walia

(11 wyników)
  • Witam, niedługo planujemy przenieść się całą rodziną właśnie do Walii. Obecnie mieszkamy w Londynie. Mam strasznego stresa i mnóstwo pytań. Mam dwie córki 7 i 1,5. Zmiana szkoły dla córki wydaje mi się koszmarem. Poza tym bardzo chcę tam zamieszkać. Więc szukam mam które co nieco mi opowiedzą i pomogą w odnalezieniu siebie i wszystkiego :). Serdecznie pozdrawiam i liczę , że jakaś mama napisze. Gośka
  • No i zapadla rodzinna decyzja. Od przyszlego roku zaczynamy rozgladac sie za domem w mojej ukochanej Polnocnej Walii. Jest tu moze jakas osoba z Walii (szczegolnie Polnocnej) bo mam kilka technicznych pytan szczegolnie do mam z malymi dziecmi. A moze ktos bez tego wie jak to wyglada w kwestii jezykowej, w szkole, czy sa klasy z wykladowym angielskim, szczegolnie w malych miejscowosciach.Jak Wy sobie radzicie z bariera jezykowa? czy moze uczycie sie walijskiego? Pozdrawiam
  • chcielibysmy sie z mezem gdzies przeprowadzic, bo Irlandia Pl nam sie juz znudzila (ciagle konflikt protest.-katol., brak multikult., okropna pogoda). Myslimy o Niemczech, ale poniewaz na mysleniu sie konczy, to moze pd Anglii lub Walii Gdzie jest: - ladna pogoda, duzo slonca, turystow, - male miasteczko do 30 tys. mieszkancow, - spokojna okolica, bezpieczna, odp. dla dzieci, duzo zieleni - no i ...gdzie nie jest b.drogi wynajem domow Hmm, istnieje takie miejsce?
  • Pomysl urodzi sie wczoraj i szybko trzeba cos zdecydowac, zeby maz mogl dostac urlop tak od reki:). Sprawdzamy, szukamy, czytamy - wiem, ze byly takie watki, ale moze cos na swiezo mozecie polecic, bo wlasnie wrocilyscie. Mysle o domku lub karawanie w Walii-rzuccie konkretna nazwa - nie miasta/miejscowosci, ale tych, co oferuja noclegi. Przymierzam sie do polecanych przez Edyte Haven, ale moze cos innego...
  • Wstrzasnela mna historia April :( Niewyobrazala tragedia. Skad sie biora tacy zwyrodnialcy, ktorzy kradna dziecko rodzicom sprzed drzwi domu? Czym bo juz na pewno nie kim trzeba byc zeby dopuscic sie takiej zbrodni? Nie umiem powstrzymac lez, nie moge sie pozbierac, wyobraznia pracuje tym bardziej, ze mam coreczke w podobnym wieku. Biedne Malenstwo, niewyobrazalna tragedia Rodzicow. Modle sie za za nich, chociaz w takich chwilach przestaje wierzyc, ze Bog istnieje. O 19 zapalilam swiate...
  • Witam Mamusie, na trochę zniknęłam, przeprowadziłam się w tym czasie z Polski do Walii, nareszcie po 3 tyg. doczekałam się netu, mam nadzieję że mnie jeszcze troszkę pamietacie i bedziecie mnie wspierać tak jak do tej pory a nawet silniej... Wiki od wtorku idzie do 1 klasy Primary School, jakieś nowe przeżycia dla niej i dla nas, cholernie tu wietrznie i deszczowo w tej Walii, ale sympatycznie :). Aha, no i mieszkam pomiędzy Llanelli i Carmarthen, jak ktoś wie, gdzie są w pobliżu...
  • Szukam tematu,ktory byl kiedys na forum-miejsca wycieczkowe dostosowane do wozkow-nie moge znalezc tego watku:( Mam na mysli atrakcje plenerowe,nie muzea:) Co polecacie ciekawego dla 5 latki i malucha? Rejon glownie Szkocja, ale nie tylko-chetnie tez Lake District.
  • Wystarczy juz Walii i teraz troche angilelskich plaz sie nam zachcialo a zeby nie bylo daleko do domu to w Somerset najlepiej, tylko, prosze, nic typu Weston super Mare, juz bylismy i miejskich nie lubie, wiec co polecacie?
  • Ale się cieszymy (my 3 kobietki), mąż i tatuś wraca w piątek z Anglii!!!! Wytrzymałyśmy same calutki roczek, były gorsze i lepsze chwile, więcej tych gorszych... A teraz wraca i nas tam zabiera! Tylko najlepsza heca to taka, że mieliśmy mieszkać pod Stratford upon Avon, a męża przenieśli i wylądujemy w ...Walii... Może założę nowe forum "Matki Polki w Walii"? :)) A będę tam sama? Kto jeszcze jest z Walii? (narazie nie wiem koło jakiego miasta, ale w piątek dowiem się szczegółów). ...
  • Drodzy rodzice dzieciaczkow w Reception class. Moja mala od trzech dni uczeszcza do Infant school. Przez pierwszy tydzien zostaje od 8.50 do 1 pm. Potem juz do 2.50pm. Kazano mi przyniesc pierwszego dnia szorty i bluzeczke do cwiczenia, ale butow nie, dzieci cwicza bez butow, czy u Was tez tak jest? Druga rzecz-posilki. Wiem ,ze mala dostaje owoc i mleko. Szkola jest baezplatana; na ten owoc tygodniowo daje 1 funta(nie mam nic przeciwko),natomiast jakos nie moge z nimi sie dogadac odno...
  • nadchodzą dwa długie,kwietniowe weekendy,a my nie mamy pomysłu co robić.chcielibyśmy wyjechać,ale pytanie dokąd?Tu z pogodą może być różnie.Poza tym południe,kornwalię,snowdonię,szkocję mamy już zaliczoną.Myślimy o wyjeździe za granicę, preferujemy podróz autem.Może macie jakieś fajne pomysły.dodam,że jest nas troje,córcia ma 14mscy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się