Gość: gosc IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.12.07, 15:35 Co zrobic aby pyzy ziemniaczane nie ciemniały???? Zrobiłam ostatni i zrobiły sie czarne. prosze o rade. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: pyzy ziemniaczane 05.12.07, 15:45 no jeżeli z ziemniaków surowych to nie ma przebacz. Przecież takie pyzy/kluski nie od parady noszą nazwę (w zależności od regionu) :czarne, szare, żelazne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: pyzy ziemniaczane IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.12.07, 17:34 No tak ale czasami wychodza jasne, a czasami ciemne. ostatnio piekłam babke ziemniaczana to zrobiła sie doslownie czarna.nie bardzo ładnie to wygldało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: citryna Re: pyzy ziemniaczane IP: *.aster.pl 05.12.07, 18:13 Moze to zalezy od ziemniaków? Sprobuj dodac kropelke soku z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: pyzy ziemniaczane 06.12.07, 16:00 niedawno pisałam na którymś kulinarnym forum na ten temat. W jakiejś "babskiej" gazecie radzono, aby do ziemniaków zetrzeć kawałek marchewki. Spróbowałam: działa. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: pyzy ziemniaczane 06.12.07, 16:03 to samo dotyczy startych ziemniaków na placki, które nie są od razu smażone z całej porcji. Odpowiedz Link Zgłoś