Dodaj do ulubionych

spaghetti - jak robicie?

23.06.07, 23:45
chodzi mi o jakies ciekawe pzrepisy na spaghetti, jesli ktos ma do
powiedzenia ze kupuje mix knorra i mielone mieso to dzieki wielkie - bo to
wlasnie moje spaghetti ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: aha Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 23:53
      przepis na spaghetti jest prosty: zagnieść ciasto z woda i mąki z pszenicy
      durum, formować kluski.... ale że robota to żmudna, sami nie robimy spaghetti -
      wolimy jakieś dobre włoskie po prostu kupić
      • maja_i_julka Re: spaghetti - jak robicie? 23.06.07, 23:54
        dzieki,ale nie chodzilo mi o makaron tylko o dodatki do niego....
        • Gość: kika Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.ggsn.netcom.no 24.06.07, 00:19
          ja mielone robie tak:)oczywiscie makaron odpowiedni a miesko:smaze mielone
          gotowe najczesciej jedno opakowanie z indyka drugie wolowe,kiedy juz troche
          bedzie podsmazone dodaje zmielony kawalek kielbasy zywieckiej,pokrojona cebulke
          puszke kukurydzy,troche pokrojonego pora,wszystko mieszam i przyprawiam
          pieprzem troszke sola ale nie za duzo przyprawa do pizzy i zapiekanek troche
          czosnku daje na koncu daje kilka lyzek ketchupu pikantnego i ze 2lyzki
          koncentratu pomidorowego,i na samym koncu daje fix so spagethi i to
          wszystko.rodzinka mowi ze wychodzi rewelacyjne.dodam ze ja zawsze robie caly
          gar jak zjemy porcje na obiad i reszta wystygnie to porcjuje do pudelek i
          zamrazam,potem tylko wyciagam i jem albo z makaronem albo z ryzem albo nawet z
          ziemniakami pod kazda postacia jest super.polecam.
          • ampolion Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 01:27
            Kukurydza, ketchap - toż to szpableti, a nie spagetti.
        • Gość: ania_m Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.06.07, 00:51
          ja chyba najbardziej lubie z malymi kawalkami ziemniakow, zielonej fasolki
          szparagowej i wymieszane z klasycznym pesto. mozna posypac parmezanem. o dziwo,
          mimo swojskich skladnikow przepis jak najbardziej wloski. nie kupuj pesto ze
          sloika, zrob sama, watek jak byl niedawno na tym forum. i wyzuc ten syf pt fix
          knorra do smieci, jedz PRAWDZIWE jedzeni -, nie jest duzo bardziej praco- i
          czasochlonne, ani nieporownywanie drozsze a za to o ile smaczniejsze
          • chicarica Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 08:44
            No więc właśnie, jaki jest sens robienia sosu do bolognese z fixa, skoro dodanie
            przecieru czy passaty trwa tyle samo, a nawet mniej, bo fix trzeba rozmieszać z
            wodą najpierw?
            Fix jest dobry, jak jesteśmy na biwaku - sama kupuję np. serowy z brokułami.
        • Gość: aha Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 01:01
          no przecież wyraźnie napisałaś nawet w temacie "spaghetti - jak robicie?", a
          potem w poście "chodzi mi o jakies ciekawe pzrepisy na spaghetti". spaghetti to
          rodzaj kształtu makaronu, a nie nazwa dania jako takiego, z sosem, dodatkami i
          takimi tam różnymi...
    • chicarica Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 08:40
      Mój przepis, już go kiedyś tu wklejałam.
      Spaghetti pomidorowe

Składniki na sos:
      0.25-0.3 kg pieczarek, może być mniej
      Duża cebula lub 2 mniejsze
      Przecier pomidorowy (najbardziej smakuje mi Pudliszki)lub puszka pomidorów w
      zalewie (krojonych lub nie), lub 1-1.5 kg pomidorów świeżych (sparzonych,
      obranych ze skóry i z wyciętymi szypułkami ale nie trzeba usuwać pestek,
      pokrojonych), lub "passata" pomidorowa np. Cirio.
      Opcjonalnie mięso mielone wołowe (0.2 kg) lub kiełbasa albo od biedy pierś kurczaka
      Opcjonalnie 1 duża świeża papryka
      2-3 ząbki czosnku
      Przyprawa do spaghetti (Kamis), oregano, bazylia opcjonalnie, papryka ostra
      sproszkowana opcjonalnie, pieprz, sól, cukier (szczypta), oliwa z oliwek
      najlepiej extra vergine

Pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę podsmażyć na oliwie, (w tym miejscu dodać
      opcjonalnie mięso mielone/ kiełbasę/ kurczaka i też usmażyć, mieszając często),
      dodać pokrojone w plasterki pieczarki, poddusić (może być pod przykryciem ale
      nie musi). (w tym miejscu dodać opcjonalnie pokrojoną paprykę i poddusić aż
      zmięknie) Dodać przecier pomidorowy i tyle wody, żeby powstała konsystencja
      gęstej śmietany. Jeśli są to pomidory z puszki lub świeże, nie dodawać wody. Do
      pomidorów z puszki lub świeżych można dodać łyżkę przecieru pomidorowego, ale
      nie trzeba.
      Kiedy całość się zagotuje, dodać wyciśnięty czosnek i gotować często mieszając
      na małym gazie od około 5 minut (sos z przecieru) do nawet pół godziny albo
      dłużej (sos ze świeżych pomidorów). Świeże pomidory muszą się rozgotować (im
      mniejsze kawałki tym szybciej to nastąpi) i musi z nich odparować część wody,
      żeby sos nie był za rzadki. Jeśli zawierają dużo wody, można dodać trochę
      przecieru pomidorowego dla zagęszczenia. Przyprawić do smaku.
      W międzyczasie ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, odlać.
      Nakładać makaron na talerze, polać sosem i posypać startym serem żółtym.
      Wersja ortodoksyjnie włoska: odcedzony makaron wrzucić do garnka z sosem,
      jeszcze chwilę podgrzewać całość mieszając często i dopiero wtedy nakładać na
      talerze, posypać tartym parmezanem.
    • asiula30 Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 13:34
      A ja robie tak :
      oczywiscie gotuje makaron w trakcie robie sos : podsmazam albo szynke z tluszczykiem pokrojona w paseczki albo miesisty boczek surowy wedzony pokrojony w kostke (nie za mala), do tego duzy kubek smietany homogenizowanej 12% lub 14%, doprawiam pieprzem i dwiema kosteczkami czosnkowymi knorra.Na talerzu posypuje zielona pietruszka. U mnie w domu mogliby to jesc dzien w dzien..."to jest pyszne":)
      • ba_nita Re:Przeczytaj sobie ile jest "czosnku" procentowo 24.06.07, 13:45
        w tych kostkach...
      • Gość: ania kosteczki czosnkowe? IP: *.rcb.vectranet.pl 24.06.07, 16:28
        Nie rozumiem, po co te "kosteczki czosnkowe"? Czyżby obranie i wyciśnięcie 2 ząbków czosnku było jakąś szczególnie uciążliwą i przykrą czynnościa?
    • coralin Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 14:28
      Sos, który najbardziej w Polsce kojarzy sie z sosem do makaronu , bo konkretny ,
      treściwy i z mięchem robie tak:
      Na oliwie szklę cebulę(duużo), do tego czosnek pokrojony byle jak, mieso
      mielone- wołowina z wieprzowiną(ma być dobre,żeby nie zepsuć smaku!) i przecier
      pomidorowy z kartonika lub passata z butelki(w żadnym razie koncentrat, bo za
      kwaśny!). No i przyprawy. To juz zależy od inwencji. Do takiego mięsnego sosu
      bazylia jest za mdła, ja sypie sporo ziół prowansalskich. Czasem dodaję pasty
      paprykowej(wtedy uwaga z solą ), czasem salsa picante(przyprawę włoską). I
      bulgocze to ok.1,5 godziny na wolnym ogniu.

Równie ciężki sos, który bardzo lubie to : pokrojony boczek, do tego ser lazur
      na przykład, śmietana i świeżo zmielony pieprz(ten sos jadam raczej zima).
      I do tych sosów bardziej pasuje mi makaron bucatini i penne:)
    • ampolion Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:18
      A niech tam - jeszcze raz po angielsku (po polsku też cos takiego mnoże w Googlu
      być):
      www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:en-US:official&hs=vq&lr=lang_en|lang_pl&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=%22spaghetti+sauce+recipes%22&spell=1
      • maja_i_julka Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:26
        dzieki za wszystkie przepisy, szczegolnie podoba mi sie ten z boczkiem i
        smietana, bo szukalam wlasnie czegos nie-pomidorowego :)
        • Gość: sotie Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.ztpnet.pl 24.06.07, 19:35
          jeszcze pyszne jest spaghetti ze szpinakiem:

