Dodaj do ulubionych

płaszcz na zimę 50% wełny

20.09.17, 13:33
i 50% poliestru w składzie. Czy będzie ciepły? Duża jest różnica między takim, a całkowicie wełnianym? Proszę o poradę, bo zastanawiam się czy kupić (cena atrakcyjna 350 zł).
Obserwuj wątek
    • lodomeria Re: płaszcz na zimę 50% wełny 20.09.17, 14:00
      Przede wszystkim różnica jest taka, że sama wełna jest biodegradowalna, sam poliester recyklingowalny. Mieszanka może jedynie na wysypisko śmieci powędrować a płaszcz zbiodegraduje się dopiero po około 500 latach.

Co do tego, czy będzie ciepły, czy będzie się mechacił, wycierał nie ma prostej korelacji ze składem.
    • aqua48 Re: płaszcz na zimę 50% wełny 20.09.17, 14:00
      Raczej nie będzie ciepły. Powinien być w 100% wełniany i mieć dobre podbicie. Ale jeśli nie jesteś zmarzluchem, a zima będzie ciepła i lubisz porządne swetry, da radę. Tyle, że 350 zł za płaszcz z poliestru z domieszką wełny to nie jest atrakcyjna cena.
      • e_dyta27 Re: płaszcz na zimę 50% wełny 20.09.17, 14:16
        po przejrzeniu ofert sklepów mi się wydaje, że jednak tak. W zwykłych sieciówkach potrafią być płaszcze 100% poliestru za 400-500 zł
    • butch_cassidy Re: płaszcz na zimę 50% wełny 20.09.17, 14:31
      Mam taki płaszcz (już zrobiony z materiału odzyskanego z innych). Jest dość ciepły - na wielkie mrozy, to jednak kurtka lepsza, chyba że założę wełniany sweter i porządny szal, to ok. Mechaci się przeciętnie, raczej mniej niż więcej - po trzech sezonach dopiero zaczął delikatnie w newralgicznych miejscach . Ale ja nie noszę codziennie, to zastrzegam. To jeden z kilku ciuchów na jesień/zimę. Ale kosztował 120 zł w sieciówce (bez przeceny). I tyle jest wart. Nie wiem, czy za 350 bym kupiła. Serio wełnianych nie znajdziesz w tej kwocie? Jak to faktycznie okazyjna cena i fason, kolor Ci pasują, to wg mnie możesz wziąć.
    • anika772 Re: płaszcz na zimę 50% wełny 20.09.17, 15:16
      To zależy czy jest ocieplony i jak gruba jest ta tkanina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka