Forum eDziecko eRodzice Z dala od Polski
ZMIEŃ
      szwajcaria

szwajcaria

(15 wyników)
    • Witam wszystkie mamusie! Ten wątek był już poruszany jakiś czas temu ale może odezwie się tutaj ktoś kto mieszka w kantonie Thurgau. Jestem mamą 2,5 letniej dziewczynki, mieszkamy w Arbon. jesteśmy w Szwajcarii prawie 2 lata i szukamy kogoś do wspólnego gawędzenia lub zabawy na placu zabaw. Pozdrawiam.
    • czesc, nazywam sie kasia i jestem w 16tc. mieszkam w lozannie w szwajcarii juz prawie od roku i nie mam tutaj prawie zadnych polskich znajomych, wlasciwie to zadnych. strasznie brakuje mi moich znajomych z polski, do tej pory dosyc czesto tam jeszcze jezdzilam, ale wiem, ze to wkrotce bedzie musialo sie zmienic:/ no i odkad jestem w ciazy, czuje sie jeszcze bardziej samotna. a tu wiosna, jak patrze na te mamy chodzace parami i kolezanki.. eh.. no po prostu strasznie mi tego brakuje! i ...
    • Witam, mam 6 tyg. córeczkę. Chętnie poznam mamy z Basel. Odezwijcie sie.
    • Moj maz otrzymal oferte pracy w Szwajcarii i strasznie mnie namawia, abym sie przeprowadzila wraz z nasza 5 letnia corka. Wczesniej mieszkalismy w Anglii, znamy angielski, obecnie mieszkamy w polsce.(Nie dziala mi duze p, stad ta pisownia. Mam pytania 1. czy przedszkola w Szwajcarii sa platne. Ile to kosztuje. Czy warto poslac dziecko do prywatnego, angielskiego przedszkola, czy szwajcarskie w Zurichu sa ok, czy dogadam sie z przedszkolanka po angielsku.Ja nie znam niemie...
    • Witam, Rozwazam mozliwosc zlozenia podania o prace w Szwajcari, w Bernie, wszystko na razie teoretycznie ale chcialam sie dowiedziec jak tam jest, jak sie mieszka, zyje, za ile moze wyzyc rodzina powiedzmy 2+2. Czy ktos moze posyla juz dzieci do szkoly i do jakich, prywatne wygladaja fajnie ale sa drogie... Teraz mieszkam w Stanach. Dzieki PS. Przeczytalam info na stronie forum Polakow w Szwajcarii ale jakos nie odpisuja na moja prosbe o przyjecie do forum
    • Dziewczyny - szukam informacji z pierwszej reki. Od 4 lat mieszkam w Irlandii, teraz jednak moj maz otrzymal propozycje pracy na uczelni jako doktorant - wlasnie w Szwajcarii. Zastanawiamy sie, czy damy rade finansowo - nie znam realiow: cen wynajmu domow, przedszkola, kosztow utrzymania. Proponuja bardzo male pieniadze rzedu 1500 EU miesiecznie. Z tego co wiem jako zona nie bede miala prawa pracy (no i mamy 2.5 i 7 letnie dzieci). Poza tym podobno przyjazd do Szwajcarii to praw...
    • poszukuje kontaktu z mamami mieszkajacymi w Szwajcarii majacymi dzieci w wieku okolo 2-och lat.
    • Witam, Ciekawa jestem czy sa tu polskie mamy mieszkajace w Szwajcarii. Co porabiacie w wolnych chwilach? Znacie moze jakies fajne miejsa, gdzie wasze pociechy dobrze sie czuja i chetnie bawia? A moze zrobimy sobie liste polskich mam i kiedys sie spotkamy... Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedzi
    • witajcie, strasznie dlugo sie nie odzywalam, ale udalo mi sie w koncu zalatwic wszystkie formalnosci i moja 5-latka chodzi juz do przedszkola. Pozwolenie na pobyt mam na 9 miesiecy- co ciekawe czas liczony nie od daty zlozenia wniosku czy wydania ausweis, ale od deklarowanej daty przybycia do Szw., szkoda ze tego nei wiedzialam...W Ambasadzie w Warszawie chcieli, zebym przyjechala po wize, koszt 120PLN od osoby, tutaj tego nie wymagaja, wystarczy dokument z Amt fur Migration. Wszystko ...
    • Hej! Zgloscie sie mamusie mieszkajace w Szwajcarii. Kilka z nas juz sie odnalazlo i zdazylo poznac, ale moze jeszcze ktos dolaczy?
    • wydawalo mi sie ze kiedys jakis czas temu widzialam to posty mam stamtad.........
    • Wiem, że były już próby zebrania się osób żyjących w Szwajcarii, niestety nie udało mi się do nich dotrzeć. Mieszkam koło Zurychu, przeprowadziliśmy się to stosunkowo niedawno, więc nie znam jeszcze wielu osób. Zależy mi szczególnie na kontaktach z rodzinami z małymi dziećmi. Moja córeczka właśnie skończyła dwa latka, jest na etapie nauki mówienia. Ponieważ w domu słyszy trzy języki, więc na razie nie chcę jej dodawać do tego szwajcarskiej odmiany niemieckiego. Oczywiście najbardz...
    • Witam Was W planach mamy przeprowadzke do Zuerichu. Jada z nami 2,5 roczna corka i ok2-3 miesieczny dzidzius (jeszcze nienarodzony:). Wiem, ze ubezp. w Szwajcari jest drogie. Chcialabym sie dowiedziec jak wy sobie radzicie z lekarzami przy tak malych dzieciach, ktore czesto choruja przeciez. Mam pytanie jakie Wy macie ubezpieczenie i jak to w praktyce wyglada, tzn. wizyty u lekarzy i koszty i wogole wszelkie informacje. Boje sie ze przy 2 dzieci beda wysokie koszty.Dodatkowo noworodek ...
    • Niedlugo bedziemy sie zaopatrywac w niezbedne rzeczy dla maluszka. Mieszkamy w Szwajcarii, ale tu strasznie drogo i pomyslalam sobie, ze moze dobrze by bylo wybrac sie na zakupy do Wloch - To tylko 1,5 godzinki samochodem, a jeszcze nam zwroca VAT :-). Czy ktoras z Mam moze polecic jakis dobry sklep z meblami dla dzieci i innymi drobiazgami typu wanienka itp.? Najblizej nam do Como, Mediolanu - cos w tych okolicach. Pozdrawiam upalnie, Dorotka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się