Dodaj do ulubionych

Kugiel ziemniaczany

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 21:52
Doskonały przepis, wypróbowany. Jednak jeszcze lepiej smakuje kugiel jaśli
doda się do niego trochę mięsa, boczku wędzonego, pokrojonych różnych wedlin.
Zapewne już nie będzie to przepis kuchni żydowskiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: naj Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:56

      kugiel jest potrawą żydowską robiony z tartych ziemniaków na kaczce lub gęsi
      z cebula posiekana nie musi być drobno,piprz,sól,manna ,jajka na surowo mleko
      lub śmietana.
      zamiast kaczki i gęsi mogą być żeberka wiep.i po trochu np. nóżki,ogonek
      golonko,troszkę cielęciny.
      • Gość: aga 66 Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 23:52
        na pewno kugel jest z PRZEDBORZA(miasto k/Radomska).ziemniaki,mięso,cebula i przyprawy.coś w rodzaju dużego placka ziemniaczanego.
    • Gość: naj Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:58
      kugiel jest potrawą żydowską robiony z tartych ziemniaków na kaczce lub gęsi
      z cebula posiekana nie musi być drobno,pieprz,sól,manna ,jajka na surowo mleko
      lub śmietana.
      zamiast kaczki i gęsi mogą być żeberka wiep.i po trochu np. nóżki,ogonek
      golonko,troszkę cielęciny.
      • Gość: misia Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 21:21
        nie piszcie bzdur jakie żeberka wiepszowe kuchnia żydowska nie zawiera
        wiepszowiny
        • Gość: emanuella4 Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 19:28
          Kugiel pochodzi z okolic Przedborza i z samego Przedborza.Rzeczywiście jest to
          potrawa żydowska.Żydzi dodawali do kugla kaczkę,gęsinę,baraninę.Polacy
          unowocześnili przepis i dostosowali go do swojego upodobania i zamiast drobiu
          dodali mięso wieprzowe z kością(bo takie musi być dodane)pokrojone na
          kawałki.Można dodać golonkę,ogonki,żeberka i inne mięso wieprzowe(ale najlepszy
          kugiel jest z wieprzowego mięsa mieszanego.Często robię kugla w domu chociaż
          jest czasochłonny,ale efekt kulinarny obłędny.A ja dodaję do kugla
          żeberka.Warunek mięso musi być z tłuszczem.
          • Gość: emanuella4 Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 19:35
            Zapomniałam dodać,że do kugla dodaje się ani kaszy manny,ani jajek.Do kugla
            dodajemy do utartych ziemniaków cebulę,sól pieprz,no i mleko jeżeli ziemniaki
            mają mało wody po starciu.Ziemniaki ściera się na tarce jak na placki ziemniaczane.
          • Gość: Serafin Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 15:14
            Droga Emanuello4, mój znajomy pochodzi z okolic Przedborza i często chwalił się, że jada właśnie rzeczony kugel. Czy byłabyś tak uprzejma i udostępniła mi przepis na to cudo, tak by i mnie udało się go raz zaskoczyć?

            Pozdrawiam
            Serafin
            • Gość: pigwa3 Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.17, 01:57
              KUGIEL PIECZEMY W TEN SPOSÓB:OKOŁO 5 KG ZIEMNIAKÓW TRZEMY NA TARTCE I ODCEDZAMY JE NA SITKU, WODĘ Z NICH ZATRZYMUJEMY ŻEBY SIE ODSTAŁA I MIERZYMY , TYLE SAMO CO ODLEWAMY WODY DODAJEMY GORĄCEGO MLEKA DO ZIEMNIAKÓW. DO TEGO DZIEŃ WCZESNIEJ OSOLONE , POPIEPRZONE WEGETĄ OBSYPANE I POKROJONE ŻEBERKA Z CHŁODNI OKŁO 2 KG, KILKA CEBUL 4-5 , SÓL I PIEPRZ DO SMAKUI DODAJEMY TEN ODSTANY OSAD CZYLI MAKE Z SOKU ZIEMNIACZANANEGO .GĄSIARĘ SMARUJEMY SMALCEM . UKŁADAMY W GĄSIARCE NAJPIERW WARSTWĘ ZIEMNIAKÓW, A NASTĘPNIE ŻEBERKA, I TAK DALEJ NA GÓRZE MA BYC ZAKOŃCZONE TEZ ZIEMNIAKAMI .
              JA DODAJE CZASAMI GOLONKE POKROJONA BEZ KOSCI TEZ OSOLONA I OPIEPRZONA JAK ŻEBERKA , A CZASAMI NÓŻKI WIEPRZOWE NA PÓL ROZŁUPANE NA DNO GARA OCZYWIŚCIE ZASADA JEST: NAJPIERW WARSTWA ZIEMNAIKÓW ZAWSZE JEST PIERWSZA I TYM SAMYM KOŃCZYMY.
              WSZYSTKO TO WSTAWIAMY NA 6-8 GODZIN DO PIEKARNIKA NA NOC I RANO GOTOWE LUB NA DZIEŃ I GOTOWE NA KOLACJE.
              KUGIEL LUBI TŁUSZCZ ŻYDZI DODAWALI GĘSINY ( A JEST TO ŻYDOWSKA POTRAWA) ,CZASAMI DODAJĄ KACZKI I TEZ JEST SUPER.

