maja_i_julka 23.06.07, 23:45 chodzi mi o jakies ciekawe pzrepisy na spaghetti, jesli ktos ma do powiedzenia ze kupuje mix knorra i mielone mieso to dzieki wielkie - bo to wlasnie moje spaghetti ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aha Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 23:53 przepis na spaghetti jest prosty: zagnieść ciasto z woda i mąki z pszenicy durum, formować kluski.... ale że robota to żmudna, sami nie robimy spaghetti - wolimy jakieś dobre włoskie po prostu kupić Odpowiedz Link Zgłoś
maja_i_julka Re: spaghetti - jak robicie? 23.06.07, 23:54 dzieki,ale nie chodzilo mi o makaron tylko o dodatki do niego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.ggsn.netcom.no 24.06.07, 00:19 ja mielone robie tak:)oczywiscie makaron odpowiedni a miesko:smaze mielone gotowe najczesciej jedno opakowanie z indyka drugie wolowe,kiedy juz troche bedzie podsmazone dodaje zmielony kawalek kielbasy zywieckiej,pokrojona cebulke puszke kukurydzy,troche pokrojonego pora,wszystko mieszam i przyprawiam pieprzem troszke sola ale nie za duzo przyprawa do pizzy i zapiekanek troche czosnku daje na koncu daje kilka lyzek ketchupu pikantnego i ze 2lyzki koncentratu pomidorowego,i na samym koncu daje fix so spagethi i to wszystko.rodzinka mowi ze wychodzi rewelacyjne.dodam ze ja zawsze robie caly gar jak zjemy porcje na obiad i reszta wystygnie to porcjuje do pudelek i zamrazam,potem tylko wyciagam i jem albo z makaronem albo z ryzem albo nawet z ziemniakami pod kazda postacia jest super.polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 01:27 Kukurydza, ketchap - toż to szpableti, a nie spagetti. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.06.07, 00:51 ja chyba najbardziej lubie z malymi kawalkami ziemniakow, zielonej fasolki szparagowej i wymieszane z klasycznym pesto. mozna posypac parmezanem. o dziwo, mimo swojskich skladnikow przepis jak najbardziej wloski. nie kupuj pesto ze sloika, zrob sama, watek jak byl niedawno na tym forum. i wyzuc ten syf pt fix knorra do smieci, jedz PRAWDZIWE jedzeni -, nie jest duzo bardziej praco- i czasochlonne, ani nieporownywanie drozsze a za to o ile smaczniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 08:44 No więc właśnie, jaki jest sens robienia sosu do bolognese z fixa, skoro dodanie przecieru czy passaty trwa tyle samo, a nawet mniej, bo fix trzeba rozmieszać z wodą najpierw? Fix jest dobry, jak jesteśmy na biwaku - sama kupuję np. serowy z brokułami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 01:01 no przecież wyraźnie napisałaś nawet w temacie "spaghetti - jak robicie?", a potem w poście "chodzi mi o jakies ciekawe pzrepisy na spaghetti". spaghetti to rodzaj kształtu makaronu, a nie nazwa dania jako takiego, z sosem, dodatkami i takimi tam różnymi... Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 08:40 Mój przepis, już go kiedyś tu wklejałam. Spaghetti pomidorowe Składniki na sos: 0.25-0.3 kg pieczarek, może być mniej Duża cebula lub 2 mniejsze Przecier pomidorowy (najbardziej smakuje mi Pudliszki)lub puszka pomidorów w zalewie (krojonych lub nie), lub 1-1.5 kg pomidorów świeżych (sparzonych, obranych ze skóry i z wyciętymi szypułkami ale nie trzeba usuwać pestek, pokrojonych), lub "passata" pomidorowa np. Cirio. Opcjonalnie mięso mielone wołowe (0.2 kg) lub kiełbasa albo od biedy pierś kurczaka Opcjonalnie 1 duża świeża papryka 2-3 ząbki czosnku Przyprawa do spaghetti (Kamis), oregano, bazylia opcjonalnie, papryka ostra sproszkowana opcjonalnie, pieprz, sól, cukier (szczypta), oliwa z oliwek najlepiej extra vergine Pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę podsmażyć na oliwie, (w tym miejscu dodać opcjonalnie mięso mielone/ kiełbasę/ kurczaka i też usmażyć, mieszając często), dodać pokrojone w plasterki pieczarki, poddusić (może być pod przykryciem ale nie musi). (w tym miejscu dodać opcjonalnie pokrojoną paprykę i poddusić aż zmięknie) Dodać przecier pomidorowy i tyle wody, żeby powstała konsystencja gęstej śmietany. Jeśli są to pomidory z puszki lub świeże, nie dodawać wody. Do pomidorów z puszki lub świeżych można dodać łyżkę przecieru pomidorowego, ale nie trzeba. Kiedy całość się zagotuje, dodać wyciśnięty czosnek i gotować często mieszając na małym gazie od około 5 minut (sos z przecieru) do nawet pół godziny albo dłużej (sos ze świeżych pomidorów). Świeże pomidory muszą się rozgotować (im mniejsze kawałki tym szybciej to nastąpi) i musi z nich odparować część wody, żeby sos nie był za rzadki. Jeśli zawierają dużo wody, można dodać trochę przecieru pomidorowego dla zagęszczenia. Przyprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, odlać. Nakładać makaron na talerze, polać sosem i posypać startym serem żółtym. Wersja ortodoksyjnie włoska: odcedzony makaron wrzucić do garnka z sosem, jeszcze chwilę podgrzewać całość mieszając często i dopiero wtedy nakładać na talerze, posypać tartym parmezanem. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula30 Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 13:34 A ja robie tak : oczywiscie gotuje makaron w trakcie robie sos : podsmazam albo szynke z tluszczykiem pokrojona w paseczki albo miesisty boczek surowy wedzony pokrojony w kostke (nie za mala), do tego duzy kubek smietany homogenizowanej 12% lub 14%, doprawiam pieprzem i dwiema kosteczkami czosnkowymi knorra.Na talerzu posypuje zielona pietruszka. U mnie w domu mogliby to jesc dzien w dzien..."to jest pyszne":) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Przeczytaj sobie ile jest "czosnku" procentowo 24.06.07, 13:45 w tych kostkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania kosteczki czosnkowe? IP: *.rcb.vectranet.pl 24.06.07, 16:28 Nie rozumiem, po co te "kosteczki czosnkowe"? Czyżby obranie i wyciśnięcie 2 ząbków czosnku było jakąś szczególnie uciążliwą i przykrą czynnościa? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 14:28 Sos, który najbardziej w Polsce kojarzy sie z sosem do makaronu , bo konkretny , treściwy i z mięchem robie tak: Na oliwie szklę cebulę(duużo), do tego czosnek pokrojony byle jak, mieso mielone- wołowina z wieprzowiną(ma być dobre,żeby nie zepsuć smaku!) i przecier pomidorowy z kartonika lub passata z butelki(w żadnym razie koncentrat, bo za kwaśny!). No i przyprawy. To juz zależy od inwencji. Do takiego mięsnego sosu bazylia jest za mdła, ja sypie sporo ziół prowansalskich. Czasem dodaję pasty paprykowej(wtedy uwaga z solą ), czasem salsa picante(przyprawę włoską). I bulgocze to ok.1,5 godziny na wolnym ogniu. Równie ciężki sos, który bardzo lubie to : pokrojony boczek, do tego ser lazur na przykład, śmietana i świeżo zmielony pieprz(ten sos jadam raczej zima). I do tych sosów bardziej pasuje mi makaron bucatini i penne:) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:18 A niech tam - jeszcze raz po angielsku (po polsku też cos takiego mnoże w Googlu być): www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:en-US:official&hs=vq&lr=lang_en|lang_pl&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=%22spaghetti+sauce+recipes%22&spell=1 Odpowiedz Link Zgłoś
maja_i_julka Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:26 dzieki za wszystkie przepisy, szczegolnie podoba mi sie ten z boczkiem i smietana, bo szukalam wlasnie czegos nie-pomidorowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sotie Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.ztpnet.pl 24.06.07, 19:35 jeszcze pyszne jest spaghetti ze szpinakiem: paczkę mrożonego (lub pokrojonego świeżego) szpinaku podsmażyć z dużą (jak kto lubi - ja z dużą) ilością czosnku, dodac malą smietanę, mieszać i dodać kawalek pokruszonego sera lazur, sól i pieprz do smaku. do tego wrzucić makaron, wymieszać. rewelka :) Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:36 To trzeba było tak od razu, z tym że z tymi sosami śmietanowymi to się raczej krótki makaron podaje: rurki, świderki, kokardki. Zaraz Ci coś wkleję z moich przepisów (spisywałam kiedyś dla mojego chłopa ;)). Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:37 Makaron z sosem śmietanowo-pieczarkowym (opcjonalnie z jajkiem/ serem pleśniowym/ serkiem topionym/ boczkiem/ łososiem/ tuńczykiem) Składniki: 0.25-0.3 l śmietany UHT 18% 0.2 kg pieczarek 1 cebula 2-3 ząbki czosnku Pół cytryny Opcjonalnie: 1-2 rozbełtane jajka, 100 g łososia wędzonego pokrojonego w paski/ puszka tuńczyka/ 10 dkg sera pleśniowego (może być np. Dor Blue – z błękitną pleśnią, albo Lazur, albo Sekret Mnicha itp.)/ 3 trójkąciki serka topionego/ trochę wędzonej szynki lub innych wędzonek/ boczek Przyprawa do spaghetti (Kamis), oregano, bazylia opcjonalnie, papryka ostra sproszkowana opcjonalnie, pieprz (może być biały pieprz), sól, cukier (szczypta), oliwa z oliwek najlepiej extra vergine Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki, całość poddusić chwilę. Zalać całość śmietanką z kartonika, podgrzać mocno, uwaga – postarać się nie doprowadzać do wrzenia i często mieszać. Wcisnąć czosnek, dodać sok z cytryny. W tym miejscu dodać opcjonalny produkt (uwaga na jajko, dodawać powoli, cały czas mieszając, bo lubi się ścinać),boczek lub szynka lub wędzonka oczywiście musi być podsmażona, jeśli dodajemy ser to najlepiej pokrojony w kawałki. Podgrzać całość jeszcze raz cały czas mieszając na małym ogniu. Przyprawić do smaku. Wersja biedniejsza, czyli same pieczarki, cebula, śmietana, czosnek i przyprawy też jest pyszna. W międzyczasie ugotować makaron al dente, najlepiej krótki i dość gruby, typu świderki, kokardki lub rurki, mogą też być tagliatelle. Rozłożyć makaron na talerze, posypać serem, można posypać zieloną pietruszką, zwłaszcza jeśli to wersja rybna. Można zastosować sposób ortodoksyjnie włoski z przepisu powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
maja_i_julka Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:41 niekoniecznie smietanowe... po prostu inne niz pomidorowe... slyszalam, ze niektorzy robia jakos tak tylko z oliwa i czosnkiem, albo z pesto, moze cos takiego ktos zna? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:50 Przepisów na pesto jest też mnóstwo. Ja sobie kupiłam w Ikei moździerz i bardzo się on przy robieniu pesto przydaje. Potrzebujesz: świeżą bazylię (1 doniczka taka "supermarketowa") 2-3 ząbki czosnku orzeszki - najlepiej piniowe, ale świetnie wychodzi też np. z nerkowcami albo włoskimi oliwę z oliwek extra vergine sól, pieprz (najlepiej z młynka) parmezan drobno utarty, ew. Grana Padano albo od biedy zwykły ser żółty dość twardy Robienie jest b. proste, siekasz grubo bazylię, wrzucasz do moździerza i rozcierasz. Dodajesz czosnek, też rozcierasz, potem orzechy i rozcierasz. Na koniec dajesz oliwę - tyle, żeby powstał sos - ze 2-3 łyżki, nie za dużo, sól i pieprz. Całość rozcierasz i mieszasz. Na koniec dajesz pół łyżki parmezanu, taki sos dodajesz do gorącego odcedzonego makaronu spaghetti i mieszasz tak, żeby sos równo rozszedł się po makaronie. Nakładasz gorące, posypujesz parmezanem, podajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: spaghetti - jak robicie? 25.06.07, 13:55 maja_i_julka napisała: > niekoniecznie smietanowe... po prostu inne niz pomidorowe... slyszalam, ze > niektorzy robia jakos tak tylko z oliwa i czosnkiem, albo z pesto, moze cos > takiego ktos zna? Spaghetti aglio e olio Na rozgrzanej oliwie podsmażasz posiekana ząbki czosnku - nie za długo, ay nie zbrązowiały. Gorące mieszasz z makaronem. Szczypta soli i gotowe. Spaghetti agnio, olio e peperonico j.w., tylko najpierw zaczynasz od podsmażenie drobno posiekanej papryczki (ostrej, ja daję razem z nasionkami, ale możesz bez), potem czosnek. Mieszasz z makaronem. Gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: spaghetti - jak robicie? 25.06.07, 15:42 Im prostsze tym lepsze, IMHO. Jeśli chodzi o oliwę z czosnkiem, to w rondlu lub na patelni trzeba zeszklić na oliwie posiekany czosnek (ilość wedle uznania), dodać świeżo ugotowane spaghetti, wymieszać ze startym parmezanem albo grana padano. To wszystko. W wersji wzbogaconej - razem z czosnkiem zeszklić posiekaną ostrą papryczkę, a dalej tak samo :) Można dodać do jednej i drugiej wersji natkę pietruszki, ale nie jest to nieodzowne. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: spaghetti - jak robicie? 25.06.07, 13:49 maja_i_julka napisała: > chodzi mi o jakies ciekawe pzrepisy na spaghetti, jesli ktos ma do > powiedzenia ze kupuje mix knorra i mielone mieso to dzieki wielkie - bo to > wlasnie moje spaghetti ;) Spaghetti carbonara: Gotuję spaghetti. W tym czasie podsmażam na odrobinie oliwy drobno posiekany boczek (zazwyczaj wedzony, ale wszelkie odmiany pieczone i do chleba tez sa dobre). Rozbełtuje jaja w kubku z odrobinka mleka. Gasze gaz pod patelnią z boczkiem (ściśle to prąd). Na boczek wylrzucam odcedzone spaghetti, wylewam jaja, posypuje utartym serem i mieszam intensywnie. Jaja się delikatnie ścinaja od ciepła makaronu. Wyrzucam na talerz, posypują z góry świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Gotowe. Całośc na 10 - 15 minut roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti - jak robicie? 25.06.07, 22:14 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62815710,62815710.html?f=777&w=62815710&a=62815710 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64533240,64533240.html?f=777&w=64533240&a=64533240 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60421395,60421395.html?f=777&w=60421395&a=60421395 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59405488,59405488.html?f=777&w=59405488&a=59405488 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58636506,58636506.html?f=777&w=58636506&a=58636506 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58636327,58636327.html?f=777&w=58636327&a=58636327 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57393165,57393165.html?f=777&w=57393165&a=57393165 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52549575,52549575.html?f=777&w=52549575&a=52549575 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,41309457,41309457.html?f=777&w=41309457&a=41309457 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64533659,64533659.html?f=777&w=64533659&a=64533659 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62815961,62815961.html?f=777&w=62815961&a=62815961 wklejac dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.chello.pl 25.06.07, 22:56 ostatnio kolezanka mnie poczestowala - wprawdzie nie spaghetti, ale fettucine. Sos składał się z: sera typu lazur (1 szt. - ok. 150 g) orzechów włoskich uprażonych na patelni śmietanki kremówki świeżo zmielonego pieprzu i trochę filetów z indyka pokrojonych w dość małe kawałki (takie na jeden kęs) i podsmażonych na oliwie. Może też być kurczak. Do tego na wydaniu mnóstwo posiekanej pietruszki. To była absolutna rewelacja (ale przy okazji bomba kaloryczna). Ja bym jeszcze podostrzyła czymś ten sos, może kieliszek brandy albo sosu worcester. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_coffee Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 06:49 Z tuńczykiem? Proszę bardzo :). Z puszki tuńczyka w kawałkach w oleju wylewasz na patelnię olej i szklisz na nim cebulę. Wrzucasz tuńczyka i zalewasz kubkiem słodkiej śmietany 30%. Chwilę gotujesz, doprawiasz solą, pieprzem, oregano. Do tego najlepszy jest jakiś krótki makaron. albo: ww2.tvp.pl/View?Cat=1763&id=497594 Odpowiedz Link Zgłoś
screen Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 08:01 Nigdy nie próbowałam dodać śmietany. Ja robię szybko i prosto, tak: Tuńczyk kawałki ( w oleju lub sosie własnym) Cebulkę podsmażam na oleju lub oliwie, następnie dodaję tuńczyka i posypuję mieszanką ziół do kuchni włoskiej (apetita). Dodaję do tego krojone pomidory (ostatni hit- kartonik podravka- krojone pomidory z bazylią i oregano)i przecier pomidorowy aby zagęścić. Jak jest zbyt rzadke dosypuje odrobinę fixu do spagetti. No i wyciśniety czosnek. Podaję z makaronem muszelki, rurki itp. posypane posiekanymi oliwkami i startym serem. Wszystkim smakuje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_coffee Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 11:39 To spróbuj ze śmietaną dla odmiany. Polecam :). Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 12:34 w linkach, które podałam jest makaron z tuńczykiem i cytryną poza tym można sos pomidorowy wzbogacić tunczykiem można zrobić sos z tunczyka i rukoli (do tego czosnek, białe wino..) czy z tuńczyka oliwek i kaparów czy z tuńczyka i brokułow Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_coffee Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 13:14 A tuńczyk i brokuły to też z pomidorami i czosnkiem czy bez? Chętnie wypróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 15:51 tunczyk cebula czosnek prokuły pomidory z puszki lub przecier brokuły obgotować cebulę przesmażyc na oliwie , dodac tuńczyka osaczonego z oleju podsmażyć dodac pomidory z puszki / przecier doprawić do smaku poddusić na drugiej patelni podsmazyć brokuły z czosnkiem brokuły wrzucic do sosu pomidorowo tunczykowego wymieszac z makaronem Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_coffee Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 27.06.07, 09:29 Marghe, dziękuję ślicznie za dokładny przepis :). Już wiem, co będzie na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot nie robię, kupuję gotowe 26.06.07, 15:19 najczęściej jest to spaghetti Barilla Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: nie robię, kupuję gotowe 27.06.07, 11:52 marghot napisała: > najczęściej jest to spaghetti Barilla I to się da zjeść? Co to ma w składzie? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: nie robię, kupuję gotowe 27.06.07, 15:24 dominikjandomin napisał: > marghot napisała: > > > najczęściej jest to spaghetti Barilla > > I to się da zjeść? Co to ma w składzie? śmiem twierdzić, że w składzie ma to co większosc makaronów - mąke i wodę Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: nie robię, kupuję gotowe 27.06.07, 15:39 marghe_72 napisała: > > I to się da zjeść? Co to ma w składzie? > > śmiem twierdzić, że w składzie ma to co większosc makaronów - mąke i wodę Biorąc pod uwagę, że autorowi wątku chodziła raczej o potrawę spaghetti, a nie o wyrób samego makaronu - wziąłem to "Barilla" za sos. Odpowiedz Link Zgłoś