Gość: Gruba_bela IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.08, 22:05 tuczy? Uwielbiam pomaczać chlebek w tłuszczyku po pieczeni lub posmarować smalcem i zjeść ale nie wiem czy przypadkiem nie utyję :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figgin1 Re: Czy chleb ze smalcem 03.09.08, 22:12 Pewnie, że tuczy. Ale za to jak przyjemny ten tucz jest... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Czy chleb ze smalcem 03.09.08, 23:05 Ależ to pycha jest i do tego ogórek kiszony po suprasku... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Czy chleb ze smalcem 04.09.08, 00:37 zalezy od porcji i czestotliwosci smakolykowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Czy chleb ze smalcem IP: *.fbx.proxad.net 04.09.08, 02:46 Jedzony codziennie tuczyłby jak diabli - węglowodany + tłuszcz to najgorsze, co może być dla linii. Ale od czasu do czasu i nie przesadzając można jak najbardziej - to element drobnych przyjemności życia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: Czy chleb ze smalcem 04.09.08, 12:31 Świerzy chlebek ze smalcem na to pomidor i cebulka mmmmmmmmm. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Czy chleb ze smalcem 04.09.08, 12:37 swierzy chlebek ze smalcem(oczywiscie domowej roboty) a na to moje ogorki kiszone robie tak dopiero od listopada jak jest zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.A Re: Czy chleb ze smalcem IP: *.bredband.comhem.se 05.09.08, 17:09 Bylam ostatnio w Polsce i znalazlam sie we wspanialych rest.gdzie wlasnie podawano smalec w fantazyjnych kamionkach albo dawnych finezyjnch naczynkach SMALEC,ktory smakowal tak jak to robila nasza ukochana BABUNIA.Nie chcialam nawet smakowac tych obecnych wygibasow kulinarnych,ktore sa mieszane tak potwornie z naszym polskim zwyczajem.Szkoda,ze my POLACY chcemy zmienic ta nasza kochana polska kuchnie na cos co jest nam obce,ale modne.Mysle,ze wszystkie kraje zachowuja swa tradycje kulinarna na maxa-jedynie my polacy szukamy zmiany.Ale po co?Trzymajmy sie tego co nasz dziad i babcia jadla.Ale wszystko z umiarem! Niech bedzie kanapka ze smalcem,pierogi ze skwareczka,kawalek beconu smazonego i rozne smaczne domowe ciasta.Ale wszedzie musi byc umiar.To jest podstawa i utrzymanie naszej kultury kulinarnej-czyli POLSKIEJ kochanej i wspanialej kuchni.Ja osobiscie jestem tyle lat poza krajem,ale caly czas trzymam smak pol.jedzenia.Trzymajcie i WY bo naprawde warto trzymac to co sie dostalo w dziecinstwie i wlasnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:A skąd masz takie wiadomości, że tradycyjna 05.09.08, 17:16 Polska kuchnia ulega zapomnieniu bądź udziwnionej degradacji? Przejedź się na Kaszuby, Kociewie, do Małopolski ale nie stołując się w "modnych" restauracjach, tylko małych knajpkach. Takich jak "Polskie Jadło" aby daleko nie sięgać. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Czy chleb ze smalcem 05.09.08, 18:33 Pewnie nie mam racji ale tłumacze sobie ze smalec eliminuje z organizmu ten zły cholesterol...i od razu sięgam po nastepną kromkę chleba ze smalcem, ze skwarkami i cebulką + zioła na wierzch... i popijam gorącym czerwonym czystym barszczem winnym wlasnej produkcji! Odpowiedz Link Zgłoś