Forum Regionalne Mazowieckie Siedlce
ZMIEŃ
      stolica

stolica

(13 wyniki)
    • Siedlce/Białystok/coś innego?
    • Jeżeli to prawda, co napisano w GW, to nasz prezydent "sprzedał" Siedlce bez mrugnięcia okiem. Ja chyba śnię ........... www1.gazeta.pl/radom/1,48201,1776408.html Przy okazji dwie ciekawostki: - artykuł napisał siedlecki dziennikarz p. Pawłowski, ale nie opublikował tekstu w Stołecznej (niby to także siedleckim dodatku GW), tylko w dodatku radomskim - rozmawiał z paroma prezydentami i ich opinie cytował, z siedleckim jednak NIE! Może nasz prezydent nie ma tu nic do powiedze...
    • Boże tyle atrakcji w Siedlcach to nie pamiętam, kiedy było:). W piątek koncert w Mylnej, w sobotę w Summertime. No ja nie wiem jak mi się uda zorganizować czas. Dobrze, że jedno z kin zostało zamknięte, bo ludzie by poszaleli z nadmiaru atrakcji. Jednym słowem tylko dwie osoby starają się o to żeby Coś się działo w tym mieście. Brawa dla nich, że są.
    • Tak sobie myślę - może ktoś by popełnił jakąś pracę doktorską, może nawet by się i habilitował potem badając zjawisko siedleckiego wandalizmu bo jednak jest to jakiś nasz miejscowy fenomen (ja, przynajmniej w promieniu powiedzmy 100 km, drugiego takiego miejsca nie znam). Drzewa, rynny, samochody, klatki schodowe, elewacje, latarnie, teraz jeszcze ławki w parku - nic naszym wandalom nie ucieknie. www.tygodnik.siedlecki.pl/t4538-tajfun.w.parku.htm
    • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8894661,Billboardami_przedsiebiorcy_upominaja_sie_o_S_17.html Może też powinismy?
    • No i proszę, w woj. białostockim myślą podobnie . Nie wszystko, co jest w woj. podlaskim jest Podlasiem. Nasze SIEDLCE to stolica PODLASIA, czy to się komuś podoba czy nie!!! -------------------------------------------------------------------------- Kto czuje się Podlasianinem? Suwalczanie i mieszkańcy Łomży takiego miana starają się unikać. Dlaczego? Ich ziemie to na pewno nie Podlasie W zbiorowej świadomości Polaków województwo podlaskie to po prostu Podlasie. Ale taka nazwa ni...
    • Witam, skorzystałem z zaproszenia. Chciałbym się zapytać, czy jesteście zadowoleni z faktu bycia w Województwie Mazowieckim. Domyślam się, że najlepiej Wam było, gdy Siedlce były stolicą województwa, ale czy nie lepiej wrócić do Lubelskiego? Tam bylibyście drugim co do wielkości miastem, z pewnością nie tak zapomnianym jak w Mazowieckim. Poza tym związki historyczne przemawiają też za Lublinem? Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii? Pozdrawiam
    • Tygodnik Siedlceki i Życie Mińska donoszą, że Mińsk zrywa wszelkie kontakty z Siedlcami i chce wejść w skład Aglomeracji Warszawskiej. Z Gazety wiadomo natomiast, że za kilka lat nastąpi podział Mazowsza na bogatą Warzszawę z przyległościami i biedną mazowiecką prowincję ze stolicą w Płocku i Radomiu. Co w takim przypadku lepsze dla Siedlec - trwać przy Warszawie, pozbawiając się szansy na pieniądze z UE, dać się zdegradować do roli nic nieznaczącego powiaciku na wschodnich rubież...
    • Widzieliście już pierwsze kwiaty w ogródkach? Ciekawe, kiedy do nas przyleci ptasia grypa tzn. łabędzie...
    • Niezły pasztet nam szykują. Nie wiadomo tylko kto, nasi - radni wojewódzko- sejmikowi, posłowie czy inni lobbyści? = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Szykuje się gorąca debata dotycząca zwiększenia liczby województw. Powstają grupy inicjatywne, zabiegające o utworzenie województw środkowopomorskiego, środkowopolskiego (ze stolicą w Kaliszu), częstochowskiego…. Miałoby również zostać utworzone województwo mazowieckie ze stolicą w Płocku, ...
    • Od razu mówie: lubię Siedlce i chodziłem do Królówki. Ale ... IMHO Podlasie zaczyna się za Liwcem, na połnocny wschód od Siedlec. Wiem, Akademia Podlaska, "Biskup Siedlecki Czyli Podlaski", carska gubernia podlaska czy coś, i pewnie wiele innych "podlaskich" rzeczy. Jednak Siedlce są na wschodnim Mazowszu. To chyba nie jest nic złego, nie? Bo przecież Mazowsze takie cudne, gdzie jest taki drugi kraj. pozdrówka ; )
    • a to mi się nawet z tą balticą by podobało:) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3736425.html
    • Wiceprezydent Warszawy Andrzej Urbański proponuje, by stolica i okalające ją powiaty odłączyły się od Mazowsza. W ten sposób mogłoby powstać województwo warszawskie, 17. na mapie kraju - pisze "Życie Warszawy". - Warszawa nie może rozrastać się w sposób dowolny i niekontrolowany. Niedaw- no do stolicy włączono Wesołą, teraz przyłączyć chce się Sulejówek - twierdzi Urbański. - Utworzenie województwa warszawskiego złożonego ze stolicy i okoli- cznych powiatów jest bardziej sensownym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się