuje..ty sie rzeczywiscie
                  > zatrzymales w XIX wieku

"Serwujcie" je sobie na własny koszt, a nie za moje składki zdrowotne.

I cóż to za skuteczne zabiegi rodem z XX/XXI wieku "serwujecie" w tych
                  sanatoriach, których nie można wykonać w innym zakładzie rehabilitacyjnym, poza
                  sanatorium ??? Proszę mnie oświecić.
                  • Gość: OLIVER Re: Sanatorium. IP: *.man.busko.pl 12.02.06, 16:52
                    za twoje?

ciekawe..ja tez place skladki zdrowotne..jade za swoje

to ty cwoku studiowales medycyne za moje podatki
                    • Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:21
                      > to ty cwoku studiowales medycyne za moje podatki

Widać grzeczne słowa nie trafiają ci między uszy.
                      Więc napiszę po twojemu:

Słuchaj no ĆWOKU. Studiowałem nie za twoje podatki (nawet ich wtedy nie
                      płacono), ale za pieniądze moich Rodziców, którzy musieli bardzo wiele sobie
                      odmawiać, aby z nędznych socjalistycznych pensyjek opłacić mi utrzymanie i
                      podręczniki na studiach.
                      Ty też mogłeś studiować tylko albo byłeś na to za głupi, albo rodzice woleli
                      przechlać kasę.
                  • Gość: OLIVER Re: Sanatorium. IP: *.man.busko.pl 12.02.06, 17:12
                    cóż to za skuteczne zabiegi rodem z XX/XXI wieku "serwujecie" w tych
                    sanatoriach, których nie można wykonać w innym zakładzie rehabilitacyjnym, poza
                    sanatorium ??? Proszę mnie oświecić.

Doktorzyno... tfu
                    poczytaj sobie o wodach siarczkowych
                    solance jodkowo bromkowej
                    etc
                    porownaj w koncu ceny
                    przypomne niecale 40PLN za jeden dzien pobytu z zabiegami rehabilitacyjnymi,
                    wyzywieniem i op lekarska

a ile kosztuje rehabilitacja u ciebie doktorzyno?

Twoja inteligencja jest jak kalkulator w telef komorkowym
                    podziel, dodaj, pomnoz
                    calka i pierwiastek to dla ciebie pozycja z kamasutry..

• Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:29
                      > poczytaj sobie o wodach siarczkowych
                      > solance jodkowo bromkowej
                      > etc

No i o tym pisałem barani łbie. ;))))

> porownaj w koncu ceny
                      > przypomne niecale 40PLN za jeden dzien pobytu z zabiegami rehabilitacyjnymi,
                      > wyzywieniem i op lekarska

Ooo... to bardzo tanie wczasy. Ciekawe kto do tego dopłaca ?
                      Oczywiście NFZ, czyli my wszyscy. ;((((
                      • zubr_zalogowany Re: Sanatorium. 12.02.06, 17:37
                        nie ma sensu dyskutowac

niektore poglady sie leczy
                        • Gość: fan Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 17:43
                          Co racja, to racja.
                        • zdziwiona11 Re: Sanatorium. 12.02.06, 17:48
                          ale ja ich leczyc nie bedę. nie myslta sobie.
                          • snape82 Re: Sanatorium. 12.02.06, 17:56
                            Zdziwiona przypuszczałaś, że będziesz tu miała tyle ciekawych przypadków do
                            analizy? :-)
                            • malkontent_jeden Re: Sanatorium. 13.02.06, 01:16
                              Ja to sobie myślę, że psychitaria to jest prawdziwe wyzwanie- i rosnący
                              rynek... Chyba czas się przekwalifikować.
                        • aloalo2001 Re: Sanatorium. 12.02.06, 17:58
                          > nie ma sensu dyskutowac
                          >
                          > niektore poglady sie leczy

To kupuję, bardzo mi się podoba :-))
                          • Gość: pipka Re: Sanatorium. IP: *.chello.pl 12.02.06, 18:34
                            A jeżdziłam i będe jeżdzić. Nie wszyscy tam jeżdzą uprawiać sex.
                            Uwazam, że sanatorim powinno być, daje wielka poprawę zdrowia.
                            • Gość: wow Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 21:22
                              Gość portalu: pipka napisał(a):
                              > Uwazam, że sanatorim powinno być, daje wielka poprawę zdrowia.

Zdrowi są jeszcze zdrowsi. ;-)))
                            • swan_ganz Re: Sanatorium. 12.02.06, 22:30
                              pewnie jeszcze większe wrażenia, poprawę sampoczucia miałabyś. pipka po pobycie
                              na Tereryfie. Spróbuj i złóż wniosek. Może NFZ będzie skłonny ci ją
                              sfinansować....
                    • adihi Re: Sanatorium. 14.02.06, 19:05
                      A o darmowej służbie w sanatorium przez 3 tygodnie to niełaska wspomniec ,o tych
                      co WAM sprzątają gotują,żreć dają do stolika a jak chory dopokoju, prawie du..
                      podcierają, i tabletke na kaca jeszcze pielęgniarka da?
                      Jak się komuś z gości z dobrobytu w głowie pieprzy to i seksu i wódki szuka,a
                      my na to patrzymy i jasna cholera nas bierze,bo to za wszystkich i nasze składki
                      idzie.Ale jak pracownik z zabiegów skorzysta i zaraz do roboty wraca to mu wcale
                      nie pomagaja a tym k.. nierobom co po kapieli sie wyleżą to owszem,takie zdrowe
                      sa na koniec że i tankują i po pokojach sie ściskają....
                      Kalkulatory to se wsadzcie wiecie gdzie...
                      Sanatorium to na odpoczynku i naszej czarnej służbie stoi,a białe usługi to jak
                      lukier na tort...
                • lealuc Człowieku z Buska 13.02.06, 06:41
                  Bądź odważny, zaloguj się - broniąc swoich racji i swojego ekonomicznego bytu.
                  Zabiegi rehabilitacyjne również świadczą oddziały rehabilitacyne (dzienne)w
                  szpitalach, blisko miejsca zamieszkania. Wyjazd do sanatorium w powszechnym
                  przekonaniu to darmowe wczasy.
                • adihi Re: Sanatorium. 14.02.06, 19:20
                  A o kapieli perełkowej co dzisiaj kazde jacuzi ma to co -przeżytek może a
                  kuracjusz chętnie bierze na nerwy,polski wynalazek z XIX wieku,z Krynicy, tylko
                  trzeba się coś trochę rozglądnąć zanim gębę się otworzy publicznie i
                  przeszłościa innych obśmiewa
              • kulka251 Re: Sanatorium. 13.02.06, 11:59
                Mam nieco lat życia za sobą i zawsze mówię że byłam dwa razy w
                sanatorium.Pierwszy i ostatni.Zgadzam się z opinią iż jest to twór dla
                pragnących poszaleć a nie poleczyć.Byłam widziałam /przed wielu laty/i doszłam
                do wniosku że szkoda czasu na fajfy,wieczorki i krzakoterapię!!!!A takie same
                zabiegi mogę stosować w zupełnej bliskosci od domu nie zaniedbując rodziny.I
                wierzcie mi efekt taki sam!
                • mmagda12 Re:Kulka masz OSKARA za krzakoterapie;DDD 13.02.06, 15:42
                  kulka251 napisała:

> Mam nieco lat życia za sobą i zawsze mówię że byłam dwa razy w
                  > sanatorium.Pierwszy i ostatni.Zgadzam się z opinią iż jest to twór dla
                  > pragnących poszaleć a nie poleczyć.Byłam widziałam /przed wielu laty/i
                  doszłam
                  > do wniosku że szkoda czasu na fajfy,wieczorki i krzakoterapię!!!!A takie same
                  > zabiegi mogę stosować w zupełnej bliskosci od domu nie zaniedbując rodziny.I
                  > wierzcie mi efekt taki sam!
                  To samo mysle.

• adihi Re: Sanatorium. 14.02.06, 19:32
              Kuracjusz jeszcze jedzie na wycieczke kupi coś do jedzenia,zatańczy ,przejedzie
              się sankami,albo książkę wypozyczy i innym da zarobić na życie, zbój tylko
              kosztuje bo policjant zysku nie wyrabia ani klawisz dochodowy
              niejest...Uzdrowiska ledwo żyją,ludzie chcą do jakiej lepszej kultury pojechać
              odetchnąć a nie wszystkich stać na choćby tydzień, a to gadanie tutaj drętwe
              jakieś jakby kosmici sie zlecieli......
        • malkontent_jeden Re: Sanatorium. 13.02.06, 01:12
          midi.max napisała:

>
          > >
          > > Ten relikt XIX-wiecznej medycyny, już dawno zarzucono w wielu krajach Eur
          > opy.
          > > W krajach skandynawskich mimo braku sanatoriów ludzie żyją dłużej niż w
          > Polsce.
          >
          > czy w XiX wieku znano leczenie laserem?
          > - ultradzwiekiem?
          > a mzoe krioterapia byla praktykowana na taka skale jak teraz?
          >
          > jesli jestes lekarzem, to twoja edukacja skonczyla sie dosc dawno temu. Doucz
          > sie trocje bo narazasz sie na smiesznosc. Pzrepisywac witaminki i biseptol
          > kazdy glupi potrafi.

To qrwa przepisz te witaminki i biseptol na papierze toaletowym- jaki problem??
          Podpisz sie trzema krzyżykami i jazda. A laser i krioterapia zajmują najwyżej
          30 minut dziennie- reszta to wczasy za cudze pieniądze.
      • adihi Re: Sanatorium. 14.02.06, 19:38
        Mamy 26 uzdrowisk z poniemieckimi razem, RFN bez NRD ma 300 miejscowośći typu
        Bad,czasem leczy tam tylko powietrze- i kto żyje krocej= oczywiście Ruscy bo
        uzdrowiska to maja na Krymie i Kołymie,polskie zdewastowali...
    • aelithe Re: Sanatorium. 13.02.06, 12:11
      Sanatoria istnieją w wielu krajach; jako uzupełnienie kuracji rehabilitacyjnej.
      Oczywiście nie są tak dostępne jak w Polsce. Po pierwsze nie są to darmowe
      wczasy; jak wiele osób je widzi; po drugie za pobyt w wielu krajach się za nie
      płaci. Co więcej przyznanie rent w wielu krajach jest uzależnione od
      uczestnictwa w tego rodzaju rehabilitacji.
      W niektóych krajach sanatoria są prowadzone przez organy przyznające renty,
      gdzie ocenia się sprawność w warunkach kontrolowanych, co dopiero niedawno
      zaczął robić ZUS.
      • lealuc Re: Sanatorium. 13.02.06, 18:01
        W Polsce ocena sprawności przez ZUS w warunkach sanatoryjnych jest takim lekkim
        picem.
        • adihi Re: Sanatorium. 14.02.06, 19:24
          Pełnym przekretem to midzie ,kasa za osobodzień ogromna dla właścicieli tych
          cyrków,zabiegi na wagę,wszyscy mają poprawę żeby wypełnic norme popraw i uwalic
          kogo się da na komisji, normalni lekarze nie chcą w tych bałaganach robić
          • Gość: K. Re: Sanatorium. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 20:53
            w tej formie w jakiej są teraz sanatoria - są to półdarmowymi wczasami albo
            całkowicie darmowymi tj. poszpitalne dla dorosłych albo dla dzieci i młodzieży
            do 26 roku życia studiującej - są to całkowicie darmowe wczasy kolonie obozy
            itd.. I tak rodzice pytają w nfz czy długo moje dziecko bedzie czekac na te
            kolonie? w takiej formie jak są teraz to jest to nieporozumienie a te
            kikadziesiąt(?) mln zł rocznie powinno byc przeznaczone na leczenie szpitalne
            lub specjalsitykę albo badania profilaktyczne. Ciekawe tylko który rząd wystąpi
            z taką inicjatywa ustawodawczą? Hm ciekawe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka