Gość: sonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 09:11 z dodatkami? kiedy należy je dodać? np. cebulkę, jabłko, zioła? z góry dziękuję!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 09:21 Jak chcesz miec dobry smalec,a raczej smarowidło to kup najgrubszy płat słoniny,Ugotuj(i pogotuj jakis czas,tak by widelec lekko wchodził) ją w osolonej wodzie,po ostudzeniu lekko popieprz(bardzo lekko) i dwa trzy razy przemiel przez maszynke do miesa.Jesli masz malakser do mięsa to zrób to przez malakser. Bedzie jeszcze smaczniejsze. Wstaw do lodówki by stężało. Ziołami możesz posypywać po posmarowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ja bym jednak robił po staremu, czyli plat sloniny 04.01.10, 09:46 bez skóry, pokroił w kostke, a część jej w grubsza. I w rondlu z grubym dnem stopiłbym dodajac w kolejnosci: sól, cebulke drobno skrojona by sie obrumieniła w topionej słoninie, , po zdjęciu z gazu/ognia pieprz, jabłko, majeranek (lub inne Twoje zioła: tymienek, mieta?) Ważne żeby zioła na końcu i pieprz też. Zamieszaj, zlej do słoików, miseczek i pamietaj, ze grubsze opadnie na dół - dlatego ja zwykle odwracam słoje ze smalcem, wtedy mam jabłko i cebul;ee na górze do smarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: ja bym jednak robił po staremu, czyli plat sl 04.01.10, 10:21 Imho wersja jacka o wiele lepsza. Po pierwsze - smalec z krojonej sloniny jest o wiele lepszy od smalcu ze sloniny mielonej (chociaz ten istotnie latwiej zrobić) - konsystencja skwarkow ma podstawowe znaczenie. Po drugie - smalec z jablkami i cebulą to jest (zdecydowanie!) to :). (Mozesz dodac troche wedzonego boczku, bekonu czy wręcz dobrej kielbasy, zeby smalec mial lekko wędzony posmak - tez dobry). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 15:21 jesli nie myle się, to jest trzynaście wpisów stanowiących wariacje tej samej metody,czyli WYTAPIANIA.Metoda jest mi znana i przez lata ją stosowałem w różnych konfiguracjach składnikowych ,póki nie pokosztowałem smalcu o całkowicie odmiennej konsystencji i smaku.Robił go stary rzeźnik(tak sie wówczas mówiło) i zdradził mi jak go robił.Uznałem więc,że mogę się tą metodą z Wami podzielić. Co jest lepsze w smaku oceni ryzykant,który spróbuje tego co proponuję.Ja do swojego smalcu dodaję odrobinę czerwonej papryki (mielonej,słodkiej) i niewielki ząbek czosnku,tak, by tylko nutka zapachu powstała. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: jak zrobić dobry smalec? 04.01.10, 10:59 Od bardzo dawna robie tak jak Jacek ale nie z surowej słoniny lecz z wędzonej, boczku wedzonego lub podgardla i tak sobie teraz myślę: może to jednak trzeba robić z surowych a nie z wędzonych produktów; Proszę pięknie o radę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f jak Ci smakuje:-) to co zmieniac? Nigdy 04.01.10, 11:07 nie robiłem z wędzonej słoniny, bo jak zdobede to mi jej żal przetapiać. Normalnie robi sie z surowych produktów plus jak czytałeś mozna dodac troszke wędzonych dla msaku "wedzenia". Spróbuj i będziesz miał porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonadan Re: jak zrobić dobry smalec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.10, 11:08 Bardzo dawno temu w jakiejś kolorowaej gazecie znalazłam przepis i stosuję go do dziś w róznych wariantach: słonina krojona do rondla i do tego ok 1/2 szkl. zimnej wody ( w zależności od ilości słoninki). smażymy do przezroczystości skwarków. W czasie smażenia można dodawać np. wędzony boczek, drobno pokrojone mięsko wieprzowe, kiełbasę itp. Dalej smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę, smażymy do jej zezłocenia, odstawiamy z ognia, dodajemy czosnek, zioła i przyprawy wg gustu. Dodanie wody powoduje miękkość skwarków i łatwe smarowanie smalcu. Pycha ze swojskim chlebkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: jak zrobić dobry smalec?Zrobiłam z wędzonej IP: *.3s.pl 04.01.10, 11:24 słoniny za namową siostry(ona taki uwielbia) i nie smakował ani mnie ani domownikom.Zrobiłam próbę z dodatkiem podgardła,fee,nie do zjedzenia dla mnie.Zrobiłam ostatnią próbę ze świeżej słoniny+podgardle,ale dla mnie też nie do zjedzenia.Robię wiec ze świeżej słoniny z cebulą,majerankiem,czasami z jabłkiem.Tak jak z wszystkim,ile ludzi tyle smaków:)Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: jak zrobić dobry smalec?Zrobiłam z wędzonej IP: *.3s.pl 04.01.10, 11:28 oczywiście z podgardla miało być,a nie z podgardła:)Przepraszam jakby "ciężko" się na to patrzyło lub czytało:) Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: jak zrobić dobry smalec? 