paczkę mrożonego (lub pokrojonego świeżego) szpinaku podsmażyć z dużą (jak kto
          lubi - ja z dużą) ilością czosnku, dodac malą smietanę, mieszać i dodać kawalek
          pokruszonego sera lazur, sól i pieprz do smaku. do tego wrzucić makaron,
          wymieszać. rewelka :)
        • chicarica Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:36
          To trzeba było tak od razu, z tym że z tymi sosami śmietanowymi to się raczej
          krótki makaron podaje: rurki, świderki, kokardki.
          Zaraz Ci coś wkleję z moich przepisów (spisywałam kiedyś dla mojego chłopa ;)).
        • chicarica Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:37
          Makaron z sosem śmietanowo-pieczarkowym (opcjonalnie z jajkiem/ serem
          pleśniowym/ serkiem topionym/ boczkiem/ łososiem/ tuńczykiem)

Składniki:
          0.25-0.3 l śmietany UHT 18%
          0.2 kg pieczarek
          1 cebula
          2-3 ząbki czosnku
          Pół cytryny
          Opcjonalnie: 1-2 rozbełtane jajka, 100 g łososia wędzonego pokrojonego w paski/
          puszka tuńczyka/ 10 dkg sera pleśniowego (może być np. Dor Blue – z błękitną
          pleśnią, albo Lazur, albo Sekret Mnicha itp.)/ 3 trójkąciki serka topionego/
          trochę wędzonej szynki lub innych wędzonek/ boczek
          Przyprawa do spaghetti (Kamis), oregano, bazylia opcjonalnie, papryka ostra
          sproszkowana opcjonalnie, pieprz (może być biały pieprz), sól, cukier
          (szczypta), oliwa z oliwek najlepiej extra vergine

Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki, całość poddusić chwilę. Zalać
          całość śmietanką z kartonika, podgrzać mocno, uwaga – postarać się nie
          doprowadzać do wrzenia i często mieszać. Wcisnąć czosnek, dodać sok z cytryny. W
          tym miejscu dodać opcjonalny produkt (uwaga na jajko, dodawać powoli, cały czas
          mieszając, bo lubi się ścinać),boczek lub szynka lub wędzonka oczywiście musi
          być podsmażona, jeśli dodajemy ser to najlepiej pokrojony w kawałki. Podgrzać
          całość jeszcze raz cały czas mieszając na małym ogniu. Przyprawić do smaku.
          Wersja biedniejsza, czyli same pieczarki, cebula, śmietana, czosnek i przyprawy
          też jest pyszna.
          W międzyczasie ugotować makaron al dente, najlepiej krótki i dość gruby, typu
          świderki, kokardki lub rurki, mogą też być tagliatelle. Rozłożyć makaron na
          talerze, posypać serem, można posypać zieloną pietruszką, zwłaszcza jeśli to
          wersja rybna. Można zastosować sposób ortodoksyjnie włoski z przepisu powyżej.
          • maja_i_julka Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:41
            niekoniecznie smietanowe... po prostu inne niz pomidorowe... slyszalam, ze
            niektorzy robia jakos tak tylko z oliwa i czosnkiem, albo z pesto, moze cos
            takiego ktos zna?
            • chicarica Re: spaghetti - jak robicie? 24.06.07, 19:50
              Przepisów na pesto jest też mnóstwo. Ja sobie kupiłam w Ikei moździerz i bardzo
              się on przy robieniu pesto przydaje.
              Potrzebujesz:
              świeżą bazylię (1 doniczka taka "supermarketowa")
              2-3 ząbki czosnku
              orzeszki - najlepiej piniowe, ale świetnie wychodzi też np. z nerkowcami albo
              włoskimi
              oliwę z oliwek extra vergine
              sól, pieprz (najlepiej z młynka)
              parmezan drobno utarty, ew. Grana Padano albo od biedy zwykły ser żółty dość twardy

Robienie jest b. proste, siekasz grubo bazylię, wrzucasz do moździerza i
              rozcierasz. Dodajesz czosnek, też rozcierasz, potem orzechy i rozcierasz. Na
              koniec dajesz oliwę - tyle, żeby powstał sos - ze 2-3 łyżki, nie za dużo, sól i
              pieprz. Całość rozcierasz i mieszasz. Na koniec dajesz pół łyżki parmezanu, taki
              sos dodajesz do gorącego odcedzonego makaronu spaghetti i mieszasz tak, żeby sos
              równo rozszedł się po makaronie. Nakładasz gorące, posypujesz parmezanem, podajesz.
            • dominikjandomin Re: spaghetti - jak robicie? 25.06.07, 13:55
              maja_i_julka napisała:

> niekoniecznie smietanowe... po prostu inne niz pomidorowe... slyszalam, ze
              > niektorzy robia jakos tak tylko z oliwa i czosnkiem, albo z pesto, moze cos
              > takiego ktos zna?

Spaghetti aglio e olio

Na rozgrzanej oliwie podsmażasz posiekana ząbki czosnku - nie za długo, ay nie
              zbrązowiały. Gorące mieszasz z makaronem. Szczypta soli i gotowe.

Spaghetti agnio, olio e peperonico

j.w., tylko najpierw zaczynasz od podsmażenie drobno posiekanej papryczki
              (ostrej, ja daję razem z nasionkami, ale możesz bez), potem czosnek. Mieszasz z
              makaronem. Gotowe.
            • hania55 Re: spaghetti - jak robicie? 25.06.07, 15:42
              Im prostsze tym lepsze, IMHO.

Jeśli chodzi o oliwę z czosnkiem, to w rondlu lub na patelni trzeba zeszklić na
              oliwie posiekany czosnek (ilość wedle uznania), dodać świeżo ugotowane
              spaghetti, wymieszać ze startym parmezanem albo grana padano. To wszystko. W
              wersji wzbogaconej - razem z czosnkiem zeszklić posiekaną ostrą papryczkę, a
              dalej tak samo :) Można dodać do jednej i drugiej wersji natkę pietruszki, ale
              nie jest to nieodzowne.
    • dominikjandomin Re: spaghetti - jak robicie? 25.06.07, 13:49
      maja_i_julka napisała:

> chodzi mi o jakies ciekawe pzrepisy na spaghetti, jesli ktos ma do
      > powiedzenia ze kupuje mix knorra i mielone mieso to dzieki wielkie - bo to
      > wlasnie moje spaghetti ;)

Spaghetti carbonara:

Gotuję spaghetti.

W tym czasie podsmażam na odrobinie oliwy drobno posiekany boczek (zazwyczaj
      wedzony, ale wszelkie odmiany pieczone i do chleba tez sa dobre).

Rozbełtuje jaja w kubku z odrobinka mleka.

Gasze gaz pod patelnią z boczkiem (ściśle to prąd).

Na boczek wylrzucam odcedzone spaghetti, wylewam jaja, posypuje utartym serem i
      mieszam intensywnie. Jaja się delikatnie ścinaja od ciepła makaronu.

Wyrzucam na talerz, posypują z góry świeżo zmielonym pieprzem czarnym.

Gotowe.

Całośc na 10 - 15 minut roboty.
    • marghe_72 Re: spaghetti - jak robicie? 25.06.07, 22:14
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62815710,62815710.html?f=777&w=62815710&a=62815710

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64533240,64533240.html?f=777&w=64533240&a=64533240

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60421395,60421395.html?f=777&w=60421395&a=60421395

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59405488,59405488.html?f=777&w=59405488&a=59405488

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58636506,58636506.html?f=777&w=58636506&a=58636506

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58636327,58636327.html?f=777&w=58636327&a=58636327

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57393165,57393165.html?f=777&w=57393165&a=57393165

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52549575,52549575.html?f=777&w=52549575&a=52549575

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,41309457,41309457.html?f=777&w=41309457&a=41309457

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64533659,64533659.html?f=777&w=64533659&a=64533659

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62815961,62815961.html?f=777&w=62815961&a=62815961

wklejac dalej?
    • Gość: antycyponek Re: spaghetti - jak robicie? IP: *.chello.pl 25.06.07, 22:56
      ostatnio kolezanka mnie poczestowala - wprawdzie nie spaghetti, ale fettucine.
      Sos składał się z:
      sera typu lazur (1 szt. - ok. 150 g)
      orzechów włoskich uprażonych na patelni
      śmietanki kremówki
      świeżo zmielonego pieprzu
      i trochę filetów z indyka pokrojonych w dość małe kawałki (takie na jeden kęs)
      i podsmażonych na oliwie. Może też być kurczak.
      Do tego na wydaniu mnóstwo posiekanej pietruszki.
      To była absolutna rewelacja (ale przy okazji bomba kaloryczna).
      Ja bym jeszcze podostrzyła czymś ten sos, może kieliszek brandy albo sosu
      worcester.
      • screen a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 00:16

• i_love_coffee Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 06:49
          Z tuńczykiem? Proszę bardzo :).
          Z puszki tuńczyka w kawałkach w oleju wylewasz na patelnię olej i szklisz na nim cebulę. Wrzucasz tuńczyka i zalewasz kubkiem słodkiej śmietany 30%. Chwilę gotujesz, doprawiasz solą, pieprzem, oregano. Do tego najlepszy jest jakiś krótki makaron.
          albo:
          ww2.tvp.pl/View?Cat=1763&id=497594
          • screen Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 08:01
            Nigdy nie próbowałam dodać śmietany.
            Ja robię szybko i prosto, tak:
            Tuńczyk kawałki ( w oleju lub sosie własnym)
            Cebulkę podsmażam na oleju lub oliwie, następnie dodaję tuńczyka i posypuję
            mieszanką ziół do kuchni włoskiej (apetita).
            Dodaję do tego krojone pomidory (ostatni hit- kartonik podravka- krojone
            pomidory z bazylią i oregano)i przecier pomidorowy aby zagęścić. Jak jest zbyt
            rzadke dosypuje odrobinę fixu do spagetti. No i wyciśniety czosnek.
            Podaję z makaronem muszelki, rurki itp. posypane posiekanymi oliwkami i startym
            serem.
            Wszystkim smakuje:-)
            • i_love_coffee Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 11:39
              To spróbuj ze śmietaną dla odmiany. Polecam :).
              • marghe_72 Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 12:34
                w linkach, które podałam jest makaron z tuńczykiem i cytryną

poza tym można sos pomidorowy wzbogacić tunczykiem

można zrobić sos z tunczyka i rukoli (do tego czosnek, białe wino..)
                czy z tuńczyka oliwek i kaparów
                czy z tuńczyka i brokułow
                • i_love_coffee Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 13:14
                  A tuńczyk i brokuły to też z pomidorami i czosnkiem czy bez? Chętnie wypróbuję.
                  • marghe_72 Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 26.06.07, 15:51
                    tunczyk
                    cebula
                    czosnek
                    prokuły
                    pomidory z puszki lub przecier

brokuły obgotować

cebulę przesmażyc na oliwie , dodac tuńczyka osaczonego z oleju
                    podsmażyć

dodac pomidory z puszki / przecier
                    doprawić do smaku
                    poddusić

na drugiej patelni podsmazyć brokuły z czosnkiem

brokuły wrzucic do sosu pomidorowo tunczykowego
                    wymieszac z makaronem
                    • i_love_coffee Re: a z tuńczykiem nie próbowaliście? 27.06.07, 09:29
                      Marghe, dziękuję ślicznie za dokładny przepis :). Już wiem, co będzie na obiad.
    • marghot nie robię, kupuję gotowe 26.06.07, 15:19
      najczęściej jest to spaghetti Barilla
      • dominikjandomin Re: nie robię, kupuję gotowe 27.06.07, 11:52
        marghot napisała:

> najczęściej jest to spaghetti Barilla

I to się da zjeść? Co to ma w składzie?
        • marghe_72 Re: nie robię, kupuję gotowe 27.06.07, 15:24
          dominikjandomin napisał:

> marghot napisała:
          >
          > > najczęściej jest to spaghetti Barilla
          >
          > I to się da zjeść? Co to ma w składzie?

śmiem twierdzić, że w składzie ma to co większosc makaronów - mąke i wodę
          • dominikjandomin Re: nie robię, kupuję gotowe 27.06.07, 15:39
            marghe_72 napisała:

> > I to się da zjeść? Co to ma w składzie?
            >
            > śmiem twierdzić, że w składzie ma to co większosc makaronów - mąke i wodę

Biorąc pod uwagę, że autorowi wątku chodziła raczej o potrawę spaghetti, a nie
            o wyrób samego makaronu - wziąłem to "Barilla" za sos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka