pastoraio 22.07.10, 16:08 witam czy mógłby ktoś przedstawić obraz jak wygląda życie dzieci nie uczęszczających na religię w szkołach podstawowych w Zamościu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kate0809 Re: religia w podstawówkach 24.07.10, 19:27 Myślę, że z obawy przed ostracyzmem frekwencja na katechezie (bo tym są te lekcje w rzeczywistości-prowadzone przez księdza katolickiego lub katechetę po KUL ) jest 100%. Ale może znajdą się rodzice, którzy wypowiedzą się na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter44 Re: religia w podstawówkach 25.07.10, 15:59 Oj, nie jest to (w Zamościu) temat bezpieczny dla wypowiadających się. kate0809 napisała: > > Myślę, że z obawy przed ostracyzmem frekwencja na katechezie (bo tym > są te lekcje w rzeczywistości-prowadzone przez księdza katolickiego > lub katechetę po KUL ) jest 100%. Ale może znajdą się rodzice, > którzy wypowiedzą się na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
pastoraio Re: religia w podstawówkach 25.07.10, 18:36 a dlaczego w Zamościu niebezpieczny? jest możliwość że przeprowadzę się z rodziną do Zamościa ale moja córka jest w 2 klasie i nie chodzi na religię a syn za rok zacznie i też nie będzie chodził czy wiesz coś może o utrudnianiu życia takim dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: religia w podstawówkach 25.07.10, 21:50 Wg mnie, nie powinno być żadnych utrudnień. Trzeba pójść do szkoły i poinformować dyrektora o tym fakcie. Może też warto porozmawiać z wychowawcą klasy. Po tych rozmowach dodatkowo upewnisz się jaka jest atmosfera .Jest też w Zamościu szkoła prywatna, z wysokimi ocenami - pod każdym względem. Także tolerancji. To ostateczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: religia w podstawówkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.10, 22:49 Bez obaw . Myślę , że wypowiedź skutera należy rozumieć w ten sposób że internetowe zamojskie fora nie są tak antyklerykalne jak centralne. Tu nikt nikomu nie narzuca światopoglądu i antyklerykalizm też nie jest obowiązujący, choć antyklerykałów też nie brakuje, jak widać po dwu powyższych wypowiedziach . Odpowiedz Link Zgłoś
kate0809 Re: religia w podstawówkach 27.07.10, 19:01 Już zaczyna się: antyklerykał, a może jeszcze jehowy, ateista i co tam jeszcze przyjdzie do głowy.A może to chrześcijanin nie uznający dogmatów kościoła katolickiego? Tu nikt nikomu nie narzuca światopoglądu i antyklerykalizm też nie jest > obowiązujący Tak rzeczywiście nie ma tu antyklerykalizmu, zgadzam się.Jest za to coś przeciwnego.Czy na pewno nikt tutaj nie narzuca światopoglądu? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: religia w podstawówkach 27.07.10, 19:37 Może zgódźmy się, że na zamojskim forum mamy dużą tolerancję religijną, czytaj zgodę na dyskusję uczestników na różne tematy związane z religią. Zdarzają się jednak wpisy fanatyków religijnych i dlatego napotykają one ostre odpowiedzi. Osobiście uważam, że ogólny obraz .... nie jest źle z tolerancją na forum. Znam osobiście dwie osoby promujące tu idee i akcje katolickie. Podziwiam ich przekonania, determinację i upór. Na co dzień są to mili ludzie, a na forum nie prowadzą dyskusji obrażających innych .Często nie można tego powiedzieć o ich adwersarzach, do których często i ja nalezę. Odpowiedz Link Zgłoś
mkoltun Re: religia w podstawówkach 26.07.10, 12:17 ja chodzilam do Społeczniaka i sama zdecydowalam, ze nie bede uczeszczac na religie, tylko bylam wtedy w 8 klasie. Nawet nie przynosilam zaswiadczenia od rodzicow. Pamietam, ze jak bylo nas w klasie ze 12 osob to chyba 4 czy 5 na religie nie uczeszczalo i problemu nie bylo. Ale nie wiem, jak to jest wsrod malych dzieci, ktore chcialyby miec komunie (czytaj prezenty). Odpowiedz Link Zgłoś
mkoltun Re: religia w podstawówkach 29.07.10, 16:36 Tu ciekawa dyskusja z forum edziecko. forum.gazeta.pl/forum/w,46,114558679,,jak_sa_traktowane_dzieci_nieuczeszczajace_na.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla do pastoraio IP: *.zamosc.mm.pl 02.08.10, 18:53 do której szkoły chodzą Twoje dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś