Gość: erwu IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.11.11, 18:39 Pure na rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
talachai Re: Zupa ziemniaczana 2 19.11.11, 10:06 Zamiast smietany dodaje serek typu filadelfia, a zamiast z boczkiem jemy z groszkiem ptysiowym Acha no i dodaje mala kosteczke masla ziolowego, tak na smaczek. Pychotka! Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ritz Zupa ziemniaczana 2 IP: *.217.146.194.generacja.pl 19.11.11, 16:34 W zasadzie można się przyczepić do nazwy tej zupy, gdyż – owszem – jest to najbardziej ziemniaczana zupa pod słońcem, ale ma nazwę własną: Vichysoise. Odrobina historii: Cesar Ritz (1850–1918), założyciel znanej sieci hoteli za podstawę swojej działalności przyjął zasadę, że serwowane w nich dania powinny być nieskomplikowane co do składu i przygotowania. Przepis na tą zupę był pilnie strzeżoną tajemnicą Nowojorskiej restauracji Ritz-Carlton, a znamy ją dzięki zwolnionemu pracownikowi kuchni, który postanowił się zemścić, ujawniając przepis. (z książki "Ziemniaki". str. 6, tłum. Jarosław Mirkowski, wyd. PRINT, 1993) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM. Zupa ziemniaczana 2 IP: *.toya.net.pl 19.11.11, 17:18 Najprostsza ziemniaczana- 0,5kg ziemniaków, 0,5l wody, kubeczek słodkiej śmietanki (zdarza mi się robić z kwaśną), kostka rosołowa/warzywna lub łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku. Ziemniaki ugotować, zmiksować na pure ze śmietanką, dosmaczyć przyprawami. Podaję (samej sobie) z groszkiem ptysiowym, z posiekanym szczypiorkiem lub bazylią, z grzankami z chleba. Niezła podstawa do kombinacji- gotowałam z brukwią, z porem, z marchewką:) Zawsze fajna. Odpowiedz Link Zgłoś