szwecja

(12 wyniki)
  • dla mnie wniosków bo pewnie ci co byli to wiedzą. POnieważ jakis czas temu w jakiejś dyskusji było tutaj goraco o Szwecji i jak oni porządnie jezdzą, potem udowadniane było że ich na to stać z uwagi na drogi i mały ruch itd itp to możliwość skonfrontowania tego z rzeczywistoscią była bardzo miła. Otóż wylądowałem sobie w środę w Malmo i musiałem dojechać na spotkanie Lidkoping (niestety bilet do Gotteborga kosztował majątek wiec padło na Malmo i wynajęte auto), z lotniska na miejsce mi...
  • Podobno drakońsko. Podobno bez litości. Podobno wystarczy przekroczyć o 0,1 km/h i licytują majątek rodziny i przyjaciół, a Mordercę Drogowego osadzają na długie lata w twierdzy... :P
  • Ponieważ dyskusja w wątku pod tytułem "szwedzka wizja zero" sięgnęła dna i pięciu metrów mułu oraz ponieważ nic nie gwarantuje, że także inne, z początku wyglądające obiecująco wątki nie zostaną sprowadzone do tego samego poziomu, pozwolę sobie pospamować (tiges może wybaczy) i zapodać kilka suchych danych, które co inteligentniejszym osobnikom pozwolą nie utracić kontaktu z rzeczywistością. Otóż, GUS (Główny Urząd Statystyczny) corocznie publikuje wiele różnych ciekawych danych statystyczny...
  • podając w trasie przewidywany czas przejazdu? Tak sie zastanawiam bo uczestnicząc biernie w dyskusji o Szwecji i siedząc jednoczesnie w domu z anginą pozwoliłem sobie na porównanie czasów przejazdu ze Sztokholmu do największych miast szwedzkich do czasu przejazdu z Warszawy do najwiekszych miast polskich. I mimo że ci Szwedzi przecież jezdzą wolniej (bo sie zabijają 5x rzadziej) to do celu wg google.maps dojezdzają zawsze godzine czy dwie szybciej mając tyle samo km. To jak? Szwedzi wymysli...
  • Wiem, że było już o Szwecji wiele razy na tym forum. Ciekaw jestem jednak, [b]czy wierzycie, że, że podobne efekty można by było osiągnąć przy zupełnie odwrotnych założeniach?[/b] Cytuję z "Polityki": [i]Jednym z pierwszych założeń Wizji Zero było przeniesienie odpowiedzialności za bezpieczeństwo na drogach z kierowców na państwo i jego ustawowe organy. Politycy, zarządy i projektanci dróg powinni tak organizować ruch, żeby do wypadków nie dochodziło. [/i] pozdrawiam, tomek
  • Pod linkiem kolejny dowód na to, że obowiązkowe kamizele dla rowerzystów to chory pomysł.. www.mmszczecin.pl/24021/2009/3/25/odblaskowy-aniol-wrocil-do-szczecina-wideo?districtChanged=true Jest to już kolejny wypadek, o którym słyszę, gdzie potrącony został rowerzysta w kamizelce, a więc raczej bardzo dobrze widoczny.. Swoją drogą.. Dziwię się, że po takim zdarzeniu, rowerzysta dalej brnie w swoje i mówi, że odblaski to bezpieczeństwo..
  • Jak jezdzic na dwupasmowych rondach? Ja sobie radze z tym tak. Jesli jezdze w Skandynawii to nie ma problemu, samochod bedacy na rondzie ZAWSZE ma pierwszenstwo przy zjezdzie z ronda niezaleznie na ktorym jest pasie, tzn. na wewnetrznym czy zewnetrznym (o ile znaki poziome czy pionowe nie steruja tym inaczej). Jesli natomiast jezdze w Polsce lub we Wloszech to jak ognia unikam wewnetrznego pasa, z niego nie da sie zjechac! W Polsce lub we Wloszech po zewnetrznym pasie na rondzie mozna j...
  • ekole chcą przesadzić paryżan na rowery - bonne chance ! ;) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3915201.html
  • Wisi pieszy nad krawężnikiem (w miejscu, gdzie przejścia nie ma). Środek ciężkości ma dokładnie na krawędzi. Całym sobą pokazuje kierowcy: "Popatrz, jak się spieszę!". Kierowca zwalnia, bo jeszcze mu się ten pieszy przewróci tuż przed kołami i nieszczęście gotowe. Przejeżdża powoli i ostrożnie. Zresztą nawet jeśli zdecyduje się przepuścić pieszego (mimo że nie ma przejścia), to i tak wyhamowanie będzie trwało dłużej, pieszy przecież nie zdecyduje się przejść, póki samochód się nie...
  • Coraz to widze argument w dyskusji tytulowej: Zobacz sobie (idioto) na mapie (na globusie) gdzie leza kraje skandynawskie (Szwecja). Przyznam, ze nie rozumiem co ma polozenie geograficzne Szwecji do obowiazku zapalania swiatel w dzien latem? Ktos szermujacy argumentem potrafi dopowiedziec co ma na mysli?
  • Mam takie pytanie: czy jak obok ulicy wybudowano rownolegle do ulicy sciezke rowerowa, to rowerzysci musza z niej (i tylko z niej) korzystac? Bo juz pare razy mialem do czynienia z taka sytuacja, ze rowerzysta (przewaznie jakis rowerowy kurier) zamiast po sciezce jechal prawym pasem ulicy, tamujac oczywiscie ruch, gdyz samochody musialy go wyprzedzac, ergo zjezdzac na krotko na pas sasiedni! Jesli nie ma takiego obowiazku, to po co budowac te sciezki? Takie przypadki zdarzyly mi s...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się