blackvader
19.07.05, 23:44
Witam!
Jak wy zabezpieczacie swoje komputerki przed wirusami/włamywaczami? Pisze jak u mnie - może ktoś skorzysta:
Antywirus: ***Nod32*** – całkiem dobra wykrywalność wirusów i praktycznie niezauważalne obciążenie systemu. Każdy kto używa Nortona, zwłaszcza na nie najnowszym sprzęcie wie jak monitorujący w tle antywirus spowalnia kompa. NOD32 pod tym względem jest najlepszy Polecam wszystkim posiadaczom starszego sprzętu.
Firewall: ***Kerio Personal Firewall*** – bardzo fajny program. Ma bardzo intuicyjną opcję uczenia się. Tzn. po zainstalowaniu gdy jakikolwiek program próbuje połączyć się z Internetem, lub uruchomić jakiś inny program Firewall pyta czy zezwolić, czy zabronić tego. Można zaznaczyć opcje by utworzył regułę dla danej aplikacji, akcji i nie pytał się następnym razem.
Raz na parę dni skanuję komputer za pomocą ***Spybot - Search & Destroy*** i wywalam ewentualne świństwa.
Ściągane na bieżąco łatki systemu ze strony windowsa. Iczywiście najnowszy serwice pack. Jak mi się nudzi to czasem instaluję jakieś ważniejsze szczepionki przeciw wirusom. Ale z reguły mi się nie chce :-(
Ciekaw jestem jakich zabezpieczeń używają inni, czekam również na ew. opinie. Warto o tym pisać, może uchroni to mniej doświadczonych „komputerowców” przed nauką na własnych błędach