04.01.10, 14:22 a ta woda nie powoduje mega-pryskania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonadan Re: jak zrobić dobry smalec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.10, 09:07 bardzo mnie samą to dziwi, ale woda w ogóle nie pryska. Wszystko ładnie się wytapia a smalec jest naprawdę super. Czasem do części (wylewam sobie na kilka miseczek i różnie doprawiam) dodaję czerwoną mieloną słodką paprykę. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: jak zrobić dobry smalec? 05.01.10, 10:02 Gość portalu: iwonadan napisał(a): > bardzo mnie samą to dziwi, ale woda w ogóle nie pryska. Wszystko > ładnie się wytapia a smalec jest naprawdę super. Czasem do części > (wylewam sobie na kilka miseczek i różnie doprawiam) dodaję > czerwoną mieloną słodką paprykę. to dlaczego nazaja wszyscy na te biedne niby wodniste swinki? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jak zrobić dobry smalec? 04.01.10, 13:12 Co człowiek, to smak. Ja robię wyłącznie z wędzonego tłustego boczku, z cebulą. Ale nie tylko dlatego, że mi taki najbardziej smakuje. Smalec z surowej słoniny rozwala mi natychmiast wątrobę, a ten z wędzonego boczku mogę jeść bez przykrych następstw. Smażona cebula nie szkodzi mi również, w przeciwieństwie do surowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: jak zrobić dobry smalec? 04.01.10, 11:22 ja robie tak surowa slonine miele, wszucam do duzego garnka(bezpiesznosc) powoli tam podgrzewam jak sie prawie wytopi to dodaje wedzony mielony boczek(nie za duzo) potem pokrojona cebule i jablko kwasne u mnie i kostke kupionego czystego szmalcu, jak cebula i jablko maja odpowiednia konzystecje to stawiam na bok, do dobrze schlodnionej dodaje majeranek i sol, potem czekam dalej, jak gora juz biala to mieszam wszystko razem wtedy mam w calym smalcu te skwareczki, Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: jak zrobić dobry smalec? 04.01.10, 13:28 Ja robię i z surowej słoninki pokrojonej w kosteczkę, i z wędzonego boczku, oba z cebulką i czym tam jeszcze mi się zechce lub nie. Niestety, baaardzo mi smakują oba ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariateresa-wż Re: zatem każdy swoją metodakis:-) n/t IP: *.chello.pl 04.01.10, 15:01 www.wielkiezarcie.com/recipe38531.html spróbuj z tego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: zatem każdy swoją metodakis:-) n/t 04.01.10, 18:33 Robię smalec tak jak inni, jednak gdy już zaczyna mętnieć (przestygnie) dodaję sporą łyżkę koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszam ze smalcem. Jest wyjątkowy! Spróbujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: zatem każdy swoją metodakis:-) n/t 04.01.10, 21:07 chudy boczek i podgardle - pokroić drobno i wytopić. na końcu topienia dodać cebulę drobno posiekaną, jabłko, czosnek, sól i króciutko podsmażyć. góra dwie minuty. smalec jest gęsty od skwarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luba Re: jak zrobić dobry smalec? IP: 193.30.160.* 05.01.10, 13:07 ja robię z surowej słoniny tak jak powyżej, tyle że aby konsystencja była lepsza przetapiam go drugi raz. Wystarczy tylko po schłodzeniu powtórnie stopić i ochłodzić - wtedy robi sie bardziej....hmmmm jedwabisty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: jak zrobić dobry smalec? 06.01.10, 00:08 Z tym jabłkiem to robię tak, że starte jabłko zalewam w osobnym garnuszku odrobiną roztopionego smalcu, a potem wlewam do garnka z pozostałym smalcem. To po to, żeby nie pryskało. Reszta składników to wiadomo - słonina, boczek, cebula, majeranek. Kurcze, dawno nie robiłam, narobiliście mi apetytu... :) Odpowiedz Link Zgłoś