Dodaj do ulubionych

uwaga na wentylację helios

IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.13, 23:09
Uwaga na wentylację mechaniczną HELIOS. Większość developerów stosuje ten typ wentylacji w aktualnie budowanych inwestycjach. Wentylacja HELIOS charakteryzuje się tym że posiada na dachu budynku centralny elektromechaniczny wentylator, dodatkowo w każdym lokalu ma dodatkowe lokalne elektromechaniczne wentylatory w kratkach wentylacyjnych.
Wentylatory pracują 24h na dobę 7 dni w tygodniu 365 dni w roku zużywając energię za która płaci nieświadomy lokator. Przkładowa moc wentylatora Helios 18W :0,018kwhx24hx365dnix2x0,32zł= okolo 100zl/rok. Wentylatory huczą 24h na dobę co jest nie do wytrzymania szczególnie w nocy.Ponadto zastosowane silniki dobrze jeśli wytrzymają rok, pożniej wymiana konserwacja i producent ponownie jest zadowolony. Filtry wymagają czyszczenia.A to wszystko wynika z chęci zysku developerów i zaoszczędzenia na średnicy komina, średnicy rury wentylacyjnej do której podpinają cały pion. Nikt nie bierze pod uwagę kosztów i i dyskomfortu jakie będą mieli użytkownicy takich rozwiązań. Jednym słowem pytajcie o wentylację podejmując decyzję o zakupie mieszkania.
Obserwuj wątek
    • Gość: (gość portalu) Re: uwaga na wentylację helios IP: *.home.aster.pl 02.02.13, 09:13
      Słuszna uwaga, warto na to zwrócić uwagę.

Mój blok sprzed 10 ma taką właśnie wentylację i w nocy strasznie wkurzał mnie szum wiatraków. Na szczęście wentylatory są u mnie na osobnym bezpieczniku, więc miałem jak je wyłączać (wtedy wentylację nadrabiałem szeroko otwartymi oknami). Z kolei koleżanka której teraz wynajmuję to mieszkanie przez miesiąc się nie zorientowała, że ustrojstwo non stop chodzi, czyli tolerancja jest różna. Ja już bym takiego nie chciał.

Z silnikiem na szczęście nie jest źle - przez te 10 lat nie trzeba było nic naprawiać.

Nie mam dostępu do specyfikacji moich wentylatorów, ale pierwsze co wygooglałem (www.el-team.com.pl/wp-content/uploads/2011/04/M1_Helios.pdf) bierze 5W na 1 biegu, czyli jakieś 14zł rocznie.
      • Gość: piotr Re: uwaga na wentylację helios IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.14, 18:37
        czyli jak jest prąd to pomieszczenia są wentylowane ,a co jak prądu zabraknie ? Przepisy budowlane jasno stawiają sprawe jeżeli chodzi o wentylację grawitacyjną -jest to wentylacja samoistna zaś stosowanie wentylacji wymuszonej powinno być zabronione
    • lenny.33 Re: uwaga na wentylację helios 04.10.14, 14:46
      Nadmienię, że ten niemiecki szajs w przypadku naprawy kosztuje ok. 120 EUR. Ktoś kto wymyśli zamiennik HELIOS'ów będzie bogatym człowiekiem. W moim bloku połowa mieszkańców ma uszkodzony co najmniej 1 wentylator. Każde mieszkanie ma po dwa (kuchnia i łazienka)
      • ooromciooo Re: uwaga na wentylację helios 14.02.16, 15:03
        Nie jest aż tak źle. Za serwis jednego wentylatora zapłaciłem 120 PLN, wentylator pracuje cicho jak nowy a serwisant zapewnił mnie że powinno wystarczyć na parę lat. Fajniejsza byłaby wentylacja grawitacyjna ale w polskim w polskim prawie dozwolona jest tylko dla pomieszczeń powyżej 3 metrów.
    • prezes_pan Re: uwaga na wentylację helios 20.02.16, 01:38
      U mnie na ostatnim piętrze ludzie zapłacili najdrożej za lokale, a wentylator helios na dachu huczy całą dobę tak, że słychać go jak cholera już na klatce schodowej! Nie wierzę, że w mieszkaniu mają ciszę. Do tego w lecie upał jak diabli. Nie wiem co ludźmi kieruje, że łaszczą się na ostatnie piętra.
    • mar.wasylewski Re: uwaga na wentylację helios 01.04.16, 14:22
      Kiedyś też takie mieliśmy, ale po remoncie w kamienicy wspólnota ustaliła że jest konieczna wymiana i zamontowali systemy wentylacyjne z vents24.pl/ narazie jest ok cicho i chyba oszczędnie.
      • colin83 Re: uwaga na wentylację helios 21.06.16, 10:12
        Ja też w tym sklepie robiłem zakupy nieduże bo tylko 3 wentylatory do mieszkania ale mogę polecić bo obsługa bardzo dobra, znają się na rzeczy.Kontakt i wysyłka bez zastrzeżeń.Polecam!
    • iwonka50 Re: uwaga na wentylację helios 09.06.16, 12:04
      A co jeżeli deweloper zataił fakt tej wentylacji w umowie deweloperskiej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka