stany zapalne

(8 wyników)
  • Zapis wygląda tak: Wyhodowano 10^3 Brak znamiennej bakteriurii Czy to oznacza że wyhodowano florę mieszaną - co może się wiązac z zabrudzeniem próbki ?? CZy jeszcze cos innego? Pozdrawiam serdecznie Asia
  • Mój 2,5 letni synek ma właśnie takie wyniki. Gorączkował, bolał go siusiak. Zrobiliśmy wyniki, poszliśmy do lekarza, syn dostał Zinnat, a po nim przez 1 mc leczenie Furaginem. W poniedziałek powtarzamy badania + posiew. Robiliśmy USG - UKM lewy zaakcentowany, zwraca uwagę pogrubienie ściay pęcherz moczowego do ok 3,7mm. Czy to normalne, że w przypadku zakażeń układu moczowego jest aż tak wysokie OB i CRP. Co wynika z tego USG (za miesiąc musimy powtórzyć). Będę bardzo wdzięczna za...
  • Witam Pisałam już wcześniej o naszych kłopotach. Częstomocz - Julka 5 lat. Jeszcze się to wszystko nie uspokoiło. Zrobiłam Małej wczoraj badanie ogólne. Na wynik posiewu czekam. Dziś mam dzwonić, czy coś rośnie. A oto najważniejsze w wyniku: cukier, białko...nie wykryto. Tu ok. Ale nabłonki płaskie: 4-5 w polu widzenia leukocyty: 12-15 w polu widzenia ph: 6,5 - jak zwykle zresztą, zawsze zasadowe. To jest duży stan zapalny?? Oddałam Julki mocz do analizy, bo oprócz tego, że czes...
  • Wczorajsze wyniki dwulatka: odczyn zasadowy, leukocyty 4-7, erytrocyty 0-3; bakterie liczne; bardzo liczne fosforany amonowo-magnezowe. Przy siusianiu boli go, a po odsunieciu napletka są białe kropki (jakby pęknięte małe pęcherzyki) - czy to coś więcej niż stan zapalny? Dodam, że córka ma reflux II stopnia. Lekarka dyżurna w przychodni "olała" sprawę: spojrzała na wyniki i dla niej nie ma tam tragedii, zlekceważyła ból i kazała czekać do poniedziałku na naszą pediatrę. Co wy śadz...
  • Badanie ogólne ok a w posiewie wyhodowali Klebisiella oxytocea 10 do 4:((( To chyba jeszcze nie stan zapalny ale cos już jest:((( Ostatnio miał 10 do 3 e coli teraz tego nie ma Czy to mozliwe żeby próba była az tak zanieczyszczona? Pozdrawiam Monika i Mikołaj
  • mocz- opis odczyn - 7,0 ciezar - 1.005 leukocyty - 25.0 mocz- osad leukocyty - w polu widzenia 15-20 erytrocyty - swieze i czesciowo wylugowane pojed.w prep. skladniki mineralne-szczawian wapnia:pojedyncze w polu widzenia sluz-nieliczne w polu widzenia czy to znaczy, ze jest stan zapalny? pomozcie, kompletnie sie na tym nie znam
  • Wczoraj byłam u nefrologa i na podstawie wyników posiewu moczu i usg został zdiagnozowany refluks moczowy.Na początek zastosowano leczenie 2 razy dziennie baktrim 2,5 ml.przez 10 dni.Następnie na noc 2ml.przez 10 dni.i następnie furalgin 1/3 tabletki na noc przez 10 dni.W sumie leczenie będzie trwało przez 30 dni.i powtórzymy badania.minn.posiew moczu. Jak wasze dzieci były leczone?co myślicie o leczeniu mojego synka. Mój synek Sebastian ma 4 miesiące.Za wszelkie odpowiedzi będę bardzo...
  • Do ODP(11)

Witam, jesteś lekarzem zajmującym się diagnostyką mikrobiologiczną. Mam wobec tego pytanie. Czy infekcja układu moczowego spowodowana przez pseudomonas (10^4) może wywoływać wysoką gorączkę (38,5) u rocznego dziecka z refluksem, a jednocześnie mocz ogólny ma dobre wyniki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się