Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      szwecja

szwecja

(11 wyników)
    • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4481684.html Ciekawe po co wyjezdzaja jak w Polsce tak swietnie zarabiaja?A jeszcze Szwedzi zadowoleni z pracy polskich lekarzy!
    • wiadomosci.onet.pl/2128145,12,sukces_polskiego_lekarza__najlepszy_w_szwecji,item.html no cóż.. "nie dla psa kiełbasa"
    • www.tinyurl.pl?kNEfSHGq W skrócie: zawodnik odbywających się tam Mistrzostw Świata ulega kontuzji, potrzebny jest rezonans ręki i co? Okazuje się że w Goeteborgu nie można wykonać badania..... bo jest niedziela. Wyobrażacie sobie co by było gdyby taka sytuacja nastąpiła w trakcie Euro2012?
    • a propos wątku szwedzkiego. Polityka nr 38, tekst "Szwedzki dla początkujących" (artykuł niedostępny na stronie internetowej Polityki). Rzecz traktuje o polskich lekarzach w Szwecji. Generalnie powtarza znane fakty, tzn. obopólne zadowolenie Polaków i ich nowych pracodawców. Niemniej jednak, podtytuł brzmi "w pół roku nauczysz się zasad obowiązujących szwedzkich lekarzy. Uważaj jednak, mogą być dla ciebie szokujące." I co czytamy w związku z tym? Osiem punktów, tych niby szoku...
    • "Finansowanie praktyk lekarzy rodzinnych w Szwecji odbywa się z kilku źródeł. Obecnie kapitacja roczna na pacjenta w wieku 7-75 r.ż. wynosi 1 pkt., czyli 456 SEK (tj. około 210 zł rocznie). Na opiekę nad podopiecznym w wieku 0-7 lat przyznawane jest 1,5 pkt., w wieku 75-80 r.ż - 3 pkt., natomiast powyżej 85. r.ż - 4 pkt. W sumie - praktyka może otrzymać rocznie (na 1.800 pacjentów) max. zapłatę za 2.376 pkt., czyli ok. 500 tys. zł!" - pisze Główny Negocjator Porozumienia Zielonogó...
    • Mam pytanie, jak dziala sluzba zdrowia w Unii Europejskiej? Skoro sa otwarte granice do kazdego z panstw w UE, tzn ze mozemy np jechac sobie do dentysty w Niemczech i zostana pokryte nasze koszty leczenia? Jak to dziala? Ktos wie cos na ten temat?
    • Placa 1 500 zl na reke, do tego dochodza dyzury. Szpital zalatwia hotel, dalsze ksztalcenie sie itd A chetnych brakuje... miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2280107.html Ukrainki na pewno sie uciesza. A moze wroca niektore pielegniarki z zagranicy kiedy dojda do wniosku, ze podcieranie pup w domach starcow nie jest tym, o czym marzyly cale zycie...
    • Pierwszy raz w życiu lekarz zaproponował mi profilaktyczne badania!!! Przy kontroli wzroku, pani doktor szczegółowo wypytała się mnie o wady genetyczne i choroby oczu w rodzinie. Kiedy jej powiedziałam, że mojemu stryjowi usunięto oko z powodu nowotworu - sama zaproponowała mi dodatkowe badania. Nie mogę wyjść z podziwu. No i mamy pierwszą jaskółkę :)))
    • Jak juz wszyscy polscy lekarze z Polski wyjada to zaczna przyjedzac lekarki z Rosji : www.elenasmodels.com/doctors.htm Jak moge poczekac i tak sie lecze w Szwecji ! cienias
    • Hej, przeparszam, ze sie do Ciebie z ta prosba zwracam, ale wlasnie zrozumialam czemu np. poloznik czasem pisze cos do mnie odpowiadajac mi na posty, ktorych ja nie pisalam albo nazywa mnie w niektorych postach wlasnie "Vacia". Na poczatku myslalam, ze po prostu przekreca moj nick albo, ze cos mu sie myli, ale teraz widze, ze myli mnie z Toba i czasem kieruje cos do mnie na jakis temat, w ktorym ja sie w ogole nie wypowiadalam, odpowiadajac niby mi ( choc to nie jestem ja) czesto przez ...
    • Hej, jestem studentka trzeciego roku medycyny. Czarno widze moja zawodowa przyszlosc w Polsce. Z ostatniego wstepniaka do Polityki widze, ze powinnam myslec o udaniu sie zagranice w celach zawodowych. Mysle o Skandynawii, choc nie wykluczam innych mozliwosci. Wiem, ze to forum odwiedzaja lekarze z Polski, ktorzy wyemigrowali "za chlebem". Czy udzielicie duzo mlodszej kolezance rady, jak w polowie studiow moge zaczac przygotowywac sie do poszukiwania pracy zagranica? Czy mam jakies...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się