              ( PRZEPIS Z OKOLIC PRZEDBORZA)

              Pamiętaj najpierw jak wstawiasz do pieca to temperatura na maksa, a później jak sie wszystko zagotuje to zmniejszasz na 80 stopni i zostawiasz na kilka godzin.Palce lizać Ja kiedys sledziłam kugiel w necie przez kilka dni i wszystko to wybrałam z kilku przepisów.Jest wspaniały-polecam.

      • Gość: emanuella4 Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 19:40
        Sory ,ale do kugla nie dodaje się ani cielęciny,ani wołowiny bo jest to mięso
        ciężkostrawne i suche.
    • goldenwomen Re: Kugiel ziemniaczany 08.12.05, 13:13
      najlepszy jest na golonce! no palce lizac!
    • Gość: gosc Kugiel ziemniaczany IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.11.07, 12:25
      To nie jest przepis na kugiel a cos co byc moze na troche wspolnego
      z baba ziemniaczana!!!!Po pierwsze do kugla nie dodaje sie zadnych
      jajek, do masy ziemniaczanej wrzuca sie surowe zeberka.Karygodnym
      grzechem jest piec go w zarootpornym naczyniu.A nabardziej smieszy
      mnie czas pieczenia w tym przepisie, jesli ktos ma ochote na danie z
      surowych ziemniakow to smacznego
    • Gość: connoisseur Mąka macowa - no no! IP: *.vide-sat.pl 27.09.08, 14:55
      .
    • Gość: monia Kugiel ziemniaczany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 16:41
      hm a mleko? ja mam przepis z mlekiem i pieczarkami.to pewnie
      wariacja kuglowa

    • Gość: emanuella4 Kugiel ziemniaczany IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 19:15
      To nie jest kugiel ziemniaczany tylko babka ziemniaczana.Kugiel ziemniaczany
      robiony jest z mięsa i ziemniaków przekładany tak jak tort i pieczony w
      piekarniku lub tak jak z miasteczka,w którym mieszkałam nosiło się do
      pieczenia kugiel do piekarni.
      • Gość: lubczykiwanilia Re: Kugiel ziemniaczany IP: 91.198.246.* 10.04.15, 15:44
        Hej do piekarni się nosiło bo piece domowe były słabe :p Przynajmniej za czasów mojej babki. U mnie sie robiło tylko ziemiole.
    • Gość: emanuella4 Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 19:42
      To jest przepis na placek ziemniaczany,a nie na kugla.
    • Gość: Teddy2000 Kugiel ziemniaczany IP: *.208.129.23.getinternet.no 13.08.11, 20:53
      Ja mieszam starte ziemniaki z pieczonymi kawalkami miesa lub kielbasy i dopiero pieke w piekarniku. Jak wystygnie, to kroje w plastry okolo 2 cm grubosci i obsmazam na patelni na chrupiaco przed podaniem. Pycha.
    • Gość: kasik Kugiel ziemniaczany IP: *.ingram.com.pl 22.09.12, 21:19
      Tak, mieszkałam w Radomsku jakieś 20 km. od Przedborza, kugiel zrobiony przez rodowite Przedborznki jest wyśmienity. Wydaje mi się, że ... napewno tam nie było tylu jajek ...gdyż ciasto było luźniejsze choć w miarę zbite, nięsko się rozpływalo w ustach, tradycyjną gęsinę zastąpiły innne mięsa ...drób w sensie kury odpada, ale łopatka żeberka mniam mniam.

      Podaję mój przepis:

      5 kg ziemniaków
      1,5 mięska - jak chcecie wg. tradycji to gęsina lub kaczuszka .. ., ja wolę jednak świnkę z tradycyjnego chowu z tłuszczykiem (przepraszam Rabi :-), ale kultura inna i żołądki inne :-)).
      na taką ilośc 1 jajko w porywach do 2 ... troszkę mąki, może być tortowa :-) na oko posypuję masę.
      popieorzeć, dobrze posolić ahhhaaa/... jak zcieram ziemniaczki to przy okazji zcieram ok. 1 dużą cebulkę (fajnie ją czuć w kuglu) dobrze starte ziemniaki należy popieorzeć.

      Mięko :-) ja bejcuję w rozmarynie tymianku i czosnku i odrobinie ol. lnianego przez ok 12 g. - to raczej ttaki mój wymysł :-) ale mięsko jest przepuszne :-)

      ok godz. 23.00 starte ziemniaki i zmieszne z tym mięcho w pięknym naczyniu zwanym garem wstawiam do piekarnika na całą noc. generalnie ja się boję i nastawiam temp. 150 st.C natomiast temp. dla odważnych to ok 200 stC i tak się "robi potrawa do rana " rano się cieszymy, że chałupa nie spłonęła, a wieczorem pijemy bo mamy niestrawność :-) Pozdrawiam
      • condor Re: Kugiel ziemniaczany 28.05.13, 15:32
        Jestem rodowitym przedborzakiem i kugiel jadłem od zawsze. Choć teraz mieszkam poza swoim miastem to czasem piekę tę najwspanialszą na świecie potrawę. Zanim podam przepis sprostuję tylko że z Przedborza do Radomska jest nie 20 a 33 kilometry i dodam jako ciekawostki że w przedborskim ratuszu 29 lipca 1423 roku zostały nadane prawa miejskie dla wsi Łodzia - obecnego miasta Łódź. Trochę wcześniej 08.09.1370 Kazimierz wielki przebywający na przedborskim zamku wybrał się w okoliczne bory na polowanie i tam nieszczęśliwie spadając z konia złamał nogę, co przyczyniło się bezpośrednio do jego śmierci.

        Przepis na kugiel
        Ziemniaki, ze dwie spore cebule i kilka ząbków czosnku ścieramy na tarce i wkładamy do dużego, najlepiej ciężkiego emaliowanego garnka gdzieś do 2/3 wysokości. W kostkę kroimy mięso, ja bazuję na wieprzowinie a konkretnie - golonka albo trochę świńskiego ryja z kością oczywiście, żeberka, trochę łopatki. Mieszamy mięso z masą ziemniaczaną lub jak kto woli można ułożyć warstwami. Przyprawiam solą i pieprzem. Jeżeli ziemniaki są zbyt wodniste to trzeba trochę wody odlać, a jeśli są za suche to dodaję mleka.
        Uwaga ! Przed włożeniem masy do garnka dobrze jest wysmarować jego spód i boki smalcem, a całość przykryć papierem do pieczenia i mocno zawiązać sznurkiem żeby jak najmniej pary wydostawało się podczas pieczenia.

        Pieczenie
        Cały dowcip polega na tym żeby najpierw przez około godzinę (zależy jak duży gar pieczemy) cały ten kugiel pogotować więc temperatura na 250 stopni i gotujemy. Po godzinie zmniejszam do 100 stopni i przez kolejne 5 godzin (duży garnek) mój kugiel spokojnie się piecze. Gotowe.

        W sobotę przedborzanie zanoszą swoje garnki z kuglem do piekarni i tam proces pieczenia jest podobny. Kugle wkładane są do rozgrzanego pieca, potem wygarnia się węgle i do rana piec chlebowy stygnie a kugle wolno się dopiekają.
        Smaku kugla nie da się porównać z niczym innym. Jest to potrawa kompletna - jak dla mnie genialna, a trochę w życiu różności popróbowałem ;)
        Smacznego !
        • Gość: Mniunia Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.05.14, 22:34
          Oj tak :-) kugiel w piecu chlebowym to jest to. Żaden piekarnik. Babcia z Policzka zawsze dawała ziemniaki, żeberka, jajko, cebule, przyprawy, śmietanę i smalec. Wszystko piekło sie w nocy z piątku na sobotę po kilku bochenkach chleba. Nie zapomniany smak :-) babcia wiedziała zawsze kiedy będę i piekła ten mój przysmak :-) jakoś tak dała mi przezwisko "kuglara" ;-)
        • dor_ro Re: Kugiel ziemniaczany 16.03.15, 11:42
          witam serdecznie proszę napisać tak na 5 kg ziemniaków to ile trzeba mięsa?
          • Gość: lubczykiwanilia Re: Kugiel ziemniaczany IP: 91.198.246.* 10.04.15, 15:47
            ile sie chce :)
          • Gość: pigwa3 Re: Kugiel ziemniaczany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.17, 02:07
            około 2 kg miesa może byc troszkę więcej ,żeberka połowe i golonki ze 2 ( bez kosci pokrojone )
    • Gość: opolanka kugiel IP: *.252.18.9.internetia.net.pl 22.10.15, 19:50
      Kugiel przedborski jest najlepszą potrawą pod słońcem pochodzę z łączkowic i niestety jem go tylko raz do roku jak przyjeżdżam na Wszystkich Świętych
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka