Dodaj do ulubionych

Boże Ciało w rodzinnych stronach

23.05.05, 15:45
Jeszcze nie jestem pewny ale mam nadzieję ,że uda mi się przyjechać w rodzine
strony na najbliższe Święto:-) .W czwartek mam nadzieję ,że będę mógł
uczestniczyć w procesji na którejś z pobliskich wsi , powiem Wam ,że na wsi
szczególnie przeżywa sie ten dzień , uroczysta procesja do cztereh ołtarzy ,
dziewczynki w ba iaych sukienkach rzucające kwiatki , to ma niepowtarzalny
urok, a potem czekają wycieczki po okolicy , czyz to nie piękne?
Sprawdzałem prognozę pogody ma być słonecznie i bardzo ciepło ,nawet słońce
zachęca do wyjazdu :-)
A może znacie jakieś zwyczaje związane z Bożym Ciałem?
Obserwuj wątek
    • andzia311 Re: Boże Ciało w rodzinnych stronach 23.05.05, 16:53
      januszku napisz jeszcze w ktorej procesji wezmiesz udzial to ja polece sypac
      kwiatki:-)
      • januszx Re: Boże Ciało w rodzinnych stronach 23.05.05, 17:17
        jeszcze nie wiem Andziu ale postaram sie poinformowac - pewnie skończy się na
        Zamościu , w każdym razie możesz już biec na pola zrywac bławtaki, mniemam ,że
        koszyczek ładny masz?,

.
    • ksfiona Re: Boże Ciało w rodzinnych stronach 23.05.05, 17:37
      no jakże mogłoby się obejść bez słynnego już dialogu-Janusz-Andzia
      stanowicie parę bardzo wyjątkowych adwersarzy,dialogi w stylu-"Kocham Pana
      PAnie Sułku" rzeczywiście poruszają nas dogłębnie...(czy aby wszystkie literki
      dobrze napisałam...zeby znowu z zaby nie zrobił się żab)
      • koziorozka dialogi na cztery nogi 23.05.05, 17:46
        też lubię czytać, jak sobie konwersujecie elegancko. Bawię sie rownie dobrze,
        jak Kiężniczka Fiona, za co obojgu dziękuję. Mam nadzieję, że i Wy szanowni
        adwersarze wolicie tę formę rozmowy?
        • januszx Re: dialogi na cztery nogi 23.05.05, 20:12
          Jesteście bardzo miłe Dziewczęta:-) a cóż mi pozostało? zbić Andzi nie zbije to
          choć usiłuje s i ę zbijać;-))
          • andzia311 Re: dialogi na cztery nogi 24.05.05, 08:08
            No ladnie, ladnie ja w niego kwiatkami a on ...
      • andzia311 Re: Boże Ciało w rodzinnych stronach 24.05.05, 08:12
        Teraz Ksiezna fiona powinna sie obrazic.
        Janusz wrzuca ja do jednego worka z Andzia:-)
        • ksfiona Re: Boże Ciało w rodzinnych stronach 24.05.05, 10:16
          andzia311 napisała:

> Teraz Ksiezna fiona powinna sie obrazic.
          > Janusz wrzuca ja do jednego worka z Andzia:-)

o nie o nie,polecę nawet z tobą na tą procesję,tylko będziemy obie sypać
          kaktusikami;)
          • januszx Lilie dla Dziewcząt 24.05.05, 11:38
            chyba źle zostało zrozumiane -ja się z siebie zbijam:-)za kwiatki dziękuje
            nawet za kaktusy a Wam
            dziewczyny to lilie wodne śle Wszystkim bez wyjatku:-)))
            Pozrawiam
            • andzia311 Re: Lilie dla Dziewcząt 24.05.05, 14:26
              No prosze w januszku odezwal sie wlasiciel haremu:-)
              Na dodatek dzentelmen posyla lilie wodne ktorych nigdzie nie ma, bo takie nie
              istnieja:-)
              Najmilszy do obrzucania sie kaktusikami zaproszona zostalam ja a nie Ty!
              Tak wiec lilie wodne dostanie tylko "koziorozka" ale ona jest chlopem piszacym
              na forum jako kobieta, wiec nie wiem czy mu wypada przyjac kwiaty...
              • koziorozka niesforna Andzia 24.05.05, 15:06
                Przyznaję, że teraz rzadziej się to zdarza, ale tym razem Andzia znów "wie lepiej".

"Teraz Ksiezna Fiona powinna sie obrazic" - a ta świetna kobitka sie nie obraziła.

"w Januszku odezwal sie wlasiciel haremu:-)" - może we wianuszku, bo na pewno
                nie w Januszu.

"Na dodatek dzentelmen posyla lilie wodne ktorych nigdzie nie ma, bo takie nie
                istnieja:-)" - istnieją, nazywają się takze Grzybienie (Nymphaea).

"lilie wodne dostanie tylko "koziorozka" - znów wie lepiej, komu Janusz kwiaty
                ofiaruje..

"ona jest chlopem piszacym na forum jako kobieta," - no, to zostałam
                zdemaskowana. W spisku bierze udział kilka osób, z którymi się w realu spotkałam
                i ktos nawet robił zdjecia. Ciekawe, czy są na nich Dochnal z Kwaśniewskim? A
                moze Kuna i Zagiel? Ałganow?

"wiec nie wiem czy mu wypada przyjac kwiaty..." - dziękuję za troskę, bym nie
                zrobiła czegoś niestosownego. Wzruszył mnie ten ogrom dobroci.

• andzia311 Re: niesforna Andzia 24.05.05, 15:35
                  koziorozka!
                  Na liliach to ja sie znam i takowych naprawde nie ma. Poprostu ludzie sobie w
                  roznych regionach Polski nazwali te same kwiaty inaczej a botanicy zapomnieli
                  ze istniej nazwy lacinskie.
                  Ostanio jest moda w ogrodach i u badylarzy na "slonie uszy* - mimo poprawnej
                  nazwy polskiej i lacinskiej :-)
                  Ale nich ci bedzie mozesz je nawet nazwac "nenufary"
                  • koziorozka przepychanka? 24.05.05, 16:12
                    Nie bawią mnie zagrywki w stylu "czyje na wierzchu". Nie uwazam też, ze
                    wszystkie rozumy zjadłam i czasem, zanim coś napiszę, to sprawdzam. Choćby w
                    zwykłej encyklopedii PWN: GRZYBIENIE, Nymphaea, tzw. lilie wodne,...

W niej hasła opracowują specjalisci z danych dziedzin - to wiem na pewno.

Tak więc botanicy nie zapomnieli, nadal używają nazw łacińskich.
                    Znają też nazwy potoczne: NENUFARY, potoczna nazwa roślin wodnych z rodzaju
                    grążel (Nuphar), a także z rodzaju grzybienie... (to samo źródło)
                  • januszx Re: niesforna Andzia 24.05.05, 16:14
                    Andziu wyluzuj bo z tej złości znowu narozrabiasz na cały Zamość ,zostawmy
                    lilie wróćmy lepiej do kaktusów , Tobie z pewnością bardziej przystoją,
                    Koziorozko nie przejmuj się postami Andzi ona inaczej życ nie potrafi
                    Pozdrawiam
                    • andzia311 Re: niesforna Andzia 24.05.05, 16:24
                      Wybacz, ale ja sie nigdy nie zloszcze , tylko swoje powiem.
                      Gdybym sie zesloscila to ju bym nie natym forum dawno nie bylo:-)
                      Dobry jestes! ha haha - przeciez Koziorozka jeszcze nie zemdlala.
                    • koziorozka przepychanka? 24.05.05, 17:39
                      Andziu, Januszu - ja sie świetnie bawię. Andzia to wg mnie taki mały troll,
                      prowokatorką chciałaby być, ale jej na Twoim forum nie wychodzi. Super.

Coś ze słownika: ang. troll -zarzucać przynętę
                      Najczęściej określa się tym mianem osobę, która celowo wypowiada się w sposób
                      kontrowersyjny lub obraźliwy, by szczuć na siebie użytkowników grupy
                      dyskusyjnej, sprowokować ich do niegrzecznego zachowania lub po prostu rozgniewać.
                    • ksfiona Re: niesforna Andzia 24.05.05, 18:45
                      januszx napisał:

> Andziu wyluzuj bo z tej złości znowu narozrabiasz na cały Zamość ,zostawmy
                      > lilie wróćmy lepiej do kaktusów , Tobie z pewnością bardziej przystoją,
                      > Koziorozko nie przejmuj się postami Andzi ona inaczej życ nie potrafi
                      > Pozdrawiam

wybacz Janusza ale nie zauważyłam by naszej Koziorożce trzeba było adwokata,
                      tudzież pocieszyciela
                      radzi sobie jak zwykle znakomicie i
                      niejednego mądralę wzięłaby na swe rożki
                      • ksfiona Re: niesforna Janusza 24.05.05, 18:46
                        i tak romawiamy sobie w damskim gronie dzisiaj ;)))
                        • januszx Re: niesforna Janusza 24.05.05, 20:08
                          widzę ,że i Ksfiona różki wystawia ale ja CIe tu pod jakis punkt regulaminu
                          podciągne i jak zaraz posty pousuwam to bedzie spokoj...
                          • ksfiona Re: niesforna Janusza 24.05.05, 21:46
                            januszx napisał:

> widzę ,że i Ksfiona różki wystawia ale ja CIe tu pod jakis punkt regulaminu
                            > podciągne i jak zaraz posty pousuwam to bedzie spokoj...

my się Jasia nie boimy, i kaktusik wnet rzucimy

• koziorozka Re: niesforna Janusza 24.05.05, 22:53
                              Księżniczko, Ty z racji wysokiego urodzenia przed wielkim oraz szacownym
                              moderatorem naszym nie musisz dygać - znaczy się karku zginać. Jednak ja po
                              skalistych górach tyko skaczę, więc przed hetmanem Januszem łepek nisko chylę ;)
                        • blotniarka.stawowa Re: niesforna Janusza 25.05.05, 01:41
                          No i patrzcie dziewczyny jak ten watek zboczyl z tropu... Piekna Koziorozka
                          okazala sie chlopem, wyniosla Ksiezniczka Fiona orientacje zmienila i do
                          niesfornej Januszki uderza z kaktusikiem i lelija jak snieg biala :))) A jak
                          Januszka sie spiknie z panna Ubott, to i blotniarek swe prawdziwe oblicze ujawni...
                          • andzia311 Re: niesforna Janusza 25.05.05, 08:44
                            Faktycznie masz racje - przyjemnie az mdlo sie robi
                            i to wszystko moja zasluga:-)
    • januszx Re: Boże Ciało w rodzinnych stronach 25.05.05, 10:24
      Juz mi się w głowie miesza kto jest kim ? ale muszę powiedzieć ,że dziewczyny
      sie rozbirsumaniły i myślę nad opanowaniem tego towarzystwa ,wiem! proszę
      spojrzeć na tytuł tego watku i na pokute na procesji sie stawić karnie:-)
      a pozwólcie ,że za chwile wrócię do meritum
      Pozdrawiam
    • januszx Re: Boże Ciało w rodzinnych stronach 25.05.05, 12:36
      „Tajemnica eucharystyczna – ofiara, obecność, uczta – powinna być przeżywana w
      swej integralności, czy to w wydarzeniu liturgicznym, czy w osobistym dialogu z
      Jezusem po przyjęciu Komunii św., czy też podczas modlitwy na adoracji
      eucharystycznej” to Jan PAweł II o Eucharystii

Mysle,że warto szczególnie zwróć uwage na to wielkie Swięto gdyż przeżywamy
      właśnie ustanowiony jeszcze przez poprzedniego Papieża Rok Eucharystii w ten
      sposób Boże Ciało anno domini 2005 nabiera szczególnego wymiaru. Trudno znaleść
      piekniejsze święto ,które zawsze przeżywamy późną wiosną , gdy słońce swieci
      prawie dwadzieścia godzin na dobę, temperatura zdecydowanie rośnie,zyczę
      pięknych przeżyć i pozdrawiam
      - postaram się napisac po powrocie swoje wrażenia , mam nadzieje ,że Wy również
      coś wstawicie:-)))

• andzia311 Re: Boże Ciało w rodzinnych stronach 31.05.05, 11:17
        Janusz obiecales relacje z Bozego Ciala.
        • januszx Re: Boże Ciało w rodzinnych stronach 31.05.05, 11:54
          Andziu bądź cierpliwa ...
    • szekla Re: Boże Ciało w rodzinnych stronach 26.05.05, 15:19
      na ktorej to planecie slonce swieci dwadziescia godzin na dobe?;-)
      nic to , piekne to swieto a tym bardziej, ze zawsze sloneczne,cieple, pogodne.
      pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka