Dodaj do ulubionych

Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić

09.11.09, 10:30
Mo młody dostał cztery punkty w orzeczeniu:
5 - konieczność zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne, środki pomocnicze oraz
pomoce techniczne itd.
6 -korzystania z systemu środowiskowego wsparcia w samodzielnej egzystencji,
przez co rozumie się korzystanie z usług socjalnych, opiekuńczych,
terapeutycznych i rehabilitacyjnych świadczonych przez sieć instytucji pomocy
społecznej, organizacje pozarząśdowe oraz inne placówki
7 - konieczność stałej lub długotrwałej opieki i pomocy innej osoby w związku
ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji
8 - konieczność stałego współudziału na co dzień opiekuna w procesie leczenia,
rehabilitacji i edukacji

I co w związku z tym? Rozumiem, że mogę ubiegać się o SUO? A co z tymi
pomocami? Jeśli kupię pomoce do SI to ktoś mi to zrefunduje czy dostanę rabat
czy co?
Jak mam rozumieć pozostałe dwa punkty? Coś z nich wynika?
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 10:36
      Co do 5 to Ci podpowiem - wyczytalam, ze np faktury za BUTY ;)
      mysle, ze ktos bedzie w stanie tu lepiej podpowiedziec

Co do 6 - tu mozesz starac sie o SUO
      7 i 8 - gdybys rezygnowala z pracy to dostaneisz to swiadczenie, inaczej bez
      tego punktu by nie bylo
      • szalicja Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 10:51
        Magda, a jest jakaś mądra strona, gdzie można sobie poczytać o tym?
        • madziulec Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 10:59
          Ja szukalam po roznych stronach.

Problem tak naprawde polega na tym, ze NIKT nie zebral tego jakso sensownie.

Popatrze, gdzie to znalazlam i dam linka.
          • szalicja Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 11:06
            A ja chyba przedzwonię i się spróbuję dowiedzieć, jak to w praktyce wygląda.
            Buty - fajnie. Zimowych jeszcze nie kupiłam, ale jakoś wątpię, że mi ktoś
            Mrugalę za 150 zł zrefunduje.
            • madziulec Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 11:23
              A wiec wlasnie.

Wyszukalam jakas informacje, ze jesli bedzi enapisane: buty ortopedyczne to nie
              chodzi o sfinansowanie tylko odliczenie od podatku.

Oczywiscie .. mozna bawic sie w druga strone, gdzi emasz jakas tam refundacje z
              NFZ, ale z tego co juz czytalam to zabawa i wychodzi mi na to, ze buty wtedy
              beda indywidualnie szyte dla dziecka.

Wydaje sie wiec, ze jednak pierwsza metoda prostsza.
              • madziulec Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 11:25
                www.revita.com.pl/index.php?p=746 - tu masz jaks ie starac o dofinansowanie.
                • madziulec Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 11:31
                  pit.wieszjak.pl/ulgi-odliczenia/66081/Odliczenie-wydatkow-na-cele-rehabilitacyjne,1,Odliczenie-wydatkow-na-cele-rehabilitacyjne-2.html
                  a tu masz w miare omowiona ulge podatkowa
                  • madziulec Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 11:33
                    Do pierwszej grupy zaliczyć można np.:

•wydatki na adaptację i wyposażenie mieszkań stosownie do potrzeb wynikających z
                    niepełnosprawności;
                    •wydatki na przystosowanie pojazdów mechanicznych stosownie do potrzeb
                    wynikających z niepełnosprawności;
                    •zakup i naprawę indywidualnego sprzętu, urządzeń i narzędzi technicznych
                    niezbędnych w rehabilitacji (czyli zaleconych przez lekarza) oraz ułatwiających
                    wykonywanie czynności życiowych stosownie do potrzeb wynikających z
                    niepełnosprawności - np. protezy, aparaty słuchowe, wózek inwalidzki, buty
                    ortopedyczne, łóżko terapeutyczne. Wyjątkiem jest sprzęt gospodarstwa domowego,
                    który nie jest zaliczany do tej kategorii.;
                    •odpłatność za pobyt na turnusie rehabilitacyjnym, czy na leczeniu w zakładzie
                    lecznictwa uzdrowiskowego;
                    •odpłatność za opiekę pielęgniarską w domu nad osobą niepełnosprawną w okresie
                    przewlekłej choroby uniemożliwiającej poruszanie się;
                    •opłacenie tłumacza języka migowego.

Do drugiej grupy - wydatków limitowanych - należą cztery kategorie wydatków:

•opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z
                    niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa - do kwoty
                    maksymalnie 2280,00 zł;
                    •utrzymywanie przez osoby niewidome wskazane wyżej psa przewodnika - do kwoty
                    maksymalnie 2280,00 zł;
                    •używanie samochodu osobowego stanowiącego własność/współwłasność osoby
                    niepełnosprawnej (zaliczanej do I lub II grupy inwalidztwa) lub podatnika
                    utrzymującego osobę niepełnosprawną (zaliczanej do I lub II grupy inwalidztwa)
                    albo dzieci niepełnosprawne do 16 r.ż. dla potrzeb związanych z koniecznym
                    przewozem na niezbędne (zalecone przez lekarza) zabiegi
                    leczniczo-rehabilitacyjne - do kwoty maksymalnie 2280,00 zł,
                    •leki - w wysokości stanowiącej różnicę pomiędzy faktycznie poniesionymi
                    wydatkami w danym miesiącu a kwotą 100 zł. - o ile lekarz specjalista stwierdzi,
                    że osoba niepełnosprawna powinna stosować określone leki stale lub czasowo.
              • szalicja Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 11:25
                O buty to nie będę się szarpać, ale są fajne pomoce przy SI, które masę
                pieniędzy kosztują a mogłabym korzystać z nich w domu.
                • madziulec Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 11:34
                  A ja uwazam, ze tu 150, gdzies tam 100 i to sa olbrzymie pieniadze.

Samochod sie odlicza, sanatoria.. To tez sa spore kwoty.
                  • kasia_de Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 13:42
                    Od dochodu można odliczyć zakup i naprawę indywidualnego sprzętu,
                    urządzeń i narzędzi technicznych niezbędnych w rehabilitacji oraz
                    ułatwiających wykonywanie czynności życiowych, stosownie do potrzeb
                    wynikających z niepełnosprawności, z wyjątkiem sprzętu gospodarstwa
                    domowego.
                    Za wydatki rehabilitacyjne uznaje się także zakup wydawnictw i
                    materiałów (pomocy) szkoleniowych, stosownie do potrzeb wynikających
                    z niepełnosprawności. Warto w tym miejscu wyjaśnić, co oznacza
                    sformułowanie niezbędne w rehabilitacji. Pomocne w tym zakresie jest
                    bogate orzecznictwo sądów administracyjnych.
                    Określenie niezbędnych w rehabilitacji oznacza, że zalicza się do
                    niego tylko i wyłącznie sprzęt, urządzenia i narzędzia techniczne
                    mające cechy sprzętu, urządzeń czy narzędzi indywidualnych,
                    niezbędnych w rehabilitacji osoby niepełnosprawnej i ułatwiających
                    tej osobie wykonywanie czynności życiowych, których utrudnione
                    wykonywanie wynika z niepełnosprawności.

Konieczność zakupu sprzętu musi wynikać z jakiejś ekspertyzy
                    medycznej, np. orzeczenia medycznego, decyzji przyznającej rentę.

Jeżeli podatnik w praktyce nie potrzebuje korzystać z wózka
                    inwalidzkiego, to jego zakup nie będzie podlegał odliczeniu w ramach
                    ulgi rehabilitacyjnej. Podatnik musi bowiem umieć wykazać, że
                    poniesienie takiego wydatku było w jego przypadku koniecznością.

W praktyce w ramach ulgi rehabilitacyjnej mieszczą się najczęściej:
                    przedmioty ortopedyczne, środki pomocnicze i sprzęt rehabilitacyjny,
                    takie jak: peruki, protezy, obuwie ortopedyczne, aparaty słuchowe,
                    okulary, laski, materace a także urządzenia ułatwiające
                    komunikowanie się. Od dochodu odliczyć można także wydatki za pobyt
                    na turnusie rehabilitacyjnym, a także za pobyt na leczeniu w
                    zakładzie lecznictwa uzdrowiskowego, w zakładzie rehabilitacji
                    leczniczej, zakładach opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-
                    opiekuńczych oraz odpłatność za zabiegi rehabilitacyjne.
                    Odliczeniu podlegają także wydatki poniesione na odpłatne przejazdy
                    środkami transportu publicznego związane z pobytem na turnusie
                    rehabilitacyjnym, w zakładach lecznictwa uzdrowiskowego,
                    rehabilitacji leczniczej, opiekuńczo-leczniczych i pielęgnacyjno-
                    opiekuńczych oraz związane z pobytem na koloniach i obozach dla
                    dzieci i młodzieży niepełnosprawnej oraz dzieci osób
                    niepełnosprawnych, pod warunkiem że nie ukończyły one 25 roku życia..
                    Ulga nie obejmuje natomiast odpłatności za wizyty u lekarza. Co
                    prawda część podatników próbuje uzasadnić odliczenie tym, że wizyty
                    takie mają na celu ułatwienie wykonywania czynności życiowych,
                    jednak z punktu widzenia przepisów taka kwalifikacja tych wydatków
                    jest błędna.

• madziulec Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 13:52
                      a co z kosztem terapii?
                      czyli mam koszt wizyt w psychologa.. co wtedy?
                      • szalicja Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 14:08
                        Ja rozumiem, że skoro elementem leczenia jest terapia psychologiczna, za którą
                        płacisz, to też można odliczyć.
                        • kasia_de Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 14:16
                          z tego co wiem, na wszystko musi być zlecenie/skierowanie.

Jak chciałam kupić pomoce logopedyczne, program komputerowy czy
                          jakieś gry, to miałam zdobyć na to zlecenie (tylko nie wiem od kogo
                          to ma być, bo wszędzie jest że lekarz, a logopeda to nie wiem czy
                          się kwalifikuje).

Tam gdzie chodzą na SI dają faktury, bo podobno rodzice mają od
                          neurologów skierowania na SI i wtedy terapię się odlicza.

Za ok. 2 tyg mam spotkanie z kobietą, która się dobrze na tym ponoć
                          zna, jak możecie poczekać to się dowiem wszystkiego i napiszę.
                          • madziulec Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 14:52
                            Zlecenie / skierowanie potrzebne jest w momencie uzyskiwania dotacji.
                            Tam zreszt ato jest bardzo dobrze opisane, ze skladasz wniosek, ze orzeczenie to
                            jedno, ale skierowanie to drugie.

Tu wyglada, ze dowodem sa tylko faktury i nigdzie w interpretacjach nie
                            spotkalam sie z tym, by do odliczen podatkowych wymagali zlecen od lekarza
                            • kasia_de Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 15:40
                              ok, ale jak udowodnisz że dziecko naprawdę potrzebowało danej rzeczy?
                              • madziulec Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 15:43
                                tego jeszcze nie wiem.
                                Zreszta na logike: po co kupowac cos co nei jest potrzebne?

I przy okazji: nei mozesz kupowac wszystkiego, bo jest to scisle
                                okreslone.
                                • kasia_de Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 21:54
                                  :-)

jak znam niektórych to i mopa z wiadrem wrzuciliby w koszt terapii :-
                                  ) [nie żeby nie dało się tego logicznie uzasadnić :-) ]
                                  • madziulec Re: Punkty w orzeczeniu czyli co mogę wydębić 09.11.09, 22:44
                                    To jest to, co poruszalam w innym watku.
                                    Czytalam (i chyba nie chce wiedziec czy to prawda czy nie), ze sa rodziny ktore
                                    zyja dzieki niepelnosprawnosci dziecka.

Ludzie po prostu maja sporo czasu i po pierwsze:
                                    - jesli nie maja pracy to maja staly "dochod" bo swiadczenie
                                    - moga sie starac o dofinansowania (i uwierzcie mi, ze osoba niepelnosprawna
                                    dziala na urzedasow jak cos magicznego).

Takie zycie.
                                    Gdyby to byl normalny kraj...
                                    • madziulec Troche przepisow: 09.11.09, 23:38
                                      z Gazety Prawnej, mam dzieki G. dostep ;)

"Zgodnie z art. 26 ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku
                                      dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 z późn. zm.;
                                      dalej ustawa o PIT), odliczeniu od dochodu przed opodatkowaniem podlegają
                                      wydatki na cele rehabilitacyjne ponoszone przez podatnika będącego osobą
                                      niepełnosprawną lub podatnika, na którego utrzymaniu są osoby niepełnosprawne.
                                      Jednak nie należy sądzić, że każdy wydatek poniesiony przez lub na rzecz osoby
                                      niepełnosprawnej podlega odliczeniu.
                                      Tu można by przytoczyć wyrok NSA z 14 grudnia 1999 r. (III SA 1276/99;
                                      niepublikowany), w którym sąd podkreślił, że aby skorzystać z odliczenia od
                                      dochodu na podstawie ustawy o PIT wydatków na cele rehabilitacyjne, zakupiony
                                      sprzęt powinien cechować się indywidualnym przeznaczeniem i niezbędnością w
                                      rehabilitacji oraz ułatwiać wykonywanie czynności życiowych w związku z
                                      niepełnosprawnością. Warunków tych nie spełnia natomiast odkurzacz z filtrem
                                      wodnym, który jako sprzęt gospodarstwa domowego jest urządzeniem powszechnego
                                      użytku, ze swej istoty ogólnodostępnym, do wykorzystania przez inne osoby."

"Zgodnie z art. 26 ust. 7c ustawy o PIT wysokość wydatków na cele
                                      rehabilitacyjne ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich
                                      poniesienie, z pewnymi jednak wyjątkami, które dotyczą ulg rehabilitacyjnych
                                      limitowanych (tych w zasadzie nie trzeba dokumentować wcale, z wyjątkiem
                                      wydatków na zakup leków). Trzeba zwrócić uwagę, że ustawa o PIT nie określa,
                                      jakiego rodzaju mają być to dokumenty. Dlatego w praktyce wystarczy, że podatnik
                                      będzie posiadał jakikolwiek dokument potwierdzający fakt poniesienia wydatku na
                                      określony cel, ale pamiętajmy na taki wydatek, który mieści się w katalogu
                                      wydatków, na podstawie których można skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej i z
                                      którego wyraźnie wynika: kto, w jakiej wysokości i jaki wydatek poniósł."

"Do nabycia prawa do skorzystania z ulgi konieczne jest wyczerpujące spełnienie
                                      wszystkich warunków przewidzianych przez prawo. Sąd wyjaśnił, że dla odliczenia
                                      należy udowodnić, że podatnik utrzymuje osobę niepełnosprawną. Zdaniem sądu
                                      oznacza to, że jest on zobowiązany zapewniać środki do życia, ponosić koszty
                                      związane z czyimś wyżywieniem, mieszkaniem i innymi potrzebami (wyrok NSA z 12
                                      lipca 2000 r., sygn. akt I SA/Lu 535/99, niepublikowany)."

Jakby cos bylo jeszcze potrzebne - piszcie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka