Forum Nauka i edukacja Matura Matematyka
ZMIEŃ
      stosunkach

stosunkach

(9 wyników)
    • w kule wpisano ostroslup prawidlowy trojkatny.srodek kuli nalezy do podstawy tego ostroslupa. oblicz stosunek pola powierzchni ostroslupa do pola powierzchni kuli. prosze o pomoc w rozwiazniu zadania
    • zad 1 Wykaż, że jesli długości boków trójkąta są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, to długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkątr jest równa 1/3 długości jednej z wysokości tego trójkąta. zad 2 Oblicz sinus jednego z kątów ostrych trójkąta prostokątnego, wiedząc, zę stosunek długości promienia okręgu wpisanego do promienia okręgu opisanego na tym trójkącie wynosi 0,4 zad 3 Na boku BC trójkąta równobocznego ABC obrano taki punkt M, że pole trójkąta ACM jest cz...
    • Witam, prosze o pomoc w rozwiazaniu nastepujacego zadania: Stosunek dlugosci podstaw trapezu prostokatnego rowna sie liczbie a/b > 1. Przekatne trapezu sa prostopadle. Oblicz stosunek dlugosci przekatnych trapezu. Pozdrawiam Michal
    • Treść zadania : Klient wpłacił do banku 5000 zł . Ile otrzyma odsetek po dwóch miesiącach , jeśli pieniądze złożył na 12 % w stosunku rocznym ? POMOCY!! :(:(
    • Mam jeszcze dwa zadania z geometrii 1. Dane jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 7 cm. Ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość i pole całkowite ostrosłupa. 2. Powierznia boczna walca jest prostokątem o przekątnej 11 cm, tworzącej z jednym z boków kąt 60 stopni. Oblicz stosunek objętości walców. Może ktoś mi pomoże
    • kąty trojkata prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. obwod tego trojkata wynosi 3(pierwiastek z 6 + pierwiastek z 2). oblicz dlugosci jego boków. prosze o pomoc jakiegosc uczynnego czlowieka;)
    • Ile jest stronic w książce, jeżeli wiadomo, że ilość wyraża się liczbą dwucyfrową mającą następujące własności: 1)2/3 cyfry dziesiątek jest o 5 większe od 1/6 cyfry jedności. 2)gdyby przestawić cyfry tej liczby, to stosunek liczby utworzonej w ten sposób do poszukiwanej liczby byłby jak 1: 32/23.Proszę o rozwiązanie z góry dzięki(-:
    • Mam takie zadanko: za przeprowadzony remont dwaj robotnicy otrzymali lacznie 969 zl. pierwszy robotnik przepracowal przy remoncie 48 godz a drugi 54 godz. ile pieniedzy otrzymal kazdy z robotnikow jesli obaj maja taka sama stawke za godine pracy? Czy mozecie pomóc mi ułożyć układ równań? Mam jedno równanie ale nie wiem jakie ma być drugie. Barzdo proszę Was o pomoc!!!!!
    • BARDZO PILNE! Wielkie dzieki za wykonanie. Trojkaty ABC i DEF wpisano w ten sam okrag. Udowodnij ze rownosc obwodow tych trojkatow jest rownowazna rownosci sum sinusow ich katow wewnetrznych. zadanie sprowadza sie do udowodnienia, ze a+b+c= a1+b1+c1 <=> sina+sinb+siny=sin a1+si nb1+sin y1 trzeba dojsc z jednej strony do drugiej i z drugiej do pierwszej, jak to zrobic, trzeba wykorzystac chyba twierdzenie sinusow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się